Test: LG OLED 65G6V
OLED-DJUPET
LG ger oss bildkvalitet och den djupaste svärtan likt ingen annan. OLED-tekniken är på många sätt oslagbar. Vi går igenom bildkvaliteten och de fällor som finns på vägen. OLED-djupet under luppen!
Av Thomas Ytterberg
Den här gången tittar vi på G6V-modellen, LG:s dyraste OLED-variant med ett mer avancerat högtalarsystem. En supertunn panel med en fot som också rymmer högtalare och anslutningar. Foten kan vikas in vid väggmontering. Vi tittade närmare på E6V-modellen i nummer 8/2016 och gick mer generellt igenom funktioner och finesser, likt WeboS-gränssnittet. Den här gången går vi på djupet kring bildkvaliteten.
TV-bilden är från början, i LG:s kartongläge, kallat Eco och brassar på ordentligt med ljusstyrka och överdriven karaktär. Blonda hårsvall i SD-sändningar (alltså gamla vanliga standard digital-TV, Standard Definition) ser ut som nykokt spaghetti. Särskilt mycket bättre blir det inte om du inte lägger några extra meter mellan dig och TV:n. Eller går över till HDTV-sändningar förstås.
Detta är också väntat med 65 tum, och bristen på bra bild med SD-sändningar är ett allmänt problem. Du behöver längre tittavstånd eller bättre bildkällor för bra bild från TV-sändningar ifall du tänkt sitta en två, tre meter bort från 65-tummaren.
Expert-lägena rockar rätt
När vi använder bättre material fungerar bilden betydligt bättre, speciellt när vi sitter nära. Eco-läget överdriver fortfarande mycket i bilden och har funktioner aktiva som skapar smet och störningar i bilden. Något som alltså blir extra tydligt när vi sitter nära TV:n.
I vanlig ordning finns det två Expert-lägen, en för mörkt rum och en för ljusa rum. Lustigt nog har LG kastat om ordningen på dem, så att Expert-läget för "Mörkt rum" ger ljusstark bild, 300 nits med uppljusad tonkurva och överdrivna färger.
Vicev ersa i läget som kallas för "Ljust Rum" med 200 nits och en annan gamma-inställning. Men det är inget stort problem för de har samma effekt på bilden så länge inställningarna är desamma. Det som skiljer dem åt är reglage för OLED-ljus, Gamma och Färgskala.
Här blir det tillsammans med bättre källmaterial, likt HD-sändningar, Netflix och även SVT Play i vissa fall, tydligt att OLED-panelens förmåga till djup svärta gynnar bildupplevelsen. Kontrastrikt och mustigt utan att behöva ta till överdrifterna.
Mer ljusstyrka
Samtidigt är 2016 års OLED-modeller också mycket ljusstarkare än tidigare modeller. Vi kan lysa ut bilden ordentligt och det blir aldrig problem ens i ljusa rum mitt på dagen.
Här är apparaten jämförbar med en typisk LCD-TV i sin förmåga att lysa på ordentligt. Borta är alla tvivel om att en OLED skulle vara ljusstark nog för ett ljust vardagsrum. OLED 65G6V är faktiskt ljusstarkare än LG:s egna LCD-modeller. Fast det har nog mer med LG:s teknik och marknadsbeslut att göra.
En nyhet är att spelläget ger lägre latens än tidigare, alltså fördröjningen av bilden som stör i spel. Leo Bodnar Input Lag tester meddelar att vi har en latens på 35 millisekunder vilket är bra. Men detta skiftar. Ofta börjar mätningen på kring 65 ms där den hoppar i nivå och först 20 till 30 sekunder senare stabiliseras runt 35 ms. Detta beteende upprepades vid alla försök.
Ett kliv framåt
Annat är också bättre på 2016 års OLED-modeller. Tidigare modeller, särskilt de enklare varianterna, har problem med att skuggtoner och nyanser nära svart blir "brusiga" eller visar upp bandning, en slags smutsfläckig nyansering av mörka nyanser. Problemet har varierat cykliskt och baseras på hur panelen fungerar rent tekniskt. Vi ser inget av detta fenomen hos testexemplaret, och då återkom vi med mätningar och testbilder vid flera tillfällen under en tvåveckorsperiod.
