Test Samsung MS-760
Bättre tv-ljud – i tre steg
Det är lätt att ta Samsungs nya limpa på allvar, speciellt som konsumenten kan börja med grunden och bygga på till riktig bio!
Högtalarlimpor är ett ämne som delar våra läsare i ganska tydliga grupper: många tycker det är slöseri med sidor att skriva om limpor, medan andra (inte alls få) gillar att ha koll, kanske för att alla anläggningar inte kan vara 100 % dedikerade biogrottor.
Limpa på egen hand
Samsung har de senaste åren bättrat på "limp-ljudet" rätt rejält, och med MS-760 har man en limpa som, trots att den inte är speciellt mycket större än en genomsnittlig limpa (som levereras med sub), faktiskt klarar av att förbättra tv-ljudet alldeles på egen hand, inklusive en härligt bred ljudbild.
Limpan är försedd med sex bredbandselement (två per kanal) som stoltserar med minst sagt extrem slaglängd, enligt Samsung över 4 cm, och de tre frontriktade kanalerna har också varsin diskant.
Förutom dessa finns två uppåtspelande element som skapar lite extra rymd. Detta är dock ingen Atmoslimpa, så ljudet uppåt alstras av limpan själv. Värt att nämna är den extremt diskreta lilla textdisplayen till höger bakom gallret. Det är bara några få tecken som rullar en gång och sedan stannar, men det funkar bra för all justering och det är skönt att den slocknar så fort.
Tufft tillbehör
För den som har en Samsung-tv finns ett fiffigt tillbehör, WMN300SB, som gör att du kan hänga limpan under tv:n. På köpet får du då också minimerad kabeldragning, i och med att limpan förser tv:n med ström. 500 kronor kostar detta tillbehör, och klart värt om du har en Samsung-tv alltså!
Hanterar allt
Det finns två HDMI-ingångar med HDCP2.2 samt en utgång med ARC. Dessutom finns en analog AUX-ingång, en optisk digital dito samt Bluetooth. Och så nätverk såklart, trådlöst med både 2,4 och 5 GHz-banden, för HW-760 är såklart en del av Samsungs multi-rumsystem.
Det innebär dels tillgång till internetradio, dator- och nas-lagrad musik samt en drös stödda tjänster, där Spotify och Tidal är de mest aktuella för oss i Sverige. På ljudsidan finns fiffig uppskalning som ska förbättra ljudet även från kassa internatradiostationer, mp3 och annat som behöver lite hjälp på vägen.
Vettig justering
Ljudkontrollerna, du kan välja bland flera olika "Sould modes" som Musik, Film och så vidare, funkar riktigt bra, och kör du mest tv-ljud finns en knapp för "Smart mode" som anpassar ljudet efter innehållet. Dessutom kan du justera nivån på de uppåtriktade högtalarna, samt bas och diskant.
En intressant funktion att känna till är något Samsung kallar "distorsion cancelling". Det funkar så att utsignalen jämförs med insignalen, och skillnaden fasvänds och skickas ut för att släcka ut distorsionen, vilket gör att man kan spela starkare utan att det låter dåligt.
Riktigt bra ljud
Med en UHD BD i spelaren får HW-760 bekänna färg direkt. Det är återigen Deadpool, och det blir (självklart) omgående tydligt att vi inte har någon subbas. Fast det låter faktiskt inte tunt, däremot lite avmätt och påfallande lugnt, och tittarengagemanget infinner sig inte riktigt. Dialog, småljud och vapensmatter sitter dock fint i ljudbilden, och med Movieläget blir ljudbilden typ 3 meter bred utan att det låter alltför processat.
Jag kollar lite på den hysteriskt uttjatade Pan också, och kapitel 11 (när Peter hämtar sina polare på barnhemmet) övertygar verkligen, självklart förutsatt att vi tar hänsyn till att allt ljud kommer från en limpa.
Många tycker det är lättare att jämföra ljud med musik, och även om jag inte riktigt kan hålla med om det kör vi såklart alltid massor av musik också när vi testar grejer. Och Samsung HW-760 funkar fint som multirumshögtalare, med en bra närvaro och fin tonal balans. Kör vi Morph The Cat med Donald Fagen saknas såklart subbasen storligen, men ljudet är klart njutbart ändå. Och dammar vi på med AC/DC blir det ännu bättre, kul!
Samsung HW-760 är en mycket angenäm bekantskap, väl värd de 7 000 man får betala. Men detta test har just börjat!
Varde surround
Japp, för bland kontakterna på baksidan av HW-760 hittar vi en micro-usb, och i den kopplar man in en trådlös dongel till de trådlösa surroundhögtalarna SWA9000S, och vips blir framför allt filmupplevelserna ännu bättre!
SWA9000S består av en förstärkar/mottagarmodul och två högtalare, alltihop i svart plast och enkelt upphängt på vägg. Högtalarkabel från förstärkaren till högtalarna, sätt limpan på ID (stäng av limpan, håll inne volymvippan 5-6 sek, sätt på limpan, strömsätt förstärkarmodulen, klart) och nu har du surroundljud!
Fjärrens knapp för Surround fungerar nu, du slår helt enkelt på/av de bakre högtalarna, och som alla förstår blir det nu en riktig surroundupplevelse. Men än är det en bit kvar till "riktig" hemmabio.
Bastant fundament
Vi har sparat den mest spektakulära delen till sist: subbasen SWA-W700, en "paketsub" vars like vi aldrig sett förut. De enda två "limpbasar" vi över huvud taget kan jämföra den med är Sonos Sub, HEOS Sub och Bose Acoustimass 300, vilka alla tre är ett par tusenlappar dyrare.
Här får vi en sluten låda, ett 12-tumselement med tokfet upphängning, ett bastant slutsteg och kapacitet att spela bas hela vägen ner!
Parningen görs på samma sätt som med surroundhögtalarna, och när subbasen är inkopplad funkar "Bass"-kontrollen på fjärren (+/-6 dB). Först märker vi inte subbasen så mycket, men det beror bara på att vi är så vana vid paketsubbar som spelar upp till ett par 100 Hz och därför är alltför lätta att lokalisera. SWA-W700 är dock en riktig subbas, och därför kan du också placera den i princip var du vill i rummet, även om det sällan är fel att ha den mot samma vägg som limpan.
Varde hemmabio!
