Silvermedalj i rumsanpassning

Monitor Audio Silver W-12

Alla behöver mer bas, nästan oavsett hur stor hemmabioanläggningen är. Har du tröttnat på svåranpassade subbar och vill slippa rumsresonanserna för gott så är Monitor Audios nya mästerverk ett hett alternativ.

Text Thomas Odeltorp, Bild Monitor Audio

 

"Tung bas i anläggningen"  kommenterar polarna sinsemellan när loudnessknappens basförstärkning griper in vid 63 Hz och hjälps åt av rummets resonansfrekvens som lyckligtvis även den förstärker just 63 Hz. Rutorna skallrar i rummet och det är ett himla tryck för öronen.

Vad som är riktig basåtergivning kan diskuteras. Klart är i alla fall att många lyssnar på anläggningar som sätter igång rummet, snarare än spelar upp riktig djupbas och tror att de spelar häftigt tunggung. När den tunga anläggnigen råkar hamna i ett annat rum så räcker inga loudnessknappar i världen till för att återskapa den episka bastsunamin. Jag har själv upplevt fenomenet extra tydligt med ett par hemmabyggda högtalare som hade den olyckliga förmågan att låta väldigt olika beroende på miljön de stod i.

Steg ett förutom att plombera alla gamla hederliga "ljudförbättrare" i form av bass boost-knappar är att börja laborera med placeringen i rummet. En bra metod är att lyssna sig fram och försöka hitta en placering där olika basfrekvenser låter ungefär lika starkt, i till exempel en melodi spelad på elbas.

 

Ett steg till

Med rätt placering kan du komma långt, men inte hela vägen till ljudhimlen. Rummet har en karaktäristik som är svår att trolla bort, vilket gör att det krävs hårdare tag. Lösningen på mångas basproblem heter DSP och är i grunden samma typ av autokalibrering som många hemmabioförstärkare har. En mätmikrofon sätts ut på lyssningsplats (eller de punkter som tillverkaren vill att du mäter upp) och sedan kompenserar förstärkaren för att ditt rum låter ovanligt ljust/mörkt eller för att dina högtalare står lite knäppt. När det gäller den djupare basen är det inte ofta som förstärkarnas autokalibrering klarar av att göra önskvärda underverk. Och just här kommer vi till poängen med Monitor Audios nytillskott.

Utseendemässigt är den nya Silver W-12 fräsch och ren i linjerna, men med en omisskännlig Monitor Audio-design. Raka linjer, en matt metallfärgad elementkorg som sticker fram runt konen och mycket hög byggfinish gör att jag känner igen mig. Vi kan välja mellan svart eller naturlig ekfanér, rosenträ, valnöt och svart respektive vit högglanslack.

Lådan är i det närmaste kubisk och väger drygt 20 kilo. En stor del av vikten ligger naturligtvis i det 25 millimeter tjocka kabinettet som byggts i MDF, medan en resten av vilkten kan tillskrivas elementet. Med sin skålformade kon ger det ett mycket rent intryck designmässigt. Formen är ett resultat av viljan att få styvast möjliga membran. Vi en snabbtitt ser materialet ut att vara av metall. Mer exakt så har aluminium och magnesium legerats och sedan täckts med ett keramiskt lager. Resultatet blir C-CAM, som är Monitor Audios käpphäst då det kommer till materialval för basmembran.

Liksom konen är kantupphängningen inverterad på tolvtummaren. Den utlovade frekvensgången mätt i rum är ner till 22 Hz, vilket borde räcka för att få de alla flesta basnarkomanerna nöjda och belåtna. För drivningen sörjer ett klass D-slutsteg med specad uteffekt på 500 Watt. Det borde få det keramiska membranet att dansa-pausa-dansa i rätt tid.

Slutstegets kontrollpanel återfinns på baksidan och här kan du koppla in med RCA-kontakter, samt justera fas och delningsfrekvens. Resterande reglage finner du på lådans topp, där de sitter mer lättåtkomligt.

 

Elektroniken

Jokern i rockärmen hos den här subben ligger i en egenutvecklad DSP-processor som döpts till APC (Automatic Position Correction). Förutom tre förprogrammerade lägen finns även en mätmikrofon som gör att basen går att anpassa mycket bättre till rumsförutsättningarna än en vanlig sub. Ut med mätmicken i rummet och Monitor Audio kalibrerar automatiskt nivå, delning och EQ så att de naturligt förekommande rumsnoderna (frekvenspucklar som beror på rummets mått) sänks till samma nivå som resten av frekvenssvaret. Resultatet blir en jämn bas som spelar utan någon tydlig topp, vilket ger en mindre monoton och mer realistisk återgivning. Att basen i och med detta blir betydligt lättare att placera än vanliga basar ser jag som en stor fördel, för även om DSP:n gör mycket, så underlättar du förutsättningarna genom att först försöka hitta bästa möjliga placering på gammalt hederligt vis.

 

Rapp och energirik

Med sitt rappa anslag är det svårt att somna till under filmen. Basen har energi och kontur, samtidigt som penselföringen är lätt och luftig. Monitor Audio spelar djupare än du tror, eftersom precisionen är på en hög nivå och det inte låter bröligt. Okontrollerat muller kan annars lätt uppfattas som djupbas även om det morrar kring 40-50 Hz.

Att matcha basen med rappa stativare runt om är inga som helst problem. Subben backar inte heller för att fylla ut under fötterna på ett par större golvhögtalare. En första provlyssning med optimal placering för lyssningsrummet ger relativt linjär återgivning, men autokalibreringen lyfter såväl linjäritet som transparens och anpassningsförmåga mot övriga högtalare till nya nivåer.

Ärligt talat kan jag inte hitta några invändningar mot Monitor Audio. Har du pengarna så är det med tanke på dagens ränteläge bäst att slå till istället för att sätta in stålarna på sparkonto. Som bonus får du en bas som är fast nog att gå på, samtidigt som du kan spela dåndande högt. Så, vad väntar du på?

 

 


Monitor Audio Silver W-12

Funktion Aktiv subwoofer med DSP

Princip sluten låda

Bestyckning 12 tums

Uteffekt 500 Watt

Ingångar LFE, RCA

Utgångar LFE, RCA

Strömbrytare av/auto/på

Delningsfrekvens 40-120 Hz

Faskontroll 0/180

Mått (BxHxD) 34x34x38 cm

Vikt 20,1 kg

Pris 14 300 kr

Info www.monitoraudio.co.uk


Publicerad i HemmaBio 8/2015


Artikelflöde

Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


KRÖNIKAN: THOMAS NILSSON

Längtan efter att hitta hem

Att längta hem är en naturlig instinkt.
Det är precis lika naturligt att hemlängtan är ett motsägelsefullt ord.


Meddelande

Laddar meddelande...