Betraktningsvinklarna är inte något problem över huvud taget. Vi kan se en något kallare vitbalans när vi kliver långt, långt åt sidan. Också det en förbättring mot föregående generationer som kunde skifta mot grönt, gult eller turkos mot sidorna. Inte lika tydliga skiftningar som med en LCD-TV men fortfarande tillräckligt så att det kunde märkas.
Nu är det inget som helst problem i praktiken. Ja, vi kan spåra problem och avvikelser i bilden när vi letar efter dem. Lite mörkare kanter. Lite svagt brus i mörka nyanser. Inte exakt samma vitbalans över hela ytan. Och så vidare.
Men den här typen av problem kan man idag finna hos så gott som alla TV-apparater. Det finns alltid något att anmärka på. Och i fallet med LG:s OLED och 2016 års modeller är felen få och små. LG har till och med ändrat så att menyerna följer TV:ns vitbalans. Borta är det starka och blåvita ljuset i menyerna som fick bilden att se gul och mörk ut varje gång en meny låg framme.
Kontrastomfånget finns där
Kvar har vi då en bildkvalitet som är oerhört njutbar. Den där tvärsäkra djupsvärtan, nyansomfånget och förmågan att sätta en upplevelse av djup och dynamik i bilden. Vi får det med Blu-ray och vi får det med Netflix. Till och med DVD funkar, bara du har tillräckligt avstånd till TV:n. All form av traditionell bild ser fantastisk ut.
Och det kommer också med UltraHD Blu-ray och HDR. Problemet med HDR-bilden är som vi konstaterat tidigare är att det är så sprillans nytt att vi ännu inte har några tydliga referenser av hur det exakt ska se ut. Men OLED 65G6V mäter mycket väl och följer riktlinjerna för hur HDR ska se ut.
Och det är verkligen en utmärkt, mustigt bild med dynamik och nyanser både hos svärtan och mellantoner. Kanske är 65G6V lite "luddig" och inte exakt i hur den återger de ljusaste toner, alltså högdagrarna? Svårt att säga, för referensmonitorer för HDR är inte direkt något det strösslas med då de kostar långt mer än de flesta småbilar.
Det vi kan konstatera om HDR-bilden är att den vinner på att ställas om något, för direkt ur kartong är den lite undermålig. Enkla knep får till en HDR-bild av rang. Det finns till och med kalibreringsreglage för HDR-bilden. Men de fungerar inte hela vägen utan man försämrar bilden och tillför posterisering.
Posteriseringsproblem
Helt perfekt är det inte. Vi noterar främst tre problem hos den här modellen. LG har ännu inte riktigt precisionen i hur den sätter nyanser nära svart. Ett mindre problem på det hela stora men ändå något som leder till kompromisser när vi finjusterar och kalibrerar.
Problem två är nivån av posterisering, alltså tydliga steg mellan närliggande nyanser. Det tonar inte gradvis på rätt sätt och ironiskt nog är det Expert-lägena som har störst problem med detta. Vi har en separat förklaring och en bild som förhoppningsvis överlever att tryckas. Ett stort problem? Nej. Men en alldeles onödig svaghet. Andra tillverkare hanterar detta mycket bättre och snyggare men LG verkar lalla runt på den här punkten.
Just när det gäller detta är Panasonics sista generationer plasmamodeller fortfarande de överlägsna kungarna. Är det förmågan att återge svart och andra nyanser nära svart som får dig att uppskatta din plasma? Då kan du fortsätta med det även i år.
Inte rätt filmflyt
Tredje problemet är att vi noterar att 1080p/24 inte flyter exakt som det väntas göra. Detta med Trumotion-funktionen avstängd. Vanligaste orsaken till detta är att TV:n internt gör om 24 bilder i sekunden till 60 Hz (3:2-repetition) vilket skapar den effekt som kallas "judder" när bildrutorna repeteras olika lång tid. Då jämför man med att genomföra samma repetition i Blu-rayspelaren. Flyter bilden fortfarande likadant genomför TV:n en 3:2-repetition.
Problemet med G6V är att 60 Hz ut ur Blu-rayspelaren istället blir än värre, rent av släpigt hackande. Som att den gör något galet. Och vi har observerat samma fenomen förut hos testexemplar av LG:s apparater, såväl LCD- som OLED-modeller. Men undertecknad har också noterad att problemet varit borta på en del modeller när jag träffat på dem senare, till exempel för kalibrering.
