TÄVLING!
Vinn Hacksaw Ridge på Blu-ray
Vi har fått fem exemplar av det starka krigsdramat från Noble Entertainment att tävla ut!
Dax att tävla!
Det är enkelt - maila rätt svar på frågorna till tavling@hemmabiotidningen.se senast den 22/3, 2017. Skriv "Ducka" i meddelanderutan. Och glöm inte eget namn och adress.
1. Vilken tecknad superhjälte har Andrew Garfield porträtterat på film?
1) Spindelmannen
X) Kapten Zoom
2) Dr Strange
2. I vilken av följande filmer om Vietnamkriget spelar Mel Gibson huvudrollen?
1) Rescue Dawn
x) Tigerland
2) We Were Soldiers
3. Vilken känd kampkonst härstammar från Okinawa?
1) Karate
x) Tae Kwan Do
2) Fingerkrok
Monsters of Film
WOMEN IN HORROR är tillbaka!
För åttonde året firas Women in Horror Month internationellt. I februari.
I Sverige firar vi hela februari och avslutar firandet med att hålla en minifestival i början av mars, närmare bestämt 4-5 mars.
Monsters of Film fortsätter att hylla alla kvinnliga skräckskapare, tillsammans med nätverket WOMEN IN HORROR MONTH, som firas föver hela världen. Från USA till Japan och Tyskland, och så klart även Sverige.
Panelsamtal - skräck i konsten
Lördag 4/3 kl 13 - Klarabiografen
Vad har kvinnor som jobbar med skräck inom konsten för inspiration, möjligheter, bakgrund, svårigheter, information, utveckling, tankar och framtid? Hur ser deras konst ut? Följ med oss på denna ingående och inspirerande paneldiskussion kring skräck då och nu, och de kvinnor som har varit med och banat väg för hur konst och kultur ser ut idag. Tillsammans med en bråkdel av alla de kvinnor som finns och verkar här mitt bland oss diskuterar vi och ser på skräck inom konsten.
Short Film Selection
Söndag 5/3 kl 13 - Klarabiografen
Fem finfina skräckfilmer, av kvinnliga filmskapare, från hela världen. Ihopplockade och utvalda av Monsters of Films egen skräckfilms-ciceron Anna Olsen. Tatueringar, 80-talsvideoskräck, julfirande, läckande kranar och gammal hederlig svartvit Hollywoodskräck á la 30-talet.
Filmprogram
Lördag och söndag 4-5/3 från kl 15 - Klarabiografen
Det är omöjligt att vara mer nöjd med det program med långfilmer vi kan presentera för årets Women in Horror. Vi hade ett mål och lyckades få till varenda en av de filmer vi ville ha. Eller vad sägs om omtalade antologin XX, Claire Denis "klassiker" TROUBLE EVERY DAY, skandalomsusade RAW (slutsåld) och Alice Lowes PREVENGE (visas tillsammans med Stockholms feministiska filmfestival på Zita).
WOMEN IN HORROR hålls på Klarabiografen i Kulturhuset (Sergels torg, Stockholm).
Biljetter kan köpas via Klarabiografen eller monstersoffilm.se
Nya högtalare!
3 nya modeller
Uppgraderade modeller av riktigt prisvärda högtalare från Dynavoice!
Dynavoice Magic S-3 EX (v.3)
Dynavoice Magic EX-serien utökas med en liten satellithögtalare som är smidig att hänga på väggen tack vare inbyggt väggfäste och basreflexröret framåt.
Kan användas som front, center och surround och kompletteras gärna med Sub 8 EX för den djupaste basen.
Dynavoice Challenger S-6 EX (v.4)
Den nya stora vägghängda högtalaren S-6 EX är en direkt ersättare till Dynamite S-61 som ska ge ett stort och rejält ljud. Den är också förberedd för ett VESA 100 väggfäste. Spännande alternativ för dig som vill kunna spela högt i ett större rum men inte har plats för golvhögtalare.
Dynavoice Challenger M-105 EX (v.4)
Dynavoice Challenger-serien får även en riktigt stor nyhet i form av M-105 och ska leverera lika bra ljud som M-65, men är utrustad med 10-tums basar istället för dig som gillar riktigt tung bas. Även vikten är maffig - 33 kilo - och är därmed en av de mest välbyggda högtalarna från Dynavoice.
Läs mer HÄR
Nu är det avgjort!
Deepwater Horizon!
Då har vi dragit vinnarna i tävlingen där du kunde vinna actionrökaren Deepwater Horizon på Bly-ray!
Vi säger massor med grattis till de lyckliga vinnarna som är:
* Michael Herpman, Sandviken
* Henrik Dahlblom, Ockelbo
* Andreas Nyblom, Mölndal
* Felix Sarwe Grankvist, Stockholm
* Roger Fogelstrand, Göteborg
De rätta svaren är:
Vem är Kate Hudsons mamma?
1) Goldie Hawn
Vilken är delstaten Louisianas huvudstad?
x) Baton Rouge
Vilket pojkband var Mark Wahlberg medlem i?
1) New Kids on the Block
Nyheter från TAGA
Nya vägghögtalaren AZURE OW-80
Det mjuka AZURE-ljudet i en kraftfull vägghögtalare.
TAGA AZURE OW-80 är en rejäl vägghögtalare på dryga 13 kilo och måtten 70 x 30,5 x 15 cm. Finns i högblank vit eller svart och passar på såväl höjden som på längden vilket gör den till ett läckert alternativ som LCR. Eller varför inte runtom.
Konstruktionen är basreflex med portarna spelandes framåt. Kostar 3 900 kronor stycket.
För mer info, kolla HÄR
Blick
Den tillgängliga filmfestivalen
Under helgen den 7-9 april återkommer Den tillgängliga filmfestivalen BLICK. Bland annat visas Rolf Lassgårds norska film "Lejonkvinnan" samt förhandsvisning av den franska filmen " Jacques - Havets utforskare". Alla filmer visas med live- eller inspelad syntolkning och några även med separat upplästa undertexter.
Även direktsändningen från Moskva av Bolsjojbalettens föreställning Vår tids hjälte syntolkas live . Förmodligen är det första gången i Bolsjojbalettens historia som en föreställning syntolkas. Den engelskspråkiga liksom den franskspråkiga filmen kommer även att erbjudas med uppläst textremsa via egen mottagare. Allt sker på Bio Roy i Göteborg.
Under den kommande BLICK filmfestival, den tredje i ordningen, visas den danska filmen Det kommer en dag, med bland andra Lars Mikkelsen och David Dencik som invigningsfilm, den har dessutom Sverigepremiär under festivalen. Även filmen Too big for the world kommer att erbjudas med syntolkning som avslutning på lördagskvällen. Fler filmer kommer att tillkomma.
