Favorit i repris - Steve Alten

Är han Hollywoods framtid?

Steve Alten, 52, var utfattig, hade ett trist jobb och en växande familj att mätta när han satsade allt på ett kort – att förverkliga drömmen om att bli författare.

Av Thomas Nilsson

Familj och vänner tyckte att han var galen, men nu slåss Hollywood om att filma hans actionspäckade bästsäljare. Vi har den första svenska intervjun.

Historien om Steve Alten, född och uppväxt i Philadelphias förorter, är på alla tänkbara sätt en klassisk amerikansk framgångssaga. Han spelade basket i High School och i college, och hade länge siktet inställt på att bli baskettränare. Efter universitetsstudierna hade han visserligen en doktorsexamen i idrottsmedicin i bagaget, men tvingades hanka sig fram på en rad olika skitjobb under många år.
– Efter ett tag flyttade vi till Florida i hopp om en nystart, men det var lika tufft där, berättar Steve.
Steve slet med jobb som han avskydde för att försörja fru, barn och styvbarn instuvade i en liten tvåa, samtidigt som han hela tiden ruvade på en dröm han burit med sig under flera år – att skriva en roman om en gigantisk förhistorisk haj med käftar stora nog att bita en elefant mitt itu.
– Ända sedan jag var barn har jag varit fascinerad av hajar och när jag läste en artikel om Marianergraven i Stilla havet fick jag idén till min story. 1995 kände jag att det var dags att på allvar försöka fånga historien på papper.

Svagt intresse
Steve insåg snart att det var svårare än han först trott.
– Jag hade ju aldrig skrivit en bok förut. Det enda jag skrivit dittills var uppsatser och avhandlingar på universitetet.
Steves fru trodde inte på hans idé.
– För henne var skrivandet bara ännu ett av mina många meningslösa projekt som stal tid och pengar från familjen.
Men Steve gav inte upp.
– På dagarna och kvällarna jobbade jag som vanligt och skrev sedan varje natt mellan 22-04.00 och på helgerna. Varenda gång vi gick på bio, sa jag till min fru att en dag ska vi sitta här och se min bok som film.
När boken om monsterhajen äntligen var klar började det verkliga slitgörat – att försöka få något förlag intresserat.
– Jag skickade ut manuset, men fick bara avslag, gång på gång. Det var verkligen tufft, inte minst ekonomiskt. De flesta var inte ens intresserade av att läsa manuset, utan tackade bara nej direkt. Jag var utfattig och lånade pengar av min pappa, blev deprimerad och var nära att ge upp flera gånger.
Efter tio år hamnade Steves bok hos Kenneth Atchity på Atchity Editorial/Entertainment International, Inc. som gillade storyn, men tyckte att boken var alldeles för spretig och saknade struktur.
Atichty såg dock en potential och kom med ett förslag som kom att förändra Steve Altens liv.

Jättehajen anfaller
Meg: A Novel of Deep Terror handlar om djuphavsdykaren Jonas Taylor som under ett hemligt ubåtsuppdrag för den amerikanska marinen, djupt nere i Marinergraven, stöter ihop med Megalodon – en 25 meter lång och 103 ton tung monsterhaj som forskarna trott varit utdöd i tre miljoner år, men som lyckats hålla sig vid liv i de varma fickor som djuphavsgravens botten ruvar på.
Jonas är den ende överlevande från uppdraget, men ingen tror på hans berättelse och han får sparken. Fast besluten om att bevisa jättehajens existens, sadlar Jonas om och blir paleontolog, men hans teorier viftas bort.
Flera år senare blir Jonas övertalad av en gammal vän vid namn Tanaka att återvända till Marinergraven för att rädda utrustning som placerats i djuphavsgraven för att förvarna om jordbävningar. Monsterhajen anfaller och dödar Tanakas son, men Jonas undkommer med blotta förskräckelsen igen.
Hajen blir själv dödligt sårad efter en kollision med ubåten, men lockar fram en ännu större och blodtörstigare hona ur djupet. Hon dödar hanen och lyckas nå ytan och snart har historiens värsta mördarmaskin på nytt erövrat världshaven. Jonas blir förstås den som måste ta upp jakten på monsterhajen ... Det är våldsamt, spännande och otroligt blodigt!

Kostsam redigering
Familj, vänner och bekanta tyckte att Steve var galen, men han hade bestämt sig.
– Atchity erbjöd sig att redigera mitt manus och sedan försöka sälja det, berättar Steve. Kruxet var att det kostade 5 000 dollar och det var pengar som Steve inte hade.
– Jag insåg att det var en vild chansning, men kände att jag var tvungen att ta chansen och sålde till och med min 71 Chevy Malibu för att få ihop pengarna.
Förlaget städade i manuset och övertalade dessutom Steve att både ändra i handlingen och skriva om de första 100 sidorna.
– Det var tufft att tvingas stuva om och ändra så mycket. Jag fick svälja prestigen och det gjorde jag för att jag insåg att jag hade massor att lära.