Det kan också vara något som åtgärdas med ny programvara till TV:n. Lösningen tills vidare är att använda Trumotion-funktionen som interpolerar bildrutor. Ställer du den till Personlig med De-judder till 1 eller 2 flyter det mer som väntat. Värdet på 3 eller högre ger dock tydliga fel i bilden, dubbla konturer och liknande. Högre värden ger också det överdrivna flytet som inte stämmer överens med bilden från en film.
LG OLED 2016
Vi har synpunkter och är tydliga med dessa. För det är just dessa synpunkter som gör att man kanske inte blir helt nöjd med en OLED från LG av 2016 års modell. Posteriseringen stör, när det inte tonar jämnt när vi försöker ställa in bilden optimalt för ett mörkt rum. Detta är det största problemet. När vi försöker optimera bilden för den situation där en OLED gör sig som bäst kommer vi att försämra bildkvaliteten.
Fast när vi talar om så dyra apparater, kring tusen kronor tummen som G6V och E6V-modellerna utgör, vill vi känna smaken av perfektion. Kritiken handlar egentligen därför om en besvikelse. Det är inte så perfekt som vi hoppades och har inte den precision vi förväntar oss.
För sätter vi den bildkvalitet vi får i perspektivet att det ska jämföras med allting annat där ute på marknaden är det egentligen bara dumt att känna sig besviken. Det här är fortfarande den högsta bildkvalitet du kan få 2016. Är det djupaste svärtan, ett enormt kontrastomfång och precision i färgerna ditt mål? Då är det här du ska titta. Svårare än så är det inte!
Bildinställningar för HD och SD
Utgå från någondera Expert-bildlägena (nollställ om det behövs) och ändra följande:
OLED-ljus: Styr ljusstyrkan hos panelen
• 100 320 nits
• 58 200 nits
• 30 120 nits
• 17 80 nits
• 0 33 nits
Detta vid 25 procents snittljusnivå i bilden. Ljusare bild överlag ger mindre ljusstyrka i vitt. Reglaget har också inverkan på vitbalansen. Bilden blir gradvis grönare när vi kliver under 20 på reglaget.
Kontrast: Sällan över 90. Ställs med testmönster
Ljusstyrka: Ställs med testmönster. 50 med gamma i 2,2-läget.
Vitbalans: Varm2 eller Varm1 ifall Varm2 upplevs som gulgrön.
Trumotion: Av. Eller med Personlig och De-judder på 1 eller 2
Gamma: 2,2-läget bäst för allroundbruk. 2,4 och BT-1886-läget ger tydlig posterisering.
Färgskala: Auto. Bred ger överdrivna färger.
Aktivera funktionen Ultra HD Deep Color djupt nere i Allmän-menyn.
HDR-bildinställning
Bildläge: HDR-Standard
OLED-ljus: 100. Dämpa om det behövs. Reglaget på 60 gav 350 nits som maximal ljusstyrka
Kontrast: 95
Ljusstyrka: 50
Exakta nivåer kräver testmönster och sådana är på väg i form av nya testsskivor.
Färgskala: Bred för större täckning av P3-färgrymden.
Vibalans: Varm2 mest korrekt men aningen gröngul. Varm1 mer blå men mer balanserad mellan röd och grön.
Fakta LG OLED 65G6V
Mått: 1461 × 883 × 243 mm, 32 kg
Paneltyp: OLED, 3 840×2 160 pixlar, passiv 3D
Smart-finesser: WebOS: Youtube, Netflix 4K/HDR, SF Anytime, Viaplay, Skype, Spotify, webbläsare etc. Smartphone-app, mediaspelare, DLNA, MHL, trådlöst nätverk, Miracast, Widi, etc.
HDMI-anslutningar: 4
Pris: ca 70 000 kronor (Augusti 2016)
Info: www.lg.com/se
PLUS
Det dynamiska omfånget
MINUS
Posterisering i Expert-läget
SUMMA
Fortfarande bäst!
Publicerad i HemmaBio 9/2016
Pressrelease
Elgiganten har den bästa servicen
Elgiganten ger det bästa kundbemötandet och servicen i hemelektronikbranschen enligt svenska folket.
