Så tog zombierna över världen

Fear the Walking Dead

I Walking Dead ligger världen i ruiner. Zombierna har tagit över efter apokalypsen. Men vad hände egentligen innan de döda vaknade till liv? Och hur uppstod smittan som kanske orsakat början till slutet för mänskligheten? Svaret får vi i Fear the Walking Dead

Av Thomas Nilsson


Vicesheriff Rick Grimes (Andrew Lincoln) ger sig tillsammans med några kollegor ut för att stoppa ett par förrymda brottslingar. Poliserna sätter upp en vägspärr, rymlingarnas bil kraschar på ett fält efter att ha kört över en spikmatta och skottlossning uppstår. Rick blir träffad av en kula och körs avsvimmad till sjukhus.

En tid senare vaknar Rick upp med ett ryck. Ensam, förvirrad och kraftlös vacklar han på skakiga ben ut från det övergivna, blodstänkta sjukhuset. Han vet inte hur länge han har legat i koma, men inser snart att världen utanför inte längre ser ut som den brukade.

Han möts av märkliga varelser, aggressiva levande döda som stapplar runt på gatorna. När Rick återvänder hem upptäcker han att hans fru och son är borta. På flykt undan zombierna stöter han istället ihop med ett par andra överlevande, Morgan (Lennie James) och hans son.

Morgan förklarar så gott han kan vad som har hänt – en mystisk smitta har spridits över USA och förvandlat människor till ”Walkers”, människoätande monster. Alla som blir bitna blir infekterade, dör och vaknar upp som zombier.

Ingen vet hur omfattande katastrofen är, men det ryktas om att smittan spridits över hela världen och att jordens undergång är nära. Morgan berättar att det påstås finnas en säkerhetszon i Atlanta där överlevande samlats. I hopp om att återfinna sin familj där drar Rick på sig sin polisuniform, greppar sina vapen och sadlar en häst.

På väg mot stan stöter han ihop med andra överlevande som också inser att de har störst chans att överleva om de håller ihop mot horderna av zombier.


Så börjar säsong ett av The Walking Dead – den hyllade filmatiseringen av Robert Kirkman, Tony Moore och Charlie Adlards kultförklarade serieromanföljetong med samma namn. Teveserien är producerad av bland andra Gale Anne Hurd (Terminator, Aliens) och Robert Kirkman själv.

The Walking Dead, vars åttonde säsong snart börjar spelas in, har hyllats av kritikerna och blivit en enorm publiksuccé världen över. Makeup mästaren Greg Nicotero (From Dusk till Dawn) ligger bakom de uppseendeväckande, dubbelt Emmy-belönade effekterna i The Walking Dead.

Han blev upplärd av den legendariske Tom Savini och gjorde sitt första jobb i George A. Romeros klassiska Dawn of the Dead (1978). Förutom att ha skapat några av filmhistoriens ruggigaste zombier för teveserien, är Nicotero idag både producent och regissör. (Han har hittills regisserat 17 avsnitt av serien – och dessutom spelat zombie i fyra avsnitt.)

 

Efterlängtad prequel äntligen här

Under tiden som The Walking Dead rullar vidare med nya tittarrekord har allt fler fans också börjat spekulera i vad som orsakade katastrofen. Vad var det egentligen som låg bakom zombiesmittan? Det var också frågor som kabelkanalen AMC, som producerat serien, inte längre kunde ducka för.

– Mängder av människor har undrat vad som hände i andra delar av zombieapokalypsen och hur det såg ut innan världen förändrades. Det förklarade AMC-chefen Charlie Collier i ett uttalande på kanalens sajt, samtidigt som man meddelande att publiken skulle få svaren i Fear the Walking Dead – en påkostad spin-offserie med helt nya karaktärer som utspelar sig strax före och under katastrofens början.

Serien har skapats av Robert Kirkman och Dave Erickson (Sons of Anarchy). Gale Anne Hurd producerar även den nya serien tillsammans med Greg Nicotero som övervakar de blodiga specialeffekterna.

Fear the Walking Dead är helt fristående från Kirkman, Moore och Adlards serieroman.

– Rent tekniskt är det här ingen spin-off eftersom serien inte har samma karaktärer som originalserien, har Robert Kirkman påpekat i flera intervjuer.

