Smarta hem

Homey – smart förening

Se upp Alexa, Nexa, Fibaro och Telldus! Den nya smarta underhållaren och hembetjänten Homey kan mycket väl bli er baneman. Homey är här nu, men frågan är om vi och våra hem är redo för Homey än?

Du har kanske sett eller hört lovorden om den nya smarta hem-prylen som kan allt? Jo, det handlar mycket om PR och smart marknadsföring, och det finns också tidiga användare som talar om felköp. Men också många som jublar och gör allt bara genom att prata med det lilla, blinkande klotet. Så vad handlar det om egentligen?

 

Tar oss med storm

Homey är det holländska företaget Athoms första produkt, men de har lyckats med mer än vad som borde vara möjligt för att vara första gången. Ta bara det här med den oemotståndliga designen. En liten glob som blinkar, lyser och kan prata.

Även när allt är avstängt drar den blickarna till sig, men den kan även lysa och blinka förföriskt i regnbågens alla färger.

Inuti sfären, som egentligen bara har markkontakt med en usb-sladd för strömtillförsel, finns teknik som kan göra värsta smarta hemlösningen grön av avund!

Pratar med allt och alla

 Homey tar nämligen inte ställning för eller emot någon teknik. Homey har stöd för rubbet – wifi, Bluetooth, ZigBee, Z-Wave Plus, IR, 433 MHz, 868 MHz och NFC!

Ja, du fattar vidden. Inte en pryl kan undgå den lilla runda hemtrevnaden på grund av språkförbistring i alla fall. Sedan är det förstås en annan sak ifall de vill prata med varandra. Men Athom har tänkt på det med.

Det är förstås mer eller mindre en omöjlighet för en helt ny tillverkare att själv bygga in stöd för världens alla smarta hem-prylar, musik- och underhållningstjänster, men de gör ett bra försök och kompletterar med andra som kan.

Även i de fall tillverkarna själva inte studsar av lycka för att få leverera Homey-stöd till sina smarta prylar och tjänster har företaget bakom Homey sett till att både de egna utvecklarna och andra smarta hemutvecklare delar med sig av sina projekt.

 

En app för varje tjänst

När du startar Homey för första gången får du hjälp att gå igenom en installation så att Homey kan ansluta till ditt hems wifi. Du får hämta Homeys Desktop app till din Windows- eller Mac-dator och detta är även programmet där du kan göra alla inställningar, installationer och automatiseringar.

Själva styrningen och användningen av Homey kan du sedan sköta med en app i din smartphone eller padda. Appen finns för iOS och Android, men kan i dagsläget tyvärr inte ersätta Desktop-appen.

Som om det inte vore nog krävs det ännu fler appar för att Homey ska kunna göra något vettigt. Appar som du hittar i Homeys app-butik. Det är nämligen dessa Homey-appar som ger den smarta globen dess nästan agiska krafter.

Med IKEA Trådfri-appen installerad får du stöd för och kan styra IKEA:s Trådfri-lampor direkt utan behöva gå via IKEA:s Trådfri router. Med Fibaro-appen får du stöd för Fibaros Z-Wave-prylar samt en hel del andra prylar med Z-Wave, och med appen Google Cromecast får du stöd för att spela upp film och musik trådlöst…

Ja, du fattar, en näst intill oändlig värld öppnar sig som ger ditt smarta hem helt nya dimensioner där man även kan koppla ihop och läsa av solcellerna på taket, nyheter och väder med smarta tv:n.

För den som kan finns dessutom möjlighet att skapa egna appar med hjälp från andra. Men vi andra dödliga är förstås utlämnade till att det finns appar för de saker vi vill kunna styra, och att apparna faktiskt har fullt stöd för våra prylars möjligheter och egenskaper.

Våra svenska storheter på området, Nexa och Telldus, har av förklarliga skäl inte bidragit till Homeys app-butik med stöd för sina prylar. Däremot har Athom och ett holländskt företag tagit fram en generell app för 433 MHz-prylar kallad KlikAanKlikUit som klarar en hel del av utbudet, men inte riktigt allt.

 

Vikten av rätt app

Ett bra exempel på hur viktigt det är med rätt app-stöd i Homey är det inbyggda Z-Wave-stödets möjligheter och begränsningar. När man installerar en ny pryl (i desktop-appen) finns grundstöd för IR, Z-Wave och ZigBee.

Vi testade att ansluta en Fibaro Z-Wave-strömbrytare direkt och lyckades para ihop dem, men blev varnade för att det var en okänd Z-Wave-pryl med begränsad funktionalitet. Och det stämde – strömbrytaren kan bara tändas och släckas via Homey.