– Jag är otroligt stolt och tacksam över att kunderna har en sådan positiv upplevelse av oss och vill dedikera det här priset till våra medarbetare som gör ett sådant fantastiskt arbete med våra kunder varje dag, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.
För femte året i rad har ServiceScore® undersökt hur svenska folket upplever hur olika företag ger dem service och bemöter dem som kunder, samt vilka företag som de anser har gett dem service över deras förväntningar.
I år valde svenskarna att fram upplevelsen av Elgiganten som därmed fick det högsta servicebetyget i kategorin Hemelektronik.
– Vi har under många år, jobbat hårt och målmedvetet med att förbättra servicen och kundernas upplevelse av oss och det har varit ett tufft arbete, men det här priset är ett gyllene bevis på att det verkligen gett resultat. Av alla utmärkelser vi vunnit det senaste året, så är det den här jag värderar allra högst. Jag är otroligt stolt och tacksam över att kunderna har en sådan positiv upplevelse av oss, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.
– Att ta ett strategiska beslut om att vi ska ha kunden i fokus betyder däremot ingenting utan människor som genomför dom och jag vill därför tillägna det här priset till våra 3700 medarbetare, som med stort engagemang och ett leende på läpparna tar så fantastiskt god hand om våra kunder varje dag. Medarbetarna är vår största tillgång, fortsätter Niclas Eriksson.
ServiceScore® utnämningarna bygger på svaren från en riksrepresentativ undersökning där över 3000 personer i åldrarna 18 - 79 år har fått besvara hur olika företag ger dem service eller bemöter dem som kunder, samt vilka företag som de anser har gett dem service över eller klart över deras förväntningar! I år omfattade undersökningen företag från ett 20-tal branscher.
LG LANSERAR ÅRETS BÄSTA TV-MODELLER
OLED, HDR & ULTRA HD 4K
LG lanserar med start i april årets nya TV-modeller med bland annat kombinationen av OLED och HDR samt ULTRA HD 4K även i de lägre prisklasserna.
Under april lanseras tio nya LED-modeller med ULTRA HD 4K-upplösning och HDR-teknik. Samtidigt lanseras även fyra nya instegsmodeller med Full HD-upplösning. För de som anser att endast det bästa är bra nog kommer LG att under perioden maj till och med juli att lansera årets nya OLED-modeller där samtliga är försedda med HDR-teknik.
— Efter hyllningarna och alla utmärkelser för våra nya modeller under CES 2016 är det fantastiskt roligt att nu äntligen kunna lansera dem på den svenska marknaden, säger Erik Åhsgren, nordisk produktspecialist inom Home Entertainment på LG Electronics.
De två saker jag personligen tycker är mest spännande är att ULTRA HD 4K nu blir tillgängligt för alla och att de flesta av de nya modellerna kommer med HDR, som ger en helt fantastisk tittarupplevelse.
Ultra HD 4K-TV åt alla
Toppmodellen i lansering under april är LG UH950V, som kommer utrustad med Super UHD, HDR Prime och ett ljudsystem på 40 watt. Övriga LCD-modeller med Super UHD är UH850V samt den något enklare UH770V. Samtliga av dessa modeller bygger på en helt ny IPS-panel med en uppdateringsfrekvens på 200 hertz och ett nytt ytskikt som minskar reflexer i skärmen. De har dessutom dubbelt så hög färgprecision med upp
till sju gånger bättre kontrastförhållande tack vare en mjukvara som analyserar och förbättrar kontrasten (dynamisk kontrast) samt Wide Color Gamut, som ger en färgrymd på 120 procent av vad normala TV-modeller kan hantera.
Övriga LED-nyheter är Ultra HD 4K-modellerna (HDR) UH750, UH700, UH668, UH664, UH661, UH625, UH620, UH615 och UH610 samt Full HD-modellerna LH604, LH570, LH545, LH541, LH530 och LH510. Dessa kommer att finnas i svenska butiker under april.
Under maj släpps UH650, UH635 och UH630, som alla är Ultra HD 4k med HDR, och Ultra HD 4K-modellen UH600. I maj lanseras även Full HD-modellerna LH 590 och LH560.