Säsong 1 innehåller sex avsnitt och premiärvisades i Sverige på HBO Nordic i augusti 2015. Säsong 2 släpptes på samma kanal i april i år och innehåller femton avsnitt. Den amerikanska premiären lockade drygt 10 miljoner tittare, det är rekord för en seriepremiär på kabelteve.

Båda säsongerna, som blivit en ny jättesuccé för AMC och hyllats av alla zombieälskare, släpps nu på dvd och Blu-ray. (AMC har gett klartecken till en tredje säsong, med 16 nya avsnitt, som ska släppas under 2017.)

 

Zombiesmittan börjar sprida sig

Fear the Walking Dead utspelar sig alltså under tiden som sheriff Grimes ligger i koma på ett sjukhus i Atlanta.

Här tar historien avstamp i El Sereno, en medelklassförort i östra Los Angeles, där livet går sin gilla gång. Läraren Travis (Cliff Curtis) sliter tillsammans med sambon och studievägledaren Madison (Kim Dickens) med att få ihop sitt livspussel.

För Travis handlar problemen om att samsas med de tonåriga styvbarnen Alicia (Alycia Debnam-Carey) och, inte minst, den heroinberoende Nick. (Han spelas av Frank Dillane som vi minns som en ung Voldemort i Harry Potter och halvblodsprinsen.) Travis tvingas också försöka blidka sin egen rebelliske tonårsson Chris (Lorenzo James Henrie) som skyller föräldrarnas skilsmässa på sin far.

En dag smyger Nick som vanligt undan till kvarterets knarkarkvart, en övergiven kyrka, för att stilla sitt drogbegär. När ruset börjar avta och han långsamt kvicknar till efter sin fix upptäcker han en blodig tjejkompis som tycks äta av kroppen på en död knarkare.

Skräckslagen rusar Nick ut på gatan och flyr för livet. Han hamnar på sjukhus och kan inte riktigt avgöra om det han sett i kyrkan är verklighet eller bara inbillning, orsakad av hans knarknojor. Polisen viftar bort Nicks historia, men Travis beslutar sig för att på egen hand forska i saken och upptäcker snart att det finns spår i kyrkan som bekräftar Nicks bisarra berättelse.

Efter en rad strapatser börjar Travis och hans familj på allvar inse att någonting hemskt håller på att hända i Los Angeles. Tevenyheterna berättar om hur folk beter sig märkligt, men även attackerar och biter ihjäl varandra. Travis, Madison och Nick blir själva också ögonvittne till en uppskakande händelse som tvingar dem att definitivt inse den skrämmande verkligheten – en mystisk smitta förvandlar folk runt om i Los Angeles till köttätande levande döda.

 

Olycksbådande igenkänningsfaktor

Travis, Madison, Nick och Alicia barrikaderar sig hemma i villan. De beslutar sig för att samla ihop lite förnödenheter, fly stan och söka skydd ute i öknen. Men först måste Travis varna sin son och ex-fru Liza (Elizabeth Rodgriguez).

Telenätet svajar, så telefonerna fungerar dåligt. Travis beger sig därför ut på vägarna för att hämta sitt ex och Chris. På väg tillbaka till hemmet fastnar trion i centrala Los Angeles där kravallpolis försöker stävja de våldsamma upplopp och plundringar som brutit ut i svallvågorna efter den eskalerande zombiesmittan.

Travis, Liza och Chris söker skydd hos den El Salvadorianske frisören Daniel (Rubén Blades), hans fru Griselda (Patricia Reyes Spíndola) och deras dotter Ofelia (spelad av svenskfödda Mercedes Mason). Tillsammans lyckas de fly oroligheterna i Downtown och ta sig tillbaka till El Sereno och Travis familj.

Mer ska inte avslöjas om handlingen här.

Dramatiken ökar snabbt och alla som följer The Walking Dead kommer att sitta som fastnaglade framför den nya serien. De två första säsongerna av Fear The Walking Dead bjuder på samma oemotståndligt intensiva skådespeleri, olyckbådande domedagskänsla och nervkittlande spänning.

 

Vilka ska vi vara mest rädda för?

I The Walking Dead är undergången redan ett faktum.

Med Fear the Walking Dead, som utspelar sig under zombiesmittans första tre veckor, hade producenterna ett helt annat utgångsläge. Här kliver vi in i en vardag där allt till en början är precis som vanligt, men där vi oroväckande snabbt hamnar i ett samhälle på gränsen till kollaps.