När vi istället valde att söka efter Fibaro föreslår Homey att vi ska hämta Fibaro-appen först, och med Fibaro-appen installerad och rätt pryl vald ur listan klarar strömbrytaren även att mäta aktuell och ackumulerad strömförbrukning.

Med Fibaro-appen på plats blir det också busenkelt att lägga till fler Fibaro-enheter och dessa går sedan enkelt att flytta mellan olika rum. Men andra Z-Wave-prylar utan egen app är svårare och blir bara generella med enklast möjliga grundfunktion.

 

433 MHz-stödet

Utan Homey-app är 433 MHz-stödet oanvändbart, för det finns inget generellt stöd som för Z-Wave. Med 433 MHz-stödet i KlikAanKlikUit-appen får man för närvarande stöd för 64 olika prylar som strömbrytare, fjärrkontroller, lampor och en hel del rörelsesensorer. Men det är inte lätt att veta vilken som motsvarar exempelvis Nexas LMDT-810. I appen ser APIR-2150 mest lik ut…

KlikAanKlikUit-appen är dock inte den enda som ger 433 MHz-stöd. I appen Wireless Weather Sensors hittar vi mätare för ljus, vind, lufttryck, temperatur och luftfuktighet med 433 MHz-teknik, men Telldus inne/ute-termo/hygro-sensor upptäcks inte. Däremot klarar väder-appen Clas Ohlsons temperaturgivare (36-1797) utan problem och visar både temperatur, luftfuktighet och batteristatus.

 

Så funkar ZigBee, Hue och Trådfri

Det generella ZigBee-stödet fungerar ungefär som det generella stödet för Z-Wave, men med apparna Philips Hue och IKEA Trådfri inlagda i globen, som för övrigt lagrar alla data lokalt, går det att styra såväl Hue-lampor som IKEA:s Trådfri-sortiment av lampor. De fungerar dock lite olika i praktiken.

När du ska installera Hue-lampor måste du först installera Hue-routern och kan därefter välja till alla Hue-enheter som är kopplade till den. Homey använder sig alltså av Hue-routern för att nå ut till Hue-lamporna.

Stödet för IKEA Trådfri funkar då snarare omvänt och omfattar inte IKEA:s router och fjärrkontroll alls. Här installerar man istället IKEA-lamporna direkt till Homey och tappar då möjligheten att även styra dem med fjärrkontrollerna. Men detta är förstås något som kan komma att ändras om Homeys IKEA-app uppdateras.

 

Att växa och utvecklas med

Det finns alltså en del kvar att göra när det gäller stödet för olika typer av smarta hem-prylar. Men man får även ge Athom en eloge för att ha fått ihop hundratals funktionsappar med stöd för tiotusentals prylar och tjänster på så kort tid. Homey lanserades ju första gången så sent som i höstas (2017).

Det råder knappast något tvivel om Homeys stöd för olika prylar kommer att fortsätta utökas och utvecklas i rask takt, och i vilken riktning är kanske mest en fråga om vad vi användare efterfrågar?

 

Enkelt bygga egna flöden

När prylarna och tjänsterna är på plats kan man automatisera scheman och händelser baserat på tid, enheter, ljud, närvaro med mera. I Homey kallas dessa för Flow och skapas genom att man drar etikettkort med variabler till ett händelseschema. Varje kort kan modifieras och ges villkor som och/eller för att sedan skapa en automation enligt ”När X inträffar och Y är på ett visst sätt utförs Z”.

Enkelt, lättöverskådligt och föredömligt lättförståeligt!

Dessa flöden blir ju dessutom extra intressanta när man kan kombinera med röststyrning och hemunderhållning, vilket det också finns gott om appar till.

Exempel: När min telefon närmar sig och ansluter till wifi anses jag vara hemma och då kan systemet tända i hallen, vardagsrummet och köket om det är mörkt ute eller efter ett visst klockslag, och spela upp Welcome Home Son i hemmabioreceivern via Google Cromecast, åtminstone i teorin.

 

Röststyrning och vidare anslutningar

Homey har egna inbyggda mikrofoner och i smartphone-appen kan man även använda telefonens mik för att prata med Homey och ge röstkommando till enheten. Homey kan användas för att trigga igång flöden eller påverka enskilda enheter som till exempel att tända en lampa.

Röststyrningen är dock något som det fortfarande jobbas på, och enligt Athom ska den förbättras i och med lanseringen av en ny smartphone-app som även ska få fler av de inställnings- och automatiseringsmöjligheter som idag bara finns i desktop-appen. Men det finns ytterligare möjligheter redan nu.

Lägger du till Homeys IFTTT-app kan du koppla samman Homey med andra röststyrda enheter och hemassistenter, som Alexa eller Google Home, och få utökad röststyrning den vägen. Man kan till och med använda Facebook Messenger för att styra Homey via meddelanden.

 

Automatiserad underhållning?

