TÄVLING!
Vinn mäktigt överlevnadsdrama!
Vi har tjatat till oss tre ex från Fox av det dramatiska äventyret The Mountain Between Us på Blu-ray att tävla ut!
Maila rätt svar på frågorna till tavling@hemmabiotidningen.se senast den 19/4, 2018.
Skriv "Berget mellan oss" i ämnesraden. Glöm inte eget namn och adress. Lycka till!
1. Vilket yrke har Kate Winslets karaktär i The Mountain Between Us?
1) Veterinär
x) Fotograf
2) Sjuksköterska
2. I vilken delstat utspelar sig dramat i filmen?
1) Utah
x) British Columbia
2) Colorado
3. I vilken av följande filmer har vi tidigare sett Idris Elba?
1) The Dark Tower
x) San Andreas
2) Geostorm
Läs mer om filmen i HemmaBio 4/2018!
THE HANDMAID'S TALE
Ny säsong 26 april!
"Nolite te bastardes carborundorum, bitches"
Saker vi tagit för givet kan snabbt ta en helt ny riktning, något som är väldigt tydligt i denna rikligt belönade tv-serie baserad på en roman av Margaret Atwood. Premiärsäsongen blev snabbt en stor snackis och publikfavorit med dess omskakande budskap i en dystopisk värld och dess kuvade kvinnor.
Elisabeth Moss prisbelönade gestaltning av June/Offred har gjort henne till en ikon för kvinnor (och män) i hela världen.
Säsong 2 har 13 avsnitt ´a 60min.
Premiär på HBO 26 april.
Test: Stealth Acoustics
Osynligt ljud utan ursäkter
Vi har testat helt osynliga högtalare förut, alltså sådana som man fäller in i väggen och sedan spacklar in och målar över, men det här är första gången vi hört något som ljudmässigt börjar likna ”normala” högtalare!
Stealth Acoustics är ett företag vars mål är att gömma underhållning, både ljud och bild, vilket man gör på olika sätt: kamouflerat som tavlor, integrerat färg- och formmässigt (framför allt utehögtalare) eller helt dolt. De har även sjukt tuffa LED-apparater för utomhusbruk, självklart dolda när de inte används.
Ny serie
Den modell vi testat heter LRX83, och är den första modellen i den nya X-serien, som tar sikte på att erbjuda helt osynligt ljud utan ursäkter. För att börja med det centrala är detta en strikt trevägshögtalare med åtminstone en elementdimension som är lite udda: mellanregistret är 30 mm litet! Diskanten är av mer normal storlek (25 mm) och basen är en åttatummare, alltså 203 mm. Baselementet är föga förvånande det djupaste, men med 64 mm totalt inbyggnadsdjup är detta en inbyggnadshögtalare du får plats med nästan var som helst!
Förutom själva högtalaren LRX83 lär de flesta vilja köpa en så kallad back box också, och Stealth Acoustics har inte mindre än fyra modeller, en i MDF (som vi använt), två i metall (den ena är justerbar) och en i betong! För den som vill köra utan back box funkar det också bra, och då kan man montera LRX83 mellan reglar som har så lite som 241 mm mellanrum.
Måla eller tapetsera
Man kan täcka LRX83 med nästan vilka väggbeklädnader som helst, men Stealth Acoustics avråder från riktigt tjocka tapeter. Däremot funkar färg, tunna tapeter, tunt tyg och faktiskt också träfanér! Det Stealth Acoustics fått offra för att få det hela att fungera är känsligheten, som är rekordlåga 83 dB 1W/1m. Ska vi rapa specifikationer har LRX83 ett användbart frekvensområde som sträcker sig från 45 Hz till 20 kHz, och effekttåligheten anges till 160 W RMS. Detta ger ett maximalt systemljudtryck (två LRX83 och ett tillräckligt kraftigt slutsteg) på runt 108 dB, och räcker inte detta kan man ju alltid bygga in fler högtalare! Eller vänta på den kommande LRX87, en avsevärt större modell som finns avbildad på Stealth Acoustics hemsida.
Trögdrivet men bra!
Vi börjar med att helt enkelt koppla in LRX83 i en förstärkare (Onkyo TX-RZ820) och köra dem som fronthögtalare, och förutom att vi till en början är lite ovana vid den extremt låga känsligheten funkar allt bra.
Vi har alltså bara haft två högtalare till detta test, så centerpositionen fick fyllas av vår Canton (Karat CL 400), och efter nivåkalibrering funkade den frontuppsättningen förvånande bra. Intressant är hur bra LRX83 är på att placera ljud i sidled, samt att det faktiskt finns ett rätt bra djup i ljudbilden. Deadpoolscenen ger oss nöjda flin (de tonala skillnaderna i jämförelse med centern gör att upplevelsen haltar lite), och röster återges på ett riktigt bra sätt via LRX83.
Dags för lite musik, ren 2-kanal utan subbas, och Jonas drar på Infected Mushroom. De dolda högtalarna basar på ett övertygande sätt, även om det självklart blir ännu roligare när vi motvilligt kopplar in en sub. Med AC/DC saknar vi inte sub alls, det enda vi vill ha mer av är effekt!
Sagt och gjort, vi byter till Moon-monoblocken och vräker på, och det är inte utan att vi flinar rätt nöjt, LRX83 tål massor av stryk och känns öppna och luftiga på ett sätt vi inte hört helt dolda högtalare vara förut. Nej, ska man jämföra Stealth Acoustics med andra högtalare får det bli med mer normala in wall-högtalare, vilket är ett extremt högt betyg till dessa doldisar!
Stealth Acoustics LRX83
Princip 3-vägs (sluten låda) inbyggnadshögtalare
Bestyckning 200 mm bas, 30 mm mellanregister, 25 mm diskant
Känslighet 83 dB
Impedans 8 ohm
Mått (B x H x D) 403 x 559 x 64 mm (241 x 477 mm minimum monteringshål)
Vikt 6 kg/st
Pris
Info www.specialelektronik.se, www.stealthacoustics.com
Recension
THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM till Switch!
Perfekt så här när nästa säsong a Game of Thrones ligger så jobbigt långt fram i tiden, och man verkligen behöver sin drak-fix, kommer ett av de bästa äventyrs-RPG-spelen någonsin och landar på Nintendo Switch.
Grafiskt kanske såklart inte riktigt lika skarpt som 4K-versionen till PS4 Pro, men heller inte riktigt lika lågupplöst som originalversionen till Xbox 360 för sex år sedan. Hursomhelst är det fantastiskt trevligt att återigen få axla rollen som den Dragonborn du älskar att vara. Spänn bågen, vässa svärdet och ge dig ut på det omfattande och slukande äventyret en gång till, 30 timmar main quest och säkert tre gånger längre sidospår att utforska.
Med nya överraskningar som lurar i varje grotta, skogsglänta och bergstopp blir det aldrig tråkigt att utforska det underbara landskapet i Skyrim, dräpa vampyrer, drakar och trollmonster och leta skatter i mörkret. Jag vet hur min julledighet kommer att spenderas.
THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM
Genre: RPG
Utvecklare: Bethesda
PEGI: 12
Testat på: Nintendo Switch
Spelglädje 9/10
Grafik 7/10
Ljud 7/10
Online nej
Totalt 8/10
Test: Bladelius Njord Mono
En svensk hästkraft i bion
Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?