Den tillgängliga filmfestivalen BLICK sker i samarbete med i Göteborg; ABF, Bio Roy, Synskadades Riksförbund (SRF), Unga med synnedsättning (US) samt Näringslivsgruppen i Göteborg, Göteborgs Kommun samt Svenska Filminstitutet.
Viaplay lanseras på Philips Android TV
Viaplay finns nu tillgänglig på Philips Android TV från 2015 års modeller och uppåt.
- Det är kul att Viaplay ser fördelarna med Android-TV genom att lansera en app för plattformen, säger Henrik Kyhl, VD på Philips TV i Norden. Många konsumenter har önskat Viaplay på Android-TV ganska länge, så vi är glada över att äntligen kunna erbjuda den här tjänsten!
Större delen av Philips smarta TV-apparater använder Googles Android TV-plattform med massor av appar tillgängliga i Google Play-butiken. Philips Android-TV inkluderar även Ambilight som projicerar ljus och färger på väggen bakom TV:n som matchar scenerna på skärmen.
Under februari och mars firar Philips TV lanseringen av Viaplay genom att bjuda på sex månaders prenumeration av Viaplay Film & Serier till alla som köper en Philips Android TV med Ambilight.
Du missar väl inte!
High End Mässan 2017
För 16:e året i rad arrangeras Mässan för musikälskare här i Stockholm. Ett event som erbjuder nyheter från många aktörer - såväl etablerade producenter inom yppersta HighEnd som helt nya entusiaster. Utställarna kommer huvudsakligen från Norden men även många, mer långväga gäster finns på listan.
Pressrelease
Det här är årets bästa tillfälle att skaffa sig en uppfattning om hur du kan få mest möjlig glädje ur ditt musikintresse, hemma, på jobbet eller i farten. Förutom tekniken får du också en god bild av hur design, färger och former ter sig 2017.
De som älskar det minimalistiska kan hitta sin lösning men också de som vågar tänka STORT. Analogt, digitalt, vinyl, streaming, akustik, intressanta seminarier och mer därtill hittar du inom High End Mässan. Du kan ta med dig kompisarna, svärmor, bror eller vem helst du gillar och njuta av välljud, vackra miljöer och god förtäring.
Mingla bland likasinnade, i 3 mässlokaler, på Lundqvist & Lindqvist, Sheraton Hotel och Coore Konferenscenter.
Självklart är vi På HemmaBio på plats också. Kom och hälsa!
Adressen är Klarabergsviadukten 90, Tegelbacken 6 och Tegelbacken 4.
Tid: lördag 18 febr kl 10.00-18.00, söndag 19 febr 10.00-16.00
Kolla HÄR för mer information
Test: LOEWE BILD 7.55
EXKLUSIV OLED
Nu finns det äntligen flera fabrikat att välja mellan om du är ute efter en OLED-TV. Vi har kikat på en lika läcker som elegant tysk!
Av Thomas Ytterberg & Jonas Olsson
Tyska Loewe har en gedigen tradition av apparater med exklusiva materialval, spännande funktioner och utsökt design. Man ser direkt att det handlar om något lite utöver det vanliga.
Vi har lagt vantarna på den sprillans nya OLED-modellen bild 7, som är lika tjock i glaset som modellbeteckningen –
Loewe serverar en riktigt läcker apparat på
Självklart är den lilla rundeln i ramens underkant med, en designdetalj som närmast är Loewes signum. Vi har tidigare uttryckt önskemål att den används till något mer än att bara med en lysdiod indikera drift, men man kör vidare på samma bana med ett lysande streck som visar att apparaten är påslagen.
Bild 7 är fullmatad med fräcka finesser, till exempel en inbyggd 2 TB hårddisk (kan byggas ut till 2 TB) för dig som vill spela in (3 tuners låter dig se program samtidigt som du spelar in annat), mediaspelare med stöd för DLNA och en integrerad 5.1-receiver som kan kopplas vidare till aktiva högtalare för dig som gärna bygger ut ljudet.
Förutom fjärrkontroll kan du naturligtvis hantera bild 7 med en riktigt vettig app, som även låter dig att till exempel programmera inspelningar.
Spelläge och bildformat
Men finesser och formgivning i all ära, den ska ju helst ju leverera en riktigt bra bild också, så vi kör igång direkt, kopplar in en spelkonsol och börjar med spelläget som tyskklingande kallas för ”Spelmodus”. Läget aktiveras via Home-knappen och inställningsmenyn för anslutningar.
Du bockar för vilka HDMI-ingångar som ska använda spelläget och då sjunker fördröjningen från cirka 115 millisekunder till 40 ms. Bild 7.55 är inte en klockren spel-TV fast 40 ms är ändå tillräckligt lågt för de allra flesta spelare.
Som inbränningsskydd använder apparaten en så kallad ”orbiter” som hela tiden flyttar runt bilden någon pixel i taget. På tal om pixlar finns det ingen riktig pixelmappningsfunktion. Vi upptäcker rätt snabbt att bilden alltid zoomas och beskärs, det vill säga overscan. Och vad värre är, 4:3-sändningar zoomas genom att bilden beskärs. Du ser inte ens nedre textraden utan det är klippt.
Detta kan du ändra i menyerna under ”Ställ in bildformat” och det finns ”16:9 TV” som fortfarande beskär kanter. Samt det något missvisande ”16:9 PC” som ska fungera för icke-förvanskad bild. Men vi lyckas aldrig pixelmappa, alltså sätta pixel-för-pixel rätt i bilden. Testmönster avslöjar direkt att det sker på fel sätt vilket kan ge försämringar även på 1080p-material.
16:9 PC-läget är förvisso inte lika beskuret men det är fortfarande felaktigt genomfört. Inget som omedelbart syns på exempelvis närbilder av ansikten. Men det kan innebära att man förlorar detaljupplösning i bilden.
Undviker pastellfärger
Loewe väljer att helt frångå färgstandard och utnyttjar den stora färgrymden hos OLED-panelen. Effekten är som störst med röda nyanser och hög mättnad betyder en klar och djup nyans. Rött blir extra rött för att det innehåller mindre ljusenergi av andra våglängder än det röda.
Detta förskjuter alla färger och nyanser mot en fylligare karaktär. Misstaget andra tillverkare lägger till är att kartonginställningar också adderar mer ljus i färgen och det lyser i pastell. Men inte hos Loewe då tyskarna tvärtom dämpar ljusstyrkan i färgerna.
