Intervju: Pablo Francisco:

Världens roligaste man

Pablo Francisco är Youtube-fenomenet och succékomikern som inte liknar någonting annat på scen. Han åker världen runt och uppträder för utsålda hus. Vi hänger med mannen med de tusen rösterna på ett par stopp på Live & Kickin´-turnén.

Favorit i repris från HemmaBio 12 2013

Av Thomas Nilsson

Det är tidig novemberkväll och Alla helgons dag.
En råkall dimma drar in från älven och Trollhättans regnvåta gator ligger mörka, tysta och spöklikt folktomma. Jag sitter i en ödslig hotellfoajé med Pablo Francisco och hans gäng som under oktober och november drar runt Sverige med stopp i 19 städer – från Kristianstad i söder till Luleå i norr och jag hänger med på ett par stopp under turnén.
Innan dess har Pablo uppträtt för utsålda hus runt om i Skandinavien och Tyskland. I december drar världsturnén vidare till England och sedan till USA och Kanada.
Det är tredje gången Pablo turnerar i Sverige och han trivs här.
– Ni svenskar är smarta, pratar bra engelska och har stenkoll på amerikansk kultur. Många gånger har ni faktiskt bättre koll än amerikanerna själva och ni är tacksamma att uppträda för, säger han.
– Jag kan köra samma saker här som hemma, det enda jag plockar bort är skämt som handlar om amerikanska reklamfilmer. Dessutom behöver jag inte tänka så mycket på vad jag säger, ni är öppna och mottagliga för allt.
Ett par i 25-år åldern kommer ut från hissen och gör stora ögon när de upptäcker Pablo. De berättar att de kört i över två timmar för att se honom uppträda och försvinner lyckliga ut i mörkret sedan han småpratat lite med dem, skrivit autografer och poserat för deras mobilkameror.
Det har sina sidor att vara på turné, men det finns alltid något nytt att upptäcka i sömniga svenska småstäder som Pablo kan använda i sina shower.
– Vi hade tråkigt igår kväll, så jag googlade "roliga saker att göra i Trollhättan" – och fick svaret "Åk till Göteborg"!

Genombrott på Youtube
Pablo Francisco har turnérat som ståupp-komiker sedan slutet av 90-talet. Han slog igenom stort tack vare en enorm uppmärksamhet på Youtube. Idag har hans klipp visats över 30 miljoner gånger.
– Internet har gjort att folk pratar bra engelska nästan överallt och har samma referensramar. Folk ser samma filmer och lyssnar på samma musik över hela världen. Det gör det lättare för mig att turnera och åka till nya ställen. Nätet har många nackdelar, men man ska inte glömma bort fördelarna. Jag lade upp mitt material på Youtube på skoj och hade tur att bli upptäckt.
Pablo säger sig vara lyckligt lottad och har svårt att tänka sig något annat jobb. Hans hobby har blivit hans levebröd.
– Jag vet inte ens om man kan kalla det jobb. Jag har roligt hela tiden och har tur som får bra betalt för att göra det jag tycker allra bäst om, och dessutom resa världen runt.
Alla resor och det späckade turnéschemat ser han inte som något problem, tvärtom. Pablo erkänner att han inte gillar att vara ledig.
– Efter tre dagar blir jag rastlös och vill bara ut igen. Att vara på turné passar mig perfekt, jag älskar att resa och se mig omkring.
Pablo har en sanslös energi och man blir alltid glad i hans sällskap.
– Jag är hyperaktiv och sover inte många timmar per dygn, men det är för att jag trivs med livet. Jag gillar vad jag håller på med. Det ger mig massor av energi.
Pablo är född i Arizona med chilenska rötter. Han blev tidigt fascinerad av legendariska komiker som David Letterman och Johnny Carson. När Pablo var 14 år börjande han spela in deras teveuppträdanden på video och försöka efterlikna dem. Han härmade ljud från radio och teve, imiterade familj, släktingar och kompisar. Den första kända rösten han lyckades pricka in var grodan Kermit i Mupparna.