Integration av musikuppspelning är en intressant möjlighet som i kombination med röststyrning kan bli riktigt användbart:

”Homey, play False Alarm on Cromecast”

Fast även här återstår det en del att göra med appar för uppspelning av musik:

Spotify for Sonos finns med som Homey-app, men kan bara spela upp till Sonos-högtalare.

Google Play Music är en annan app med förbehåll som kräver viss interaktion med mobilappen för att nå ett Google Play Music-konto.

Det finns också en Kodi-app som ger möjlighet att strömma både film, musik, bilder och annan underhållning, men det handlar främst om att fjärrstyra en annan enhet eller mediaspelare med Kodi som då kan spela upp underhållningen.

 

Slutsatser

Homey är ett mycket imponerande klot som redan i dag har massvis med nya, spännande möjligheter, och som kan förväntas bjuda på ännu fler i morgon. Homey är dessutom ovanligt lättförståelig och rolig att använda.

Men Homey är också en ganska komplex produkt, som i många avseenden är beroende av app-stöd från ganska många håll för att fungera optimalt. Och här återstår ännu en del att göra.

Jag lyfter på hatten för Homey och hälsar den och alla dess möjligheter varmt välkommen som det smarta hemmets nya kronprins och underhållare. Ja, jag önskar mig verkligen en även för egen del, även om Homey i ärlighetens namn inte känns helt redo att ta kontrollen över mitt smarta hem. Ännu.


Homey

Vad:                     en smart hem-router med stöd för allt och möjlighet till röststyrning och smart hemunderhållning.

Kommunicerar via: Wifi, Bluetooth, ZigBee, Zwave Plus, IR, 433 MHz, 868 MHz och NFC

Fysiska anslutningar: USB, 3,5 mm ljudutgång

Ljud: högtalare och mikrofon inbyggt

Mått: 120 mm i diameter

Vikt: 300 g

Pris: ca 3 000 kr

Svenska ÅF: M.nu, Kjell & Company

Mer info: athom.com

Se aktuellt app-stöd på: apps.athom.com


Artikelflöde

Tävla om Red Sparrow på Blu-ray

Vinn sommarfilm!

Jennifer Lawrence som rysk agent, det kan väl inte bli fel? Tävla om en av tre Blu-ray med filmen genom att mejla svaren på frågorna till sommartavling@hemmabiotidningen.se senast 22 juli, och glöm inte skriva namn och adress också i mejlet. Lycka till!

Vilken av följande tre filmer saknar helt hemliga agenter?

1 Salt
X Spionernas Bro
2 Bron till Terabitia

Vem har Jennifer Lawrence INTE spelat mot?

1 Donald Sutherland
x Michael Fassbender
2 Telly Savalas

Vad kan du höra om du lyssnar på endast en subbas?

1 Syrsor
X Cymbaler
2 Lågfrekvent muller


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Nytt från XTZ

Alpha får sällskap

XTZ:s värstingserie Divine är nu inne på sin andra inkarnation, och med Delta (och Delta C) är serien komplett. 


Sex smarta kanaler

NYTT FRÅN BRYSTON

Brystons nya slutsteg 24B³ i Cubed-serien har två råstarka kanaler (2x300 W) och fyra kanaler på vardera 75 W, allt i 8 ohm. 


Nytt från Q Acoustics!

Stora förbättringar

Brittiska högtalartillverkaren Q Acoustics brukar uppdatera sina modellserier efter några år, och nu är det dags för 3000-serien att få tillägget ”i” i modellbeteckningarna. Och när det kommer till den relativt billiga 3000-serein är det rejäla förbättringar!


3D lever!

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.


Större fransmän

TRIANGLE THETIS

Med Thetis 380 (bilden) och Thales 400 ökar Triangle på konarean rejält!


Nytt från Sony

Ljudstrålande värsting-OLED

Sonys nya värsting-tv AF8 har inte bara oled-panel och det fantastiska bildbehandlingschippet X1 Extreme, utan även Acoustic Surface-tekniken som gör att hela bildytan även strålar ljud.


Sommarens bästa svenska film

Den blomstertid nu kommer

Myten säger att Sverige är som mest sårbart när det är storhelg och många myndigheter håller stängt. Därför är det ingen slump att filmkollektivet Crazy Picures långfilmsdebut utspelar sig på midsommarafton. Vi har pratat med gänget bakom bioaktuella thrillern Den blomstertid nu kommer.


Wind River-tävlingen avgjord!

NI VANN!

Nu har vi dragit vinnarna i tävlingen!


KRÖNIKA THOMAS NILSSON

Tänk på döden

Det händer att jag gör det allt mer nuförtiden.
Tänker på döden, alltså.
Jag vet inte riktigt varför.


Meddelande

Laddar meddelande...