Oslagbara OLED och HDR för de verkliga finsmakarna
För de riktiga entusiasterna är det LG:s nya OLED-modeller med 4K-upplösning och HDR som gäller. Den största nyheten för 2016 är att samtliga nya OLED-TV-modeller kommer att levereras med HDR-teknik, som ökar detaljrikedomen i de mörka och ljusa områdena på skärmen. Det är med OLED och dess perfekta svärta som HDR-tekniken visar vad den verkligen tillför.
De första nya OLED-modellerna för året är LG B6 och LG C6, vilka lanseras under maj/juni. Under sommaren följs dessa upp av LG E6 med Blade Slim-design, Crystal Back Cover och en inbyggd soundbar med 2.2-ljud på 40 watt. Modellen kommer i storlekarna 55 och 65 tum.
LG:s nya TV-modeller för 2016 kommer att lanseras succesivt med start i april.
GameFlys Streaming App
Strömmade TV-spel med konsolkvalitet direkt i teven
LG Electronics har ingått i ett samarbete med GameFly, som är en ledande leverantör av streamade tv-spel.
STOCKHOLM, 1 mars, 2016 – Samarbetet innebär att GameFlys Streaming App kommer att finnas tillgänglig i smart TV-modeller baserade på LG webOS vilket gör att användare får tillgång till hela GameFlys bibliotek med premiumspel direkt i sin tv.
- Samarbetet med GameFly är oerhört spännande samtidigt som det skapar ytterligare värde för våra smart tv-kunder, säger Mika Björkstén, Nordisk Smart TV Specialist inom Home Entertainment på LG Electronics. Ägare av LG:s smart tv-modeller kommer kunna spela de senaste spelen med konsolkvalitet direkt på sin tv utan att behöva ansluta mer än en spelkontroll.
LG kommer att göra GameFly Streaming App tillgänglig i företagets smart tv-modeller baserade på webOS 2.0 och 3.0 via en plattformsuppdatering under april. Speltjänsten utnyttjar molnteknik för att strömma spelen över internet till smarta tv-apparater och andra typer av enheter. GameFlys tjänst eliminerar allt krångel med att köpa och installera flera spelkonsoler för att kunna spela sina favoritspel och en låg månadskostnad gör att LG Smart TV-ägare kan spela tv-spel till en bråkdel av kostnaden för ett tv-spel. Användare behöver bara starta sin tv för att via webOS intuitiva gränssnitt starta GameFlys Streaming App och börja njuta av sitt favoritspel.
Genom att använda den nya spel-appen kommer LG Smart TV-användare att kunna njuta av GameFly Streaming-paket, som bundlar populära actionspel såsom Tomb Raider: Game of the Year Edition, Batman: Arkham Origins, F.E.A.R. 3, Darksiders och Red Faction Armageddon. GameFlys bibliotek har dessutom familjetitlar som Lego Batman 3, Pacman Championship Edition och WRC 4.
GameFly Streaming App för LG Smart TV lanseras i Sverige och en rad andra länder med start i slutet av april. Tjänsten kommer att vara tillgänglig kort efter lanseringen. De av GameFly rekommenderade spelkontrollenheterna omfattar bland andra Logitech F310, Logitech F710 och spelkontroller för Xbox som ansluts med sladd.
Mall of Scandinavia i Solna
LG:s första nordiska konceptbutik
Konsumenter ska kunna uppleva det senaste inom hemelektronik, inklusive innovativa OLED-TV, smartklockor och mobiltelefoner
Den 12 november öppnades dörrarna till Nordens största köpcentrum Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm. I samband med invigningen öppnar LG Electronics sin första konceptbutik i Norden, där konsumenter kommer att kunna uppleva det senaste inom teknik och hemmaunderhållning. Butiken är en pop-up store som kommer att vara öppen i Mall of Scandinavia från och med invigningen till och med slutet av januari 2016.
– Det känns väldigt spännande att få möjlighet att i egen regi visa upp några av våra absolut bästa produkter i den premiummiljö som nya Mall of Scandinavia erbjuder, säger Andreas Thiel, Nordic Trade Marketing Specialist på LG Electronics. Jag hoppas att alla konsumenter som besöker oss ska bli både inspirerade och imponerade av våra senaste TV-apparater och smartphones. Vi kommer också att ha fantastiska erbjudanden specifikt för kunder som köper en LG-produkt i vår konceptbutik.