Och med denna sista pusselbit har vi faktiskt ett riktigt hemmabiosystem, och en värdig konkurrent till Sonos, Bose och HEOS. Samsungsystemet blir fullt utbyggt avsevärt billigare, vilket bland annat beror på att surroundhögtalarna är enklare än konkurrenternas. Men man är starka bland annat eftersom man har dubbla HDMI in (HEOS-limpan är ännu mer välutrustad med 4 HDMI in medan Sonos bara har optisk ingång och Bose endast har en HDMI-passthru som skickar ljudet till tv:n för vidarebefordran till limpan via ARC) och fiffiga synergieffekter för den med andra Samsungprylar i hemmet.
Att Samsungs bas är billigare beror nog mest på att utförandet är enklare än Bose och Sonos, för prestandan är definitivt i paritet med konkurrenterna, och att HEOS bas är dyrare beror bland annat på ännu fler kopplingsmöjligheter.
Om du läser detta när tidningen kommer ut kan det vara bra att veta att köp till och med sista december (räcker med bara limpan) inkluderar 12 månaders betalt Tidal-abonnemang, medan surroundhögtalarna följer med kostnadsfritt till sista januari 2018.
Tre snabba
Köps i delar
Häng på tv:n
Äkta surround
Samsung MS-760/SWA-W700/SWA-9000S
HDCP2.2 Ja
HDMI in 2
Övriga ditigala in Optisk
Analoga in 3,5 mm
Bluetooth in Ja
Nätverk Wifi 2,5/5 GHz
Multiroom Ja
Spotify Connect Ja
Utgångar HDMI 2.0 (ARC)
Mått (B x H x D) 1150 x 80 x 130,4 mm
Vikt 6,3 kg
Subwoofer SWA-W700, Trådlös
Mått (B x H x D) 320 x 338,3 x 320 mm
Vikt 14,6 kg
Övrigt Trådlösa surroundhögtalare SWA-9000S
Pris 13 500 kr (7000/5000/1500)
Info samsung.se
Plus Riktigt underhållningssystem
Bygg bit för bit
Grymt prisvärt
Minus Inte för priset
Summa Systemet som tar upp kampen med Sonos, HEOS och Bose, och det till ett förhållandevis lågt pris!
Missa inte detta!
Samsung autokalibrerar HDR
Alla Samsungs QLED-apparater kan HDR-kalibreras automatiskt med CalMAN-mjukvara
Det handlar alltså om samma typ av utrustning som vi använder vid test och inställning av tv-apparater och innebär en komplett inställning av en Samsung QLED, och även om Samsung (och kanske framför allt Portrait Displays som ligger bakom CalMAN-mjukvaran) tycker att användare ska köpa mjukvara och mätutrustning, lär det nog bli vanligare att butiker hjälper till med detta. Har du en Samsung QLED - missa inte detta!
Undersökning från Samsung
Sommarsolen stör svenskarnas tv-tittande
I Sverige gillar vi att titta på tv. Men under sommaren tittar 6 av 10 svenskar mindre på tv. 9 av 10 uppger att tv-upplevelsen försämras av ljus genom fönstren. Det visar en ny undersökning som YouGov har gjort på uppdrag av Samsung.
Svenskarna tittar mycket på tv där tidigare undersökningar från Samsung visar att vi i snitt tittar på tv mellan 21 och 28 timmar i veckan. Under sommarledigheten slår dock bad och utomhusvistelse tv-soffan, då väljer sex av tio svenskar (59 %) att se mindre på TV. Men det finns också ett tydligt irritationsmoment när svenskarna slår på tv:n under årets ljusa månader; Nio av tio svenskar anser att TV-upplevelsen påverkas negativt när solen lyser genom fönstren. Det visar en ny undersökning som Yougov genomfört med 1 000 svenskar på uppdrag av Samsung. Åtta av tio irriterar sig också generellt på tv:ns sladdar och kablar.
– Ljus och sladdtrassel har länge irriterat många, men nu finns lösningar. Samsung har storsatsat på att designa tv-modeller med QLED-teknik som ger lika bra tittarupplevelse i ljusa rum som i mörka, och som dessutom har en genomskinlig och diskret sladd, säger Magnus Nilsson, tv-specialist på Samsung.
Undersökningen frågade också vad svenskarna tycker är viktigast vid val av TV där bildkvalité, pris och storlek på skärmen var de viktigaste faktorerna.
Fakta från undersökningen:
• 9 av 10 (89%) svenskar anser att TV-upplevelsen påverkas negativt när solen lyser genom fönstren.
• 6 av 10 svenskar har två eller tre tv-apparater hemma. Drygt 4 av 10 har en apparat.
• Nästan 4 av 10 svenskar har en tv i sovrummet.
• Det vanligaste är att ha en tv på 42-50 tum (36 %). 28 procent har 40 tum eller mindre och 28 procent har 55 tum eller större.
• De flesta (72 %) har sin tv på en tv-bänk. 22 procent har monterat den på väggen.
• 69 procent uppger att det har betydelse att tv:n passar in i inredningen.
• Majoriteten (62 %) använder oftast sin tv för att titta på linjär tv. 31 procent använder den oftast för streaming.
• Majoriteten tror inte på en framtid utan tv. 6 av 10 svenskar (62 %) uppger att det inte skulle vara möjligt för dem att i framtiden bara se film och program på sin smartphone, dator eller tablet.
• Vid köp av ny tv är det viktigaste bildkvalitet (66 %), priset (48 %) och skärmstorlek (45%).
• 8 av 10 (81 %) stör sig på kablar och sladdar till tv:n.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av Samsung under juni 2017 och baseras på svar från 1 000 respondenter i Sverige.
Pressrelease: Samsung Electronics
7 tips för ljussättning som motverkar trötthet
Bristen på ljus under årets mörka månader gör att många svenskar känner sig trötta och nedstämda. Men med den rätta ljussättningen i hemmet när du tittar på TV kan vi motverka en del av tröttheten och öka vårt välmående. Samsung och ljusdesignern Tatiana Bibikova har tagit fram en guide för hur man ljussätter ett rum för en bättre och mer energigivande TV-upplevelse.
Stockholm – 24 januari 2017
Enligt en ny undersökning från Novus, på uppdrag av Samsung, känner fyra av tio svenskar sig nedstämda under vinterhalvåret. Vad många inte tänker på är att ljussättningen i hemmet kan ha betydelse för vårt välmående. Inte minst under de många timmar som vi spenderar framför TV:n under eftermiddagen och kvällen. Samsungs undersökning visar att svenskarna tittar på TV mellan 21-28 timmar och att 47 procent släcker ner.