Först påstod forskarna att Megalodon dog ut för 3 miljoner år sedan, nu menar många att hajen levde ända tills för 10 000 år sedan, samtidigt som röster höjs för att den kanske fortfarande är vid liv. Vad tror du?
– Det är fullt möjligt att Megalodon fortfarande existerar eftersom de riktigt stora havsdjupen fortfarande är outforskade. Det är ju inte längesen forskarna upptäckte en jättelik, tioarmad bläckfisk som man inte tidigare kände till, så det krävs att någon tar sig en närmare titt i havsdjupen innan man kan påstå att Meg inte existerar längre.

När Altens nyredigerade roman var klar tog Atchity över. Fyra dagar efter att Steve fått sparken från sitt senaste jobb kom Atchity med strålande nyheter: Meg var såld för ett sjusiffrigt belopp och Steve var miljonär. Idag har boken sålt över en miljon ex över hela världen och legat på de flesta litterära topplistorna, där ibland New York Times (på en 19:e plats). Meg har hittills ynglat av sig till tre bästsäljande uppföljare, The Trench (1999), Meg: Primal Waters (2004) och Meg: Hell´s Aquarium (2009).
Steve berättar att han älskade Peter Benchleys klassiska roman Hajen, men att han tyckte att allt som inte handlade om själva hajen var trist.
– Därför bestämde jag mig för att hålla sidohandlingarna i Meg till ett minimum och satsa allt krut på det som folk verkligen vill läsa om – hajattackerna.

Har du fler böcker på gång om jättehajen?
– Länge trodde jag att det skulle räcka med fyra, men nu har jag fått lite ny inspiration och det lutar åt åtminstone en till bok: Meg 5: Night Stalkers.

Indianer, ubåtar och sjöodjur
Idag är Steve Alten minst lika känd för sina andra actionspäckade äventyrsromaner som för sina haj-böcker. 2001 gav han ut den första delen (Domain, nyss utkommen på svenska med titel Mayatestamentet) i en omtalad trilogi som bäst kan beskrivas som en blandning av Indiana Jones och Matrix. Här kretsar handlingen kring Mayaindianernas 2 000 år gamla spådom om att jorden går under år 2012.
– Idén bottnar i tanken på att det inte var en asteroid som kraschade på jorden för 65 miljoner år sedan. Jag började göra research om asteroider och när det i sin tur det ledde till Mayafolket och deras domedagskalender., visste jag att jag hade en story. Det är rätt skrämmande att inse hur rätt de haft hittills i sina förutsägelser.
Mayatestamentet har hittills fått en uppföljare, Resurrection (2004), men ytterligare en är på gång nu.
– Den nya boken heter Phobos: The Mayan Fear och är förmodligen den bästa i serien.
2002 kom Goliath – en Sci-fi-historia om en kärnvapenbestyckad superubåt som blir kapad av en galning, och The Loch (2005) som handlar om hur en amerikansk marinbiolog löser både en mordgåta och mysteriet med Loch Ness-odjuret.
The Shell Game (2008) är en konspirationsthriller som bygger vidare på ryktena om hur den amerikanska regeringens oljeintressen låg bakom terrorattentatet på Manhattan 2001. Altens senaste bok, Grim Reaper: End of Days, kom ut ifjol och blandar friskt Dante Alighieri's Divinia Comedia med nya 9/11-konspirationsteorier som resulterar i att en vetenskapsman skapar en ny variant av böldpest som hon, på uppdrag från Gud, släpper lös i centrala New York.

Framgången har ett pris
Som författare kan Steve Alten beskrivas som en blandning mellan Dan Brown och Clive Cussler. Bland hans egna förebilder finns annars Anne Rice, Tom Clancy, Michael Crichton och Ian Fleming. Många kritiker har klagat på att Alten väljer action framför realism och djupare karaktärer, men Steve behöver knappast bry sig om kritikerna, utan kan skämmas hela vägen till banken. Skaran av trogna fans växer hela tiden, inte minst bland ungdomar som tagit hans böcker till sina hjärtan.
– Jag är väl medveten om att mina böcker inte är böcker som kommer att vinna några fina litterära priser, men jag har skrivit den sortens historier som jag själv skulle vilja sträckläsa.
Steve berättar att han blev glatt överraskad över hur många ungdomar som upptäckt honom.
– Ända sedan den första Meg-boken kom ut har jag fått massor av mail från ungdomar som berättar att de normalt inte gillar att läsa, men att de slukat mina böcker.
När Steve fick veta att allt fler High schoollärare använde Meg för att locka sina elever att börja läsa böcker och utveckla sitt språk, drog han igång ett program som kallas Adopt-An-Author.
– Via det här programmet, som är helt gratis för skolorna och som fungerat fantastiskt bra, delar jag med mig av mina erfarenheter som författare, åker på föreläsningar, skänker böcker och peppar ungdomar att själva börja skriva. Genom programmet får eleverna också direktkontakt med mig och andra författare, vi blir som ett slags "brevkompisar" och mentorer.
Till skillnad från de flesta andra kända författare har Steve en mycket nära kontakt med sina fans.
– Förutom att utveckla mitt eget skrivande och bli en ännu bättre historieberättare, är målet med mitt författarskap att alltid se till att vara tillgänglig för mina läsare.
Steve får massor av mail till Meg82159@aol.com och han tillbringar två timmar varje dag med att besvara dem.
– Alla som skriver till mig får ett personligt svar!