Text: Olle Linder, Bild: Mats Meyer-Lie
Med mellanklassen tänker jag en receiver för sådär tiotusen och resten av anläggningen i motsvarande klass. Inte high end men bra mycket bättre än instegsklassen.
Jag vill slå ett slag för slutsteg till fronthögtalarna. I den här klassen har du en bra signalkälla och riktigt schyssta högtalare. Och själva förstegsdelen i receivern är säker riktigt bra, men om du tittar på mätningarna (vår effektkub) av bioreceivrar så får du svart och vitt på att i princip alla har svårt för låga impedanser.
Ett bra transistorslutsteg ska mäta som en kub ner till ett Ohm. Men den genomsnittliga bioförstärkaren gör inte det. Och det betyder att högtalarnas dynamiska impedans påverkar hur förstärkaren låter. Det här resonemanget är visserligen förenklat men likväl stämmer det.
Om en högtalare har en helt linjär impedans på säg åtta Ohm så blir det tämligen okritiskt mycket ström förstärkaren kan lämna vid två Ohm. Men vilken högtalare fungerar så?
Och vad betyder detta i praktiken? Jag har testat att koppla ett par svenska sprillans nya monoslutsteg till en gammal testvinnare, Yamaha RX-A1010.
Vi testade Yamaha-förstärkaren 2011 och den är fortfarande bra. Jag älskar känslan i volymkontrollen, den är behagligt tung och precis lagom trög. När den kom kostade den 11 000 kronor och på slutet gick den att få för 8 000. Trots att den är en evighet gammal så går den fortfarande för upp mot femtusen på begagnatmarknaden, vilket inte förvånar mig.
Underspecificerade
Mikael Bladelius återvände till Sverige 1996 efter en karriär på Threshold och Classé. Han startade först Advantage som är den mest ambitiösa high end-satsningen i Sverige. Efter några år bytte han varumärke till Bladelius med en fortsatt inriktning på främst tung hifi. Och det har rullat på bra sedan dess, inte minst i Asien.
Vi har testat Njord Mono, som främst är framtaget för den marknaden och då är massor av Watt ett viktigt säljargument. Njordarna lämnar drygt en halv hästkraft var vid åtta Ohm.
En viktig framgångsfaktor för Bladelius elektronik är kompetensen att bygga smart. Förutom att det låter bra och är väl konstruerat så är allting smart tillverkat – samma chassi och kabinett återkommer i flera modeller, liksom terminaler och annat utvändigt. Vilket gör att de kan konkurrera prismässigt mot betydligt större tillverkare.
Dessutom har Njord Mono samma baskretsar som till exempel förstärkaren Tyr, med skillnaden att Njord är balanserad rätt igenom. Som alla andra Bladelius förstärkare låter de bäst balanserade, har låg motkoppling och är underspecificerade. Vår mätning säger 500 och inte 300 Watt.
Slutstegen är analoga hela vägen och går i klass A/B med tämligen låg brytpunkt. Jag har spelat ruggigt högt med dessa slutsteg och de blir knappt ljumma på utsidan. På framsidan finns bara en Stand by-knapp och den vanliga blå lysdioden.
Själva strömbrytaren sitter på baksidan, liksom ingångar och kontaktdon från WBT. Det är en fördröjning i påslaget, det tar en minut innan förstärkarna är igång. Tyvärr saknas 12 voltsstyrning.
Om du lånar hem ett par Njord Mono från din handlare, se till att de är rejält inkörda. Det tar tid innan de lossnar. För drygt ett år sedan testade jag två integrerade förstärkare från Bladelius – Tyr III och Brage. De lät vassa och jobbiga i början. Tyren ligger på 2 x 115 watt, medan Brage som går i klass A ger två gånger 50 men med betydligt mycket högre elförbrukning tack vare klass A. Mer om det nedan.
Stabil förstärkare med detaljer
Jag började med att koppla in Yamahan till mina Tannoy-högtalare – en halv telefonkiosk med ett 15" koaxialelement i en basreflexlåda. Och det lät riktigt anständigt. Lättlyssnat. Men med Njord anslutna till Pre Out så blev det en resa ett par klasser till. Helt plötsligt fick högtalarna en helt annan djupbas och mycket maffigare ljudbild, både på djup och bredd. Att bara köra Yamahan var inte längre lika roligt. Vad hände med dynamik och detaljer? Så långt bara musik.
I biorummet körde jag fram och tillbaka med bara ett par stativare fram, NHT 1.5 som kan beskrivas som en så pass neutralhögtalare att den är tråkig. Jag autokalibrerade med frontarna i läge Full range, och utan sub. Det låter vansinnigt, men dessa små stativare kan prestera oväntat mycket bas, med rätt elektronik.
Problemet med att utvärdera ljud i en hemmabio är att jag sugs in i filmer och blir trollbunden. Jag vet inte hur många gånger jag har sett Upp, men jag blir lika tårögd varje gång. Men mellan snyftningarna hinner jag konstatera att skillnaden är som att jämföra Hudiksvalls ABK (div III) med Hammarby. Med Njord blir det en helt annan detaljeringsgrad och finare skiftningar i dialoger och miljöljud.
Över till storslägga och katastroffilmen San Andreas. Där visar det sig verkligen vad en stabil förstärkare betyder mycket för komplexa händelser vid låga frekvenser. Kontrollen av basen blir en helt annan och högtalarna klarar av att spela högre tack vare lägre distorsion.
Jag har även kört Njord i redaktionens ena lyssningsrum. Bland annat med ett par B&W 800 D3. En riktig best på 94 kilo, strax under 300 000 kronor paret och -3dB vid 15 Hz. De låter sjukt bra och en djupbasåtergivning som är totalt galen.
Jämförelsen Yamaha 1010 med eller utan Njord Mono blev helt trivial. För mig blev det mer intressant att maxa slutsteget med ett riktigt bra försteg, Bladelius Saga MkII
Spelar sjukt högt
Ett halvår efter fjolårets test av de integrerade förstärkarna Tyr III och Brage köpte jag Saga och slutsteget Mode – som i praktiken är Brages slutsteg. Klass-A och lite biffigare nätdel. I vilket fall, jag förväntade mig att Njord skulle påminna mest om Tyr II.
När jag nu lyssnar på Njord blir jag förvånad hur nära det ligger Mode ljudmässigt, klass-A steget borde ju låta mycket varmare och gosigare. Men så är inte fallet, i det avseendet ligger de mycket nära varandra. Mode är i stället bättre på att låta elakt på fräsiga inspelningar, det har en rikligare, mer mångfacetterad palett på skalan mjukt till vasst. I det avseendet är Njord klangmässigt fattigare.
Men när det gäller att spela sjukt högt vinner Njord, då gör de kraftigare musklerna sig gällande. Och faktum är att de låter mycket behagligt, utan att vara färgade, tillsammans med B&W:s prestigehögtalare.
För några år sedan testade jag Pass Labs minsta monoslutsteg XA60.8, som är fullt jämförbara med Njord Mono, och blev vederbörligen imponerad. Allra sist hade jag möjlighet att jämföra dem med samma tillverkares XS300 för 1 100.000 kronor paret. Drygt. Jag lärde mig att hur bra jag än tycker att ett slutsteg är, så en nolla till på prislappen gör skillnad.
