TEST: TRUAUDIO LCR

OSYNLIGT FINLJUD

Att bygga in sina högtalare för den riktigt rena stilen blir alltmer populärt även på våra nordiska breddgrader. Vi har kikat på ett amerikanskt alternativ med hög kvalitetskänsla.

Av Jonas Olsson

En relativt ny bekantskap för oss här på HemmaBio är amerikanska Truaudio. Företaget är specialister på elektronik, rack och högtalare för i första hand custom-installationer, och vi testade deras tajta subwoofer Csub-12 i förra numret.
Truaudios produkter kan man bara köpa via auktoriserade återförsäljare, inte på nätet, vilket tyder på ett kvalitetstänk för att få rätt kunskaper från försäljaren, och därmed förhoppningsvis i slutändan rätt produkter till kunden.
Truaudio har ett relativt brett sortiment och specielbygger till exempel också högtalare efter dina projekt, för att passa till exempel en viss tevemodell, efter önskad färgskala eller ljudtyp för matchning mot andra högtalare i salongen.

Rejält bygge
Nu har vi dock plockat in en in-wallhögtalare från Truaudio, och modellen vi valt är den rektangulära B23-265LCR. Som namnet antyder är det en högtalare för just LCR-placering vilket betyder Left, Right och Center. Perfekt för en enad front alltså.
I B23-serien finns också en matchande dipol/bipol, B23-265SUR, för surroundkanalerna och även en riktigt biffig meterhög 3-vägare, B23-465LCR.
B23-265LCR är ganska stora högtalare med respektingivande pondus när det gäller byggkvalitet och känsla med mycket aluminium. Rejäla grejer helt enkelt.
Högtalaren är av sluten konstruktionen med en rejäl backbox med exakt rätt innervolym. På långsidorna hittar vi fyra så kallade "doglegs" per sida vilket borgar för stadig installation i väggen.
Designen har också gjorts med tanke på att vara så diskret som möjligt, B23-265LCR bygger bara ut 1 millimeter från väggen, och det tack vare den tunna ramen. Högtalarskyddet knäpps sedan på med hjälp av magneter.
Man ska dock vara medveten om att högtalarlådan är 610 mm bred, vilket innebär lite pyssel med centermonteringen om du har 60 centimeter regelavstånd.
Själva konstruktionen är som sagt 2-vägs med sluten låda. Baselementen har en lackad kolfiberkon i ett stycke, vilket ger en väldigt lätt och styv kon. Diskanten är vinklingsbar för smidig intrimning och är utrustad med en titankalott på 25 mm.
Högtalarkontakterna är infällda på lådans ena kortsida.

Rappa koner i kolfiber
Vi gillar verkligen känslan och tyngden på högtalarna så det ska bli väldigt spännande att börja lyssna.
Det första intrycket, och det har i princip gällt alla som av olika anledningar befunnit sig i testrummet, är att man inte tänker på var ljudet kommer ifrån. Det märks liksom inte. Det bara finns där. Snacka om osynligt ljud!
Spelstilen ger sken av mer lådvolym än B23-265LCR faktiskt har, men inte för att det låter svullet eller bullrigt. Nej, det släpper så otroligt lätt från högtalarna och sprider ordentligt och enormt transparent men skarpt kontrollerat i rummet. Den så kallade frontbilden är sällsynt behaglig och toppas av en alldeles utmärkt rösthantering.
Det märks att Truaudio kan det här, och samtidigt befriande att man valt det här rena och luftiga ljudidealet, som gör att man kan lyssna hur länge som helst utan att tröttna och aldrig missa något i filmen för att högtalaren maskerar dialogen. Det här är bra, riktigt bra.
Komplettera med en tajt subwoofer och det spelar rent, snyggt och elegant med hög grad av underhållning!


TRUAUDIO B23-265LCR


Vad: Inbyggnadshögtalare
Konstruktion: Sluten, 2-vägs
Baselement: 160 mm
Diskant: 25 mm
Känslighet: 91 dB
Frekvensomfång: 45-20k Hz
Pris: 9 252 kronor st.
Info: Hemsat.se

Publicerad i HemmaBio 5/2015


Artikelflöde

THE HANDMAID'S TALE

Ny säsong 26 april!

"Nolite te bastardes carborundorum, bitches"


Pioneer VSX-933

Fler HDMI, Voice Assistant och Dolby Vision

Nu kommer Pioneers nya VSX-933, en flerkanalsförstärkare med gott om modernt godis!


WESTWORLD

Säsong 2 - premiär 23 april

"I imagined a story where I didn't have to be the damsel" – Dolores.


Optoma HD144X

Smart lättviktsprojektor

Optomas nya HD144X är en Full HD-projektor på knappa 3 kilo och har inbyggd högtalare, USB (varför inte driva en Chromecast) och ett dedikerat spelläge. För cirka 6 000 kronor får du en liten men ljusstark projektor som är perfekt att flytta mellan landstället, kontoret och hemmet!

Info: Optoma


Pressrelease: Canal Digital

Sveriges första Android TV-plattform

OnePlace är namnet på Canal Digitals nya TV-plattform som är byggd på Googles Android TV - kommer den att förändra våra TV-vanor?


Bäst på Playstation Plus i mars!

Favorit i repris: BLOODBORNE

"För på något konstigt sätt trumfas irritationen av att dö av en sorts jävlar anamma som överraskande nog snabbt väcks till liv i mig."


Nytt slutsteg!

Edge för XTZ

Den nya förstärkarserien EDGE har skapats från XTZ:s arv av elektriska enheter.


JBL 3-Series

Inte bara för hemmastudion

Nu finns en ny version av unikt hornladdade JBL 3-Series – aktiva, DSP-styrda och prisvärda minimonitorer som utvecklats ur den väldiga studioreferensen M2.


Sonance In-wall

9 x Reference

Sonance släppte för 10 år sedan sin Reference-serie - nu kommer nästa generation


Smarta Hem

Google Home Assistant blir smartare

– Hej Google! Vad är det för färg på Napoleons vita häst?
– Den är vit.
– När dog han?


Vera Secure

Ett smartare larmsystem

En larmanpassad Smarta hem-styrenhet som dessutom har ett ovanligt brett multistöd för olika typer av enheter.


Smarta Hem

En magisk knapp direkt på lampsladden

Visst finns möjligheter att göra även fönster och bordslampor med strömbrytare på sladden smartare.


Soundbar med stil

Martin Logans nya Cadence

Är du ute efter en ljudlimpa av god kvalitet för den lite större teven kan Martin Logans senaste modell kanske vara något!


Nytt på TV-fronten

Fler OLED från Philips

Första årets framgångar med sina OLED-modeller har fått Philips att komma med nya modeller i både 55- och 65-tum.


Kul med Raspberry Pi

Lightberry lyser upp

Vill du ha en större tv? Det finns förstås inga dunderkurer som kan göra en 55-tummare av en 42:a, men det går ganska lätt att lura ögat att tro att tv:n är betydligt större än den faktiskt är. Så här går det till.


Meddelande

Laddar meddelande...