– Vårt främsta mål var att skapa en atmosfär som andas olust och ångest, en olycksbådande känsla av att någonting är på väg att hända. Det förklarade Dave Erickson i en intervju med Variety (augusti, 2015).

En annan sak som man ville belysa var frågan om vad som egentligen skiljer människan från djuren.

– Vad händer med oss om vi ställs inför en sådan här katastrof? Lockar det fram våra bästa eller sämsta sidor? Vad borde vi vara mest rädda för, zombierna eller våra egna medmänniskor? Det undrade Adam Davidson (som också regisserade de tre första avsnitten) i samma intervju.

 

Disbänksrealism – och zombier, förstås

Till en början påminner Fear The Walking Dead mer om ett traditionellt relationsdrama än en skräckserie.

– När vi började förbereda serien pratade vi inte alls om ”Walkers” och zombier, avslöjade AMC-chefen Charlie Collier för Variety.

– Istället diskuterade vi hur tillvaron skulle se ut för föräldrar med splittrade familjer. Hur skulle de reagera och klara sig om de ställdes inför en apokalyps, och inte var poliser eller tillhörde andra yrkesgrupper som är tränade att slåss för att överleva? Hur skulle en studievägledare och lärare hantera en zombiekatastrof?

– Jag gillar att Travis är så vanlig, berättade Cliff Curtis i samma intervju.

– Han är inte alls föreberedd på sådant här. Han är en enkel familjeman. Jag vet att det är trendigt att vara en anti-hjälte. Men samtidigt är det svårt att vara en av de goda, en person som tar ansvar för sin plats i samhället och respekterar spelreglerna.

– Och även om vi inleder serien med fokus på komplicerade familjerelationer, så förvärras deras konflikter av zombieapokalypsen, tillade Dave Erickson.

– Den stora utmaningen var att berätta en story där tittarna redan vet vad som pågår, berättade Greg Nicotero för Techradar.com (augusti, 2015).

– Det handlar om en annan slags dynamik. Ett slags Hitchcock-spänning där vi bara väntar på att rollfigurerna också ska förstå vad som händer runt dem medan vi skriker ”Gå inte i närheten av dem”!

 

Ett nytt slags zombier

Producenterna var väl medvetna om att publiken förväntar sig att få se blodtörstiga zombier.

– Och folk kommer inte bli besvikna, lovade Erickson i samma Variety-intervju.

Men karaktärerna i Fear The Walking Dead är inte tuffa snutar, samurajsvingade tjejer eller armborstskjutande ensamvargar som i The Walking Dead

– Tempot är lite lugnare i Fear the Walking Dead, fortsatte Erickson. Här får karaktärerna faktiskt tid att känna efter hur det känns att tvingas döda en annan människa.

Zombierna i den nya serien är också lite annorlunda.

– De är inte halvruttnande lik, utan människor som precis blivit smittade, dött och vaknat till liv igen. För våra huvudkaraktärer är de därför inga monster, utan släktingar, vänner och grannar som blivit sjuka och som de vill hjälpa, påpekade Adam Davidson.

– Vad händer om du tvingas konfrontera en kollega som du fikade med igår och plötsligt måste göra något som du aldrig trott dig själv vara kapabel till? Vad händer inom dig då? De här människorna dödar inte zombier. De dödar andra människor utan att veta om det är nödvändigt eller om de kanske kan botas.

 

Digitalt splatter i Kanada

Inspelningarna av säsong ett gick under kodnamnet Cobalt (ett namn som också får sin förklaring i slutet av den första säsongen) innan producenterna avslöjade seriens slutgiltiga titel. Pilotavsnittet är inspelat på plats i Los Angeles, men resten av serien är filmad i Vancouver, Kanada.

– Det finns många platser i Vancouver som verkligen påminner om Los Angeles, berättade Lorenzo James Henrie i en intervju med CBC News British Columbia (augusti, 2015).

– Det går inte att se att kravallerna i centrala Los Angeles är inspelade i Vancouver. 

(Säsong två är inspelad i Rosarito, Mexiko.)

The Walking Dead är inspelad med 16 mm-film eftersom man vill skapa en lite råare, mer filmisk atmosfär. Men spin-off serien är helt digitalt inspelad.

– Här ville vi ha en lite krispigare känsla, berättade Greg Nicotero för Techradar.com (augusti, 2015).

Att använda 4K har också inneburit en del nya utmaningar för Nicotero och hans effektteam.

