MÅNADENS STORBILDSUPPLEVELSE

SPIDER-MAN

Spindelkillen är tillbaka! Denna gång i form av en PS4-exklusiv stortitel utvecklad av välrenommerade Insomniac Games.

De gör nu sin tolkning av Peter Parker och hans svingande alter egos eskapader i New York.

Jag har spelat många tv-spel med den i mina ögon rätt töntige, men ack så välmenande brottsbekämparen, genom åren. Jag har dock aldrig riktigt fastnat för Spider-Man som karaktär, vare sig på film eller i spel. Jag finner honom rätt jobbig och inte alls särskilt charmig, mest bara störig. Toby Maguires tolkning är antagligen lågvattenmärket och fick undertecknad att utveckla en allvarlig form av araknofobi.

Många tycks på förhand ha förväntat sig att detta spel ska bli någon en motsvarighet till de framgångsrika Batmans Arkham-spelen som tog en mörkare och råare vinkel än tidigare spel. Jag har fram tills nu hållit mig ganska skeptisk till detta, men bara det att en så välrenommerad studio som Insomniac tar sig an spindel-franchisen bådar onekligen gott. Lyckas man till slut göra ett djupare spel med en vettig story om den rätt platta superhjälten?

Till en början är jag inte alls övertygad. Trots ett stort, öppet och framförallt vackert New York som ligger för mina fötter, eller händer, då majoriteten av transportsträckorna såklart med fördel avklaras genom idogt svingande mellan ikoniska landmärken på Manhattan med hjälp av spindelnätsskjutande. Det står snabbt klart att detta är ett fantastiskt snyggt spel sett till ljussättning och grafik överlag.

Det dröjer dock inte ens en timma in i spelet förens alla små irriterande sidouppdrag och samlarobjekt uppenbarar sig. Leta radiotorn som ska aktiveras för att i sin tur låsa upp mindre sidouppdrag som att samla ryggsäckar, fånga flygande duvor och annat. Den gamla vanliga Open World-utfyllnaden 1.0 helt enkelt, något jag är fruktansvärt less på vid det här laget.

Dock märker jag snabbt att det ligger mer bakom detta samlande än tidigare. För istället för bara simpel utfyllnad, så har nämligen det du hittar och gör en väsentlig påverkan på hur din Spidey utvecklas i fråga om färdigheter, gadgets och slagsmålskunskaper. Olika tokens du hittar genom just letandet och alla random encounters i form av att prygla ondingar, stoppa flyende bankrånarbilar och liknande bidrar nämligen till en rejält mycket häftigare och funktionell spindel-dräkt, samt helt nya dräkter för den delen.

Fighterna är inledningsvis rätt lama men utvecklas snabbt till att bli både utmanande och riktigt underhållande. Innan de många olika kombinationer av kast, slag och undanmanövrar bemästrats till fullo resulterar visserligen några tidiga fighter i omstart, även på normala svårighetsgraden, en rätt brant inlärningskurva alltså.

Missförstå mig inte, det är inte i närheten av Dark Souls-svårt, men mer utmanande än den här typen av spel brukar vara. När kontrollen väl sitter i ryggraden efter ett par timmar till flyter det dock på bättre och jag sparkar tjyv-arslen på löpande band, skjuter spindelnät i mängder och undviker kulregn som om jag inte gjort annat.

Storyn och skådespelarna gör ett riktigt bra jobb som tillsammans med ljud och bild skapar en fantastisk stämning. Huvudstoryn bjuder på härligt varierat gameplay då man emellanåt även får axla rollen som Spideys eviga kärlek MJ och en annan karaktär jag inte tänker avslöja. Tillsammans ger dessa tre perfekt blandning av krypande i ventilationstrummor varvat med en del pussellösande och riktigt rolig fighting.

Hela äventyret igenom hålls också en perfekt avvägd humoristisk ton, som faktiskt får mig att skratta till mer än samtliga tidigare Spider-Man-filmer fått mig att göra. Manhattan är fyllt till brädden med saker att göra, brott att lösa och en lång och spännande historia att avnjuta och audiovisuellt är det en riktigt välpolerad diamant.

Det är utan tvekan den gemytligaste bekantskap jag haft med Spider-Man hittills, inräknat både film och spel. Även om du inte är ett tvättäkta Spidey-fan så är detta hur som helst ännu ett lysande spel i Sonys digra bibliotek och således ett självklart köp för oss hemmabio-gamers.


MARVEL´S SPIDER-MAN

Genre: Action
Utvecklare: Insomniac Games
PEGI: 12
Testat på: PS4 Pro

 

Spelglädje 9/10
Grafik 9/10
Ljud 9/10
Online nej

Totalt 9/10


Artikelflöde

Äntligen besked!

SISTA SÄSONGEN AV GAME OF THRONES - PREMIÄR I APRIL 2019

Game of Thrones sista och åttonde säsong i sex avsnitt har premiär på HBO Nordic i april 2019.


Z-Wave.Me Wall Controller SC

Som en strömbrytare på väggen!

Tänk om man kunde tända och släcka i taket genom att trycka på en knapp, en slags lampknapp på väggen, i det rum man vill tända i – och fjärrstyra eller tidstyra samma lampa!


Osmart på IFA

Popps Smart Camera Gateway

Det smarta, intelligenta hemmet bjuder på enastående komfort och bekvämlighet och har redan blivit en realitet.


Referensmässig UHD-duo

Värstingar från Pioneer

Sedan Oppo lämnade spelarmarknaden har Panasonic varit ensamma om en tung lyxspelare med alla finesser, men nu får den konkurrens av Pioneer UDP-LX500, och senare i år UDP-LX800.


Intervju – Ennio Midena

Han är verklighetens Videomannen

I nya svenska thrillern Videomannen kretsar handlingen kring en fanatisk VHS-samlare och en försvunnen zombierulle. Vi har träffat videofantasten som filmens huvudperson delvis är inspirerad av.


TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Marantz NR1609

Röststyrd lågprofil

Marantz uppskattade slimline-receivrar heter i år NR1509 och NR1609!


Meddelande

Laddar meddelande...