– Många släcker ned när de tittar på TV av gammal vana eller för att de tror att bilden blir bättre. Med dagens skärmteknik Quantum dot behöver du inte anpassa belysningen för att få en bra bild eftersom att den är kraftfull och klarar riktigt ljusa rum, säger Magnus Nilsson, produktspecialist på Samsung.
Rätt ljussättning i rummet kan ha betydelse för vårt välmående då studier visar att ljusets riktning, kvalitet och fördelning kan ha en positiv inverkan på våra energinivåer.
– Många känner av höst- och vintertrötthet och att öka ljuset inomhus på kvällen kan då vara ett bra sätt att motverka tröttheten. Vi får då in mer ljus under dygnet vilket kan göra att vi känner oss piggare, säger psykologen Helena Kubicek Boye.
Att få till en optimal belysning i TV-rummet är något som många svenskar upplever som en utmaning, främst i åldersgruppen 18-29 år, vilket är samma åldersgrupp som släcker ned när de tittar på TV i högst utsträckning.
– Idag tänker förmodligen många att ljussättningen i TV-rummet är oviktig för att man oftast har det mörkt när man vistas där. Därför är det spännande med den senaste skärmtekniken som öppnar upp för nya sätt att jobba med belysningen av rummet. För att få till en energigivande och bra belysning är det viktigt att fördela ljuset på olika platser i rummet, säger Tatiana Bibikova, ljusdesigner på ECO.
Ljusdesignerns bästa tips för ett optimalt ljussatt TV-rum
* Belys väggen bakom TV:n för att minska kontrasterna mellan den ljusa TV-skärmen och väggen.
* Belysningen ska inte blända, alltså inga armaturer som lyser för starkt eller som är riktade mot soffan där man tittar på TV.
* Ljuset bör vara fördelat på flera olika platser i rummet och gärna på olika höjder.
* Använd varm färgtemperatur på ljuset, om LED-belysning ska användas rekommenderas 2700 Kelvin eller varmare (1800K-2200K).
* Förse lamporna med dimmer, speciellt på lampor med ljusgenomsläpplig skärm, så att du kan välja mängden ljus själv. Om LED-ljuskällor ska användas bör du välja en lampa som ger ett varmare ljus när den dimras ner. Vissa äldre LED-lampor ger bara mindre ljus när man dimrar, inte ett mysigare och varmare ljus.
* Jobba med varierat ljus såsom mjukt ljus, riktat ljus ner mot golv/matta och riktat ljus på väggar och på vackra detaljer som önskas framhävas.
*Använd olika riktningar på ljuset, från tak, bord och från golv. Se upp för störande reflektioner i blanka detaljer i inredningen eller TV:n. Välj gärna en TV med antireflexbehandling. Ett vanligt problem är reflektioner/speglingar i tavlor med glasfront.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Samsung under november 2016 och baseras på svar från 1 000 respondenter i Sverige.
Samsung Serif TV
En julklapp till designälskaren
För den inredningsintresserade som uppskattar kvalitet, design och den senaste tekniken kan Samsung Serif TV vara ett intressant julklappsalternativ.
Stockholm – 14 november 2016
Serif TV är designad av den franska designduon Erwan och Ronan Bouroullec och lanserades förra året under London Design Festival. Sedan dess har TV:n fått flera internationella erkännanden inom designkretsar. Bland annat har Serif TV tilldelats designtidskriften Wallpapers pris "'Best Domestic Design 2016" i januari i år. Bouroullec-bröderna har också tilldelas priset "Designer of the Year 2016".
Ronan och Erwan Bouroullec har varit involverade under hela designprocessen där utformningen går bortom den allmänna synen på hur en TV ska se ut. Serif TV definieras istället av dess form, där profilen skapar siluetten av ett versalt I. Framifrån utmärks Serif TV av sin ram som är skapad i ett stycke med en enhetlig färg och form.
Serif TV är noggrant framtagen med tanke på behoven hos verkliga hem. Modellerna Serif TV och Serif TV Medium levereras båda med en ställning i form av fyra ben som gör att TV:n kan stå fritt i rummet. Samtliga modeller har en stabil bas som gör att de kan placeras direkt på en möbel utan ytterligare stöd. Baksidan av TV:n är täckt av en särskild tygpanel som döljer kontakter och ingångar.
Serif TV går att beställa online på www.SerifTV.com och hos utvalda återförsäljare: Asplund, Olsson & Gerhel samt Elgiganten i Barkaby och Västerås. Serif TV finns i tre storlekar: 24", 32" och 40", och i tre färger; röd (24" och 32"), blå (32" och 40") och vitt (alla storlekar).
Prisinformation:
Serif TV 40" i vitt eller mörkblått, 14 990 SEK
Serif TV Medium 32" i vitt, rött eller mörkblått, 9 990 SEK
Serif TV Mini 24" i vitt eller rött, 6 990 SEK
Test: Samsung KS8005
Säkert kort
Samsung ger med KS8005-modellen ett platt och säkert kort för dig som söker hög bildkvalitet, låg latens i spel och vill testa på HDR. Vi testar!
Av Thomas Ytterberg
Samsung satsar i år på baksidan med modellen KS8005 som vi här testat i 65-tumsutförandet. Stor och platt med en tunn fattning av rum och även tunn tjocklek om endast 4 centimeter är det en icke-böjd TV som bryter ut kablar och anslutningar till en "One Connect"-låda du kan gömma i TV-bänken. Och den ser faktiskt helt okej ut bakifrån. Inte helt fritt från elektronik men ändå något man kan vila ögonen på utan att det gör ont.
Nytt i år är också en ny fjärrkontroll – liten och näpen med knappar som kan navigeras i flera led. Allt parat med ett smartgränssnitt som är rappt och tydligt utformad. Det är inte särskilt mycket i vägen och stör upplevelsen. Inledande positiva intryck där vi tycker oss se en mognad i hur Samsung utformar moderna apparater.
Ojämn men fläckfri panelyta
Betraktningsvinkeln är förhållandevis bra. VA-paneler har normalt inte förutsättningarna för att synas lite från sidan. KS8005 är inget undantag men den gör det förhållandevis bra. Mot sidorna bleknar och ljusar bilden upp. Särskilt röd färg påverkas så fort du flyttar huvudet något åt sidan från en mittenposition. Panelen lyckas ändå ankra kvar intrycket av svärta med hyfsat resultat så att det fungerar i soffan.