Effekten blir just det djupare och spontana intrycket av ”mognare” färger. Nackdelen är förstås att två fel inte blir ett rätt och ingen färg ser ut som den ska se ut, förutom gråtoner och neutrala nyanser.
Men också nyanser som är nästan neutrala, likt ansikten och hudtoner påverkas. Skådespelare ser mer brunbrända ut. Rött läppstift blir en mer djupröd ton istället en klar och stark röd nyans. Gräsmattor ser mer ut som plastgrönt, himmelsblått blir mer av en kornblå färg och så vidare. Det grälla och störande överdrivna dyker tack och lov inte upp. Så trots alla färgfel går det att acceptera Loewes färgkaraktär.
Bra skjuts i OLED-panelen
Bild 7.55 är i alla fall ljusstark. Den exakta ljusnivån varierar med hur mycket ljusinformation bilden innehåller. Vi har mätt över 500 nits med 25 procents snittnivå, typiska nivåer för en film. Ishockey och vintersporter (som exempel) har snittnivåer mycket högre och då kan en OLED-panel inte skapa en lika ljusstark bild. Överlag är Bild 7.55 lika ljusstark som OLED-modellerna från LG och har inga problem även i ljusa rum.
Vi får inte Bild 7.55 att fungera med HDR10-signal. Något är inte intrimmat ännu. Loewe anger att den är Dolby Vision-certifierad och även klarar HDR10. Men UHD Blu-Ray-spelaren Panasonic UB900 anger att HDR inte är möjligt. Vår signalgenerator kan skicka en HDR10 signal oavsett vad mottagaren tycker. Då aktiveras andra menyer och en Dolby Vision-logotyp dyker upp. Men bilden är definitivt inte HDR och det förekommer även en bildstörning i form av en blinkande linje.
Aktuell mjukvara fanns i både spelaren (1.51) och i TV:n (V4.0.35.0) när vi testade detta. Betyder detta då att du aldrig kan köra HDR på Loewes OLED-modell?
En koll med leverantören precis innan pressläggning talade om att det kommer att funka fint. Under första kvartalet 2017 ska en uppgradering komma som säkerställer HDR-funktionen. Bra!
Mer än bara en TV
Ska vi sammanfatta lite så konstaterar vi att rent bild- och färgmässigt har Loewe inte en chans mot LG:s egna OLED-modeller. Där kan den som vill välja att få färger att se ut som de ska, det vill säga följa HDTV-standard. Och är man sugen på en mer färgmättad, ”djupare” karaktär men i grunden också felaktiga färger så går det att få till det med.
Med andra ord är en TV som Loewes bild 7.55 inget du köper för den yttersta precisionen när det gäller perfekt inställd bild. Det handlar om andra mervärden här, en helt annan helhet där du får en riktigt exklusiv TV som du förmodligen inte hittar hos grannen.
Prestandan på den fylliga och ljusstarka bilden är på inga sätt dålig, det kan till och med vara en smaksak om du inte är ute efter den mätperfekta bilden och föredrar en karaktär som denna. Det är Loewe som koncept och helhet som är det häftiga med bild 7!
Inställningar och färger
Du har i grunden ett par bildlägen där det Personliga läget ger tillgång till fler inställningar som går lite mer på djupet. Det finns inga möjligheter att kalibrera bilden utan man kan endast göra ett par val som förändrar bilden en aning.
Kontrast: Fungerar som reglage för hur stark ljus OLED:arna ska ge. På 25 procents snittljusnivå (APL) ger reglaget som följer:
20 (max) 575 nits
13 (förval) 400 nits
6 200 nits
4 140 nits
3 110 nits
2 70 nits
0 (min) 10 nits
Ljus: 10. Sätter svartnivån men reglaget har för stor utväxling och klipper skuggtoner eller saboterar panelens höga kontrastförhållande
Färgintensitet: 10. Reglerar något mängden luminans i färger. Att öka luminansen ger endast mer pastellintryck. Lägre dämpar bara bilden.
Image+ Active: Loewes ”bildförbättring” Diverse skärpefilter och annan dynamisk förändring av bilden. Rekommenderas avstängd.
Bildformat: Här styr du zoombeteendet hos TV:n
Färgtemperatur: Mjuk. Övriga lägen ger endast blå och blåare vitbalans
Skärpa: 0 för att undvika vita kantskuggor
Autom. Dimmer: autoreglering via sensor av OLED-ljuset baserat på ljusnivån i rummet.
Filmglättning (DMM): Loewes rörelsekompensation, det som ger extra flyt i bilden.
Brusreducering: Av
Gamma: 0 ger en märkbar förstärkt toning med överdrivet mörkare skuggtoner. Vid +2 når vi en mer balanserad nivå.
LOEWE BILD 7.55
Storlek: 55 tum (139 cm)
Paneltyp: OLED, 3840×2160 pixlar
HDMI-anslutningar: 4 (HDCP 2.2/HDMI 2.0)
Wifi: Ja
Vikt: 22,6 kg
Pris: ca 54 000 kronor
Info: www.loewe.tv/se
Så tog zombierna över världen
Fear the Walking Dead
I Walking Dead ligger världen i ruiner. Zombierna har tagit över efter apokalypsen. Men vad hände egentligen innan de döda vaknade till liv? Och hur uppstod smittan som kanske orsakat början till slutet för mänskligheten? Svaret får vi i Fear the Walking Dead …
Av Thomas Nilsson
Vicesheriff Rick Grimes (Andrew Lincoln) ger sig tillsammans med några kollegor ut för att stoppa ett par förrymda brottslingar. Poliserna sätter upp en vägspärr, rymlingarnas bil kraschar på ett fält efter att ha kört över en spikmatta och skottlossning uppstår. Rick blir träffad av en kula och körs avsvimmad till sjukhus.
En tid senare vaknar Rick upp med ett ryck. Ensam, förvirrad och kraftlös vacklar han på skakiga ben ut från det övergivna, blodstänkta sjukhuset. Han vet inte hur länge han har legat i koma, men inser snart att världen utanför inte längre ser ut som den brukade.
Han möts av märkliga varelser, aggressiva levande döda som stapplar runt på gatorna. När Rick återvänder hem upptäcker han att hans fru och son är borta. På flykt undan zombierna stöter han istället ihop med ett par andra överlevande, Morgan (Lennie James) och hans son.
Morgan förklarar så gott han kan vad som har hänt – en mystisk smitta har spridits över USA och förvandlat människor till ”Walkers”, människoätande monster. Alla som blir bitna blir infekterade, dör och vaknar upp som zombier.
