Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.

Men det var precis så han levde och drev sitt företag – den legendariske danske resebyråkungen och livsnjutaren Simon Spies (1921-1984).

Att äta, resa och vara glad var meningen med livet för honom. Och med tanke på att Spies växte upp med en ensamstående mamma i ett fattigt hem är det kanske inte så konstigt att han fastnade för ett vidlyftigt leverne när pengarna sen började rulla in.

Spies blev känd när han i mitten av 60-talet revolutionerade den danska resebranschen genom att börja sälja billiga charterresor till exotiska platser som Mallorca. Plötsligt fick ”medel-Jensen” råd att resa utomlands på semestern.

Resemålen blev fler och imperiet växte snabbt. Spies hann skrapa ihop sin första miljard innan han ens fyllt 30. Men Simon Spies var mer än bara en förmögen affärsman. Han blev också berömd som mannen som gjorde vad som föll honom in.

 

*

På 70-talet blev Spies framför allt känd som en excentrisk playboy och sexgalen hippie.

Omtalad för sitt utsvävande, dekadenta privatliv och sina bordellbesök, vilda nakenpartyn, spritorgier och sitt harem av unga, snygga tjejer som han kallade sina ”slavinnor”.

Spies söp och knarkade också friskt.

Resebyråkungen hymlade inte med att han drack sprit även på jobbet – och gärna uppmuntrade sina anställda att göra detsamma eftersom det skapade ”arbetsglädje”.

Han sågs ofta påverkad rumla runt på stan och på offentliga tillställningar. Spies var en följetong i de danska kvällstidningarna och fångades flera gånger på bild när han dansade naken på porrklubbarna på ökända Istedgade. I slutet av 70-talet lade han hippiestilen på hyllan och rakade av sig det stora, spretiga skägget, men fortsatte med sitt festande. Han experimenterade med LSD, försökte korsa haschplantor med jordgubbar och slog runt med sina beryktade ”morgenbolledamer”.

Skandalerna avlöste varandra, men danskarna älskade Spies – trots att han erkände att han under 40-talet varit medlem i det danska nazistpartiet. Men nazistbakgrunden var också det enda som Spies beklagade och tog avstånd från under hela sitt liv.

 

*

 

Spies var en man av folket och röjde runt på stan, precis som vem som helst.

I början av 80-talet sprang jag ständigt på honom runt om i Köpenhamn – på bio, på krogen och på boxningsgalorna i klassiska KB-hallen. Han var oftast full som ett ägg, alltid omgiven av vackra modeller och ibland av bistra livvakter, men aldrig oförskämd eller dryg. Spies kunde lika gärna dyka upp mitt i natten på Burger King och låta sitt entourage otåligt vänta tills han slafsat i sig en Whopper som att mingla med kändisar på en tennisgala där Björn Borg och Vitas Gerulaitis uppvisningsspelade mot varandra.

När Spies fyllde 60 år arrangerade han ett gigantiskt kalas mitt i Köpenhamn och bjöd hela stan på gratis mat, dryck och tårta.

 

*

Spies blev också omtalad för sitt vanvettiga ekonomiska slöseri.

Bland annat lät han flyga färska danska dagstidningar till ”Villa Fjolle”, lyxvillan på Torö i Stockholms södra skärgård, till en kostnad av 6 000 kr – om dan.

Hans mest berömda överdrift var annars att alltid köpa en extrabiljett till sin promenadkäpp – och det var inte bara en myt. Det såg jag själv flera gånger.

När jag och en kompis 1981 såg premiären av Flykten från New York på Palads i Köpenhamn stövlade Spies – iförd hatt, en stor päls och i sällskap med en långbent ung blondin – in i salongen en kvart in i filmen och bänkade sig precis framför oss.

Och käppen fick, mycket riktigt, också en egen stol.

 

*

Trots Simon Spies färgstarka förflutna har danskarna varit rätt dåliga på att använda hans skandalomsusade livshistoria på film.