Bäst bild får man förstås rakt framifrån där hela mustigheten och den goda svärtan kommer med i bilden. Skärmytan är blank med effektivt reflexfilter. Det döljer rummet bra men har förstås problem med ljusinsläpp från fönster vilka speglas direkt i panelen. Men det har alla TV-apparater. Anpassa dig efter rummet!
Panelen visar upp en del ojämnheter. Övre långsidan är till exempel ljusare nära kanten. Båda kortsidorna är mörkare och skiftar aningen i nyans. Även vitbalansen varierar över ytan. Testexemplaret har ett grönt band över mitten och mot kortsidorna. Resten av ytan något åt rosa. Detta syntes väldigt tydligt i testbilder men var mindre störande i praktiken. Någon "clouding" med ljusa fläckar i svart ser vi inte på exemplaret.
Hög panelkontrast
Simultant kontrastförhållande mätt rakt på är 4 500:1 med "Smart LED" aktiverat som "Hög" och även "Låg", den nivå som inte stör nämnvärt när vi tittar på film. Stänger vi av Smart LED-funktionen så ligger förhållandet kvar på 4 500:1. Detta tyder på att panelens kontrastförhållande är just 4 500:1, vilket är en förbättring i förmåga till svärta mot äldre Samsung-modeller.
Belysningen tänder och släcker tydligt i kolumner från topp till botten. Någon riktigt nedsläckning sker alltså inte så effekten av Smart LED-funktionen är begränsad. Det riskerar mest att störa. Med en panelkontrast på 4 500:1 från början behöver man heller inte så mycket draghjälp av att belysningen pumpar upp och ned och går som en ridå över bildytan. Svärtan är ändå så pass djup ändå sett rakt framifrån.
VA-panelen ljusar dock upp svärtan betydligt i vinkel men detta gör egentligen endast den här ridåeffekten extra tydlig. En vettig kompromiss för filmtittande är att hålla Smart LED-inställningen på Låg. Fast funktionen är också nödvändig för att du ska få punschen i HDR-bilden. Först med Smart LED på Hög-läget kan man nå riktigt högt i dynamiskt omfång.
Rejält tryck i HDR-bilden
Mätningar med HDR och då HDR10/SMPTE2048-standard, den första HDR-standarden (man är ännu inte färdig) blev möjligt i juni i år och då har vi kunnat gå lite mer på djupet med KS8005-modellen och hur den beter sig med HDR, alltså High Dynamic Range. Alltså bildmaterial som har ett mycket högre kontrast- och nyansomfång än traditionellt så kallad SDR, Standard Dynamic Range.
Samsung KS8005 bjuder här på uppemot 1 400 nits i ljusstyrka när vi använder Smart LED-funktionen på "Hög". Rejält med punsch i bilden!
Så frågan är om det ser bra ut? Ja, det är en trevlig skjuts och känsla i bilden med HDR. Samtidigt är det svårt att peka ut när det är rätt och fel eller kanske mitt emellan. Med vanlig HDTV-standard har redaktionen tio år av mätningar och bildexempel. Vi är vana med hur det ska se ut. Nu är det nytt och erfarenheten är inte riktigt där ännu.
Vi noterar i alla fall att HDR-bilden verkar uppljusad och att den fräter ut en del så att ljusa nyanser försvinner. Lösningen är att sänka kontrastreglaget från 100 till 85 samt sänka Gamma-reglaget på -1. TV:n går också in i ett läge kallat "HDR+" när vi kör igång och detta läge verkar vara den bättre lösningen.
Med andra ord: det ser saftigt och mustigt ut som vi väntar oss med HDR när det fungerar som bäst, bara vi tar en tur med bildinställningarna. Fast vi är inte helt övertygade om att det är helt rätt bild vi ser.
Bildkvalitet för traditionell SDR
Vi har förstås inte glömt bort helt vanlig TV-bild och Blu-ray. TV-bilden från inbyggda mottagaren går inte att få särskilt bra på en så stor yta med sändningsteknik som grundar sig på 90-talets digitala version av 60-talets färgteknik.
HDTV-sändningar öppnar upp för kvalitet och ofta blir det bättre att köra exempelvis SVT Play genom valfri bildkälla likt AppleTV. Detta är inget konstigt utan det är så det ser ut. Söker du bra bildkvalitet måste du lämna gamla sortens sändningar bakom dig.
På med Netflix och det händer genast saker. Med Blu-ray blir det ännu tydligare. Samsung KS8005 är en riktigt bra apparat för traditionellt material och stormtrivs med bra bildkällor. Trots allt är det här formaten som majoriteten av alla TV-serier och filmer ännu finns.
1080p/24 hanteras inte riktigt rätt men heller inte särskilt fel. Vi kan inte märka någon skillnad mellan att köra signalen som 24p eller 60p, där alltså spelaren repeterar extra bildrutor. Det är dock inte plågsamt ryckigt som vi sett i en del andra fall.
Värt att notera är att skalningen från 1080p till panelens 4K alltid sker med viss kantförstärkning. Effekten är att brus och gryn i filmbilden blir förstärkt och vi kan inte göra något åt detta. Andra 4K-apparater har ofta ett andra reglage av "superupplösning" eller liknande som påverkar detta. Men något sådant finns inte hos Samsung.
Sammanfattning och slutsats
Samsung KS8005 är en elegant och imponerande pjäs med en panel som kan gå djupt i svärtan. För traditionella format, Netflix, Blu-ray och så vidare med allmänt HDTV-tittande är det en alldeles utmärkt apparat som beter sig som väntat och sätter bild och färger på plats. Med HDR-bilden finns det en del frågetecken och kräver lite mer skruvande. Likväl är det ändå imponerande bild! Som bonus finns här också ett spelläge med utmärkt låg latens.
Vi kan peka på en del mindre brister men det är just brister, inte nackdelar som på något gör apparaten dålig eller problematisk. Samsung KS8005 är definitivt ett av de bättre och mer pålitliga TV-valen för 2016. Ett säkert kort att satsa på!