I LG:s konceptbutik kommer konsumenter att kunna se, testa och köpa utvalda produkter ur LG:s premiumsortiment inom hemmaunderhållning, mobiltelefoni och wearables. Bland höjdpunkterna märks bland annat LG:s nya 4K OLED-TV-modeller EG960V och EF950V, den imponerande 105-tums TV-modellen 105UC9, den senaste smartphone-modellen i Googles Nexus-serie, Nexus 5X och den smarta och stilrena smartklockan Watch Urbane.
TEST: LG:s grymma 4K-OLED
Perfektion från LG
LG tar OLED-tekniken vidare och kliver in på 4K-området. Men det är inte alla extra pixlar som får redaktionen att le årets bredaste leende! Bildkvaliteten har blivit bättre!
Publicerad i HemmaBio 9, 2015
Av Thomas Ytterberg
Vi har testat LG:s befintliga OLED-modeller vid ett par tillfällen och alltid imponerats av teknikens förmåga att verkligen släcka ned sitt ljus. Och då menar vi släcka ned! När en OLED-panel ska återge svart kan den släcka ned helt och inte skicka något ljus alls. Det betyder att i teorin är kontrastförhållandet oändligt.
Effekten på bilden är slående med en kontrastrik bild där bilden tecknar sig mot svart snarare än mörkgrått. Kanske lika viktigt men inte lika uppenbart är också att denna nedsläckning sker på pixelnivå. Du kan ha komplett svart pixel bredvid en helt vit vilket gör att bilden kan upplevas mer skarp och detaljerad.
LG:s OLED har därför varit de apparater som främst lockat kräsna ägare av plasma-TV. OLED är det som mest efterliknar karaktären hos en riktigt bra plasma-TV. Samma sak är svårt att uppnå med LCD-teknik eftersom de enda gångerna de når lika långt i dynamiskt omfång är när de använder zonbelysning bakom en VA-baserad LCD-panel.
Fördelar mot plasma och LCD
Fast då kan en LCD-TV med zonbleysning endast släcka ned lysdioderna i stora sjok. Förmågan att släcka ned pixel bredvid pixel är begränsad till LCD-panelens förmåga att dämpa ljusgenomsläppet. För IPS-paneler är det sällan över 1000:1 i kontrastförhållande och ofta lägre. Bilden är i grunden grådassig. En typisk VA-panel ligger runt 2500:1 i kontrastförhållande. Riktigt bra modeller klarar över 4000:1. Bättre men inte som en bra plasma.
Sedan kan alltså nedsläckningen i zoner bättra på detta med allt från 25 procent till i bästa fall över det dubbla kontrastförhållandet. Men då alltså endast i stora ytor i bilden. Vi talar också om de absoluta toppmodellerna med LCD-teknik i de här fallen. Genomsnittlig LCD-modell i mellanklass eller nästan toppklass, likt de tre testade i det här numret, är helt chanslösa när det handlar om kontrastförhållande.
Vad man vill uppnå är ett simultant kontrastförhållande över 10 000:1 för då finns det för ögonen inte mycket mer att hämta i fråga om upplevelsen av svärta. Detta når man naturligt med en bra plasma likt de sista generationerna från Panasonic eller Pioneers Kuro-modeller. Men en plasma kan heller inte släcka ned helt utan de är fortfarande något gråa i svärtan. Detta märks ofta i filmer med mörka scener när du tittar i ett mörkt rum. Plasma arbetar också med ljuspulser och pulsbreddmodulering. Bilden är aldrig helt stilla utan rör sig ständigt likt ett "brus".
Svart är svart
Med OLED är bilden stilla och därför också lugnare än hos en plasma. Och förstås: sanslöst högre i kontrastförhållande. Eftersom det inte finns något ljus att mäta annat än enstaka fotoner som letar sig in genom glas och liknande blir mätningar av svärtan på en OLED slumpvärden runt flera miljoner till ett. Möjligtvis kan NASA mäta exakt mängd fotoner men det är i alla praktiska hänseenden en total svärta som möter dig. Ja, så länge som du inte har mängder med rums- och fönsterreflexer i skärmen då förstås. Detta sabbar all bildupplevelse oavsett teknik.
