Byt projektorlampa – så stor skillnad blir det

Ny projektor för 2 000 kronor!

Börjar projektorn kännas lite blek? Lite matt och fadd i färgerna kanske, eller bara ljussvag? Lugn, det finns bot och bättring för en billig penning som kan återge dig projektorbilden när den var som bäst.

Av Petter Hammarbäck

Många gånger kan det vara smartare att köpa en ny projektor om din gamla inte hänger med. Men i ärlighetens namn har det inte hänt så mycket under de senaste åren. Så om den gamla inte är allt för gammal kanske den kan hänga med ett tag till.
Och det finns ett ganska enkelt sätt att vitalisera en bleknande projektorbild – ge den en ny lampa!
Det har vi gjort och resultatet blev strålande.

Vad ger en ny lampa, egentligen?
För att verkligen utröna vad en ny lampa kan göra med en projektor har vi testat och jämfört tre olika lampor i samma projektor med samma inställningar. Den äldsta lampan har hela 5 000 timmars brinntid, nästa har lyst upp tillvaron i 2 500 timmar och den tredje är en helt ny lampa. Det är ingen överdrift att säga att skillnaden är som natt och dag.
För att verkligen se skillnaderna har vi mätt ljusstyrkan i ett antal mätpunkter från 0 till 100 procent vitt. Vi har dessutom mätt ljusstyrkan på två sätt – logaritmiskt med en colorimeter och proportionerligt med en ljusmätare.
Oavsett mätmetod kan vi direkt konstatera att du har mycket att vinna på ett lampbyte. Men mätningarna visar även att försämringarna över tiden inte är linjära utan snarare ökar med stigande ålder.
Men vi har inte nöjt oss med att mäta ljusstyrkan. Vi har även läst av färger, gråskala och gamma, både i eko och i normalläge. Resultatet är alltså en mängd olika mätningar som visar vad som händer med ljusstyrka, färger och inställningar när man byter lampa i en projektor. Resultatet? Jodå, med en ny lampa blir även projektorn som ny. Frågan är snarare när det är optimalt att byta, för det varierar stort med hur dålig din gamla lampa hunnit bli.
Den som kalibrerat sin projektor bör dock överväga att justera kalibreringen, för visst händer det saker även med färger och gråskala. Men att döma av våra tre lampor är det inga drastiska förändringar utan sådant som redan hunnit ske under tiden lampan åldrats. Det kan tvärt om vara så att en kalibrerad projektor kan återfå en bättre exakthet med en ny lampa!

Slutsatser av lampbytena
Tre olika lampor till en och samma projektor med olika långa driftstider ger oss mycket spännande och till viss del lite oväntade svar.
Lampan åldras inte linjärt. Försvagningen är ganska blygsam i början och accelererar mot slutet av lampans livslängd. Det betyder att du inte bör byta lampa för tidigt utan vänta in att du verkligen märker att bilden försämrats eller ljusstyrkan försvagats påtagligt.
En ny lampa av samma sort ger minimal påverkan på färger och andra inställningar. Du behöver knappast börja om från början med en ny lampa. Har du kalibrerad eller väl inställd bild kan en enklare justering av kalibreringen räcka. När den gamla lampans förfall tilltar förändras även färgåtergivningen mer, i vårt fall gav det påtagligt mycket kallare bild efter 5 000 timmar, men knappt mätbar skillnad efter 2 500 timmar. Så om lampan börjar ge synbara färgförändringar kan det vara bättre att byta lampan än att försöka anpassa projektorns färginställningar efter lampans åldrande.
Kontrasten påverkas också negativt av en åldrande lampa. En positiv bieffekt av en allt ljussvagare lampa är att även svärtan blir djupare. Men svärtan djupnar inte alls lika mycket som ljusstyrkan minskar så kontrasten blir dessvärre också allt sämre. Efter 2 500 timmar i ekoläge hade ljusstyrkan minskat med 20 procent och kontrasten med 10 procent. Efter 5 000 timmar i ekoläge tappades över 70 procent av ljusstyrkan och drygt 50 procent av kontrasten.
Ett lampbyte är verkligen som att få en ny projektor. Ljusstarkare bild, högre kontrast, mer korrekta färger och en tystare projektor vars kylfläkt inte behöver jobba lika hårt som tidigare. En ny lampa har även ett bättre ljusutbyte i förhållande till värmeutvecklingen.

