Silvermedalj i rumsanpassning

Monitor Audio Silver W-12

Alla behöver mer bas, nästan oavsett hur stor hemmabioanläggningen är. Har du tröttnat på svåranpassade subbar och vill slippa rumsresonanserna för gott så är Monitor Audios nya mästerverk ett hett alternativ.

Text Thomas Odeltorp, Bild Monitor Audio

 

"Tung bas i anläggningen"  kommenterar polarna sinsemellan när loudnessknappens basförstärkning griper in vid 63 Hz och hjälps åt av rummets resonansfrekvens som lyckligtvis även den förstärker just 63 Hz. Rutorna skallrar i rummet och det är ett himla tryck för öronen.

Vad som är riktig basåtergivning kan diskuteras. Klart är i alla fall att många lyssnar på anläggningar som sätter igång rummet, snarare än spelar upp riktig djupbas och tror att de spelar häftigt tunggung. När den tunga anläggnigen råkar hamna i ett annat rum så räcker inga loudnessknappar i världen till för att återskapa den episka bastsunamin. Jag har själv upplevt fenomenet extra tydligt med ett par hemmabyggda högtalare som hade den olyckliga förmågan att låta väldigt olika beroende på miljön de stod i.

Steg ett förutom att plombera alla gamla hederliga "ljudförbättrare" i form av bass boost-knappar är att börja laborera med placeringen i rummet. En bra metod är att lyssna sig fram och försöka hitta en placering där olika basfrekvenser låter ungefär lika starkt, i till exempel en melodi spelad på elbas.

 

Ett steg till

Med rätt placering kan du komma långt, men inte hela vägen till ljudhimlen. Rummet har en karaktäristik som är svår att trolla bort, vilket gör att det krävs hårdare tag. Lösningen på mångas basproblem heter DSP och är i grunden samma typ av autokalibrering som många hemmabioförstärkare har. En mätmikrofon sätts ut på lyssningsplats (eller de punkter som tillverkaren vill att du mäter upp) och sedan kompenserar förstärkaren för att ditt rum låter ovanligt ljust/mörkt eller för att dina högtalare står lite knäppt. När det gäller den djupare basen är det inte ofta som förstärkarnas autokalibrering klarar av att göra önskvärda underverk. Och just här kommer vi till poängen med Monitor Audios nytillskott.

Utseendemässigt är den nya Silver W-12 fräsch och ren i linjerna, men med en omisskännlig Monitor Audio-design. Raka linjer, en matt metallfärgad elementkorg som sticker fram runt konen och mycket hög byggfinish gör att jag känner igen mig. Vi kan välja mellan svart eller naturlig ekfanér, rosenträ, valnöt och svart respektive vit högglanslack.

Lådan är i det närmaste kubisk och väger drygt 20 kilo. En stor del av vikten ligger naturligtvis i det 25 millimeter tjocka kabinettet som byggts i MDF, medan en resten av vilkten kan tillskrivas elementet. Med sin skålformade kon ger det ett mycket rent intryck designmässigt. Formen är ett resultat av viljan att få styvast möjliga membran. Vi en snabbtitt ser materialet ut att vara av metall. Mer exakt så har aluminium och magnesium legerats och sedan täckts med ett keramiskt lager. Resultatet blir C-CAM, som är Monitor Audios käpphäst då det kommer till materialval för basmembran.

Liksom konen är kantupphängningen inverterad på tolvtummaren. Den utlovade frekvensgången mätt i rum är ner till 22 Hz, vilket borde räcka för att få de alla flesta basnarkomanerna nöjda och belåtna. För drivningen sörjer ett klass D-slutsteg med specad uteffekt på 500 Watt. Det borde få det keramiska membranet att dansa-pausa-dansa i rätt tid.

Slutstegets kontrollpanel återfinns på baksidan och här kan du koppla in med RCA-kontakter, samt justera fas och delningsfrekvens. Resterande reglage finner du på lådans topp, där de sitter mer lättåtkomligt.

 

Elektroniken

Jokern i rockärmen hos den här subben ligger i en egenutvecklad DSP-processor som döpts till APC (Automatic Position Correction). Förutom tre förprogrammerade lägen finns även en mätmikrofon som gör att basen går att anpassa mycket bättre till rumsförutsättningarna än en vanlig sub. Ut med mätmicken i rummet och Monitor Audio kalibrerar automatiskt nivå, delning och EQ så att de naturligt förekommande rumsnoderna (frekvenspucklar som beror på rummets mått) sänks till samma nivå som resten av frekvenssvaret. Resultatet blir en jämn bas som spelar utan någon tydlig topp, vilket ger en mindre monoton och mer realistisk återgivning. Att basen i och med detta blir betydligt lättare att placera än vanliga basar ser jag som en stor fördel, för även om DSP:n gör mycket, så underlättar du förutsättningarna genom att först försöka hitta bästa möjliga placering på gammalt hederligt vis.