Andra tillverkare har också OLED-teknik i sina displayer. Men inte i TV-apparater. Samsung har fungerande OLED-teknik i telefoner, surfplattor och liknande små displayer. Sony använder OLED i en del professionella datorskärmar avsedda för TV-produktion. Dessa OLED-tekniker skiljer sig från LG:s teknik på flera punkter.
OLED står för Organic Light-Emitting Diode, där det organiska syftar på det kemiska ursprunget i ämnet som skapar ljus. LG:s teknik bygger kortfattat på vita OLED som sedan filtreras för rött, grönt och blått. Varje pixel består av fyra OLED-subpixlar där den fjärde är vit för att få upp ljusstyrka. Annan OLED-teknik, likt den Samsung använder, skapar RGB-grundfärgerna direkt. Detta ger också möjligheter som att alstra en större färgrymd.
Skillnaden är LG:s lösning med vita lysdioder faktiskt går att masstillverka i stora paneler i storlekar som 55 och 65 tum. Något som konkurrenterna inte lyckats med. Därför är LG ensamma på toppen när det kommer till tekniken och TV-apparater.
Nya OLED-modeller under hösten
Modellen vi testar går under namnet EG960V och finns i två böjda storlekar, 55 och 65 tum där den senare lägger på 30 000 kronor på prislappen. Från 45 000 kronor till 75 000 kronor. Till mångas glädje kommer också den platta modellen EF950V senare under hösten. Den är identisk i fråga om bild och prisnivå och adderar också ett högtalarsystem från Harman/Kardon.
Två enklare modeller är också på väg, båda är böjda. 55EG920V ger UHD/4K-upplösning och 55EG910V håller sig på full hd-upplösning och en betydligt mildare prislapp. 42 000 kronor respektive 23 000 kronor enligt LG. Exakt vad som fattas dessa modeller jämfört med EG960V återstår att se.
Ja, det är dyra apparater men det är också väldigt bra apparater vi talar om. TV-bilden är naturlig och bra. Vi känner igen LG:s grundkaraktär men det är mycket, mycket högre kontrast i grunden. LG har heller inte överdrivit fabriksinställningarna lika mycket som hos deras LCD-modeller, likt den UF850V vi testar i detta nummer.
Det räcker med att ställa EG960V i Expert-läget och vi hittar direkt den naturliga nyanseringen och känslan. Största problemet med TV-sändningar är som bekant kvaliteten på själva sändningen. Bra sändningar ser fantastiska ut. Eftermiddagsrepriserna blir ungefär lika luddiga oavsett hur bra TV:n är. Smart-TV-systemet är WebOS 2.0, gyro-hybrid-fjärrkontrollen och förstås med Netflix 4K-klient inlagd.
Avancerat reflexfilter
EG960V är en böjd modell i ett diskret utförande. Enkel fot med en tunn svart ram, cirka sju millimeter, runt bilden. Svärtan i bilden smälter ihop med ramen och det kan vara svårt att se var bilden börjar och ramen slutar. I ett mörkt rum får bilden ett fritt svävande intryck.
Reflexfiltret är väldigt effektivt. Jämfört med LG:s LCD-modell UF850V är det dag och natt. Här lyckas reflexfiltret till och med dämpa direkta reflexer från fönster och belysning och sekundära reflexer är inte ett problem. Filtret är dock färgat åt purpur och vinrött, tänk ett glas druvjuice i mysbelysning. Detta slår igenom när du sitter i vinkel mot TV:n.
Karaktären påminner väldigt mycket om reflexfiltret hos Panasonic sista generation plasma med modeller som ZT60 och VT60, vilka är några av de bästa filtren vi stött på. Det ljus som slår in från vita väggar och liknande kommer tillbaka som en mörk vinröd hinna i mörka scener. Därför blir upplevelsen bäst när du kan få bort reflexer helt eller när du sitter rakt framifrån så att din vinkel mot panelen är begränsad.
Många förbättringar
Observera att druvjuiceeffekten inte drabbar själva bilden från panelen, utan kommer från ljuset i från det som reflekteras. I vinklar är bilden exakt lika suverän som rakt framifrån. LG:s OLED-teknik har inte problem med betraktningsvinklar.
