Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.

Av Thomas Nilsson

Året var 2015 när väldiga, utomjordiska sjöodjur, Kaiju kallade, klev ut från en portal – The Breach – från en annan dimension och från Stilla Havets botten med våldsam kraft anföll världen. Mänsklighetens försvar byggdes upp av en armé soldater som med hjälp av hyperavancerade stridsrobotar, Jaegers, slog tillbaka motståndarna.
Bataljerna blev hårda och krävde miljontals liv. Efter tjugo års strider började det se väldigt mörkt ut – de hänsynslösa monstren verkade totalt ostoppbara och mejade ned allt motstånd med sin skoningslösa framfart. På gränsen till ett förödande nederlag blev det till slut två osannolika hjältar som 2025 klev fram och räddade världen efter det avgörande slaget, The Battle of the Breach.
Så långt sträcker sig händelserna i den actionspäckade Sci Fi-rullen Pacific Rim (2013).

Nytt och värre invasionshot
Finalen i Pacific Rim öppnade givetvis för en fortsättning – och nu är Pacific Rim: Uprising här.
I den nya filmen utspelar sig handlingen tio år efter The Battle of the Breach. Det är 2035 och vi möter här den rebelliske Jake (John Boyega), en gång en lovade Jaegerpilot vars far Stacker (Idris Elba) i den förra filmen offrade sitt liv i kampen mot monstren.
Nu har Jake hoppat av sin utbildning och driver runt i kriminella kretsar. Han försörjer sig på att stjäla och sälja reservdelar till Jaeger-robotarna på den svarta marknaden i Los Angeles. När Jake får nys om en hemlig verkstad som ruvar på en värdefull reservdel stöter han ihop med den 15-åriga Jaeger-hackaren Amara (Cailee Spaeny).
Efter en incident med en av Amars egen Jaeger och en av militärens robotar blir både Jake och Amara häktade. De ställs då inför The Pan-Pacific Defense Corps som nu leds av Jakes halvsyster, den före detta robotsoldaten Mako (Rinko Kikuchi). Jake får ett ultimatum av Mako: antingen ställer han upp som instruktör för militären och tar in Amara som sin rekryt eller så åker båda två i fängelse. Valet är, förstås, ganska självklart.
När ett nytt, ännu mer våldsamt hot från de utomjordiska bestarna sedan rullas upp kastas både Jake, Mako och Amara in i hetluften igen och tillsammans med piloten Lambert (Scott Eastwood) måste de kämpa för mänsklighetens fortsatta existens.

Käppar i hjulen
Allt verkade klart för att dra igång arbetet med en ny Pacific Rim-film redan under vintern 2015. Men en allt mer infekterad konflikt mellan produktionsbolaget Legendary Pictures och distributören och finansiären Universal Pictures satte käppar i hjulet för de planerna. Det gick så långt att Universal officiellt meddelade att man lagt filmen på is tills vidare.
Guillermo del Toro, som regisserade och tillsammans med Travis Beacham även skrev manus till Pacific Rim, fortsatte dock på egen hand att driva på projektet och i oktober 2015 presenterade han ett manus och en budget för Universal. (Manuset till Pacific Rim: Uprising genomgick flera omskrivningar. Del Toros namn finns inte kvar på slutmanuset, det skrevs av regissören Steven S. DeKnight, Kira Snyder, Emily Carmichael och T.S. Nowlin (The Maze Runner).
Men det var först när Legendary Pictures såldes till Chinese Wanda Group som den nya Pacific Rim-filmen verkligen kom ur startblocken.

Ingen repris för Hunnam
En uppföljare till Pacific Rim var efterlängtad av fansen som också var nöjda med att få återse Rinko Kikuchi, Charlie Day och Burn Gorman från originalfilmen. De blev däremot besvikna när det meddelades att Charlie Hunnam inte skulle dyka upp i den nya filmen – detta på grund av att han var upptagen med King Arthur: Legend of the Sword när inspelningarna av Uprising drogs igång i Australien i november 2016. Inte heller Ron Perlman kunde vara med den här gången eftersom även han var kontrakterad för andra projekt.
Pacific Rim lyckades inte riktigt charma den amerikanska publiken när filmen kom 2013, men blev en stor publiksuccé runt om i världen. Redan före premiären berättade del Toro att han hade planer på en fortsättning. Från början var det också tänkt att han skulle regissera även uppföljaren.
Istället valde del Toro att göra The Shape of Water (som gav honom en Oscar för Bästa regi och för Bästa film) och stannade bara kvar som producent för Pacific Rim: Uprising. Regijobbet hamnade istället hos långfilmsdebutanten Steven S. DeKnight som även var med och skrev manuset.
Det var ett drag som överraskade många.
DeKnight är visserligen en rutinerad manusförfattare och producent – han har jobbat med bland annat jobbat Smallville, Spartacus och Daredevil – men han har aldrig tidigare regisserat. Och aldrig varit inblandat i ett så stort, tekniskt komplicerat och dyrt projekt som Pacific Rim: Uprising.