 

Rapp och energirik

Med sitt rappa anslag är det svårt att somna till under filmen. Basen har energi och kontur, samtidigt som penselföringen är lätt och luftig. Monitor Audio spelar djupare än du tror, eftersom precisionen är på en hög nivå och det inte låter bröligt. Okontrollerat muller kan annars lätt uppfattas som djupbas även om det morrar kring 40-50 Hz.

Att matcha basen med rappa stativare runt om är inga som helst problem. Subben backar inte heller för att fylla ut under fötterna på ett par större golvhögtalare. En första provlyssning med optimal placering för lyssningsrummet ger relativt linjär återgivning, men autokalibreringen lyfter såväl linjäritet som transparens och anpassningsförmåga mot övriga högtalare till nya nivåer.

Ärligt talat kan jag inte hitta några invändningar mot Monitor Audio. Har du pengarna så är det med tanke på dagens ränteläge bäst att slå till istället för att sätta in stålarna på sparkonto. Som bonus får du en bas som är fast nog att gå på, samtidigt som du kan spela dåndande högt. Så, vad väntar du på?

 

 


Monitor Audio Silver W-12

Funktion Aktiv subwoofer med DSP

Princip sluten låda

Bestyckning 12 tums

Uteffekt 500 Watt

Ingångar LFE, RCA

Utgångar LFE, RCA

Strömbrytare av/auto/på

Delningsfrekvens 40-120 Hz

Faskontroll 0/180

Mått (BxHxD) 34x34x38 cm

Vikt 20,1 kg

Pris 14 300 kr

Info www.monitoraudio.co.uk


Publicerad i HemmaBio 8/2015


Artikelflöde

THE HANDMAID'S TALE

Ny säsong 26 april!

"Nolite te bastardes carborundorum, bitches"


Pioneer VSX-933

Fler HDMI, Voice Assistant och Dolby Vision

Nu kommer Pioneers nya VSX-933, en flerkanalsförstärkare med gott om modernt godis!


WESTWORLD

Säsong 2 - premiär 23 april

"I imagined a story where I didn't have to be the damsel" – Dolores.


Optoma HD144X

Smart lättviktsprojektor

Optomas nya HD144X är en Full HD-projektor på knappa 3 kilo och har inbyggd högtalare, USB (varför inte driva en Chromecast) och ett dedikerat spelläge. För cirka 6 000 kronor får du en liten men ljusstark projektor som är perfekt att flytta mellan landstället, kontoret och hemmet!

Info: Optoma


Pressrelease: Canal Digital

Sveriges första Android TV-plattform

OnePlace är namnet på Canal Digitals nya TV-plattform som är byggd på Googles Android TV - kommer den att förändra våra TV-vanor?


Bäst på Playstation Plus i mars!

Favorit i repris: BLOODBORNE

"För på något konstigt sätt trumfas irritationen av att dö av en sorts jävlar anamma som överraskande nog snabbt väcks till liv i mig."


Nytt slutsteg!

Edge för XTZ

Den nya förstärkarserien EDGE har skapats från XTZ:s arv av elektriska enheter.


JBL 3-Series

Inte bara för hemmastudion

Nu finns en ny version av unikt hornladdade JBL 3-Series – aktiva, DSP-styrda och prisvärda minimonitorer som utvecklats ur den väldiga studioreferensen M2.


Sonance In-wall

9 x Reference

Sonance släppte för 10 år sedan sin Reference-serie - nu kommer nästa generation


Smarta Hem

Google Home Assistant blir smartare

– Hej Google! Vad är det för färg på Napoleons vita häst?
– Den är vit.
– När dog han?


Vera Secure

Ett smartare larmsystem

En larmanpassad Smarta hem-styrenhet som dessutom har ett ovanligt brett multistöd för olika typer av enheter.


Smarta Hem

En magisk knapp direkt på lampsladden

Visst finns möjligheter att göra även fönster och bordslampor med strömbrytare på sladden smartare.


Soundbar med stil

Martin Logans nya Cadence

Är du ute efter en ljudlimpa av god kvalitet för den lite större teven kan Martin Logans senaste modell kanske vara något!


Nytt på TV-fronten

Fler OLED från Philips

Första årets framgångar med sina OLED-modeller har fått Philips att komma med nya modeller i både 55- och 65-tum.


Kul med Raspberry Pi

Lightberry lyser upp

Vill du ha en större tv? Det finns förstås inga dunderkurer som kan göra en 55-tummare av en 42:a, men det går ganska lätt att lura ögat att tro att tv:n är betydligt större än den faktiskt är. Så här går det till.


Meddelande

Laddar meddelande...