Inställningar för bilden
Nytt är en inledande inställning kallad ”Särskilt Visningsläge:” där vi kan forcera HDR med ett ganska hårt och överdrivet resultat. Men framför allt har vi spelläget. Också det överdrivet (går att ordna) men framför allt också en lägre latens, ”input lag”. Med spelläget sjunker det från strax över 100 millisekunder ned till under 25 millisekunder. Det är lågt för en TV och motsvarar 1,5 bildrutor vid 60 Hz bildfrekvens. KS8005 hanterar inte 3D-bild.
Bildläge: Film
Bildstorlek: 16:9-standard med Anp. till skärm i läget På
Bakgrundsljus: Maxläget 20 ger 450 nits. Allmän rekommendation är reglaget på 5 som ger kring 120 nits för filmtittande i ett ljuskontrollerat rum. Reglaget på 8 och över ger minst från 200 nits vilket passar mer ljusa rum. Det finns också en ljussensor, kallad ”Ekosensor” under Ekolösning-menyn.
Ljusstyrka: 45 (sätts med testmönster)
Kontrast: 90 (sätts med testmönster)
Skärpa: 0
Färg: 50
Ton: G50/R50
Digital Rensad vy: Av
Auto Motion Plus: Av, eller Personlig, Skakreducering: 1 till 2
Smart LED: Av eller Låg för SDR
HDMI UHD Color: På för anslutning av HDR-källor och dator som ska köra 4K-signal i 60 Hz
HDMI svärta: Låg för videonivåer, Normal för datornivåer
Dynamisk kontrast: Av
Färgton: Varm1 om den inte kalibreras
Vitbalans: För kalibrering
Gamma: 0 är allround-läget. -1 eller för filmtittande i ett mörkt rum. +1 eller +2 i ljusare respektive mycket ljusa rum
Färgområde: Auto. Ursprunglig för HDR.
Fakta Samsung UE65KS8005
Mått: (med fot) 1449 × 930 × 414 mm, 29 kg
Paneltyp: Kantbelyst VA-LCD, 3840×2160 pixlar
Smart-finesser: Youtube, Netflix 4K, HBO, SF Any, Viaplay, Spotify, webbläsare, smartphone-app, USB-inspelning, mediaspelare, DLNA, MHL, trådlöst nätverk, Miracast, etc.
HDMI-anslutningar: 4
Pris: ca 27 000 kronor (Juli 2016)
Info: www.samsung.se
+
Kontrastomfånget
-
Inga utmärkande nackdelar
=
Bra bild!
Samsung Electronics
Otänkbart att streama Kalle Anka på julafton
Starka jultradioner kring svenskarnas TV-tittande
Stockholm – 17 december 2015 – Traditioner kring jul och nyår förändras och utvecklas med åren men en del traditioner tummar vi inte på. Mer än hälften av svenskarna bänkar sig framför TV:n klockan tre på julafton för att följa Kalle Anka och hans vänner. Trots den snabba tillväxten för streaming och play-tjänster så är det, just under julen, fortfarande TV-tablån som styr.
Streaming och play-tjänster blir allt mer populära och den fasta tv-tablån är inte lika viktig som den har varit tidigare. Andelen svenskar som strömmar tv och film har ökat med elva procent över senaste året*. Trenden ändras dock under juletider, då familjer samlas framför teven för att se några av de klassiska jul- och nyårsprogrammen. Kalle Anka och hans vänner ligger i topp (55 %) över de program svenskarna inte vill missa, följt av Karl Bertil Johnssons julafton (29 %) som var tredje svensk vill se. En tredjedel av svenskarna menar också att teven är med och bidrar till julstämningen (31 %) och att de tittar mer på teve under jul och nyår jämfört med resten av året (35 %).
Hela 84 procent av svenskarna tittar på linjärteve under julen. Att streama Kalle Anka och hans vänner för att se programmet en annan tidpunkt än klockan tre är för de flesta helt otänkbart. 6 av 10 (63 %) menar att programmet ska ses live, de som kan tänka sig att streama programmet vid en annan tidpunkt är framförallt de mellan 18-34 år.
– Jul och nyår är en tid full av traditioner och TV:n fungerar som en självklar plats att samla familj och vänner för en gemensam upplevelse, men som också tar julen till alla dem som tillbringar den på egen hand. Enligt undersökningen anser en tredjedel av de tillfrågade att teven bidrar till julstämningen och det är tydligt vilken central roll teven har för våra traditioner under julen, säger Magnus Nilsson, Product Manager för TV på Samsung.
Förutom Kalle Anka och hans vänner är det en generationsfråganär det kommer till vilka program/filmer som är viktigast att se under jul och nyår. Bland åldersgruppen 55-74 år är Nyårsklockorna på Skansen (38 %) och Året med Kungafamiljen (29 %) viktiga, medan dessa inte betyder lika mycket för de i åldrarna 18-34 som istället föredrar att se Svensson Svensson firar jul (26 %) och Julkalendern (22 %).
Julens populäraste tv-program
Kalle Anka och hans vänner (55 %)
Karl Bertil Jonssons julafton (29 %)
Svensson Svensson firar jul (21 %)
Nyårsklockorna på Skansen (20 %)
Tomten är far till alla barnen (18 %)
Året med Kungafamiljen (16 %)
Julkalendern (15 %)
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 11-13 december 2015 har sammanlagt 1012 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18-74 år i Sverige.
Pressrelease: Samsung
Ingebeth från Danmark vinner resan till Himalaya för att titta på tv-serier!
Den 12 november åker Ingebeth Drost från Köpenhamn till ett kloster i norra Indien för att under 100 dagar ägna sig åt att titta ikapp på sina favoritserier. Ingebeth är nämligen vinnaren i Samsungs nordiska tävling, Catch Up Grant, vars syfte var att ge en person chans att titta på de tv-serier som han eller hon inte har hunnit se.
Tv-serier tar allt större plats i våra liv idag. Det kan dock vara svårt att hinna med att hålla sig uppdaterad med sina favoritserier samtidigt som vardagssysslorna gör sig påminda. Som en lösning på detta lanserade Samsung den nordiska tävlingen Catch Up Grant.
