TEST: Cerwin-Vega SL 5.1

Realistiskt ljudtryck

Har du en dröm om att din favoritmusik ska låta som en livespelning och filmljudet som om du var inne i filmen?

Text Thomas Odeltorp, Bild Lars Hanaeus

Ryktena kring amerikanska Cerwin Vegas högtalare är många. Sådana som skapats av tillverkaren tillsammans med leverantörerna genom en ett varumärke uppbyggt kring omisskännlig design kryddad med marknadsföringsmässigt skryt om jetplansljudnivåer för hemmabruk är den ena halvan av sanningen. Resten består av det vanliga snacket som går mellan ljudintresserade polare om högtalare stora som tvättmaskiner som river ner möblemang och tapeter samtidigt som hyresvärden frenetiskt bankar på lägenhetsdörren.
Själv brukar jag likna Cerwin-Vega vid högtalarnas svar på det austaliensiska hårdrocksundret AC/DC. Tungt och svängigt i ungefär samma oförändrade tappning sedan mitten av 70-talet. Varför förstöra ett fungerande koncept genom produktutveckling?
Okej, jag menar inte att Cerwin Vega eller AC/DC stått still i 40 år, men båda har sin identitet säkrad sedan länge och just det är en del av tjusningen.

Kolosser
En ensam fronthögtalare är större än båda surrounderna, centern och basen tillsammans. Skillnaden blir påtaglig och SL-15 är att betrakta som en rejäl högtalare på alla sätt och vis. Drygt 30 kilo tung och med en formgivning som påminner rätt mycket om någon större vitvara hånler högtalarna åt all modern livsstilshemmabioutrustning. SL-15 är till för att förmedla ljud, starkt och hårt, inte för att smälta in i din stilrena lya, punkt slut. En femtontummare med karaktäristiskt röd kant och CV-logga på dammkåpan gör att vi känner igen märket, om nu lådformen inte räcker till för det. Mellanregistret är tio tum mindre än basen och har en spetsig faspluggliknande dammkåpa. Även här är kanten matchande klarröd. Diskanten har fått sitt entums domemembran klarrött och skyddas smart nog av en säkring som gör eventuella volymöverträdelser i stundens hetta till en mindre konsekvens än bränt membran.
Baksidan innehåller utöver polskruvar för kabelanslutning två stora basreflexportar.
Vill vi inte ha seriens fetingar hemma så finns även mindre modeller med 12, 10 och 8-tumsbas att tillgå, vilket kan ge ett mer lägenhetsanpassat system.
I centerkanalen finner vi SL-45C som är den större mitthögtalaren i serien. Den långsmala lådan innehåller inte mindre än fem element, varav fyra 5,25-tumsbasar och en likadan tygdome som resten av kanalerna förfogar över. Lådan är sluten och har en vettig skruvterminal för kablaget. Bakkanalerna sköts av de små stativarna SL-5M vars tvåvägskonstruktion bestyckats med samma typ av femkvartar som centerkanalen förfogar över.
Subwoofern är förhållandevis liten med sitt frontmonterade tiotumselement och 150 Watts förstärkare, men har ett relativt långslagigt membran som ska försöka hänga med när decibeldjävulen sätter klorna i oss. I anslutningsväg finner vi LFE- samt RCA-ingångar och du kan justera nivå, delning samt fasen i två steg. Steget är alltså ganska basic. Subben är en basreflekonstruktion med dubbla portar på den bakre väggen. Att portarna inte rundats gör att blåsljud förekommer emellanåt, vilket kan upplevas som störande.
Alla högtalare har lådor i svart fejkaskfanér och demonterbara fronttyg som gör att du kan dölja den ilsket färgsatta bestyckningen om du känner för det. Byggkvaliteten är inte den mest prioriterade posten och lådorna kunde ha varit av tjockare gods, i synnerhet de stora frontarna sjunger rätt friskt när man knackar på dem.

Omskakande lyssning
Det första jag kommer att tänka på när frontarna kopplats in och jag spelar lugn akustisk musik är att det faktiskt låter oväntat följsamt. Cerwin levererar en stor ljudbild med fin närvarokänsla och faktiskt en helt okej detaljeringsgrad. Jämfört med mer hifiorienterade högtalare saknas en del fingertoppskänsla i mikrodynamiken och mellanbasen dras med en liten färgning som märks i rösthanteringen. På det stora hela är Cerwin ändå betydligt mindre färgade än väntat. Kopplade till en rejäl förstärkare och med volymen uppdragen på oblyg volym visar sig högtalarna i sitt rätta element. Tillsammans med actionrullar eller tyngre musik kopplas ett grepp om rummet som inte ens lämnar en döv oberörd.
Eftersom upplevelsen på många vis är fysisk tack vare femtontumsbasarnas förmåga att flytta luft kan musiken upplevas med mer än ett sinne. I surroundläge breddas den redan vida ljudbilden och jag slukas av upplevelsen vare sig jag vill det eller inte. Tyvärr märker jag av den stora skillnaden i konstruktion mellan center och frontar genom att de sistnämnda har betydligt köttigare rösthantering och dessutom märkbart högre känslighet. Att ställa centern osunt nära bakväggen hjälper upp klangmatchningen på bekostnad av neutraliteten. Surroundhögtalarna liknar centern i klangen och är därför även de slankare än frontarna, men detta stör inte så mycket i praktiken. Slutligen har vi en subwoofer som spelar tight, djupt och rappt med fin filtrering av övertoner genom det inbyggda delningsfiltret. Den skulle matcha ett system med mindre fronthögtalare som handen i handsken, men orkar inte flåsa efter femtontummarna när det stormar i rummet. En femtontumssub med matchande inbyggt slutsteg finns därför på min önskelista.
Som summering av lyssningsupplevelsen kan vi konstatera att frontarna är ruskigt kraftfulla, samtidigt som resten av systemet är trevligt och jobbar på bra, även om det inte hänger med frontarna vid hög volym. En stor bonus med systemet är att känsligheten är hög, i synnerhet hos stereoparet, och att du kan spela både högt och kontrollerat även med mindre förstärkare. Mer mos ger däremot betydligt kraftigare dynamik och snärt, vilket betyder att du får ut mer av dina högtalare genom att leta efter kraftiga doningar att driva Cerwin-systemet med.

