Thomas Nilssons Krönika

Vila i frid, 007


James Herbert Bond är död.

Av Thomas Nilsson


Han blev 63 år gammal och begravningen skedde i stillhet den 30 oktober 2015 på 263 biografer runt om i Sverige. Dom närmast sörjande lämnade, precis som jag, premiärsalongen tysta och bedrövade för slutet kom så plötsligt och oväntat.
Vi var ju säkra på att Bond var odödlig.
Han som har varit med så länge och gått igenom så mycket.
Han som har överlevt rymdfärder, hajattacker och atombomber.
Han som har kastats ut från flygplan, blivit torterad och fått kopiöst med stryk i över 50 år, men bara knäppt bort dammkornen från smokingen, svept en vodka Martini och struttat vidare.
Vi trodde ju att han hade repat sig efter några år på dekis.
Vi visste att konceptet behövde en ny och hårdare 007 – och det fick vi.
Daniel Craig var en livsnödvändig injektion och Casino Royale blev en riktigt lyckad käftsmäll till nystart på hela serien. Quantum of Solace var ett brutalt magplask, men räddningstjänsten ryckte ut och gav 007 första hjälpen direkt. Med Skyfall var Bond på fötter igen och trots att han närmade sig pensionsåldern fanns det ingenting som antydde att hans dagar var räknade, tvärtom. 007 var hämndlysten, förbannad och redo att ladda om sin nyputsade Walther PPK.
Därför är det sorgligt att tvingas konstatera att Bond är död nu och att det var Spectre som tog kål på honom till slut – den nya filmen, alltså.

*
Bondfilmerna har blivit legendariska för sina exotiska miljöer, färgstarka skurkar och nyskapande actionscener – inte minst de spektakulära öppningsscenerna. Men vad får vi med Spectre?
En explosion, mexikaner som dansar runt med pappersdockor, en helikopter som flyger upp och ner och ... tja, Quantum of Solace 2. Och två och en halv timmes prat, prat, prat.
Hur kunde det gå så in i helvete fel?
Spectre tog över ett år att spela in och Sam Mendes fick en rekordstor budget att sätta sprätt på. 2,1 miljarder kronor är inte kattskit.
Ändå blev resultatet en fullständig katastrof.
Intrigen är skittråkig och förutsägbart fånig. Den hade passat bättre i en bok om LasseMajas detektivbyrå.
Actionscenerna är såsiga och oinspirerade. Biljakterna kunde vara hämtade ur vilken Beck-rulle som helst.
Christoph Waltz är totalt färglös som skurk och Bondbrudarna verkar vara plockade från fjolårets Ellos-katalog.
Allt tjat om den "otäcka" tortyrscenen är också helt obegripligt – alla 11-åringar som ser Game of Thrones fattar inte heller vafan folk gnäller om.
Den före detta proffsbrottaren Dave Bautista spelar Mr Hinx, Spectres främste yrkesmördare. Men han är för blek. Finalfighten mellan honom och Bond på ett tåg blir bara en trött och fantasilös repris på slagsmålet mellan Bond och Grant i Agent 007 ser rött och med "Jaws" i Älskade spion.
Sam Smiths gräsliga titellåt är också den sämsta i hela Bondserien. Jag har hört hissmusik med mer drag och inlevelse.
Inte ens Daniel Craig verkar vara på humör. Han ser plågsamt förstoppad ut och påminner mer om Johan Falk på Stesolid.
Men Craig hade antagligen på känn att Bond var döende. Han sa ju själv i en intervju att han hellre skulle skära sig i handlederna än att göra en till Bond-film innan han fick smäll på fingrarna av Sony och tvingades göra en pudel. Och Craig ville ju hoppa av redan 2012.
– Men dom släpper mig inte, sa han till Rolling Stone Magazine.
Även Mendes sa först nej till att göra Spectre, men ändrade sig.
Det var ett ödesdigert misstag.
Både Craig och Mendes borde ha ringt 112 istället för att bara ta pengarna och hålla käften.
Då hade de kanske lyckats rädda Bond.
– Du fladdrar som en pappersdrake i en orkan, Bond, väser Mr White till 007 i en scen.
Och den repliken säger egentligen allt.
Manusförfattarna har rotat djupt i återvinningstunnan. Man lånar här och där från gamla Bond-rullar, men det blir mer Austin Powers än James Bond. Det är en film som inte vet vart den ska ta vägen. Än flaxar den hit, än fladdrar den dit. Spectre är Bond-serien i dödsryckningar precis innan 007 störtdyker och kraschlandar.

*
I Indien kortade censuren några kysscener i Spectre för att inte stöta landets 12-åringar. Men Sony borde redan långt innan premiären klippt bort en timmes innehållslöst pladder för att få upp tempot för alla andras skull.
*
Trots alla obegripligt hysteriska hyllningar av Spectre pågår det fortfarande ett jävla tjat om att modernisera James Bond ännu mer. PK-juntan bölar om otidsenliga stereotyper och kräver nya grepp.
Roger Moore sa nyligen i en intervju att han varken vill se en kvinnlig James Bond eller en svart eller homosexuell 007.
– Det var inte vad Ian Fleming skrev, påpekade Moore.
Och precis så är det.
James Bond är en självupptagen medelålders vit man. En lätt alkoholiserad, manschauvinistisk snobb och ska så förbli, annars är det inte James Bond. Vill nån tvunget göra film om kvinnliga, svarta eller homosexuella och andra rättvisemärkta superagenter, så fine ...
Gör det då, men hitta på nåt nytt.
Skapa en egen figur.
Bond ska vara Bond – även när han döende vacklar runt i Spectre .

*
Quentin Tarantino har ofta sagt att han alltid drömt om att göra en Bond-film.
Och det hade varit intressant att se vad han hade kunnat göra med konceptet – för tio år sen.
Nu är det försent.
Tiden har sprungit ifrån 007.
Frifräsare som Ethan Hunt, Jason Bourne och "Dom" Toretto gör allt det där nu som bara Bond kunde göra förut. Och Mission: Impossible, Bourne och Fast & Furious-franchisen dukar fram tyngre, häftigare och mer spektakulär action än familjen Broccoli. Hela idén med en agent som räddar världen undan en maktgalen excentriker som med en vit katt i knäet hånfullt förklarar exakt hur det ska gå till när han ska döda Bond och sen ta över världsherraväldet är uttjatad.
Quantum of Solance grävde graven. Spectre skyfflade igen hålet.
James Herbert Bond är död.
Vila i frid, 007.
*
Till sist ... Världen påminner om ett stort, genomruttet äpple. Det var bättre förr när "the bad guys" hade hatt och kavaj med axelvaddar och var lika dumma, artiga och förutsägbara som bovarna i Kojak och de andra 80-talsdeckarna på teve.


Artikelflöde

Uppdatering

Sony-tv med Dolby Vision

När HDR först lanserades var det bland tillverkarna av tv-apparater lite prestige i vilken eller vilka standarder man stödde, och en sak som till en början verkade skriven i sten var att det krävdes speciell hårdvara för att ta hand om Dolby Vision. Men redan i höstas ryktades det om en uppdatering av Sonys apparater utrustade med deras finaste processor, och nu kommer ett klart besked: Sony ZD9, A1, XE94 och XE93 kommer att uppdateras till Dolby Digital under februari 2018! Det är dessutom inget krångel för användaren, eftersom uppdateringen kommer via nätverk, hurra!


Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


Meddelande

Laddar meddelande...