Av alla sökande valdes åtta finalister ut från de nordiska länderna. Bland dessa fanns bland annat Filip Lundahl och Viktor Hertz från Sverige. Efter att ha genomgått en rad tester; ett samtal med en psykolog, ett lögndetektortest, en hälsokontroll och en synundersökning utsågs till slut danskan Ingebeth Drost, 31 år från Köpenhamn till vinnare. Den 12 november åker hon till Indien för att under 100 dagar ägna sig åt att titta ikapp på sina favoritserier.-
- Vanligtvis när jag ser på tv-serier hemma har jag en mängd andra saker för mig samtidigt. Jag är inte 100 procent fokuserad när jag tittar. Jag ser verkligen fram emot att åka till Indien för att kunna avskärma mig från allt vad sociala medier, smartphones och liknande distraktioner innebär, berättar Ingebeth och fortsätter:
- Det finns så många som pratar om att resa bort från allt och nu ska jag faktiskt göra det. Det är verkligen spännande att pröva på.
- Vi är glada att Ingebeth har fått denna unika möjlighet. 100 dagar på en isolerad plats, långt bort från vardagspulsen ger henne en möjlighet att fördjupa sig i de tv-serier som hon, liksom så många andra, inte har tid att se dagligen. Efter den här resan behöver Ingebeth inte längre känna sig utanför i samtalen som rör populärkultur", säger Henrik Lethagen, nordisk marknadschef för TV hos Samsung.
Samsung och Oculus
Konsumentversion av Gear VR
Den nya versionen av Gear VR är kompatibel med flera smartphones; Galaxy Note 5, Galaxy S6 edge+, S6 och S6 edge. Varje telefons super AMOLED-skärm och prestanda bidrar till en fantastisk virtual reality-upplevelse.
Stockholm, 6 oktober, 2015 – Nu släpper Samsung sin första konsumentversion av Gear VR och förstärker sin position ytterligare inom wearable-kategorin.
– Samsung har sedan länge legat i framkant vad gäller mobila upplevelser och "Gear VR Innovator Edition" som släpptes förra året var inget undantag, säger Conny Lindström, produktchef för wearables på Samsung Nordic AB. Vi ser virtual reality som nästa stora plattform och är väldigt stolta över att kunna leverera nya Gear VR tillsammans med vår partner Oculus. En produkt som riktar sig mot konsumenter och som vi tror kommer att sätta standarden inom segmentet.
Nya Samsung Gear VR är 22 procent lättare än föregående "Gear VR Innovator Edition" och har en ny skumkudde för ett bekvämt användande. Den tryckkänsliga plattan, med vilken man styr Gear VR, har också förbättrats och ger nu användaren ännu bättre kontroll när man tittar på film, spelar eller njuter av mer expermimentellt material så som 360-video.
– Vi har tillsammans med Samsung omdefinierat virtual reality och skapat den bästa mobila lösning som finns idag, säger Brendan Iribe, VD för Oculus. Människor använder Gear VR för att spela engagerande spel tillsammans med sina vänner, dela upplevelser i form av 3D-video och "teleportera" sig runt om i världen genom bilder och filmer. Detta är bara början för vad tekniken kan möjliggöra.
Fakta
Samsung Gear VR är utrustad med accelerator, gyrosensor och närhetssensor (känner av när en telefon sätts i). Gear VR mäter 201,9 x 116,4 x 92,6mm och väger 310g. Enhetens Field of Vision (synfält) är 96 grader och har IPD Coverage på 54 ~ 70 mm (fasta linser). Gear VR landar i butik hösten 2015 till ett rekommenderat pris på 1 500 kronor.
Snyggt & integrerat
Samsungs svängda limpa!
När nu svängda tv-apparater är så vanliga, borde det inte finnas många svängda ljudlimpor också? Jodå, Samsung hade någon redan förra året, och i år finns en hel serie!
Publicerad i HemmaBio 7/2015
Av Magnus Fredholm
Jag ska erkänna att jag är kluven inför ljudlimpor. Å ena sidan erbjuder de ett suveränt enkelt och diskret sätt att få avsevärt bättre ljud från tv:n, och de har oftast också smidiga funktioner för att användas till annan ljudpresentation också.
Å andra sidan är ljudet sällan imponerande om man jämför med ”riktiga” högtalare och dito förstärkare, och dessutom brukar surround-upplevelsen vara minst sagt bristfällig. Undantag finns, som exempelvis Philips Fidelio med batteridrivna löstagbara högtalare att placera bakom dig eller Yamahas fantastiska ljudprojektorer.
Nu när Sonos äntligen fått seriös konkurrens i multiroom-segmentet blir det också allt vanligare att man ges möjlighet att använda ett par mindre multiroomhögtalare som surroundburkar. Och i Samsungs fall är det dessutom riktigt enkelt både att konfigurera limpan med ett par surroundhögtalare som att senare frikoppla de olika enheterna.
Störst i klassen
Den limpa jag har testat är Samsungs största, kallad HW-J8511. Det finns en som heter 8510 också, och skillnaden är att den är svart. Egentligen är 8511 tänkt att matcha Samsungs finaste 65- och 78-tumsmodeller, men den stora svängda limpan funkar naturligtvis till andra tv-apparater också!
Inkopplingen till tv:n sker via Bluetooth eller HDMI. Saknar du de möjligheterna finns en optisk kontakt att ta till, och i absolut nödfall kan den analoga AUX-ingången användas för tv-ljudet.
Övriga inkopplingskällor är HDMI in (helt klart för BD-spelaren), trådlöst nätverk samt Bluetooth, och med Samsungs multi room-app för du massor av möjligheter att spela upp till exempel nätradio. Spotify körs såklart via connect, och oavsett vilka kopplingar du använder går handhavandet fantastiskt smidigt.
Rejält högtaleri
Den låga limpan har högtalare som ska simulera hela 9 kanaler, vilket betyder att det sitter element under större delen av frontgallret. Två av kanalerna sitter på kortsidorna, och dessa har en stor del i att limpan faktiskt sprider så bra som den gör i de olika filmlägena.
Subbasen är en, med paketmått mätt, riktigt rejäl pjäs. Både tung och bestyckad med ett fullödigt subbaselement. Man kan hänga den på väggen eller ställa den på golvet, och formatet gör att jag har väldigt lätt att hitta lämpliga platser åt den. Att den är trådlös gör ju inte heller direkt ont.
Och vill man expandera högtaleriet är det alltså inte krångligare än att koppla till ett par av Samsungs multiroomhgögtalare. Något som blir extra attraktivt i och med att det kan göras tillfälligt. Man behöver alltså inte ha högtalare permanent dedikerade till surround, utan kan utnyttja dem man normalt använder till annat.