Minns du när du första gången förstod att du var rolig?
– Nej, men jag kommer ihåg att jag tidigt insåg att det var det här jag ville göra, förklarar han innan han blixtsnabbt växlar röst och drar en monolog som en kokainberoende Johnny Carson.
När Pablo var 17 jobbade han som pizzabud. En kväll hade han en leverans till en lokal komediklubb, Improv Comedy Chain.
– När jag kom in skrattade publiken åt en kille på scenen. Jag fattade inte varför, han var inte ett dugg rolig. "Det där kan jag göra bättre", tänkte jag direkt.
När det blev en lucka i programmet på klubben fick Pablo hoppa in – och gjorde snabbt succé. Och sedan rullade det på. Han blev snabbt populär för sina imitationer, ljudeffekter och vilda infall, först på hemmaplan, men sedan också runt om i landet.
Det dröjde inte länge förrän tevekanalerna började höra av sig. Pablo har skördat stora framgångar och medverkat ibland annat Family Guy, Mad TV, Make Me Laugh, klassiska Saturday Night Live och i alla de stora komedishowerna.
Han har uppträtt för utsålda hus över hela USA, inte minst i Las Vegas, och haft en egen show på kabelkanalen Comedy Central. Pablo har även gjort ett bejublat inhopp hos Jay Leno i The Tonight Show och regelbundet turnérat runt världen.
Tre av hans hyllade shower har också blivit storsäljare på dvd: Bits ´n Pieces, Ouch och They Put it Out There.

Mannen med de tusen rösterna
Jag pratar med Pablo på telefon på kvällarna innan han kommer till Sverige.
Det är inte lätt att intervjua honom och jag vet att det inte är någon idé att ens försöka. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av underhållningen.
Hans makalösa svada är hysteriskt rolig och han kastar sig handlöst mellan olika ämnen, anekdoter, skämt och gemensamma intressen. På bara ett par minuter får jag prata med Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Al Pacino, Ozzy Osbourne, Dennis Hopper och Jackie Chan och Pablo gör deras röster med en kusligt pricksäker precision.
En kväll när det ringer kan det vara Bill Cosby i andra änden av luren, en annan Jerry Springer, Mel Gibson eller Keanu Reeves.

Många komiker påstår att de är tråkiga när de inte står på scen.
– Alla komiker har sin egen personlighet, menar Pablo. Vissa tycks tro att de måste vara galna och roliga hela tiden, men det tycker jag bara är tröttsamt. Jag känner aldrig någon press på att jag ständigt förväntas vara rolig och underhålla folk. Jag är alltid bara mig själv, sedan är det upp till folk att tycka vad de vill om det.
Och Pablo är verkligen en genuint rolig person, även privat. Det kvittar om vi sitter backstage i ett trist omklädningsrum i en idrottshall i Trollhättan, går i butiker i Stockholm, fikar eller äter på restaurang. Pablo tvingar aldrig på folk sina skämt.
Han skojar för att han själv tycker det är roligt och roligt blir det – i synnerhet när folk blir lätt förvirrade över hans många röster och ljud! Jag vet också att det inte är Danny Glover, Dr Phil eller Gary Busey som ringer ibland, men det är lika roligt varje gång.

Ingen kommer undan
Det är inte svårt att förstå att Pablo Francisco tillhör världens mest populära komiker. Hans shower liknar ingenting annat i ståupp-världen och hans halsbrytande improvisationsförmåga är imponerande.
I Göteborg är Lorensbergsteatern utsåld. Stämningen är också på topp när Pablo äntrar scenen på Älvhögsborg i Trollhättan. Publiken vrålar av skratt och är direkt med på noterna. Pablo bombarderar åskådarna med en kanonad av imitationer, parodier och ljudeffekter i ett rasande tempo. Svetten lackar och publiken får inte en chans att hämta andan.
Pablo, som själv brukar beskriva sina framträdanden som en blandning av Saturday Night Live och Family Guy dividerat med roten av Robot Chicken (knäpp amerikansk tecknad serie), blandar nytt material med gamla klassiker.
– 65 procent av materialet jag kör här i Sverige är helt nytt, säger han och pustar ut backstage.
Han drar bland annat en vansinnigt rolig, väldigt politiskt inkorrekt, sketch om ilskna dvärgar innan han elegant glider över i ett collage av makalösa imitationer av Louis Armstrong, Frank Sinatra, Celine Dion, Barry Gibb, Elvis och Aaron Neville.
Pablo briljerar med att härma både instrument och sångröster med en häpnadsväckande träffsäkerhet. Han driver också med moderna DJ:s, technomusik, gamla bluesartister, Wayne Newton och korkade dokusåpor under den dryga timmen som han regerar i salongen.

Kan man skämta om vad som helst?
– Självklart. Jag har egentligen bara en regel – att aldrig klä upp mig när jag går ut på en scen. (Han trivs bäst i träningsbyxor, T-shirt och gympaskor). Jag ställer mig inte på en scen för att läxa upp eller undervisa folk. Jag vill bara underhålla min publik och jag siktar inte in mig på en speciell ras eller kultur. Jag driver med allt och alla. Ingen kommer undan. Om jag trampar folk på tårna, så är det förmodligen för att de förtjänar det. Men jag mobbar aldrig folk. Och jag skämtar inte om politik för det är så förbannat tråkigt!