Överraskande regidebut
I en intervju med Denofgeek.com (mars, 2018) berättar Steven S. DeKnight att han hade skrivit ett Hitchcock-inspirerat manus som Paramount hade gett klartecken för honom att också regidebutera med.
– Plötsligt fick jag ett samtal från Mary Parent som var producent för Pacific Rim-uppföljaren och undrade om jag var intresserad att regissera den filmen istället. Det var förstås ett mycket större projekt än det jag hade på gång hos Paramount. Men jag gillade originalfilmen och blev givetvis intresserad.
DeKnight berättar vidare att han redan sedan gammalt var ett stort del Toro-fan.
– Jag har sett allt han har gjort sedan Cronos (1993) på bio och samlar på hans filmer på dvd.
Regissören avslöjade också att han sedan barnsben älskat actionfilmer och karaktärer som Ultraman och Space Giants.
– Jag har hela tiden tänkt att jag själv skulle göra en actionfilm inom de närmaste tio åren. Jag skulle bara göra klart min "medium-stora" första rulle och sedan hoppas att någon ville ge mig chansen att regissera en blockbuster-film. Men så dök den här möjligheten upp – då var det ju klart att jag inte kunde tacka nej. I princip är det samma slags action som jag har jobbat med som producent för mina teveserier – fast mycket större, dyrare och med mycket mer avancerade specialeffekter, förstås.

Globalt inspelningsschema
Steven S. DeKnight berättade i samma intervju att fick stort stöd från Guillermo del Toro.
–Han gillade mitt upplägg för filmen och gav mig många bra tips och råd som hjälpte mig att forma filmen och sätta tonen. Samtidigt berättade han att han skulle bli väldigt upptagen med sin egen nya film. Ändå sa han; "Om du behöver hjälp, så hör bara av dig. Då gör jag tid för dig. Men annars kommer jag att lämna dig ifred. Gör den film du vill göra". Det kändes troligt skönt att höra honom säga så och understryka att han inte ville att uppföljaren bara skulle bli en repris av originalfilmen.
Man filmade över hela världen; från Los Angeles och Sydney i Australien till Kina och Island.
– Jag tillbringade mest tid i Sydney, sa DeKnight i intervjun med DenofGeek.com.
– Vi var där i ett halvår, så det blev som ett andra hem för mig. Kina var också en fantastisk upplevelse. Det var första gången jag besökte landet.

Krävande att slåss i dagsljus
Alla som har sett Pacific Rim kommer att upptäcka att uppföljaren har en helt annan look, och det var ett väldigt medvetet drag från Steven S. DeKnights sida.
– Min främsta utmaning var att inte härma Guillermo, berättade regissören för DenofGeek.com
– Han är ett visuellt geni. Det finns ingen som kommer i närheten av att skapa samma slags bildspråk. Det hade varit idiotiskt att ens försöka efterapa honom. Dessutom ville jag sätta min egen prägel på filmen. Jag ville att publiken skulle få uppleva något nytt.
De spektakulära sammandrabbningarna mellan stridsrobotarna och Kaiju, de utomjordiska monstren, sker i fullt dagsljus i den nya filmen.
– Vi ville inte att de skulle slåss i mörker, regn eller under vattnet, förklarade DeKnight.
– Det gjorde Guillermo i den första filmen och det kan helt enkelt inte göras bättre än så. Att filma de här stridscenerna i dagsljus är betydligt mer komplicerat eftersom man inte kan dölja lika mycket för publiken som när slagsmålen sker i mörker.
Regissören hyllar effektbolaget Double Negative som tog sig an det krävande arbetet att skapa alla de visuella slagsmålsfyrverkerierna.
– Eftersom handlingen utspelar sig tio år efter den förra filmen fanns det också utrymme för oss att förändra världen som händelserna skildras i. Det är inte så att vi bara fortsätter berätta i redan upptrampade spår, utan vi satsade på att skapa en ny och annorlunda känsla, fortsatte DeKnight.
Regissören förklarade också att han inspirerats väldigt mycket av 70-och 80-tals filmer.
– Det märks nog ganska tydligt på vissa ställen i filmen att jag är starkt Spielberginfluerad. Jag ville försöka uppnå samma driv som han skapar och ge själ och hjärta åt karaktärerna på samma sätt som han brukar göra.

Fortsättning följer ...?
Även Pacific Rim: Uprising har blivit en kassasuccé, den här gången även i USA. Och regissören Steven S. DeKnight flaggar för att det kan bli fler filmer i serien.
– Vi har redan pratat om handlingen i en tredje film och hur man skulle kunna utveckla finalen i ytterligare en uppföljare till ett eget universum på samma sätt som man har gjort med till exempel Star Wars och Star Trek. Då skulle man också kunna berätta en massa olika historier och göra spin-off på spin-offs, avslöjade han i en intervju med Film (oktober, 2017).


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Meddelande

Laddar meddelande...