Ingen vet hur omfattande katastrofen är, men det ryktas om att smittan spridits över hela världen och att jordens undergång är nära. Morgan berättar att det påstås finnas en säkerhetszon i Atlanta där överlevande samlats. I hopp om att återfinna sin familj där drar Rick på sig sin polisuniform, greppar sina vapen och sadlar en häst.
På väg mot stan stöter han ihop med andra överlevande som också inser att de har störst chans att överleva om de håller ihop mot horderna av zombier.
Så börjar säsong ett av The Walking Dead – den hyllade filmatiseringen av Robert Kirkman, Tony Moore och Charlie Adlards kultförklarade serieromanföljetong med samma namn. Teveserien är producerad av bland andra Gale Anne Hurd (Terminator, Aliens) och Robert Kirkman själv.
The Walking Dead, vars åttonde säsong snart börjar spelas in, har hyllats av kritikerna och blivit en enorm publiksuccé världen över. Makeup mästaren Greg Nicotero (From Dusk till Dawn) ligger bakom de uppseendeväckande, dubbelt Emmy-belönade effekterna i The Walking Dead.
Han blev upplärd av den legendariske Tom Savini och gjorde sitt första jobb i George A. Romeros klassiska Dawn of the Dead (1978). Förutom att ha skapat några av filmhistoriens ruggigaste zombier för teveserien, är Nicotero idag både producent och regissör. (Han har hittills regisserat 17 avsnitt av serien – och dessutom spelat zombie i fyra avsnitt.)
Efterlängtad prequel äntligen här
Under tiden som The Walking Dead rullar vidare med nya tittarrekord har allt fler fans också börjat spekulera i vad som orsakade katastrofen. Vad var det egentligen som låg bakom zombiesmittan? Det var också frågor som kabelkanalen AMC, som producerat serien, inte längre kunde ducka för.
– Mängder av människor har undrat vad som hände i andra delar av zombieapokalypsen och hur det såg ut innan världen förändrades. Det förklarade AMC-chefen Charlie Collier i ett uttalande på kanalens sajt, samtidigt som man meddelande att publiken skulle få svaren i Fear the Walking Dead – en påkostad spin-offserie med helt nya karaktärer som utspelar sig strax före och under katastrofens början.
Serien har skapats av Robert Kirkman och Dave Erickson (Sons of Anarchy). Gale Anne Hurd producerar även den nya serien tillsammans med Greg Nicotero som övervakar de blodiga specialeffekterna.
Fear the Walking Dead är helt fristående från Kirkman, Moore och Adlards serieroman.
– Rent tekniskt är det här ingen spin-off eftersom serien inte har samma karaktärer som originalserien, har Robert Kirkman påpekat i flera intervjuer.
Säsong 1 innehåller sex avsnitt och premiärvisades i Sverige på HBO Nordic i augusti 2015. Säsong 2 släpptes på samma kanal i april i år och innehåller femton avsnitt. Den amerikanska premiären lockade drygt 10 miljoner tittare, det är rekord för en seriepremiär på kabelteve.
Båda säsongerna, som blivit en ny jättesuccé för AMC och hyllats av alla zombieälskare, släpps nu på dvd och Blu-ray. (AMC har gett klartecken till en tredje säsong, med 16 nya avsnitt, som ska släppas under 2017.)
Zombiesmittan börjar sprida sig
Fear the Walking Dead utspelar sig alltså under tiden som sheriff Grimes ligger i koma på ett sjukhus i Atlanta.
Här tar historien avstamp i El Sereno, en medelklassförort i östra Los Angeles, där livet går sin gilla gång. Läraren Travis (Cliff Curtis) sliter tillsammans med sambon och studievägledaren Madison (Kim Dickens) med att få ihop sitt livspussel.
För Travis handlar problemen om att samsas med de tonåriga styvbarnen Alicia (Alycia Debnam-Carey) och, inte minst, den heroinberoende Nick. (Han spelas av Frank Dillane som vi minns som en ung Voldemort i Harry Potter och halvblodsprinsen.) Travis tvingas också försöka blidka sin egen rebelliske tonårsson Chris (Lorenzo James Henrie) som skyller föräldrarnas skilsmässa på sin far.
En dag smyger Nick som vanligt undan till kvarterets knarkarkvart, en övergiven kyrka, för att stilla sitt drogbegär. När ruset börjar avta och han långsamt kvicknar till efter sin fix upptäcker han en blodig tjejkompis som tycks äta av kroppen på en död knarkare.
Skräckslagen rusar Nick ut på gatan och flyr för livet. Han hamnar på sjukhus och kan inte riktigt avgöra om det han sett i kyrkan är verklighet eller bara inbillning, orsakad av hans knarknojor. Polisen viftar bort Nicks historia, men Travis beslutar sig för att på egen hand forska i saken och upptäcker snart att det finns spår i kyrkan som bekräftar Nicks bisarra berättelse.
Efter en rad strapatser börjar Travis och hans familj på allvar inse att någonting hemskt håller på att hända i Los Angeles. Tevenyheterna berättar om hur folk beter sig märkligt, men även attackerar och biter ihjäl varandra. Travis, Madison och Nick blir själva också ögonvittne till en uppskakande händelse som tvingar dem att definitivt inse den skrämmande verkligheten – en mystisk smitta förvandlar folk runt om i Los Angeles till köttätande levande döda.
Olycksbådande igenkänningsfaktor
Travis, Madison, Nick och Alicia barrikaderar sig hemma i villan. De beslutar sig för att samla ihop lite förnödenheter, fly stan och söka skydd ute i öknen. Men först måste Travis varna sin son och ex-fru Liza (Elizabeth Rodgriguez).
Telenätet svajar, så telefonerna fungerar dåligt. Travis beger sig därför ut på vägarna för att hämta sitt ex och Chris. På väg tillbaka till hemmet fastnar trion i centrala Los Angeles där kravallpolis försöker stävja de våldsamma upplopp och plundringar som brutit ut i svallvågorna efter den eskalerande zombiesmittan.
Travis, Liza och Chris söker skydd hos den El Salvadorianske frisören Daniel (Rubén Blades), hans fru Griselda (Patricia Reyes Spíndola) och deras dotter Ofelia (spelad av svenskfödda Mercedes Mason). Tillsammans lyckas de fly oroligheterna i Downtown och ta sig tillbaka till El Sereno och Travis familj.
Mer ska inte avslöjas om handlingen här.
Dramatiken ökar snabbt och alla som följer The Walking Dead kommer att sitta som fastnaglade framför den nya serien. De två första säsongerna av Fear The Walking Dead bjuder på samma oemotståndligt intensiva skådespeleri, olyckbådande domedagskänsla och nervkittlande spänning.
Vilka ska vi vara mest rädda för?