Sällan-fjärr
Kontrollen av limpan kan göras via den smidiga fjärren, men eftersom limpan har Samsungs Anynet (extra utökad CEC) går den igång när ljud kommer via HDMI, och starar dessutom på såväl Spotify Connect- som app-kommandon. Därför blir nog fjärren lite smått bortglömd, tills du vill ändra nivån på basen eller byta surroundprogram, för då är fjärren det enklaste alternativet.
Limpan har en stor och tydlig display under gallret i mitten, och trevligt nog lyser displayen bara när du vill ändra något. Detta gör att du till exempel trycker ”Sound” en gång för att se om surround är på eller av, och vill du sedan växla trycker du en gång till. Samma sak med ”Sound effect”, ett tryck visar nuvarande val och därefter stegar du igenom tillgängliga val med ytterligare tryck på samma knapp.
Riktigt fullvuxen
Jag börjar denna gång med att spela musik, först via Bluetooth. Kör Spotify i luren, och det låter helt okej. Fast jag växlar strax över till Spotify Connect, och det är smidigare att köra Connect för då styr volymkontrollen på luren Samsunglimpan direkt. Det låter också något bättre, även om det inte är någon jätteskillnad.
Fjärren har knappar för manipulering av ljudet, och tonkontrollerna hittar vi under ”Sound Control”. Nu tycker jag inte att de direkt behövs, men vill du ha lite mer eller mindre diskant kan du enkelt fixa det. Det samma gäller basen, men där är ”Woofer” ett avsevärt effektivare verktyg i och med att den helt enkelt höjer eller sänker nivån på subbasen.
Att lyssna på musik gör man helst i standardläget tycker jag, ”Music” låter väldigt onaturligt i jämförelse, och vill du skoja till det när du poppar tycker jag att det är bättre att slå på surroundläget.
Ljudet från den stora svängda limpan är förvånansvärt kraftfullt, och den osedvanligt fina subbasåtergivningen ger verkligen ljudet en bastant grund. Dessutom går det att spela duktigt starkt, och en liten vardagsrumsfest med dans är inga problem!
Men nu är det här HemmaBio-tidningen, och därför är såklart film allra viktigast. Första filmen i spelaren är Ganes, en finsk dvd från 2007 om det underbara rockbandet Hurriganes. Till att börja med noteras den fina dialogåtergivningen, men så fort bandet börjar ta fart och det blir ös från scen står det klart att 8511 levererar ett fullödigt tv-ljud.
Nästa film, den nu helt totalt uttjatade Transformers-rullen, låter subben bekänna färg, men ger oss också bra koll på hur surround utan surroundhögtalare fungerar. Och faktum är att näst efter Yamahas Sound Projectors är detta den mest illusoriska limpan vi har testat. Det blir aldrig frågan om att man tror att det är ljud rakt bakom en, men vi får en klart godkänd känsla av rymd, och dessutom bra fokus.
Subbasen ja, den fick ju bekänna färg, och det gör den utan att blinka. Bra klipp och fullt acceptabel nivå, och dessutom en detaljeringsgrad som faktiskt skiljer denna subbas från det mesta i paketväg vi testat.
För att göra testet komplett kopplar vi till ett par surroundhögtalare, något som ökar på prislappen rejält men som också gör att vi kan få en riktig ljudbubbla, och det är ju det vi är ute efter!
Matchad kvalitet
Samsung HW-J8511 kostar en vacker slant, men tar vi det fysiska formatet i beaktande är den på intet sätt dyr. Och den som har en tv att matcha denna limpa med kan då njuta av ett sömlöst integrerat, välljudande och mycket snyggt system. Lättskött också, på ett sätt som gör att hela familjen både ofta och gärna använder limpan till både tv och musik.
Samsung HW-J8511
Vad:Ljudlimpa, curved plus trådlös subbas
Pris: 11 000 kronor
BxHxD: 1450x60x185 mm limpa, 500x332x181 mm sub
Samsungs nya Gear S2
Smidigare, smartare och snyggare - i rund design
Samsungs nya smarta klocka Gear S2 tar ett stort steg från sina föregångare.
Med en tunnare design (11,4 mm), en helt ny rund display samt ett optimerat och intuitivt användargränssnitt. Gear S2’s unika rörliga boett-ring, tillsammans med en hem- och tillbaka-knapp, ger dig en snabb och enkel kontroll i alla situationer. Ta emot och läs notifikationer eller skicka meddelanden direkt från handleden, se hur du följer dina träningsmål med en 24-timmars aktivitetslogg eller upptäck nya applikationer optimerade för den runda designen. Den kraftfulla processorn, tillsammans med den skarpa skärmen, IP68 klassificeringen och det senaste Tizen OS, tar sig smidigt an alla uppgifter. Gear S2 har en batteritid på två till tre dygn och laddas enkelt via trådlös laddning. Klockan är även utrustad med NFC vilket möjliggör funktioner så som mobila betalningar och användningen av elektroniska nycklar i t.ex. hem och hotell. Gear S2 kommer i två versioner: Gear S2 Classic som med sin svarta klocka med läderarmband ger en sofistikerad och tidlös känsla samt Gear S2 som har en modern och minimalistisk design. Gear S2 i två färgalternativ: mörkgrå eller silver med vitt armband. För att vidare anpassa smartklockan till din personliga stil kan du ändra displayens bakgrund och enkelt byta armband efter tillfälle och humör. Gear S2 lanseras i oktober med följande rekommenderade priser:
Gear S2 – 3500 kronor
Gear S2 Classic – 4000 kronor
Pressrelease: Ny undersökning från Samsung!
Fördubblad betalningsvilja för strömmat material bland svenskar
Hur vi kommer att se på tv och lyssna på musik i framtiden är omdebatterat. Fler och fler svenskar väljer nu att betala för sin underhållning och vi tillbringar allt mer tid framför tv:n. Det visar en färsk undersökning från Samsung.
Stockholm, 1 juli 2015 – Andelen svenskar som betalar för strömmad och nedladdad tv och film ökar kraftigt och har fördubblats under det senaste året, visar en Europeisk undersökning genomförd av Lightspeed GMI på uppdrag av Samsung. Svenskarnas ökade betalningsvilja berör även musikbranschen. Andelen som väljer att betala för strömmad eller nedladdad musik har stigit med 73 respektive 133 procent sedan 2014. Undersökningen visar även att tv:n är den pryl i hemmet som vi tillbringar mest tid med och tv-tittandet ökar.