Njord Mono hottar upp en receiver med Pre Out ordentligt. Men den ska allra helst drivas balanserat via XLR-ingångarna. Och vill du ha något som är märkbart bättre blir det riktigt dyrt.
Bladelius Njord Mono
Monoblock 300 Watt vid 8 Ohm
Ingångar XLR och RCA
Storlek: (BxHxD)
Vikt 16 kilo
Pris 30 000 kr/st.
Info: hifiagenten.se
Plus Muskler
Blir inte het
Finlir
Minus Saknar 12 Volts-trigger
Fast & Furious 8
Ni vann tävlingen!
Nu har vi glädjen att presentera de 5 vinnarna av filmen på Blu-ray!
FAST AND FURIOUS 8
De rätta svaren:
2, Game of Thrones
1, Straight Outta Compton
1, The Rock
Och här kommer vinnarna:
* Peter Lundgren,Nyköping
* Susanne Fridell, Växjö
* Lars Hermansson, Uddevalla
* Claudio Vargas. Malmö
* Ralf Andersson, Köping
Nyhet: IsoTek Corvus
Mäktig strömfördelare
I bion behövs ofta rätt mycket effekt, och eftersom störningar gärna slinker in i hemmets elsystem kan nätfilter säkert vara en vettig investering.
Här har vi IsoTek Corvus, ett fullkomligt as med 16 A-anslutning, skydd mot inre och yttre nätstörningar, isolerade uttag, 30 dB RFI-reducering och ett ”intelligent” överslagsskydd, samt hela nio uttag för dina älskade prylar. Priset hamnar runt 8 500 kronor, och om Corvus levererar på samma nivå som de IsoTek-prylar vi använt tidigare är det ett kap!
Plaudio.com, isoteksystems.com
Recension
THE LAST GUARDIAN
The Last Guardian kommer att få den mest hårdkokta, känslokalla gamer att falla pladask.
Av Christian Moberg
Efter nästan tio års väntan har Fumito Ueda och hans kollegors hårda arbete äntligen burit frukt i det hypnotiskt vackra The Last Guardian. Efter Ueadas tidigare succéer Ico och Shadow of the Colossus, som släpptes 2001 respektive 2005, har han sedan 2007 arbetet på detta mysiga och säregna äventyr. Det som började som ett PS3-projekt har nu slutligen landat på PS4. Oroväckande tendenser i spelsammanhang, där plattformsflyttar och förseningar ofta avslöjar stora problem i produktionen och sällan lyckas leverera en bra slutprodukt. Och det må vara så att utvecklingen av The Last Guardian varit allt annat än friktionsfri, men jag vågar ändå säga att man till slut lyckats skapa ett riktigt bra spel.
En del negativa punkter går dock inte att blunda inför. Kameran och kontrollen bidrar tyvärr tillsammans till en stundtals väldigt påtaglig frustration. En kamera som helt enkelt inte vill samarbeta med dina kommandon och en kontroll som är allt annat än precis och samarbetsvillig. Den långa produktionstiden har tyvärr också bidragit till en på sina ställen ganska föråldrad grafik. Själva designen är det inget fel på alls, den trollbinder och är bländande vacker, utan svagheterna är rent tekniska. Grafik och teknik förvandlas dock till petitesser när vi pratar om ett så här trevligt och känslosamt äventyr. The Last Guardian kommer att få den mest hårdkokta, känslokalla gamer att falla pladask.
Jag liksom tvingar mig själv till att förlåta Ueda, det är ju ändå väldigt svårt att slita sig från Trico och pojken vi stiftar bekantskap med. För när vi vaknar, tätt intill den till en början fastkedjade, ängsliga och aggressiva varelsen Trico, i den där grottan med endast en spak, några tunnor med något lysande inuti och kala bergsväggar är det kärlek från första ögonkastet. Den unga pojkens kropp är täckt av tatueringar vi inte har någon aning om vad de betyder, men nyfikenheten väcks direkt! Vi vaggas smart in i kontrollen och spelvärldens uppbyggnad och hur man tar sig vidare. Vips så är Trico fri från kedjan och vi har fått en ny bästa vän. Nu börjar resan mot att ta oss bort, vidare från denna vackra men instängda tillvaro som verkar plåga Trico. Vart vi är på väg vet vi inte, och hur vi från början hamnat här blir tydligt först långt senare i spelet.
Pusslen och utmaningarna på vägen är många och stundtals ganska kluriga. Relationen mellan Trico och pojken är central och också det som för storyn framåt. De lämnar inte ofta varandras sida och ska lämna stället tillsammans till varje pris. Detta var kärnan i Uedas första spel Ico och alltså likaså nu i hans senaste skapelse. Berättandet är långsamt och fantastiskt vackert, precis på samma sätt som design, musik och allt annat i spelet. Undantaget kamerabristerna, kontrollen och tekniska begränsning i grafiken är detta lika avslappnande som underhållande digital terapi. Mindfulness och yoga, tillsammans fångade och paketerade i spelform.
THE LAST GUARDIAN
Genre: Pussel
Utvecklare: genDesign, SIE Japan Studio
PEGI: 3
Testat på: PS4
Spelglädje 8/10
Grafik 6/10
Ljud 8/10
Online nej
Totalt 8/10
Publicerad i HemmaBio 3/2017
Så tog zombierna över världen
Fear the Walking Dead
I Walking Dead ligger världen i ruiner. Zombierna har tagit över efter apokalypsen. Men vad hände egentligen innan de döda vaknade till liv? Och hur uppstod smittan som kanske orsakat början till slutet för mänskligheten? Svaret får vi i Fear the Walking Dead …
Av Thomas Nilsson
Vicesheriff Rick Grimes (Andrew Lincoln) ger sig tillsammans med några kollegor ut för att stoppa ett par förrymda brottslingar. Poliserna sätter upp en vägspärr, rymlingarnas bil kraschar på ett fält efter att ha kört över en spikmatta och skottlossning uppstår. Rick blir träffad av en kula och körs avsvimmad till sjukhus.
En tid senare vaknar Rick upp med ett ryck. Ensam, förvirrad och kraftlös vacklar han på skakiga ben ut från det övergivna, blodstänkta sjukhuset. Han vet inte hur länge han har legat i koma, men inser snart att världen utanför inte längre ser ut som den brukade.
Han möts av märkliga varelser, aggressiva levande döda som stapplar runt på gatorna. När Rick återvänder hem upptäcker han att hans fru och son är borta. På flykt undan zombierna stöter han istället ihop med ett par andra överlevande, Morgan (Lennie James) och hans son.
Morgan förklarar så gott han kan vad som har hänt – en mystisk smitta har spridits över USA och förvandlat människor till ”Walkers”, människoätande monster. Alla som blir bitna blir infekterade, dör och vaknar upp som zombier.
Ingen vet hur omfattande katastrofen är, men det ryktas om att smittan spridits över hela världen och att jordens undergång är nära. Morgan berättar att det påstås finnas en säkerhetszon i Atlanta där överlevande samlats. I hopp om att återfinna sin familj där drar Rick på sig sin polisuniform, greppar sina vapen och sadlar en häst.
På väg mot stan stöter han ihop med andra överlevande som också inser att de har störst chans att överleva om de håller ihop mot horderna av zombier.