– Detaljerna och färgerna blir betydligt skarpare när man filmar digitalt. Därför fick vi ta fram ett nytt slags blod och ljussätta scenerna på ett annorlunda sätt. Att filma digitalt ställer också högre krav på smink och specialeffekter eftersom fotot blir så närgånget. Det är mycket svårare att fuska med detaljerna. Det fanns tillfällen när vi verkligen måste se till så att man inte kan se på närbilderna att de som spelar infekterade karaktärer använder kontaktlinser.

De digitala effekterna är inte fler i spin-off serien, men annorlunda.

– De visuella effekterna är inte så uppenbara här som i The Walking Dead när man ser zombier bli halshuggna så att blodet fontänsprutar eller horder med tusentals zombier välla fram. Då vet man att det handlar om digitala specialeffekter, menade Nicotero.

– I Fear the Walking Dead tror jag inte tittarna upptäcker effekterna lika tydligt. 


Artikelflöde

KRÖNIKAN: THOMAS NILSSON

Längtan efter att hitta hem

Att längta hem är en naturlig instinkt.
Det är precis lika naturligt att hemlängtan är ett motsägelsefullt ord.


Tidal och Deezer

Yamaha 2016 uppdateras

Den som har en Yamahareceiver av 2016 års modell kan, förutom om det rör sig om de allra enklaste modellerna, uppdatera mjukvaran för de högkvalitativa streamingtjänsterna Tidal och Deezer.

Det gäller Alla 2016 års Aventagemodeller, samt RX-V681, RX-V781 och försteget CX-A5100.


pressrelease

HBO NORDIC OKTOBER

Legender, relationer, sex, tantra, explosiv spänning, äventyr och skrattsalvor står på oktobers dagordning hos HBO Nordic.


Fast & Furious 8

Ni vann tävlingen!

Nu har vi glädjen att presentera de 5 vinnarna av filmen på Blu-ray!


Canal Digital kör Android

Ny plattform för Canal Digital

Canal Digital utvecklar ny plattform baserad på Googles Android TV, och Canal Digitals VD Ragnar Kårhus säger så här: "Vi är otroligt glada över att utveckla en ny generations TV-upplevelse som på riktigt möter kundernas förändrade tv-vanor. Tack vare Androids TV plattform kommer den att ge kunderna en helt ny TV-upplevelse med sömlös integration av TV och playtjänster samt öppna upp för en ny värld av ännu mer underhållning."


Test: TCL U55C7006

Mellanklass – På en högre nivå

TCL siktar mot en högre klass med en rapp och funktionell TV som också lovar utmärkt färgkvalitet. Vi testar den sprillans nya C7006-modellen!


Rusa iväg och köp!

Dirt 4

Kanske är det dags att ge den där sura skotska gubben som ansvarar för ditt team kicken!


Tävling: Ghost in the Shell

Nya vinnare!

Då var ännu en tävling avgjord och vinsterna skickade!


Test

SVS anfaller!

Motsägelsefullt nog är sommaren den årstid som sätter igång filmavdelningen i mitt huvudkontor på allvar. Jag börjar leta filmtips och fundera på högtalarplacering och antal subwoofers och liknande livsviktigheter. Perfekt läge att bekanta sig med SVS Ultra, alltså. Hoppas nu bara att det inte blir för många soldagar...


Missa inte detta!

Samsung autokalibrerar HDR

Alla Samsungs QLED-apparater kan HDR-kalibreras automatiskt med CalMAN-mjukvara


Vinnarna dragna!

American Gods

Vi säger stort grattis till vinnarna av American Gods på Blu-ray som ni kunde tävla om i HemmaBio 8/2017!


Yamaha tar kemikalieskatten

Det har varit rätt mycket om kemikalieskatten på sistone, och från och med 1 juli gäller den.


American Gods på Blu-ray

Sex, våld och blod – gudarna slåss om världsherraväldet

Neil Gaiman är stor kult i sci-fivärlden. Nu har hans provokativa epos American Gods om tidlös magi, maktkamp och gränsöverskridande mytologi blivit hyllad teveserie.


Betong och blänkande guld

Lyx från Audiovector

Från danska Audiovector kommer den eleganta golvhögtalaren SR 3 Arreté Surface L.E. i en limiterad specialupplaga på 100 numrerade par.


Årets produkter

EISA Awards 2017-2018

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.

Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna. Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.

Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år endast UHD-spelarena.


Meddelande

Laddar meddelande...