Du bjuder också in dina läsare att få vara med som karaktärer i dina böcker.
– Ja, alla som vill kan maila mig och berätta lite om sig själva. Enda motprestationen är att du också måste berätta på vilket sätt du kan hjälpa till att skapa uppmärksamhet kring boken när den kommer ut.

Hollywood på gång igen
Samtliga Steve Altens böcker är otroligt "filmiska" och det upptäckte Hollywood snabbt.
Filmrättigheterna till Meg såldes redan innan boken kom ut till Hollywood Pictures, men projektet lades på is.
– Märkligt eftersom alla på filmbolaget älskade manuset, utom de två högsta cheferna som valde att satsa på Rush Hour 3 och Den gyllene kompassen innan de fick sparken.
Rättigheterna gick tillbaka till Alten som sedan dess skrivit nya manusförslag. Ett tag såg det riktigt lovande ut.
– Guillermo del Toro fick upp ögonen för Meg och presenterade idén för sina producenter. Jan De Bont (Speed) var intresserad av att regissera och vi skrev också ett nytt manus tillsammans. 2005 köpte New Line Cinema rättigheterna, men fick sedan strul med diverse manusförfattare som skrev om och ändrade storyn till oigenkännlighet.

Så vad händer nu?
– Om Meg görs på rätt sätt, är jag övertygad om att filmen kommer att bli riktig kassapjäs och säkert också resultera i en framgångsrik serie uppföljare. Jag har redan stått vid altaret, så jag blir inte längre lika upphetsad när det börjar pratas om filmatiseringar. Både Meg och The Loch har oberoende finansiärer klara, men vi behöver en etablerad och känd regissör som tar sig an projekten. Förhoppningsvis händer något snart.
Som så många gånger förr har framgång sitt pris. För fyra år sedan började Steve Alten må dåligt efter att ha stressat fram en rad böcker på kort tid – diagnosen blev Parkinsons.
Hur har sjukdomen påverkat ditt skrivande?
– Höger sida av kroppen är inte lika rörlig som förut, men annars påverkas inte mitt arbete. Förra sommaren genomgick jag en stamcellbehandling under sex veckor. Jag fick mediciner som frigjorde större doser av mina egna stamceller från min benmärg. Behandlingen har reducerat mina symptom. Samtidigt får jag också regelbundet akupunktur.

Steve berättar att han jobbar som vanligt nu, trots sin sjukdom.
– Jag går upp runt åtta på morgonen, hänger upp och ned i mina "Invertion Boots" för att sträcka ut ryggen och läser sedan tidningen från pärm till pärm. Därefter besvarar jag e-mail i två timmar och skriver sedan, oftast fram till klockan 18.

Vad skriver du på just nu?
– Jag har precis börjat skriva på The Omega Project. Det är en mycket futuristiskt historia, det är allt jag kan avslöja!

Publicerad i HemmaBio 1-2, 2011


Artikelflöde

Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Nytt från XTZ

Alpha får sällskap

XTZ:s värstingserie Divine är nu inne på sin andra inkarnation, och med Delta (och Delta C) är serien komplett. 


Sex smarta kanaler

NYTT FRÅN BRYSTON

Brystons nya slutsteg 24B³ i Cubed-serien har två råstarka kanaler (2x300 W) och fyra kanaler på vardera 75 W, allt i 8 ohm. 


Nytt från Q Acoustics!

Stora förbättringar

Brittiska högtalartillverkaren Q Acoustics brukar uppdatera sina modellserier efter några år, och nu är det dags för 3000-serien att få tillägget ”i” i modellbeteckningarna. Och när det kommer till den relativt billiga 3000-serein är det rejäla förbättringar!


3D lever!

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.


Större fransmän

TRIANGLE THETIS

Med Thetis 380 (bilden) och Thales 400 ökar Triangle på konarean rejält!


Meddelande

Laddar meddelande...