I The Walking Dead är undergången redan ett faktum.
Med Fear the Walking Dead, som utspelar sig under zombiesmittans första tre veckor, hade producenterna ett helt annat utgångsläge. Här kliver vi in i en vardag där allt till en början är precis som vanligt, men där vi oroväckande snabbt hamnar i ett samhälle på gränsen till kollaps.
– Vårt främsta mål var att skapa en atmosfär som andas olust och ångest, en olycksbådande känsla av att någonting är på väg att hända. Det förklarade Dave Erickson i en intervju med Variety (augusti, 2015).
En annan sak som man ville belysa var frågan om vad som egentligen skiljer människan från djuren.
– Vad händer med oss om vi ställs inför en sådan här katastrof? Lockar det fram våra bästa eller sämsta sidor? Vad borde vi vara mest rädda för, zombierna eller våra egna medmänniskor? Det undrade Adam Davidson (som också regisserade de tre första avsnitten) i samma intervju.
Disbänksrealism – och zombier, förstås
Till en början påminner Fear The Walking Dead mer om ett traditionellt relationsdrama än en skräckserie.
– När vi började förbereda serien pratade vi inte alls om ”Walkers” och zombier, avslöjade AMC-chefen Charlie Collier för Variety.
– Istället diskuterade vi hur tillvaron skulle se ut för föräldrar med splittrade familjer. Hur skulle de reagera och klara sig om de ställdes inför en apokalyps, och inte var poliser eller tillhörde andra yrkesgrupper som är tränade att slåss för att överleva? Hur skulle en studievägledare och lärare hantera en zombiekatastrof?
– Jag gillar att Travis är så vanlig, berättade Cliff Curtis i samma intervju.
– Han är inte alls föreberedd på sådant här. Han är en enkel familjeman. Jag vet att det är trendigt att vara en anti-hjälte. Men samtidigt är det svårt att vara en av de goda, en person som tar ansvar för sin plats i samhället och respekterar spelreglerna.
– Och även om vi inleder serien med fokus på komplicerade familjerelationer, så förvärras deras konflikter av zombieapokalypsen, tillade Dave Erickson.
– Den stora utmaningen var att berätta en story där tittarna redan vet vad som pågår, berättade Greg Nicotero för Techradar.com (augusti, 2015).
– Det handlar om en annan slags dynamik. Ett slags Hitchcock-spänning där vi bara väntar på att rollfigurerna också ska förstå vad som händer runt dem medan vi skriker ”Gå inte i närheten av dem”!
Ett nytt slags zombier
Producenterna var väl medvetna om att publiken förväntar sig att få se blodtörstiga zombier.
– Och folk kommer inte bli besvikna, lovade Erickson i samma Variety-intervju.
Men karaktärerna i Fear The Walking Dead är inte tuffa snutar, samurajsvingade tjejer eller armborstskjutande ensamvargar som i The Walking Dead
– Tempot är lite lugnare i Fear the Walking Dead, fortsatte Erickson. Här får karaktärerna faktiskt tid att känna efter hur det känns att tvingas döda en annan människa.
Zombierna i den nya serien är också lite annorlunda.
– De är inte halvruttnande lik, utan människor som precis blivit smittade, dött och vaknat till liv igen. För våra huvudkaraktärer är de därför inga monster, utan släktingar, vänner och grannar som blivit sjuka och som de vill hjälpa, påpekade Adam Davidson.
– Vad händer om du tvingas konfrontera en kollega som du fikade med igår och plötsligt måste göra något som du aldrig trott dig själv vara kapabel till? Vad händer inom dig då? De här människorna dödar inte zombier. De dödar andra människor utan att veta om det är nödvändigt eller om de kanske kan botas.
Digitalt splatter i Kanada
Inspelningarna av säsong ett gick under kodnamnet Cobalt (ett namn som också får sin förklaring i slutet av den första säsongen) innan producenterna avslöjade seriens slutgiltiga titel. Pilotavsnittet är inspelat på plats i Los Angeles, men resten av serien är filmad i Vancouver, Kanada.
– Det finns många platser i Vancouver som verkligen påminner om Los Angeles, berättade Lorenzo James Henrie i en intervju med CBC News British Columbia (augusti, 2015).
– Det går inte att se att kravallerna i centrala Los Angeles är inspelade i Vancouver.
(Säsong två är inspelad i Rosarito, Mexiko.)
The Walking Dead är inspelad med 16 mm-film eftersom man vill skapa en lite råare, mer filmisk atmosfär. Men spin-off serien är helt digitalt inspelad.
– Här ville vi ha en lite krispigare känsla, berättade Greg Nicotero för Techradar.com (augusti, 2015).
Att använda 4K har också inneburit en del nya utmaningar för Nicotero och hans effektteam.
– Detaljerna och färgerna blir betydligt skarpare när man filmar digitalt. Därför fick vi ta fram ett nytt slags blod och ljussätta scenerna på ett annorlunda sätt. Att filma digitalt ställer också högre krav på smink och specialeffekter eftersom fotot blir så närgånget. Det är mycket svårare att fuska med detaljerna. Det fanns tillfällen när vi verkligen måste se till så att man inte kan se på närbilderna att de som spelar infekterade karaktärer använder kontaktlinser.
De digitala effekterna är inte fler i spin-off serien, men annorlunda.
– De visuella effekterna är inte så uppenbara här som i The Walking Dead när man ser zombier bli halshuggna så att blodet fontänsprutar eller horder med tusentals zombier välla fram. Då vet man att det handlar om digitala specialeffekter, menade Nicotero.
– I Fear the Walking Dead tror jag inte tittarna upptäcker effekterna lika tydligt.
Test: Playstation VR
Virtuella upplevelser
Så kom de då till slut. De går att köpa. Och de fungerar! Jag talar om att man äntligen har möjlighet att på konsumentnivå uppleva Virtual reality. Som jag har väntat!
Publicerad i Hemmabio 12, 2016
Av Jonas Olsson
Tidigare varianter hade en kort tid i rampljuset. Man provade. Häpnades av hur häftigt det var. Sedan tröttnade man snabbt, blev åksjuk, fick ont i ögonen och prylarna blev liggande i något skåp eller avyttrades på närmaste annonssajt.
Ni som har läst mina tester av till exempel Oculus VR-headset i samarbete med Samsungs mobiltelefoner vet att jag väntat, hängt med och drömt om det här sedan tidigt 90-tal. Nu äntligen är det dags. På riktigt!
Hajattacken
Det allra första jag drog igång efter att ha kalibrerat kameran och visiret var introduktionssamlingen VR Worlds, och hamnade under vattnet. Jag finner mig sittandes i en stålbur, en sån som galna dykare gömmer sig i när de vill komma arga fiskar riktigt nära.
