Thomas Nilssons Krönika

Vila i frid, 007


James Herbert Bond är död.

Av Thomas Nilsson


Han blev 63 år gammal och begravningen skedde i stillhet den 30 oktober 2015 på 263 biografer runt om i Sverige. Dom närmast sörjande lämnade, precis som jag, premiärsalongen tysta och bedrövade för slutet kom så plötsligt och oväntat.
Vi var ju säkra på att Bond var odödlig.
Han som har varit med så länge och gått igenom så mycket.
Han som har överlevt rymdfärder, hajattacker och atombomber.
Han som har kastats ut från flygplan, blivit torterad och fått kopiöst med stryk i över 50 år, men bara knäppt bort dammkornen från smokingen, svept en vodka Martini och struttat vidare.
Vi trodde ju att han hade repat sig efter några år på dekis.
Vi visste att konceptet behövde en ny och hårdare 007 – och det fick vi.
Daniel Craig var en livsnödvändig injektion och Casino Royale blev en riktigt lyckad käftsmäll till nystart på hela serien. Quantum of Solace var ett brutalt magplask, men räddningstjänsten ryckte ut och gav 007 första hjälpen direkt. Med Skyfall var Bond på fötter igen och trots att han närmade sig pensionsåldern fanns det ingenting som antydde att hans dagar var räknade, tvärtom. 007 var hämndlysten, förbannad och redo att ladda om sin nyputsade Walther PPK.
Därför är det sorgligt att tvingas konstatera att Bond är död nu och att det var Spectre som tog kål på honom till slut – den nya filmen, alltså.

*
Bondfilmerna har blivit legendariska för sina exotiska miljöer, färgstarka skurkar och nyskapande actionscener – inte minst de spektakulära öppningsscenerna. Men vad får vi med Spectre?
En explosion, mexikaner som dansar runt med pappersdockor, en helikopter som flyger upp och ner och ... tja, Quantum of Solace 2. Och två och en halv timmes prat, prat, prat.
Hur kunde det gå så in i helvete fel?
Spectre tog över ett år att spela in och Sam Mendes fick en rekordstor budget att sätta sprätt på. 2,1 miljarder kronor är inte kattskit.
Ändå blev resultatet en fullständig katastrof.
Intrigen är skittråkig och förutsägbart fånig. Den hade passat bättre i en bok om LasseMajas detektivbyrå.
Actionscenerna är såsiga och oinspirerade. Biljakterna kunde vara hämtade ur vilken Beck-rulle som helst.
Christoph Waltz är totalt färglös som skurk och Bondbrudarna verkar vara plockade från fjolårets Ellos-katalog.
Allt tjat om den "otäcka" tortyrscenen är också helt obegripligt – alla 11-åringar som ser Game of Thrones fattar inte heller vafan folk gnäller om.
Den före detta proffsbrottaren Dave Bautista spelar Mr Hinx, Spectres främste yrkesmördare. Men han är för blek. Finalfighten mellan honom och Bond på ett tåg blir bara en trött och fantasilös repris på slagsmålet mellan Bond och Grant i Agent 007 ser rött och med "Jaws" i Älskade spion.
Sam Smiths gräsliga titellåt är också den sämsta i hela Bondserien. Jag har hört hissmusik med mer drag och inlevelse.
Inte ens Daniel Craig verkar vara på humör. Han ser plågsamt förstoppad ut och påminner mer om Johan Falk på Stesolid.
Men Craig hade antagligen på känn att Bond var döende. Han sa ju själv i en intervju att han hellre skulle skära sig i handlederna än att göra en till Bond-film innan han fick smäll på fingrarna av Sony och tvingades göra en pudel. Och Craig ville ju hoppa av redan 2012.
– Men dom släpper mig inte, sa han till Rolling Stone Magazine.
Även Mendes sa först nej till att göra Spectre, men ändrade sig.
Det var ett ödesdigert misstag.
Både Craig och Mendes borde ha ringt 112 istället för att bara ta pengarna och hålla käften.
Då hade de kanske lyckats rädda Bond.
– Du fladdrar som en pappersdrake i en orkan, Bond, väser Mr White till 007 i en scen.
Och den repliken säger egentligen allt.
Manusförfattarna har rotat djupt i återvinningstunnan. Man lånar här och där från gamla Bond-rullar, men det blir mer Austin Powers än James Bond. Det är en film som inte vet vart den ska ta vägen. Än flaxar den hit, än fladdrar den dit. Spectre är Bond-serien i dödsryckningar precis innan 007 störtdyker och kraschlandar.