Så börjar säsong ett av The Walking Dead – den hyllade filmatiseringen av Robert Kirkman, Tony Moore och Charlie Adlards kultförklarade serieromanföljetong med samma namn. Teveserien är producerad av bland andra Gale Anne Hurd (Terminator, Aliens) och Robert Kirkman själv.
The Walking Dead, vars åttonde säsong snart börjar spelas in, har hyllats av kritikerna och blivit en enorm publiksuccé världen över. Makeup mästaren Greg Nicotero (From Dusk till Dawn) ligger bakom de uppseendeväckande, dubbelt Emmy-belönade effekterna i The Walking Dead.
Han blev upplärd av den legendariske Tom Savini och gjorde sitt första jobb i George A. Romeros klassiska Dawn of the Dead (1978). Förutom att ha skapat några av filmhistoriens ruggigaste zombier för teveserien, är Nicotero idag både producent och regissör. (Han har hittills regisserat 17 avsnitt av serien – och dessutom spelat zombie i fyra avsnitt.)
Efterlängtad prequel äntligen här
Under tiden som The Walking Dead rullar vidare med nya tittarrekord har allt fler fans också börjat spekulera i vad som orsakade katastrofen. Vad var det egentligen som låg bakom zombiesmittan? Det var också frågor som kabelkanalen AMC, som producerat serien, inte längre kunde ducka för.
– Mängder av människor har undrat vad som hände i andra delar av zombieapokalypsen och hur det såg ut innan världen förändrades. Det förklarade AMC-chefen Charlie Collier i ett uttalande på kanalens sajt, samtidigt som man meddelande att publiken skulle få svaren i Fear the Walking Dead – en påkostad spin-offserie med helt nya karaktärer som utspelar sig strax före och under katastrofens början.
Serien har skapats av Robert Kirkman och Dave Erickson (Sons of Anarchy). Gale Anne Hurd producerar även den nya serien tillsammans med Greg Nicotero som övervakar de blodiga specialeffekterna.
Fear the Walking Dead är helt fristående från Kirkman, Moore och Adlards serieroman.
– Rent tekniskt är det här ingen spin-off eftersom serien inte har samma karaktärer som originalserien, har Robert Kirkman påpekat i flera intervjuer.
Säsong 1 innehåller sex avsnitt och premiärvisades i Sverige på HBO Nordic i augusti 2015. Säsong 2 släpptes på samma kanal i april i år och innehåller femton avsnitt. Den amerikanska premiären lockade drygt 10 miljoner tittare, det är rekord för en seriepremiär på kabelteve.
Båda säsongerna, som blivit en ny jättesuccé för AMC och hyllats av alla zombieälskare, släpps nu på dvd och Blu-ray. (AMC har gett klartecken till en tredje säsong, med 16 nya avsnitt, som ska släppas under 2017.)
Zombiesmittan börjar sprida sig
Fear the Walking Dead utspelar sig alltså under tiden som sheriff Grimes ligger i koma på ett sjukhus i Atlanta.
Här tar historien avstamp i El Sereno, en medelklassförort i östra Los Angeles, där livet går sin gilla gång. Läraren Travis (Cliff Curtis) sliter tillsammans med sambon och studievägledaren Madison (Kim Dickens) med att få ihop sitt livspussel.
För Travis handlar problemen om att samsas med de tonåriga styvbarnen Alicia (Alycia Debnam-Carey) och, inte minst, den heroinberoende Nick. (Han spelas av Frank Dillane som vi minns som en ung Voldemort i Harry Potter och halvblodsprinsen.) Travis tvingas också försöka blidka sin egen rebelliske tonårsson Chris (Lorenzo James Henrie) som skyller föräldrarnas skilsmässa på sin far.
En dag smyger Nick som vanligt undan till kvarterets knarkarkvart, en övergiven kyrka, för att stilla sitt drogbegär. När ruset börjar avta och han långsamt kvicknar till efter sin fix upptäcker han en blodig tjejkompis som tycks äta av kroppen på en död knarkare.
Skräckslagen rusar Nick ut på gatan och flyr för livet. Han hamnar på sjukhus och kan inte riktigt avgöra om det han sett i kyrkan är verklighet eller bara inbillning, orsakad av hans knarknojor. Polisen viftar bort Nicks historia, men Travis beslutar sig för att på egen hand forska i saken och upptäcker snart att det finns spår i kyrkan som bekräftar Nicks bisarra berättelse.
Efter en rad strapatser börjar Travis och hans familj på allvar inse att någonting hemskt håller på att hända i Los Angeles. Tevenyheterna berättar om hur folk beter sig märkligt, men även attackerar och biter ihjäl varandra. Travis, Madison och Nick blir själva också ögonvittne till en uppskakande händelse som tvingar dem att definitivt inse den skrämmande verkligheten – en mystisk smitta förvandlar folk runt om i Los Angeles till köttätande levande döda.
Olycksbådande igenkänningsfaktor
Travis, Madison, Nick och Alicia barrikaderar sig hemma i villan. De beslutar sig för att samla ihop lite förnödenheter, fly stan och söka skydd ute i öknen. Men först måste Travis varna sin son och ex-fru Liza (Elizabeth Rodgriguez).
Telenätet svajar, så telefonerna fungerar dåligt. Travis beger sig därför ut på vägarna för att hämta sitt ex och Chris. På väg tillbaka till hemmet fastnar trion i centrala Los Angeles där kravallpolis försöker stävja de våldsamma upplopp och plundringar som brutit ut i svallvågorna efter den eskalerande zombiesmittan.
Travis, Liza och Chris söker skydd hos den El Salvadorianske frisören Daniel (Rubén Blades), hans fru Griselda (Patricia Reyes Spíndola) och deras dotter Ofelia (spelad av svenskfödda Mercedes Mason). Tillsammans lyckas de fly oroligheterna i Downtown och ta sig tillbaka till El Sereno och Travis familj.
Mer ska inte avslöjas om handlingen här.
Dramatiken ökar snabbt och alla som följer The Walking Dead kommer att sitta som fastnaglade framför den nya serien. De två första säsongerna av Fear The Walking Dead bjuder på samma oemotståndligt intensiva skådespeleri, olyckbådande domedagskänsla och nervkittlande spänning.
Vilka ska vi vara mest rädda för?
I The Walking Dead är undergången redan ett faktum.
Med Fear the Walking Dead, som utspelar sig under zombiesmittans första tre veckor, hade producenterna ett helt annat utgångsläge. Här kliver vi in i en vardag där allt till en början är precis som vanligt, men där vi oroväckande snabbt hamnar i ett samhälle på gränsen till kollaps.
– Vårt främsta mål var att skapa en atmosfär som andas olust och ångest, en olycksbådande känsla av att någonting är på väg att hända. Det förklarade Dave Erickson i en intervju med Variety (augusti, 2015).
En annan sak som man ville belysa var frågan om vad som egentligen skiljer människan från djuren.
– Vad händer med oss om vi ställs inför en sådan här katastrof? Lockar det fram våra bästa eller sämsta sidor? Vad borde vi vara mest rädda för, zombierna eller våra egna medmänniskor? Det undrade Adam Davidson (som också regisserade de tre första avsnitten) i samma intervju.
Disbänksrealism – och zombier, förstås
Till en början påminner Fear The Walking Dead mer om ett traditionellt relationsdrama än en skräckserie.