Jag imponeras över detaljerna i buren. Det är skrovliga svetsar, rostiga rörböjar och svajande kablar. När jag vrider på huvudet följer ljuset med – jag har en ordentlig pannlampa som lyfter närvarokänslan ordentligt när jag kikar runt och belyser fiskar och klippväggar.
Jag firas sakta nedåt i djupet och kvinnan på fartyget ovanför kommunicerar med mig hela tiden. Ljudet av luftbubblor och andra klassiska "undervattensljud" i hörlurarna tillsammans med riktigt hyfsad grafik gör upplevelsen klart häftig.
Jag fortsätter ännu längre ner i djupet och efter ett strömavbrott när allt blir så gott som svart och korgen stannar, uppenbarar sig en enorm havererad ubåt på botten. I hörlurarna meddelas att något stort närmar sig. Fasen, nu börjar det kännas lite jobbigt.
En fet vithaj dyker upp ur mörkret, sveper förbi alldeles för nära precis utanför buren ett par gånger, innan den med alla sina tänder blottade går till attack mot en lufttub som sitter monterad på utsidan och aggressivt tuggar loss den.
Hajen glider bort i mörkret med tuben i munnen, men kommer tillbaka och det känns precis som om jag kan sträcka ut handen och dra den i fenan. Fasen också, den fortsätter att simma runt mig. Plötsligt attackerar hajen igen och sliter loss hela framsidan på buren, som nu är vidöppen och. Nu känns det riktigt jobbigt!
Hajen simmar iväg runt bakom korgen med metallgallret i munnen men vänder tillbaka, kommer snabbt emot mig där jag sitter helt blottad i den nu öppna buren, öppnar sitt fasansfulla gap, drar tillbaka tandköttet och jag skiter på mig...
Blå lampor håller koll
Det här var mina första upplevelser med Playstation VR, och jag blev glatt överraskad över att det faktiskt fungerar så pass bra som det gör. Fast visst är det lite bök innan man är bekväm med headsetet på skallen och ögonen vant sig.
I kartongen ligger, förutom själva headsetet, lite kablar och dosor för anslutning till ditt PS4 plus en rejäl manual, stor i formatet men enkel i sin utformning. Steg för steg går man igenom hur det hela ska kopplas. Tydligt och bra.
Upp med kameran ovanpå teven (eller ännu hellre ett stativ) med hjälp av lite dubbelhäftande tejp på fästet, rikta in och låt den ta ett par bilder för att få koll på spelområdet. Nu kan den med hjälp av de blå lamporna på visiret och handkontrollen veta precis var du är och vad du har för dig, och det är klart att köra igång.
Vi struntade först i att även ansluta teven som bildvisare via hdmi till dosan, vilket gjorde det bökigt när grejerna skulle kalibreras. Mycket lättare om man kan se allt på teven också istället för att ta av och på headsetet femtioelva gånger.
Sedan är det ju en social grej också – det är ju mycket trevligare när man är flera i rummet som kan se vad som händer i den virtuella världen, inte bara den som har headsetet på sig.
Hyfsat utbud
Vi var många som befarade att när Playstation VR väl skulle finnas ute till försäljning så skulle det vara glest i hyllan med mjukvara. Precis som när första generationen teveapparater utrustade med 3D släpptes lös på marknaden, då fanns det knappt några filmer. Det tog ett bra tag innan det tog fart. Sedan kom ju teveapprater med 4k, och det var precis lika illa med filmmaterial där som med 3D när det kom.
Playstation VR hade dock ett 30-tal titlar redan vid release. En del mer teknik-demos än egentliga spel. Andra enkla men mer ambitiösa, om än relativt korta, som till exempel läbbiga skräck-räls-skjutaren Until Dawn: Rush of Blood och tidigare nämnda VR World, eller det kanske bästa och ruskigaste liret just nu – vår favorit Here They Lie.
De riktigt massiva AAA-titlarna har inte riktigt landat än, men Crytecs fullprisäventyr Robinson: The Journey som jag drog igång igår kväll verkar lovande, där man utforskar och umgås med dinosaurier efter en krasch med en räddningskapsel på en grönskande okänd planet.
Ett annat småkul alternativ är Ridley Scotts (Alien) The Martian VR Experience, ett äventyr där vi som betraktare får ta del av upplevelsen ur astronauten Mark Watneys perspektiv i hans kamp för att överleva på Mars. Fler spel till Playstation VR är på väg, men jämfört med material på till exempel Steam för de PC-baserade headseten är det i dagsläget ganska tunt, även om det också där mest finns spel och demos för att visa tekniken snarare än storproduktioner av massiva äventyr. Men det kommer mer. Det är jag säker på.
Egen biograf?
Men hemmabio då? Kan man kolla på film med PS VR? Yes, det kan man. Det finns en funktion Sony kallar för "Cinematic mode" för renodlat material i 2D där du får upplevelsen av att sitta själv i en biograf framför en stor filmduk.
Småfräckt men kanske inte huvudsyftet här, men som sagt, det funkar alldeles utmärkt så länge du är bekväm med visiret på skallen. Fördel här är också att då används inte kameran vilket gör att du utan problem kan luta dig tillbaka med popcornskålen i fåtöljen. Gör samma manöver med spel och du tappar snabbt kontakten med kameran och bilden slocknar.
Blir en del prylar
Hur är då Playstation VR att använda, några större problem?
En sak jag personligen upplevde var att det blev ganska varmt med visiret på, vilket emellanåt resulterade i kraftig imma på linserna som störde sikten och krävde avbrott. Men det gick oftast bort efter en stunds användande.
Det andra irritationsmomentet var att bilden sakta men säkert gled i sidled mot vänster, vilket gjorde att jag till slut satt på snedden (och väldigt obekvämt) i soffan om jag ville titta rakt fram. Att följa tipset och trycka på Options-knappen för att återställa bilden funkade dåligt – bilden var fortfarande kvar allt längre ut på vänstersidan.
Lösningen blev att skippa den låga soffan bak i rummet och istället flytta fram en bit och sätta mig på en köksstol rakt framför kameran, lite drygt 1,5 meter ifrån, vilket rådde bot på den mesta sidglidningen. Nu kunde kameran få ordentlig kontakt med lamporna på bygeln bakom huvudet också så att man verkligen kunde titta åt alla håll, även bakåt.
Nu fick jag dock istället problem med Playstation Move-kontrollerna som betedde sig väldigt spattigt och underligt när jag kom för nära kameran med utsträckta armar. Backade stolen en aning så blev det bättre även där.