– Allt fler svenskar betalar för sin underhållning. En förklaring kan vara att de senaste årens uppsving för tv-serier har präglat svenskarna, vars tv-tittande nu ökar. Kanske är det just tillgången till de senaste serierna och musiken som även driver betalningsviljan för strömmad underhållning, Marko Nurmela, VP Marketing & Communications, Samsung Nordic.
Utvecklingen del av en större trend
Svenskarna är inte ensamma om att i allt större utsträckning betala för sina filmkvällar och spellistor. I övriga Europa har andelen av befolkningen som betalar för strömmat tv och filmmaterial ökat med 400 procent sedan 2014, någonting som Marko Nurmela menar kan kopplas ihop med tillgänglighet av strömningstjänster.
– Sverige var tidigt ute i Europa med att få tillgång till tv-serier som tidigare bara funnits i USA, men som många svenskar läst om i tidningen och på nätet. När internationella och lokala aktörer började tillhandahålla detta material lagligt växte därför antalet användare explosionsartat. I dag ser vi en mer jämn ökning i Sverige medan många andra Europeiska länder går igenom samma förändring nu, fortsätter Marko Nurmela, VP Marketing & Communications, Samsung Nordic.
TV-tiden ökar
Även om undersökningen visar en vilja från svenskarna att ha tillgång till sin underhållning när som helst betyder det inte att tv:n är ute ur bilden. Tvärt om är tv:n den elektroniska enhet svenskarna tillbringar mest tid med och skärmtiden har ökat det senaste året. En typisk dag med tv-tittande under 2014 innehöll 2 timmar och 10 minuters tv-tid och har i år stigit med 25 minuter. Den åldersgrupp som står bakom den största ökningen är 16-24-åringarna, vars genomsnittliga tv-tid i år är 2 timmar och 24 minuter per dag.
Samsung SUHD-TV
Djup svärta och sprakande färger
Samsung SUHD-TV – ökad färgrymd med nanokristaller, kraftfull smart-tv med Tizen.
Stockholm – maj, 2015
För två år sedan lanserade Samsung sin första Ultra HD-tv. Nu presenteras nästa banbrytande tekniksprång. Med den nya modellserien SUHD, som nu når svenska butiker, ritar Samsung om tv-kartan genom att ta färgrymd och färgåtergivning till en helt ny nivå.
Den avgörande skillnaden är att den tidigare 8-bitarspanelen har blivit en 10-bitarspanel, och samtidigt försetts med ett skikt av nanokristaller. Dessutom förflyttar en ny smart algoritm energi från de mörkare delarna av bilden till de ljusare, för att ytterligare öka ljusstyrkan. Tillsammans möjliggör de två nya teknikerna ett betydligt bredare urval av färger – från 17 miljoner till över 1 miljard.
Så smart att den pratar med din smartphone
Smartare navigering, avskalat gränssnitt och integrerad underhållning. Det är de stora nyheterna när Samsung tar smart-tv:n till nästa nivå med det nya operativsystemet Tizen. Med Quick Connect är det även möjligt att dela innehåll från Samsungs nya smartphone till tv:n eller vice versa, med bara ett klick. Tv:n är till och med så smart att den på egen hand letar efter uppkopplade Samsung-mobiler i närheten (funktionen Quick Connect finns inbyggt i Galaxy S6 och Galaxy S6 edge, och introduceras snart för fler modeller).
Den nya SUHD-serien omfattar de tre modellerna JS9505, JS9005 och JS8505 och lanseras i storlekar från 48 tum till 88 tum, med ett pris från 28 000 kronor. Samtliga modeller har en välvd design och en stilren ram som gör tv:n till ett konstverk på vilken vägg som helst.
Missa inte testet av Samsung JS9505 i nästa HemmaBio, i butik 2 juni!!!
Praktisk familje-platta
Samsung Galaxy Tab A
Tunn tablet designad för en behagligare vardag
Stockholm, 30 mars 2015
Idag presenterades Samsung Galaxy Tab A, en användarvänlig tablet som passar hela familjen. Den klarar av det mesta ni kan tänkas vilja göra i vardagen, till exempel leta middagsrecept, läsa böcker och magasin, ringa videosamtal och hålla er uppdaterade via sociala medier. Galaxy Tab A är utformad med både vuxna och barn i åtanke, vilket märks både på insidan och utsidan. Den är tunn, lätt och har en modern design. Och tack vare bakstyckets greppvänliga material ligger den stadigt i händerna även på de minsta familjemedlemmarna.
Använd utomhus
Med Galaxy Tab A kan du surfa och läsa böcker mer eller mindre var du än befinner dig. Skärmen anpassar sig efter omgivningen så att du alltid får en behaglig tittarupplevelse. I ett nedsläckt sovrum dämpas ljusstyrkan, utomhus ökar den.
Sätt era egna gränser
I läget Kids Mode finns barnanpassat innehåll i fina färger. Med tidsbegränsning ser du till att barnens skärmtid inte går överstyr – Kids Mode låser sig automatiskt vid det klockslag du på förhand ställt in, och bara den som har pin-koden kan låsa upp den igen.
- Galaxy Tab A är en allround-tablet som familjen kan ha med sig överallt. Den ljusstarka skärmen gör att den passar lika bra på soffan som på stranden. Samtidigt finns det plats för alla i familjen att ta med det innehåll de vill, Galaxy Tab A har stöd för ett microSD-kort på upp till 128GB, säger Erik Borgvall, produktchef för tablets på Samsung i Norden.
Familjens ekonomi, kalasinbjudningar och korrespondens kan också skötas från Galaxy Tab A. Den har nämligen Microsoft Office Mobile-paketet försintallerat samt två års gratis lagring av 100GB i Microsoft One Drive.
Fakta:
Samsung Galaxy Tab A har en skärm på 9.7 tum (1024 x 768, 4:3). Finns i 4g- och wifi-version. Utrustad med fyrkärnig processor på 1.2Ghz. Operativsystem Android 5.0 (Lollipop). Stöd för Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wifi direct, BT v4.0 LE, USB 2.0. RAM-minne på 1.5 (2GB för 4g-versionen) och 16/32GB internminne + stöd för microSD på upp till 128GB. Batteri 6,000mAh. Finns i butik i maj till följande rekommenderade priser:
Galaxy Tab A 9.7 WiFi – 3 000 kronor
Galaxy Tab A 9.7 LTE – 4 000 kronor