Slutsats
Ligger din tonvikt på musiklyssning i ljudtryck som får arbetsmiljöverket att skrika högt kan det här systemet vara rätt val. Att hemmabioegenskaperna haltar lite beror på bristfällig klangmatchning mellan frontar och center, och på att subwoofern inte riktigt når upp till frontarnas för prisklassen unika förmåga att flytta luft. En annan nackdel med systemet är givetvis storleken. Fronthögtalarna tar upp rejält med plats – i synnerhet om de dessutom ska placeras en bit från bakväggen för att mildra den lätta färgning som finns i midbasen. Samtidigt känner jag att en så här maffig högtalare inte ska behöva be om ursäkt för sin existens. Frågan är bara om sambon håller med...
Att kunna spela högt och fysiskt påtagligt är i alla fall en snudd på adrenalinstinn upplevelse som ger mersmak och kan leda till missbruk. Det blir kul på ett primitivt sätt, fjärran från snobbig detaljgranskning av ljudbilden.

Cerwin-Vega SL 5.1

Fronthögtalare SL-15
Princip Trevägs basreflex
Bestyckning 15-tums bas, 5,25-tums mellanregister, 1-tums diskant
Känslighet 94 dB
Impedans 8 Ohm
Mått (b x h x d) 42,2 x 91,1 x 50,2 cm
Vikt 30,4 kg

Center SL-45C
Princip Tvåvägs sluten låda
Bestyckning 4 x 5,25-tums basar, 1-tums diskant
Känslighet 89 dB
Impedans 8 Ohm
Mått (b x h x d) 70,1 x 16,6 x 17,8 cm
Vikt 8,2 kg

Surround SL-5M
Princip Tvåvägs basreflex
Bestyckning 5,25-tums bas, 1-tums diskant
Känslighet 85 dB
Impedans 8 Ohm
Mått (b x h x d) 15,6 x 18,4 x 27,6 cm
Vikt 3 kg

SL-10S
Princip Aktiv basreflex
Bestyckning 10-tums bas
Ingångar LFE, RCA
Utgångar -
Uteffekt 150 Watt
Delningsfrekvens 60-150 Hz
Strömbrytare Off/auto
Faskontroll 0/180
Mått (b x h x d) 35,3 x 40,6 x 25,4 cm
Vikt 20 kg

Info www.hifiklubben.com

Pris 13 600 kr (Center: 1 800 kr, Surround: 1 200 kr, Subwoofer: 3 600 kr, Frontar: 7 000 kr)

Tre snabba...
Tryck, dynamik och närvarokänsla!
Bristande klangmatchning
Tar stor plats i rummet

Plus
Påtaglig livekänsla
Lättlyssnade

Minus
Klangmatchningen
Klen subwoofer i sammanhanget

Summa
Rejält bioklös och kul på riktigt!

Publicerad i HemmaBio 9/2014


Artikelflöde

Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Nytt från XTZ

Alpha får sällskap

XTZ:s värstingserie Divine är nu inne på sin andra inkarnation, och med Delta (och Delta C) är serien komplett. 


Sex smarta kanaler

NYTT FRÅN BRYSTON

Brystons nya slutsteg 24B³ i Cubed-serien har två råstarka kanaler (2x300 W) och fyra kanaler på vardera 75 W, allt i 8 ohm. 


Nytt från Q Acoustics!

Stora förbättringar

Brittiska högtalartillverkaren Q Acoustics brukar uppdatera sina modellserier efter några år, och nu är det dags för 3000-serien att få tillägget ”i” i modellbeteckningarna. Och när det kommer till den relativt billiga 3000-serein är det rejäla förbättringar!


3D lever!

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.


Större fransmän

TRIANGLE THETIS

Med Thetis 380 (bilden) och Thales 400 ökar Triangle på konarean rejält!


Nytt från Sony

Ljudstrålande värsting-OLED

Sonys nya värsting-tv AF8 har inte bara oled-panel och det fantastiska bildbehandlingschippet X1 Extreme, utan även Acoustic Surface-tekniken som gör att hela bildytan även strålar ljud.


Sommarens bästa svenska film

Den blomstertid nu kommer

Myten säger att Sverige är som mest sårbart när det är storhelg och många myndigheter håller stängt. Därför är det ingen slump att filmkollektivet Crazy Picures långfilmsdebut utspelar sig på midsommarafton. Vi har pratat med gänget bakom bioaktuella thrillern Den blomstertid nu kommer.


Meddelande

Laddar meddelande...