– När vi började förbereda serien pratade vi inte alls om ”Walkers” och zombier, avslöjade AMC-chefen Charlie Collier för Variety.
– Istället diskuterade vi hur tillvaron skulle se ut för föräldrar med splittrade familjer. Hur skulle de reagera och klara sig om de ställdes inför en apokalyps, och inte var poliser eller tillhörde andra yrkesgrupper som är tränade att slåss för att överleva? Hur skulle en studievägledare och lärare hantera en zombiekatastrof?
– Jag gillar att Travis är så vanlig, berättade Cliff Curtis i samma intervju.
– Han är inte alls föreberedd på sådant här. Han är en enkel familjeman. Jag vet att det är trendigt att vara en anti-hjälte. Men samtidigt är det svårt att vara en av de goda, en person som tar ansvar för sin plats i samhället och respekterar spelreglerna.
– Och även om vi inleder serien med fokus på komplicerade familjerelationer, så förvärras deras konflikter av zombieapokalypsen, tillade Dave Erickson.
– Den stora utmaningen var att berätta en story där tittarna redan vet vad som pågår, berättade Greg Nicotero för Techradar.com (augusti, 2015).
– Det handlar om en annan slags dynamik. Ett slags Hitchcock-spänning där vi bara väntar på att rollfigurerna också ska förstå vad som händer runt dem medan vi skriker ”Gå inte i närheten av dem”!
Ett nytt slags zombier
Producenterna var väl medvetna om att publiken förväntar sig att få se blodtörstiga zombier.
– Och folk kommer inte bli besvikna, lovade Erickson i samma Variety-intervju.
Men karaktärerna i Fear The Walking Dead är inte tuffa snutar, samurajsvingade tjejer eller armborstskjutande ensamvargar som i The Walking Dead
– Tempot är lite lugnare i Fear the Walking Dead, fortsatte Erickson. Här får karaktärerna faktiskt tid att känna efter hur det känns att tvingas döda en annan människa.
Zombierna i den nya serien är också lite annorlunda.
– De är inte halvruttnande lik, utan människor som precis blivit smittade, dött och vaknat till liv igen. För våra huvudkaraktärer är de därför inga monster, utan släktingar, vänner och grannar som blivit sjuka och som de vill hjälpa, påpekade Adam Davidson.
– Vad händer om du tvingas konfrontera en kollega som du fikade med igår och plötsligt måste göra något som du aldrig trott dig själv vara kapabel till? Vad händer inom dig då? De här människorna dödar inte zombier. De dödar andra människor utan att veta om det är nödvändigt eller om de kanske kan botas.
Digitalt splatter i Kanada
Inspelningarna av säsong ett gick under kodnamnet Cobalt (ett namn som också får sin förklaring i slutet av den första säsongen) innan producenterna avslöjade seriens slutgiltiga titel. Pilotavsnittet är inspelat på plats i Los Angeles, men resten av serien är filmad i Vancouver, Kanada.
– Det finns många platser i Vancouver som verkligen påminner om Los Angeles, berättade Lorenzo James Henrie i en intervju med CBC News British Columbia (augusti, 2015).
– Det går inte att se att kravallerna i centrala Los Angeles är inspelade i Vancouver.
(Säsong två är inspelad i Rosarito, Mexiko.)
The Walking Dead är inspelad med 16 mm-film eftersom man vill skapa en lite råare, mer filmisk atmosfär. Men spin-off serien är helt digitalt inspelad.
– Här ville vi ha en lite krispigare känsla, berättade Greg Nicotero för Techradar.com (augusti, 2015).
Att använda 4K har också inneburit en del nya utmaningar för Nicotero och hans effektteam.
– Detaljerna och färgerna blir betydligt skarpare när man filmar digitalt. Därför fick vi ta fram ett nytt slags blod och ljussätta scenerna på ett annorlunda sätt. Att filma digitalt ställer också högre krav på smink och specialeffekter eftersom fotot blir så närgånget. Det är mycket svårare att fuska med detaljerna. Det fanns tillfällen när vi verkligen måste se till så att man inte kan se på närbilderna att de som spelar infekterade karaktärer använder kontaktlinser.
De digitala effekterna är inte fler i spin-off serien, men annorlunda.
– De visuella effekterna är inte så uppenbara här som i The Walking Dead när man ser zombier bli halshuggna så att blodet fontänsprutar eller horder med tusentals zombier välla fram. Då vet man att det handlar om digitala specialeffekter, menade Nicotero.
– I Fear the Walking Dead tror jag inte tittarna upptäcker effekterna lika tydligt.
Tävlingen avgjord!
Fear the Walking Dead
Nu är den rafflande tävlingen med de två första säsongerna av Fear the Walking Dead på Blu-ray avgjord!
Vi säger massor med grattis till vinnarna som hade svarat precis så här:
* I vilken stad utspelar sig Fear the Walking Dead?
Svar: 1, Los Angeles
* Vilket yrke har Travis i serien innan zombierna sabbar hans försörjning?
Svar: 1, Lärare
* Vad kallas zombierna i The Walking Dead?
Svar: 3, Walkers
Och vi som vann heter:
Ingvar Bergfoth, Eksjö
Claes Fast, Borås
Rickard Segerström, Stockholm
Virtual Reality
Test: Oculus Gear VR
Det är mycket snack om VR, Virtual Reality, nu. Igen.
Publicerad i HemmaBio 10, 2015
Mest kända just nu är förmodligen amerikanska Oculus. Vi har kikat på deras "konsumentvariant" Gear VR, som använder en Samsungmobil som skärm och motor.
Av Jonas Olsson
Jag har personligen intresserat följt utvecklingen av VR ända sedan jag blev helt frälst efter att ha sett Gräsklipparmannen på bio 1992. Strax efter det provade jag själv i en spelhall på Norrlandsgatan i Stockholm, som hade ett par VR-maskiner (enligt ryktena fanns det då bara några stycken i hela världen och de kostade minst 500 000 kronor styck).
Där stod man på en rund plattform med ett räcke runt om så man inte skulle trilla ner när man snurrade runt, och den tunga VR-hjälmen och handkontrollen var, om jag inte minns helt fel, anslutna med feta kablar hängandes till ett tungt bälte man fick svänga på sig runt midjan.
Och det var helt otroligt ballt! När man i förstapersonsspelet Dactyl Nightmare sträckte fram armen så blev min hand laddad med en kantig pistol i den virtuella världen. Man kunde kolla runt, uppåt, nedåt och åt alla håll. För att gå framåt i det som liknade en pelarsal med schackrutigt golv tryckte man på en knapp med tummen. Wow! Och att gå ner för en trappa var verkligen häftigt och lite läbbigt.
Ett skrik hördes någonstans uppe från höger. Jag tittar upp, och där kommer en drake flygandes mot mig. En drake som skulle få smaka på bly från min pickadoll. Jag dog upprepade gånger, men skyllde sedan allt på den sega grafiken.
Det här var skithäftigt när det begav sig, och kön till spelen var alltid lång. Men idag skulle man förmodlige garva gott. Grafiken var i jämförelse med dagens spel usel, och pistolen kändes som att den var av gummi när man rörde på armen. Men kul var det, och helt klart fina minnen för livet.