Simon är en halsbytande surrealistisk och mycket underhållande musical med manus och regi av Nikolaj Cederholm. Av någon märklig anledning utspelar den sig 1976 på Entebbes flygplats i Uganda där Spies fastnat, samtidigt som landets diktator Idi Amin förhandlar med de terrorister som håller passagerarna på ett franskt flyg gisslan. Anders Matthesen är briljant som Spies – ”den coolaste mannen i byen”. Föreställningen gick för utsålda hus på Østre Gasværk Teater i Köpenhamn, filmades och finns på dvd.

En kul detalj är att när publiken släpps in i salongen och pjäsen börjar, så får folk stå upp på scengolvet en bra stund.

– För jag har köpt alla sittplatserna, gnäggar Spies som plötsligt dyker upp på läktaren.

Bäst är dock Spies & Glistrup – en lysande skildring av resebyråkungens stormiga vänskap med Mogens Glistrup (1926-2008). Han var en slipad skatteadvokat som såg till att Spies inte betalade en krona i skatt och kunde bygga sitt miljardimperium. När vänskapen med Spies sprack blev Glistrup missnöjespolitiker och startade Fremskridspartiet innan han åkte i fängelse för skattebrott.

Pilou Asbæk (Borgen) är makalös som Spies, Nicolas Bro i rollen som Glistrup likaså. När Spies och Glistrup i en scen kör i diket med resebyråkungens sportbil efter att först ha plöjt rakt igenom ett rapsfält suckar Spies att bilen är totalförstörd.

”Vi hittar en mekaniker och skriver av det som alternativ skördeteknik”, flinar Glistrup till svar.

Det är en underbar replik som också perfekt symboliserar den livsbejakande och bekymmerslösa stämning som genomsyrar hela filmen på samma sätt som Spies själv levde sitt liv – ät, res och var glad.

 

*

Till sist... Glasvegas fyller tio år som band. Det firade skottarna en kylig, men svindlande vacker försommarkväll med att kliva ut på Mosebacketerassens lilla scen med en kort, men intensiv spelning. Frontmannen James Allan får Dad´s Gone att glöda som om det var första gången han berättar om sin frånvarande pappa och i Euphoria Heartbreak dunkar Jonna Löfgren så ursinnigt på sina trummor att Katarinaberget skälver ända in i märgen. Efteråt, när mörkret lagt sig över söder, går bandmedlemmarna runt bland publiken, dricker öl och småpratar med folk.

Konstigare än så behöver det inte vara – även om man råkar vara firade rockstjärnor.


Artikelflöde

Äntligen besked!

SISTA SÄSONGEN AV GAME OF THRONES - PREMIÄR I APRIL 2019

Game of Thrones sista och åttonde säsong i sex avsnitt har premiär på HBO Nordic i april 2019.


Z-Wave.Me Wall Controller SC

Som en strömbrytare på väggen!

Tänk om man kunde tända och släcka i taket genom att trycka på en knapp, en slags lampknapp på väggen, i det rum man vill tända i – och fjärrstyra eller tidstyra samma lampa!


MÅNADENS STORBILDSUPPLEVELSE

SPIDER-MAN

Spindelkillen är tillbaka! Denna gång i form av en PS4-exklusiv stortitel utvecklad av välrenommerade Insomniac Games.


Osmart på IFA

Popps Smart Camera Gateway

Det smarta, intelligenta hemmet bjuder på enastående komfort och bekvämlighet och har redan blivit en realitet.


Referensmässig UHD-duo

Värstingar från Pioneer

Sedan Oppo lämnade spelarmarknaden har Panasonic varit ensamma om en tung lyxspelare med alla finesser, men nu får den konkurrens av Pioneer UDP-LX500, och senare i år UDP-LX800.


Intervju – Ennio Midena

Han är verklighetens Videomannen

I nya svenska thrillern Videomannen kretsar handlingen kring en fanatisk VHS-samlare och en försvunnen zombierulle. Vi har träffat videofantasten som filmens huvudperson delvis är inspirerad av.


TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Meddelande

Laddar meddelande...