*
I Indien kortade censuren några kysscener i Spectre för att inte stöta landets 12-åringar. Men Sony borde redan långt innan premiären klippt bort en timmes innehållslöst pladder för att få upp tempot för alla andras skull.
*
Trots alla obegripligt hysteriska hyllningar av Spectre pågår det fortfarande ett jävla tjat om att modernisera James Bond ännu mer. PK-juntan bölar om otidsenliga stereotyper och kräver nya grepp.
Roger Moore sa nyligen i en intervju att han varken vill se en kvinnlig James Bond eller en svart eller homosexuell 007.
– Det var inte vad Ian Fleming skrev, påpekade Moore.
Och precis så är det.
James Bond är en självupptagen medelålders vit man. En lätt alkoholiserad, manschauvinistisk snobb och ska så förbli, annars är det inte James Bond. Vill nån tvunget göra film om kvinnliga, svarta eller homosexuella och andra rättvisemärkta superagenter, så fine ...
Gör det då, men hitta på nåt nytt.
Skapa en egen figur.
Bond ska vara Bond – även när han döende vacklar runt i Spectre .

*
Quentin Tarantino har ofta sagt att han alltid drömt om att göra en Bond-film.
Och det hade varit intressant att se vad han hade kunnat göra med konceptet – för tio år sen.
Nu är det försent.
Tiden har sprungit ifrån 007.
Frifräsare som Ethan Hunt, Jason Bourne och "Dom" Toretto gör allt det där nu som bara Bond kunde göra förut. Och Mission: Impossible, Bourne och Fast & Furious-franchisen dukar fram tyngre, häftigare och mer spektakulär action än familjen Broccoli. Hela idén med en agent som räddar världen undan en maktgalen excentriker som med en vit katt i knäet hånfullt förklarar exakt hur det ska gå till när han ska döda Bond och sen ta över världsherraväldet är uttjatad.
Quantum of Solance grävde graven. Spectre skyfflade igen hålet.
James Herbert Bond är död.
Vila i frid, 007.
*
Till sist ... Världen påminner om ett stort, genomruttet äpple. Det var bättre förr när "the bad guys" hade hatt och kavaj med axelvaddar och var lika dumma, artiga och förutsägbara som bovarna i Kojak och de andra 80-talsdeckarna på teve.


Artikelflöde

HBO NORDIC

NYHETER I MAJ

Miniserierna Patrick Melrose, med Benedict Cumberbatch i titelrollen, och C.B. Strike, baserad på böcker skrivna av J.K. Rowling samt de nya HBO-filmerna The Tale och Fahrenheit 451 får alla premiär i maj.


TÄVLING!

Vinn mäktigt överlevnadsdrama!

Vi har tjatat till oss tre ex från Fox av det dramatiska äventyret The Mountain Between Us på Blu-ray att tävla ut!


Förstärkta band

Nytt från Bryston

Kanadensiska Bryston har inlett ett samarbete med StormAudio.


Laser ökar

Nya projektorer från Sony

Växande efterfrågan på både ökad ljusstyrka och större bildyta hos laserprojektorer har fått Sony att utöka sitt sortiment.


Test från HemmaBio 12/2017

Homey – smart förening

Se upp Alexa, Nexa, Fibaro och Telldus! Den nya smarta underhållaren och hembetjänten Homey kan mycket väl bli er baneman. Homey är här nu, men frågan är om vi och våra hem är redo för Homey än?


Test från HemmaBio 12/2017

Homey – smart förening

Se upp Alexa, Nexa, Fibaro och Telldus! Den nya smarta underhållaren och hembetjänten Homey kan mycket väl bli er baneman. Homey är här nu, men frågan är om vi och våra hem är redo för Homey än?


THE HANDMAID'S TALE

Ny säsong 26 april!

"Nolite te bastardes carborundorum, bitches"


Pioneer VSX-933

Fler HDMI, Voice Assistant och Dolby Vision

Nu kommer Pioneers nya VSX-933, en flerkanalsförstärkare med gott om modernt godis!


WESTWORLD

Säsong 2 - premiär 23 april

"I imagined a story where I didn't have to be the damsel" – Dolores.


Optoma HD144X

Smart lättviktsprojektor

Optomas nya HD144X är en Full HD-projektor på knappa 3 kilo och har inbyggd högtalare, USB (varför inte driva en Chromecast) och ett dedikerat spelläge. För cirka 6 000 kronor får du en liten men ljusstark projektor som är perfekt att flytta mellan landstället, kontoret och hemmet!

Info: Optoma


Pressrelease: Canal Digital

Sveriges första Android TV-plattform

OnePlace är namnet på Canal Digitals nya TV-plattform som är byggd på Googles Android TV - kommer den att förändra våra TV-vanor?


Bäst på Playstation Plus i mars!

Favorit i repris: BLOODBORNE

"För på något konstigt sätt trumfas irritationen av att dö av en sorts jävlar anamma som överraskande nog snabbt väcks till liv i mig."


Nytt slutsteg!

Edge för XTZ

Den nya förstärkarserien EDGE har skapats från XTZ:s arv av elektriska enheter.


JBL 3-Series

Inte bara för hemmastudion

Nu finns en ny version av unikt hornladdade JBL 3-Series – aktiva, DSP-styrda och prisvärda minimonitorer som utvecklats ur den väldiga studioreferensen M2.


Sonance In-wall

9 x Reference

Sonance släppte för 10 år sedan sin Reference-serie - nu kommer nästa generation


Meddelande

Laddar meddelande...