Äntligen funkar det
Nu var det bara en tidsfråga innan vi skulle få VR hemma. Härligt!
Så blev det dock inte.
Det tvärdog ganska snart, och sedan blev det under lång tid väldigt tyst. Och det fortsatte vara tyst ända tills för ett par år sedan, då en entusiast med ett garageprojekt (Oculus) drog igång allt igen.
Nu är VR hetare än någonsin, även om vi fortfarande inte är riktigt framme än. Visst finns det grejer som funkar här och nu, men det mesta är fortfarande utvecklingsmodeller som inte är tillräckligt färdiga för att de ska gå att sälja i någon större utsträckning. Men det är nära nu, förmodligen bara några månader, max ett år, bort innan det börjar lossna ordentligt.
Vill du inte vänta längre så finns det dock grejer att köpa nu, till exempel Oculus smarta samarbete med Samsung – Gear VR – och det är den nya uppdaterade versionen av Gear VR som tar Samsungs S6, istället för den tidigare och klumpigare modellens Galaxy Note 4, som vi kikar på här.
Det hela är verkligen fiffigt tänkt – mobilen har ju allt: en fin skärm, wifi, lagringsutrymme, etablerad plattform (Android), batteridrift (försörjer även headsetet) och så vidare. Knäpp fast den framför linserna, och sedan är du igång!
Att kontrollera Gear VR och mjukvaran du vill köra görs med pekplattan på höger sida och med huvudrörelser som flyttar runt markören på skärmen. I mitten av plattan finns en liten pigg som indikerar "OK" och ovanför den en returknapp. Fungerar riktigt bra, även om en blåtandskopplad handkontroll är överlägset, särskilt med spel då det är jobbigt att hålla handen i huvudhöjd någon längre stund.
Stabilt bygge
Själva headsetet håller riktigt skaplig byggkvalitet i blank vit plast med svarta detaljer och skönt skumgummi (går att byta ut) mot ansiktet. Ett digitalt cyklop helt enkelt. Komforten är helt okej, och de är inte alls lika tunga och irriterade på näsroten som bildskärmsvisiren från till exempel Sony (HMZ-T3W) som vi testat tidigare. Det som väger här är i huvudsak mobiltelefonen, men tack vare de sköna huvudbanden får man snabbt till det utan att belasta vare sig näsbenet eller pannan.
Hörlurar ansluter du till mobilens uttag, vilket det finns en skåra i fronten för, och med dem på fullbordas upplevelsen. Man blir liksom helt isolerad och innesluten. En inte helt bekväm känsla, i alla fall inte i början, då man lättar på visiret och kikar ut lite då och då för att liksom bara kolla läget i den verkliga världen.
Bio på månen
Väl igång finner du dig sittandes i ett rum, med full sikt åt alla håll och menyn radar upp sig framför dig. Vrid på huvudet så markören hamnar på önskad ikon och tryck på ok. Det första jag kollade på var en serie medföljande 360-bilder, och flämtade till högt när jag tittade rakt ner och såg att jag befann mig högst upp på tornet på en skyskrapa. Svindel? Skämtar du.
Vyerna är spektakulära men bildkvaliteten är, om man ska vara ärlig, inte den allra bästa. Sämst blir det utåt kanterna, och det är rätt pixligt och överlag inte den allra bästa upplösningen. Men fräckt är det.
Filmsekvenser är ännu något sämre, där färgnyanser bildar sjok av färg utan detaljer, en gräsmatta blir bara en färgplatta, men känslan när man flyger över vattenfall och raviner är storslagen.
Rent digitalt material som animeringar och spel är det som fungerar bäst. En riktigt fräck detalj är att du kan kolla film i en virtuell biosalong, där du sitter helt ensam i en stor biograf. Eller varför inte i en fin hemmabio, eller på månen (!). Du sitter där i en stol på månens yta med en stor duk framför dig. Häftigt, var min direkta reaktion, och så vred jag huvudet och tittade ner till höger. Där stod det en bägare med popcorn och en projektor. Ja, inte på riktigt då, men ändå. Kul. Men kvaliteten på bilden är alltså bäst i mitten och tappar snabbt utåt kanterna, där det geggar ihop sig en del.
När det gäller utbud av material att ladda din Gear VR med är det i dagsläget ganska skralt, och det mesta kostar en slant, men mer är på gång. Så det är inte för innehållet du aspirerar på det här, det är upplevelsen. Även om det långt ifrån är något för alla.
Huvudvärk då? Det var faktiskt inga problem, men så satt jag max en halvtimme i taget. Precis lagom.
I övrigt fungerar Gear VR riktigt skapligt. Vi hade dock en del problem med kraftig imma på linserna efter bara någon minuts användande, vilket den inbyggda fläkten egentligen ska fixa. Men på vårt testexemplar fungerade det alltså inget vidare. Fick ta av visiret och putsa linserna med jämna mellanrum.
Fundering, framtid, konkurrenter
Kommer jag då att köpa en Gear VR själv? Eller är det bara en "kul grej" man snabbt tröttnar på? Nja, till viss del är det ju det, och det är egentligen den skarpa varianten av "Rift" som kopplas till min dator jag personligen väntar på. Och det kommer som sagt även ytterligare intressanta kandidater med riktigt fina specifikationer på pappret, förhoppningsvis redan inom några månader.
Men samtidigt är det här riktigt häftigt, jag älskar VR, det finns idag, det funkar hyfsat och jag gillar det verkligen. Trots en hel del brister.
Men eftersom jag inte är på väg att skaffa en ny mobil på ett bra tag, så faller det dessvärre redan där. Om jag däremot skulle få för mig byta telefon till en Galaxy S6 så blir det dock en helt annan femma, och ett köp skulle förmodligen överläggas.
Men så är jag ju en obotlig teknik- och pryldåre också.
Och det här är bara början!
OCULUS GEAR VR
Vad: Headset VR
Vikt: 420 gram
Pris: ca 2 000 kronor + telefon
Info: samsung.se
Vad du än gör, missa inte denna härliga gravplundring!
RISE OF THE TOMB RAIDER 20 YEAR CELEBRATION
Hur firar man bättre spelvärldens främste hjältinna tillika gravplundrare, än med en smaskig 20-årsutgåva?
Av Christian Moberg
Under 20 år har Lara Croft fått agera allt från actionhjältinna, sexsymbol, utsatt nykomlig och stark huvudkaraktär överlägen sina manliga diton, och det senaste spelet är en fager uppvisning i bra berättande, härlig action och maffig frihetskänsla bland bergstoppar, skogar och grottor där jakten på evigt liv ska hittas innan en ondskefull organisation får tag på det.
PS4-spelarna har fått vänta ett helt år på detta spel då det gjordes Xbox One-exklusivt när det kom förra året. Nu är det äntligen dags, på Laras tjugoårsdag dessutom, och det firas i denna utgåva som utöver originalspelet också innehåller båda tilläggen till kampanjen Baba Yaga: The Temple of the Witch och Blood Ties. Dessutom får vi VR-stöd till Sonys VR-satsning och ett nytt Co-Op-läge i Endurance mode. Vi får också den nya extreme survivor-svårighetsgraden, 20 Year Celebration-kläder och vapen samt sjutton olika Lara-skins. Allt detta i ett och samma paket som tillsammans resulterar i över femtio timmar spelande, fantastisk grafik, spännande story och svindlade spelmoment rakt igenom. Jag älskade Rise of the Tomb Raider när det först kom till Xbox One förra året, nu älskar jag det plötsligt ännu mer. Vad du än gör, missa inte denna härliga gravplundring!