Framtiden för sig
Vi har naturligtvis bara sett början på VR för konsumentbruk. Det positiva är att det äntligen finns tillgängligt här och nu, sen är det upp till branschen och framför allt oss konsumenter att avgöra ödet för den här tekniken.
Det finns ju minst ett par riktigt bra, dyrare och i vissa fall mer avancerade konkurrenter för datorbruk (till exempel Oculus Rift och HTC Wive) som är i full gång, och fler är på väg. Ingen är dock så konsumentanpassad som just Playstation VR – det är i princip bara att ladda ner spelen, koppla in sladdarna, på med visiret och så är man där.
Vi på HemmaBio älskar det här och hoppas på en riktigt ljus framtid och effektiv utveckling av konceptet. Trots allt är VR ännu inte något för alla, långt ifrån. Tekniken är fortfarande i sin linda med en hel del att vidareutveckla, men absolut något för den som vill ha något nytt och riktigt häftigt. Vi är på!
PLUS
Funkar här och nu
Häftig upplevelse
Går att spara ihop till
MINUS
Inte helt bekväma för ögonen
Ger vissa åksjuka
Topptitlar saknas ännu
Immar igen
SUMMA
Playstation VR är årets ballaste produkt för den som på ett lättillgängligt sätt vill ta ljud-, bild-, och spelupplevelser till nästa nivå.
SONY PLAYSTATION VR
Vad: Headset Virtual Relity
Skärm: OLED 5,7 tum 1920x1080
Latens: 18ms
Vikt: 610 g
Pris: från ca 4 700 kronor
Info: www.sony.se
Pressrelease Mediavision
Facebook och Youtube vinner mark på svensk webb-TV-marknad
AVOD, eller annonsfinansierad webb-TV, fortsätter växa och tar andelar av de totala annonsinvesteringarna i rörlig bild. Detta syns tydligt när 2016 nu summeras.
En förklaring är att tittandet på AVOD ökade under förra året, samtidigt som traditionellt TV-tittande fortsätter minska. Men det är framförallt globala aktörer som vinner mark.
Under 2016 uppmättes det traditionella TV-tittandet till sin lägsta nivå sedan 2005. Samtidigt ökade tittartiden för annonsfinansierad webb-TV med nära 20 procent jämfört med 2015, framförallt tack vare Facebook och Youtube. Lokala aktörer å andra sidan, hamnar i skuggan av de globala jättarna. Svenska kanalhus och tidningsbolag minskar sin andel av totalt tittande på kommersiella fritjänster från 37 procent Q4 2015 till 29 procent Q4 2016.
Samtidigt ökar även reklamköpen i webb-TV. 2016 omsatte reklam i rörlig bild drygt sex miljarder kronor, enligt IRM (Institutet för Reklam- och mediestatistik). Av den totala summan stod webb-TV för drygt en miljard kronor eller 17 procent. Detta är en betydande tillväxt jämfört med 2015, då webb-TV-reklam omsatte drygt 900 MSEK. Utvecklingen väntas fortsätta i samma takt 2017 då IRM förutspår att annonsfinansierad webb-TV uppgår till dryga 20% av den totala omsättningen för rörlig bild.
Under det gångna året har både Facebook och Youtube satsat allt mer på sina respektive videotjänster. Båda aktörerna har introducerat nya funktioner och verktyg för både användare och annonsörer. Inför 2017 väntas Facebook dessutom införa så kallade mid-roll-annonser i sina videoklipp, enligt tekniksajten Recode. Detta betyder att Facebook alltmer kommer att efterlikna de traditionella TV-kanalerna och hur de presenterar sin reklam. Dessutom uppges Facebook satsa allt mer på video för större skärmar. Enligt Wall Street Journal är bolaget i färd med att utveckla en TV-app.
- Mediavision ser tydligt att både Facebook och Youtube arbetar målinriktat för att stärka graden av kapitalisering – d v s få ut mer av sin höga konsumtion. Under 2017 kommer det att vara extra intressant att följa Facebook, som ju allt tydligare rör sig mot att bli en videoplattform. Att de nu också tydligt kommunicerar att de inrättar sin affärsmodell efter video gör att pressen ökar på lokala mediehus, säger Marie Nilsson, VD på Mediavision.
HBO NORDIC
NYHETER I FEBRUARI
Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Alexander Skarsgård står för en av månadens mest spännande och omtalade nya premiärer med HBO-miniserien Big Little Lies.
Missa heller inte rond två av den hårda tuppfajten mellan Paul Giamatti och Damian Lewis i Billions och ett känsloladdat farväl till våra favoritjejer i Girls.Toppa med hela humorregistret i HBO:s nya komediserie Crashing av Pete Holmes och Judd Apatow och knivskarp nutidsanalys i Last Week Tonight with John Oliver. På HBO Nordic i februari.
--------------------------------------------------------------------------------
GIRLS
Säsong 6 – sista säsongen – premiär 13 februari
Hannah, Marnie, Jessa och Shoshanna är tillbaka i den sista säsongen av Girls, serien som gett röst åt en hel generation. Spänningarna i gruppen från förra säsongen leder in i den nya, med våra favorittjejers fortsatta kamp för att bli vuxna kvinnor. Nya bekantskaper denna säsong spelas av Riz Ahmed (The Night Of, HBO Nordic), Annie Q (The Leftovers, HBO Nordic) och Matthew Rhys (Brothers & Sisters).
--------------------------------------------------------------------------------
LAST WEEK TONIGHT WITH JOHN OLIVER
Säsong 4 premiär 14 februari
HBO:s talkshow med hyllade och knivskarpa John Oliver vid rodret ger oss en halvtimme i veckan med nyheter inom politik och kultur, presenterat med den humoristiska syra som blivit Olivers signum. Serien spelas in live på söndagar i USA och kommer till HBO Nordic varje tisdag.
--------------------------------------------------------------------------------
BIG LITTLE LIES
Miniserie i sju avsnitt, premiär 20 februari
I detta mörka komedidrama möter vi tre småbarnsmammor som verkar ha ett perfekt liv. Men bakom den polerade ytan rör sig mörka hemligheter som leder till mord. Reese Witherspoons Pacific Standard Productions och Nicole Kidmans Blossom Films köpte film- och tv-rättigheterna till Liane Moriartys bästsäljande roman (Stora små lögner), och vi ser vid sidan av dem i huvudrollerna bland andra Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Laura Dern, Adam Scott, Zoë Kravitz och Kathryn Newton.