När är det optimalt att byta lampa?
I vårt fall torde den optimala tidpunkten att byta lampa ligga någonstans mellan 3 500 och 4 000 timmars tittande i ekoläge. Det vill säga mitt emellan den utlovade driftstiden från Mitsubishi för HC-4000 som ligger på 3 000 timmar i normalläge och 5 000 timmar i ekoläge. Men det kan naturligtvis variera stort med olika projektorer, lampor och tittarvanor.
En lampa som går korta stunder slits mer än en lampa som får lysa i längre perioder. Originallampor har sannolikt bättre förutsättningar att räcka länge än piratlampor.

Så får du lampan att vara så länge som möjligt
Stäng av projektorn på rätt sätt. Bryt inte strömmen för tidigt utan låt projektorns kylfläkt kyla lampan efter avstängningen. Starta inte projektorn kort efter avstängning, låt även lampan svalna helt mellan gångerna. Rengör filter enligt intervall och dammsug gärna utsidan på projektorn, men blås aldrig rent, då kan dammkorn ta sig in och fastna på oönskade ställen som färghjul och lcd-paneler.

Så här enkelt är det att byta lampa
Själva ingreppet att byta lampa i en projektor är som regel ganska enkel. Bara du håller dig till modultänkandet och byter hela den kassett som lampan sitter i. De allra flesta projektorlampor sitter nämligen monterade inuti en liten låda med anslutningar och fästen så att det ska vara enkelt att byta.
Då behöver du heller aldrig röra vid själva lampan. Fingeravtryck och fettfläckar på lampglaset kan nämligen brännas fast och påverka ljusutbytet negativt.
Så länge det är kassetten med lampa som byts handlar det bara om ett par fästskruvar och en snabbkoppling. Då kan vem som helst byta lampan utan problem. Se mer i din projektors handbok om hur just din projektorlampa är fastsatt.

Naken lampa eller lampa med hållare?
I vissa fall går det även att köpa en ny projektorlampa utan hållare, och det kan många gånger vara betydligt mycket billigare än att köpa kassetten med lampan i hållare. Kanske kan du använda din gamla lampas hållare, men risken är stor att det misslyckas.
I de allra flesta fall är det en ganska omfattande operation att byta lampa i kassetten. För den händige är det kanske görbart, men vår rekommendation är ändå att se till att byta hela lampkassetten.

Var hittar man nya projektorlampor?
Du hittar mängder med företag som specialiserat sig på projektorlampor bland annonserna i Hemmabiotidningen eller på nätet. Ett hett tips är dock att du först vänder dig till din lokala projektoraffär för att kolla priset.
Den lokala handlaren kan som regel också hjälpa dig med bytet om du vill, och många gånger behöver det inte alls vara dyrare. Kanske har de redan rätt lampa hemma och om du har en modell som inte säljs som ny längre kanske du kan få den billigt.
Kollar du bland näthandlarna hittar du ofta priser som varierar stort. Inte för att de tar så olika betalt, utan för att de säljer olika typer av lampor och hållare. Vill du komma billigt undan är rekommendationen att välja en originallampa i en piratkassett.

Ny lampa på garantin?
Långt ifrån alla projektorlampor överlever så länge att de hinner tappa större delen av sin lyseffekt. Om lampan ger upp i förtid, eller projektorn varnar för lampproblem för tidigt bör du i första hand försöka få det åtgärdat på garantin. Kolla med företaget du köpte projektorn av eller tillverkarens representant i Sverige.
De flesta större projektorleverantörer med lite självaktning ger dig en ny lampa om din går sönder eller krånglar under första året eller de första 1 000 timmarna.

Publicerad i hemmaBio 11/2014


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Meddelande

Laddar meddelande...