Vi pratar mycket film och Pablo avskyr alla nyinspelningar av klassiska filmer. De får sig också välförtjänta kängor i showen.
– Jag har blivit erbjuden roller i remakes av Klantskallarna och Fletch, men tackade nej. Vem fan kan toppa Bill Murray och Chevy Chase?

Vad skrattar du själv åt?
– Fåniga saker som när folk gör bort sig på teve, bloopers och America´s Funniest Home Videos. Och när djur ska para sig. Och så gillar jag Mel Brooks filmer.
Pablo har hela tiden örat mot marken. Han lyssnar och snappar blixtsnabbt upp saker som han hör och skriver ned sådant som vi pratar om. "Det måste jag komma ihåg", brukar han säga och klottrar med en bläckpenna i handflatan. Ibland skrattar han också åt sina egna skämt.
– Men det gör jag för att jag verkligen tycker något är roligt, det kommer alltid rakt från hjärtat.

Benny Hill och Little Tortilla Boy
Pablo älskar den brittiske komikern Benny Hill och hyllar honom som en av sina stora inspirationskällor tillsammans med Steve Martin och Richard Pryor.
Han hämtar också mycket av sitt material genom att hänga med sin bror och hans vänner. De inspirerade honom bland annat till klassikern Little Tortilla Boy om Arnold Schwarzenegger som ska rädda en tortillaförsäljare som hotas av maffian.
– Brorsan gillar att gå på baseboll och utanför arenan stod en kille som sålde tortillas. Han såg alltid så ensam ut, som om han var ensam mot världen. Brorsans kompis drog det där skämtet i flera år, sedan gjorde jag om det till en filmtrailer.
Inslaget får publiken i Trollhättan att bli skogstokiga och jublet vill nästan aldrig ta slut.

Föga förvånande älskar Pablo film. Bland kompisarna finns bland andra Jamie Foxx (Django Unchained, även han en skicklig imitatör) som Pablo hade som klasskamrat på filmskolan, så Pablo ruvar på en massa galna historier från filmvärlden som också blir fantastiskt roligt material på scen.
En sen kväll ringer Pablo från sitt hotell i Bukarest, överlycklig av att ha stött ihop med Steven Seagal i baren.
– Men han tyckte inte att jag var rolig, ha, ha. Han gillade bara min kompis "två-flugor-på-en-bajshög-skämt".
Ett annat återkommande klassiskt inslag är Don LaFontaine (1940-2008), mannen bakom den välkända rösten till över 5 000 amerikanska biotrailers. Hans karakteristiska intro "In a world" ... användes så flitigt att den till slut blev en kliché och något som Pablo skickligt använt genom åren. (Pablo och Don var goda vänner under flera år.)
Under den nya turnén har Pablo en ny röst på repertoaren, skådisen Mark Wahlberg. Och han jobbar på Vin Diesel.
– Men den sitter inte riktigt än, säger han och härmar Fast and the Furious-stjärnan perfekt.
Bland favoritrösterna hör annars Chris Rock och en nygammal favorit, Michael J. Fox.
– Det kan ta mig allt från 5 min till flera veckor att få till en röst.

Finns det någon som du inte lyckats med?
– Christopher Walken. Det finns många som gör honom riktigt bra, bland andra Kevin Spacey. Men jag vet inte varför jag inte riktigt får till honom.

På nätterna under Sverigeturnén sitter Pablo ofta i telefon med producenter i Los Angeles. Han gör röstprov och diskuterar en medverkan i ett par nya, tecknade filmer.
– Jag älskar tecknad film och just nu håller jag på att utveckla ett projekt med gänget bakom Family Guy. ADD-TV är ett annat projekt som ligger i startgroparna
Sverige-turnén rullar vidare, så också karriären för världens roligaste man!Artikelflöde

Uppdatering

Sony-tv med Dolby Vision

När HDR först lanserades var det bland tillverkarna av tv-apparater lite prestige i vilken eller vilka standarder man stödde, och en sak som till en början verkade skriven i sten var att det krävdes speciell hårdvara för att ta hand om Dolby Vision. Men redan i höstas ryktades det om en ruppdatering av Sonys apparater utrustade med deras finaste processor, och nu kommer ett klart besked: Sony ZD9, A1, XE94 och XE93 kommer att uppdateras till Dolby Digital under februari 2018! Det är dessutom inget krångel för användaren, eftersom uppdateringen kommer via nätverk, hurra!


Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


Meddelande

Laddar meddelande...