--------------------------------------------------------------------------------
BILLIONS
Säsong 2 premiär 20 februari
Emmy- och Golden Globevinnarna Paul Giamatti och Damian Lewis är tillbaka med en andra säsong av Showtimes täta dramaserie om maktkampen mellan två av New Yorks finansvärlds starkaste kontrahenter. Den hårdföre åklagaren Chuck Rhoades (Giamatti) och den smarta och ambitiösa hedgefondkungen Bobby "Axe" Axelrod (Lewis) är på kollisionskurs och ingen av dem kommer vika sig utan använder all kraft och inflytande för att förgöra varandra.
--------------------------------------------------------------------------------
CRASHING
Säsong 1 premiär 20 februari
Ny komediserie från HBO av Pete Holmes och Judd Apatow med Holmes i huvudrollen. När Pete en dag hittat sin fru i sängen med en annan man, flyr han till New York för att förverkliga sin dröm om en karriär som ståuppkomiker. Vi ser även Lauren Lapkus (Animals, HBO Nordic) som Petes fru Jessica och George Basil (Flaked) som Leif, Jessicas älskare. I olika versioner av sig själva dyker även T.J. Miller (Silicon Valley, HBO Nordic) upp, samt Dave Attell, Sarah Silverman och Jim Norton – samtliga tre har egna standup-specialer på HBO Nordic.
--------------------------------------------------------------------------------
VICE
Säsong 5 premiär 25 februari
Nu kommer den femte säsongen av det Emmybelönade veckomagasinet VICE, som tar oss med runt jorden i reportage och historier som inte berättas i det vanliga medieflödet. Den femte säsongen består av hela 30 avsnitt – 18 fler än i den förra. VICE Medias grundare Shane Smith leder serien, Bill Maher, Shane Smith, Eddy Moretti och Josh Tyrangiel är exekutiva producenter, Tim Clancy och Jonah Kaplan är co-exekutiva producenter och Fareed Zakaria är rådgivande producent.
--------------------------------------------------------------------------------
KATALOGNYTT
HALFWORLDS – säsong 2 premiär 1 februari
GRIMM - säsongerna 1-5 tillgängliga 1 februari
HELL ON WHEELS – säsong 5A, avsnitt 1-7, tillgängliga 1 februari
HALT AND CATCH FIRE – säsong 3 tillgänglig 10 februari
Tävlingen avgjord!
Fear the Walking Dead
Nu är den rafflande tävlingen med de två första säsongerna av Fear the Walking Dead på Blu-ray avgjord!
Vi säger massor med grattis till vinnarna som hade svarat precis så här:
* I vilken stad utspelar sig Fear the Walking Dead?
Svar: 1, Los Angeles
* Vilket yrke har Travis i serien innan zombierna sabbar hans försörjning?
Svar: 1, Lärare
* Vad kallas zombierna i The Walking Dead?
Svar: 3, Walkers
Och vi som vann heter:
Ingvar Bergfoth, Eksjö
Claes Fast, Borås
Rickard Segerström, Stockholm
Pressrelease: Samsung Electronics
7 tips för ljussättning som motverkar trötthet
Bristen på ljus under årets mörka månader gör att många svenskar känner sig trötta och nedstämda. Men med den rätta ljussättningen i hemmet när du tittar på TV kan vi motverka en del av tröttheten och öka vårt välmående. Samsung och ljusdesignern Tatiana Bibikova har tagit fram en guide för hur man ljussätter ett rum för en bättre och mer energigivande TV-upplevelse.
Stockholm – 24 januari 2017
Enligt en ny undersökning från Novus, på uppdrag av Samsung, känner fyra av tio svenskar sig nedstämda under vinterhalvåret. Vad många inte tänker på är att ljussättningen i hemmet kan ha betydelse för vårt välmående. Inte minst under de många timmar som vi spenderar framför TV:n under eftermiddagen och kvällen. Samsungs undersökning visar att svenskarna tittar på TV mellan 21-28 timmar och att 47 procent släcker ner.
– Många släcker ned när de tittar på TV av gammal vana eller för att de tror att bilden blir bättre. Med dagens skärmteknik Quantum dot behöver du inte anpassa belysningen för att få en bra bild eftersom att den är kraftfull och klarar riktigt ljusa rum, säger Magnus Nilsson, produktspecialist på Samsung.
Rätt ljussättning i rummet kan ha betydelse för vårt välmående då studier visar att ljusets riktning, kvalitet och fördelning kan ha en positiv inverkan på våra energinivåer.
– Många känner av höst- och vintertrötthet och att öka ljuset inomhus på kvällen kan då vara ett bra sätt att motverka tröttheten. Vi får då in mer ljus under dygnet vilket kan göra att vi känner oss piggare, säger psykologen Helena Kubicek Boye.
Att få till en optimal belysning i TV-rummet är något som många svenskar upplever som en utmaning, främst i åldersgruppen 18-29 år, vilket är samma åldersgrupp som släcker ned när de tittar på TV i högst utsträckning.
– Idag tänker förmodligen många att ljussättningen i TV-rummet är oviktig för att man oftast har det mörkt när man vistas där. Därför är det spännande med den senaste skärmtekniken som öppnar upp för nya sätt att jobba med belysningen av rummet. För att få till en energigivande och bra belysning är det viktigt att fördela ljuset på olika platser i rummet, säger Tatiana Bibikova, ljusdesigner på ECO.
Ljusdesignerns bästa tips för ett optimalt ljussatt TV-rum
* Belys väggen bakom TV:n för att minska kontrasterna mellan den ljusa TV-skärmen och väggen.
* Belysningen ska inte blända, alltså inga armaturer som lyser för starkt eller som är riktade mot soffan där man tittar på TV.
* Ljuset bör vara fördelat på flera olika platser i rummet och gärna på olika höjder.
* Använd varm färgtemperatur på ljuset, om LED-belysning ska användas rekommenderas 2700 Kelvin eller varmare (1800K-2200K).
* Förse lamporna med dimmer, speciellt på lampor med ljusgenomsläpplig skärm, så att du kan välja mängden ljus själv. Om LED-ljuskällor ska användas bör du välja en lampa som ger ett varmare ljus när den dimras ner. Vissa äldre LED-lampor ger bara mindre ljus när man dimrar, inte ett mysigare och varmare ljus.
* Jobba med varierat ljus såsom mjukt ljus, riktat ljus ner mot golv/matta och riktat ljus på väggar och på vackra detaljer som önskas framhävas.
*Använd olika riktningar på ljuset, från tak, bord och från golv. Se upp för störande reflektioner i blanka detaljer i inredningen eller TV:n. Välj gärna en TV med antireflexbehandling. Ett vanligt problem är reflektioner/speglingar i tavlor med glasfront.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Samsung under november 2016 och baseras på svar från 1 000 respondenter i Sverige.