Genre: Äventyr
Utvecklare: Crystal Dynamics
PEGI: 18
Testat på: PS4
Spelglädje 9/10
Grafik 8/10
Ljud 8/10
Online 8/10
Totalt 8/10
Recension
DEUS EX: MANKIND DIVIDED
På jorden, i en snar framtid, råder en ganska spänd tillvaro för människan.
Befolkningen är uppdelad i två läger, så kallade Augs, människor med robotinplantat, robotkroppsdelar etcetera. samt Naturalisterna, de utan något av nyss nämnda förstärkningar, 100 % människa och inga plåt-Niklas-fasoner.
Eidos Montreal har under fem års tid snickrat på uppföljaren till den uppskattade föregångaren Deus Ex: Human Revolution. I Mandkind Divided som detta spel heter spelar vi återigen som Adam Jensen, en agent med mer robotdelar än vanliga kroppsdelar, som måste stoppa en stundande katastrof och skådeplatsen blir ett framtida Prag.
En stad där vakter och militär bevakar varje litet steg vi ”Augs” tar, det blir därför till att smyga och improvisera när det gäller att utföra uppdrag i den stora staden. Upplägget är öppet och fritt, även om del moment såklart måste göras i en viss ordning.
Det tar ärligt talat en rejäl stund för mig att börja tycka om det här spelet. Jag vet inte om det är den extremt ojämna grafiken, de ganska usla röstskådisarna eller den ihåliga historien som bär skulden till detta. Det tar flera timmar innan jag tar mig ur den initiala besvikelsen med dålig bilduppdatering samt den ryckiga och svårlärda kontrollen som irriterat mig från första spelmomentet.
Men sen händer något. När kontrollen sitter och jag accepterar att det är konstant irriterande bakgrundsmusik spelet igenom och blockerar ut Adam Jensens viskande stämma som väser fram plattityder, så slår det mig att jag sitter och tycker det är jäkligt spännande och kul att försöka planera hur man ska ta sig förbi en vaktpost med de få vapnen jag har.
Att experimentera med alla fördelar implantaten och robotproteserna ger mig är också riktigt roligt och bäddar för variation. Spelet underhåller därför trots sina många tillkortakommanden, något som inte händer allt för ofta.
Som hel produkt är det långt ifrån det bästa jag spelat i år, inte ens topp tio, men rätt kul är det, och kan man acceptera en hel drös med skönhetsfläckar så är det ändå ett rätt underhållande stealth action-spel.
Ingen kärlek vid första ögonkastet direkt alltså, snarare ett arrangerat giftermål där motparten inte är så helt hopplös som det först verkade.
Genre: Action
Utvecklare: Eidos Montreal
PEGI: 18
Testat på: PS4
Spelglädje 7/10
Grafik 5/10
Ljud 5/10
Online nej
Totalt 6/10
Test: Anthem AVM 60
Transparent försteg
Är du riktigt hemmabiointresserad kommer du förmodligen så småningom börja snegla på ett separat försteg. Ett stekhett alternativ just nu är Anthems nya – AVM 60. Vi kollar!
Av Jonas Olsson
För ett par år sedan kom Anthems senaste receivergeneration med en helt ny design. Borta var de flesta knapparna på fronten och man satsade på ett ganska rent formspråk och kolsvarta lådor. Kvar i sin ursprungliga form var dock förstegen AVM 50 och D2v som sett likadana ut i många år, och som fortsatte att produceras i Kanada när resten gick till Asien. Helt fantasiska och välljudande apparater som länge legat i topp på våra favoritlistor här på redaktionen. Nu är de gamla mer eller mindre utfasade, förutom värstingen D2v 3D som verkar hänga sig kvar ett tag till.
Vi har känt på det nya försteget AVM 60 som kostar runt 43 000 kronor, i jämförelse med AVM 50 som i sin sista version låg på runt 75 000 kronor. Men som sagt, de är knappast jämförbara rakt av, AVM 60 är en helt annan maskin.
Uppdaterad och laddad
Designen på försteget är alltså ganska ren och helt enhetlig med receivrarna, alla har samma låda. Vilket även gäller de plastiga knapparna, styrkorset och displayen. I övrigt känns bygget hyfsat stabilt. På fronten finns också hörlursuttag, en hdmi med MHL och USB för systemuppdatering under en liten lucka.
Vänder vi på apparaten och synar baksidan möts vi av en ren och tydlig layout med guldpläterade kontakter. Att man numera kan hålla baksidorna hyfsat städade beror till stor del på att man skrotat alla analoga videokontakter och koncentrerar sig helt på hdmi, som på AVM 60 betyder 7 in (plus en på fronten) och dubbla ut. Här handlar det trevligt nog också om en äkta balanserad konstruktion med utgångar för 11.2 kanaler för till exempel full Dolby Atmos (7.1.4), vilket är trevligt då man inte växer ur maskinen redan imorgon.
På insidan hittar vi en seriös konstruktion med en ordentlig ringttransformator och väl valda kvalitetskomponenter i jakten på bästa möjliga ljudprestanda.
Lättstyrt
Att komma igång med Anthem AVM 60 är egentligen inga problem alls, då menyerna är enkla och tydliga utan jobbiga undermenyer. Du har 4 minnen att spara dina inställningar på och så fort du har kollat eventuella uppdateringar kör du igång Anthems egna rumskalibreringssystem ARC. Kalibrerad mikrofon och passande stativ ligger i lådan. Du laddar ner och installerar programvaran, lämpligen på en laptop, ansluter mikrofonen och processorn och mäter på minst 5 platser (kan mäta upp till 10). Lite omständligare än vanligt kanske, så läs på ordentligt och fördjupa dig gärna i de grafiska mätresultaten, det är det värt för att mjölka ur allt som AVM 60 kan ge. Det är bara att pröva sig fram tills man är nöjd, du har ju som sagt 4 minnen att leka med som du kan växla mellan. Självklart kan du också öppna dina sparade mätfiler och finjustera manuellt, men det brukar sällan ge några större vinster. (Vi kommer att återkomma till det här med autokalibrering i ett kommande nummer, och jämföra några olika system och kolla vad som faktiskt händer och sker.)
Har det den ska
Vad kan då den här maskinen? Det korta svaret på det är att AVM 60 har stöd för i princip det mesta du kan behöva idag. Här finns bland annat Dts Play-Fi, för att strömma till exempel Spotify och Tidal, Dolby Atmos (kan snart också uppdateras för Dts:X), Wifi och appstyrning. Även på videosidan är man väl förberedd med stöd för HDMI 2.2a, HDCP 2.2, 4K 60 4:4:4 och HDR.
Men det är väl inget märkvärdigt tycker du kanske? Faktum är att, historiskt sett, har de tjusigare bioprocessorerna haft lång livslängd på marknaden och därför ganska snabbt halkat efter rent tekniskt. Här har vi en sprillans ny maskin och man är längst fram med det en sådan här maskin ska ha idag. Fokus är dock fortfarande bästa möjliga ljudupplevelse.
Apparna tar över?
