Test: Nya smarta synsätt

Epsons Moverio BT-200

Ska du bara belöna dig med en fräck pryl i år så ska du absolut kolla in Epson Moverio, framtidens smarta brillor!

Av Jonas Olsson

Det är mycket snack och stora förväntningar på Virtual Reality-projekten nu. VR var länge uträknat, i alla fall för hemunderhållning, men i och med framför allt Oculus Rift, men också Googles papp-glasögon händer det nya spännande grejer i princip varje dag.
Epsons Moverio BT-200 är dock inte ett VR-projekt, även om de är utrustade med 3D och gyro. Nej, här snackar vi istället om AR, Augmented Reality. Det handlar om ett par glasögon, smarta glasögon, drivna av Android med öppen källkod så vem som helst kan utveckla nya fräcka appar.
Och det är just detta med appar och Android som är så fiffigt med Moverio.

Styr med tummen
Men först lite om själva glasögonen. BT-200 är en utveckling av den betydligt klumpigare föregångaren BT-100, som var mer av en prototyp, och väger 100 gram. Den är utrustad med två displayer i transparenta glas som i sin tur kan förses med två olika mörka glas, varav det mörkaste passar perfekt när du inte vill se omgivningarna och njuta ifred. Vi får också med bågar som kan lämnas till optikern för slipade glas av rätt styrka, som du enkelt knäpper på så du slipper knöla in dina vanliga brillor samtidigt.
För att styra BT-200 har du en handhållen touchdosa av mobilstorlek som är kopplad via sladd till glasögonen. Du styr det hela med tummen, precis som med din mobil.
Till en början är det naturligtvis väldigt ovant att knalla runt med glasögonen igång. Men jag vande mig ganska fort, och kunde använda dem ganska länge utan att få ont i näsbenet eller må illa.

Fantastiska möjligheter
För att fungera i vardagen är BT-200 utrustad med saker som Miracast så du smidigt kan strömma material, Wifi, Bluetooth, kamera, GPS och så vidare.
Men vad ska man då ha dem till?
Ett exempel är naturligtvis för att spela spel, kolla på film, även 3D, men också surfa runt precis som man brukar. Men det riktigt fräcka är just det här med AR. Du kan till exempel ladda ner data för den golfbana du precis ska beträda och i displayen ritas flaggan med dess position upp, vindhastighet, vilken klubba som är lämplig och andra viktiga data visas för just den banan. Allt illustrerat som i ett golfspel till datorn.
Ett annat exempel som vi testat är att du är spekulant på nya fälgar till din bil. Tanka hem lämplig app, gå ut till bilen, ta på dig glasögonen. Butikens urval av fälgar visas "som på riktigt" på din egen bil. Och du kan gå runt den och titta så det ser bra ut från alla vinklar. Turistar du i en främmande stad kan du få upp kartor, vägvisningar, restaurangtips, avstånd till närmsta pub och så vidare i glasögonen. Otroligt häftigt, och det fungerar!
Allt förflyttar sig allt eftersom du rör dig. Du kan alltså gå runt och titta på objekt från alla tänkbara håll och vinklar. Kolla gärna på filmen på nätet där en kille ska plocka isär en motor. Han går runt den samtidigt som det illustreras precis var han ska skruva, plocka loss och så vidare, så förstår du vad jag menar.
Det här öppnar upp för enorma möjligheter, och med den öppna källkoden är det bara fantasin som sätter gränserna. Vi vet också att det bland annat är en hel drös teknikstudenter och så vidare som jobbar för fullt med att få fram bra, viktiga och kul grejer till det här projektet.

Nu är detta bara början, och det finns fler som är inne på samma spår, till exempel Google Glasses, Recon Jet och Meta Pro AR, för att nämna några. Vi håller koll på läget och återkommer naturligtvis så fort det händer något nytt!
Och som sagt, kolla gärna filmer på nätet, då det är svårt att förklara hur det faktiskt kan se ut och fungera i praktiken.

EPSON MOVERIO BT-200
Pris: ca 6 500 kronor
Info: epson.se


Artikelflöde

Äntligen besked!

SISTA SÄSONGEN AV GAME OF THRONES - PREMIÄR I APRIL 2019

Game of Thrones sista och åttonde säsong i sex avsnitt har premiär på HBO Nordic i april 2019.


Z-Wave.Me Wall Controller SC

Som en strömbrytare på väggen!

Tänk om man kunde tända och släcka i taket genom att trycka på en knapp, en slags lampknapp på väggen, i det rum man vill tända i – och fjärrstyra eller tidstyra samma lampa!


MÅNADENS STORBILDSUPPLEVELSE

SPIDER-MAN

Spindelkillen är tillbaka! Denna gång i form av en PS4-exklusiv stortitel utvecklad av välrenommerade Insomniac Games.


Osmart på IFA

Popps Smart Camera Gateway

Det smarta, intelligenta hemmet bjuder på enastående komfort och bekvämlighet och har redan blivit en realitet.


Referensmässig UHD-duo

Värstingar från Pioneer

Sedan Oppo lämnade spelarmarknaden har Panasonic varit ensamma om en tung lyxspelare med alla finesser, men nu får den konkurrens av Pioneer UDP-LX500, och senare i år UDP-LX800.


Intervju – Ennio Midena

Han är verklighetens Videomannen

I nya svenska thrillern Videomannen kretsar handlingen kring en fanatisk VHS-samlare och en försvunnen zombierulle. Vi har träffat videofantasten som filmens huvudperson delvis är inspirerad av.


TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Meddelande

Laddar meddelande...