Fjärrkontrollen är en enkel lättviktare med gummikänsla och har belysta knappar för direktkommandon. Den gör inga försök att spela över och agera multifjärr, bara det du behöver för att köra AVM 60. Bra så. Kan kanske kännas lite fattigt med en så pass enkel fjärr i den här prisklassen, men vi har kapitulerat och konstaterat att fetingfjärren numera är död. Det är appstyrning som har tagit över. Och visst, appen till den här är riktigt bra och genomtänkt, men personligen föredrar jag en hederlig fjärr till vardags, mycket för att det tar tid med appar när du måste låsa upp telefonen och böka innan du till exempel kan ändra volymen. Men det kanske bara är jag?
Transparent
Nåväl, nu är vi igång, och dags för det viktigaste – ljudet! Vi ger Anthem AVM 60 bra arbetsförhållande med slutsteg från Burmester, Blu-rayspelare från Panasonic, XLR-kablar från Supra och högtalarkablar från Monster. Högtalarna är våra kräsna men trogna Canton Karat och MK Sound-systemet vi testar på annan plats i detta nummer.
Ljudmässigt gör AVM 60 oss inte det minsta besvikna, och som mångårig Anthem-ägare (AVM40) privat känner undertecknad igen ljudsignaturen direkt. Anthem har som vanligt ett härligt och transparent ljudfönster som är befriande rent och oansträngt. Det finns en väldigt angenäm lyster i det alerta detaljarbetet som gör att ljudet blir skarpt i konturerna där det behövs samtidigt som det avspända anslaget gör helheten ytterst behaglig att lyssna på. Det är tyst när det verkligen är tyst (ni som har lyssnat på dyra anläggningar vet vad vi menar, och det finns här) och engagerat och detaljerat när det går undan.
För visst kan AVM 60 kliva på när den ska, och det gör den! Signalhanteringen är blixtsnabb och allt får tajming och flyt med god precision. Explosioner trycker till som en käftsmäll samtidigt som transparensen bevaras och allt behåller sin rätta plats i scenariot. Och det är fortfarande helt rent.
Karaktären är som den ska vara i den här klassen med den lätthet och det engagemang man har rätt att kräva. Det här låter genomgående riktigt bra, med all sorts välinspelat material, och direkta klagomål skulle bara kännas konstruerade.
Stabilt hjärta i hemmabion
Så ska vi sammanfatta Anthem AVM 60 så är det att maskinen ser exakt ut som sina syskon, på gott och ont, och har den kompetens som krävs i den moderna hemmabion. Den klarar allt vi utsätter den för och den genomgående känslan är att det är en vuxen och ytterst trygg maskin vi har att göra med.
Ljudmässigt är det på topp, särskilt om du gillar en transparent, ren och mycket kontrollerad spelstil med massor av intrikat elegans. 43 000 kronor är förvisso en duktig slant, men på den här nivån kostar det naturligtvis en del.
Vi är nöjda. Riktigt nöjda!
ANTHEM AVM 60
Vad: Bioförsteg/processor
Antal kanaler: 11.2
INGÅNGAR:
HDMI: 8
Digital in: 2 x koax, 3 x optisk
Digital ut: 1 x optisk
USB front: Nej
Ethernet: Ja
Wifi: Ja
Analog: 5
Phono: Nej
Multi ch: 11.2
USB Dac: Nej
Bluetooth: Nej
UTGÅNGAR:
HDMI: 2
Pre out/sub out: 11.2
Hörlur: Ja
Multiroom: Nej
Mediaspelare: Dts Play-Fi
AirPlay: Nej
App för styrning: Ja
Svenska menyer: Nej
HDMI: 2.0a
HDCP 2.2:Ja
HDR: Ja
Dolby Atmos: Ja
Mått (BxHxD): 439 x 165 x 364 mm
Vikt: 9 kg
Info: www.anthemav.com
Pris: ca 43 000 kronor
FOX INNOVATION LAB
THE MARTIAN VR EXPERIENCE
Exekutivt producerad av Ridley Scott och regisserad av Robert Stromberg - Ett interaktivt, uppslukande äventyr som tar oss till Mars
Stockholm den 14 november, 2016
Fox Innovation Lab, Twentieth Century Fox forsknings- och utvecklingscenter i samarbete med RSA Films och Virtual Reality Company, meddelar idag att deras första kommersiella projekt inom virtuell verklighetsupplevelse -The Martian VR Experience - kommer att finnas tillgängligt den 15 november för PlayStation®VR (PS VR), som nyligen lanserats för PlayStation®4 (PS4 ™) och HTC Vive ™ på Steam®.
Ridley Scott är exekutiv producent för projektet och Robert Stromberg har regisserat The Martian VR Experience, ett interaktivt och uppslukande äventyr där vi som betraktare får ta del av upplevelsen ur astronauten Mark Watneys perspektiv, i hans kamp för att överleva på Mars. Användaren kan flyga in över Mars yta, styra tyngdlöst genom rymden, köra en Rover och uppleva andra nyckelscener från succéfilmen, i en 360-graders virtuellt verklig miljö.
"Jag har alltid försökt närma mig filmskapandet med ambitionen att förmedla en uppslukande upplevelse. Med de verktyg inom virtuell verklighet som nu finns tillgängliga för oss kan vi höja ribban ännu högre. Publiken kan idag uppleva berättandet på sätt som vi tidigare bara kunnat drömma om", säger Ridley Scott, exekutiv producent för The Martian VR Experience och medgrundare av RSA Films. "Mars har aldrig varit närmare än nu och jag är så glad att vi kan bjuda in människor till The Martian VR Experience."
"Virtual Reality förändrar vår upplevelse av filmunderhållning - människor kan vara betraktaren och nu även delta i handlingen", säger Robert Stromberg, regissören av The Martian VR Experience, grundare till och kreativ chef för The Virtual Reality Company. "Med The Martian VR Experience kunde vi ta Ridleys filmiska vision och skapa en uppslukande VR-upplevelse som ger människor möjlighet att vara Mark Watney, möta hans strider och uppleva hans framgångar, som om de var en del av filmen."
"The Fox Innovation Lab ligger i framkant av utvecklingen av virtuell verklighet som ett nytt berättarmedium", säger Mike Dunn, VD, Twentieth Century Fox Home Entertainment och Fox Innovation Lab. "The Martian VR Experience är ett bevis på möjligheten för filmskapare att få kontakt med publiken på nya och djupare sätt."
The Fox Innovation Labs mission är att driva utvecklingen av innovativ teknik och nya konsumentupplevelser i alla format och distributionsmodeller. Det banbrytande utvecklingscentret har ett nära samarbete med produktion, marknadsföring och distribution i alla divisioner.
Efter framgången med Fox första VR-upplevelse, med Reese Witherspoon för filmen Wild, valde Fox Innovation Lab Ridley Scotts The Martian för sitt första kommersiella VR-projekt.
The Martian VR Experience debuterade på 2016 Consumer Electronics Show (CES), valdes ut till det prestigefyllda New Frontier Program vid Sundance och mottog priserna Cannes Silver Lion, Digital Craft och Association of Independent Commercial Producers (AICP) Next VR Award.
The Martian VR Experience är tillgänglig för PS VR och HTC Vive och har ett rekommenderat butikspris på 149 kr.
För mer information besök FoxVRExperiences