LG lyckas med EG960V därför lösa en rad tidigare nackdelar. På äldre OLED-modeller blev bilden grönare eller gulare mot sidan som följd av de filter som användes. Här ser vi ingen färgning alls, utan det är endast rumsreflexer som kan påverka bilden. Inga reflexer från rummet? Då har du helt perfekt bild även långt ut på sidorna!
Vi kan se svaga ojämnheter över ytan med milda färgskiftningar på testexemplaret. Men inte värre än exempelvis Panasonic klassiska ZT60-modell. Äldre OLED-modeller hade tydligare problem med att färgtemperaturen skiftade över ytan. Testexemplaret har mätbara (±100 Kelvin) och därmed knappt synbara skillnader när vi lägger mätaren mot en grå bakrund. Jämfört med typisk LCD? EG960V är där helt överlägsen i fråga om en jämn och uniform återgivning!
Bättre skuggor, sega spel
Med äldre modeller observerade vi också problem hos mörka skuggnyanser. Det hade dels en ojämn täckning, nästan smutsig karaktär på stora mörkgråa ytor. Dessutom kunde ljusflödet ändras till synes godtyckligt. Detta "smutsiga fladdrande" är nu helt borta. En svag gråton är uniformt fördelad och stilla.
Fast en sak har LG inte ordnat upp. Latensen är hög och fördröjningen i spelläget är kring 50 ±5 millisekunder vilket är högt, särskilt för kräsna spelare. I normala bildlägen är det hela 120 ms av fördröjning. Hoppsan!
EG960V hanterar 1080p/24 från Blu-ray även om det inte är det mest följsamma flytet. Skulle du köra 1080p/60 från Blurayspelaren hackar det obehagligt släpryckigt. Du kan som alltid köra Trumotion på mild nivå för interpolering och lite mjukare flyt utan störande artefakter. Detta har alltid varit en svaghet hos LG:s modeller och andra tillverkare lyckas ofta bättre.
Ljusstarkt och 4K
Just det. 4K-upplösning. Det är ärligt talat inget man tänker på ens med Blu-ray. "Superupplösning" påverkar detaljintrycket på uppskalad Blu-ray. En förbättring men inte så mycket mer än så. Det som imponerar på oss är inte mängden pixlar utan att hela bilden är bättre jämfört med tidigare.
EG960V går också högre i ljusstyrka än tidigare modeller. Vi kan nå över 350 cd/m2 i ljusstyrka med kalibrerade dynamiknivåer där alla nyanser av vitt och mörkgrått är med i bilden. Detta är mycket ljus, avsevärt mer än vad man kunde med plasma och är också starkare än många befintliga LCD-modeller. LG utlovar en uppdatering för EG960V som hanterar HDR, High Dynamic Range, där bilden lokalt kan lysa mycket starkare. HDR kommer att ingå med kommande Ultra HD-Blu-ray.
OLED-panelen måste dock använda ett ljusventilförfarande, ABL, Automatic Brightness Limiter. Panelen kan inte lysa konstant i fullt ljus över hela ytan för det drar för mycket ström och alstrar för mycket värme. Med EG960V når 350 cd/m2 vid en snittljusnivå på 50 procent vilket motsvarar bilden på en normal TV-sändning.
Fyller vi hela bilden med vitt når vi strax över 150 cd/m2. Så detta är fortfarande inte riktigt TV:n för att se ishockey mitt på dagen i strålande solsken. Fast talar vi om filmtittande är ljusventilförfarandet inget problem. Vi får väldigt sällan problem med att ljuset pumpar upp och ned likt hur det kan bli på en plasma och särskilt på LCD:er med zonbelysning.
Sammanfattning LG EG960V
Mycket genomgång av tekniken här. Men hur bra är EG960V? Tja, bäst? När vi talar om bildkvalitet är det helt enkelt makalöst och den bästa bildkvalitet du kan köpa just nu. Fabriksinställningarna är riktigt bra, nästan exakta. För oss räckte det med att växla till Expert-läge och sedan sitter bildens alla aspekter där de ska sitta. Vi hoppas innerligen att butiksexemplar är lika bra som detta testexemplar...
Färgerna är rätt, bilden skarp och detaljerad och dynamiken är bokstavligen oändlig. Tidigare svagheter hos äldre OLED-modeller är ordnade likt färgskiftningar och gröngult bild sedd från sidan. Det är också rejält med ljusstyrka i den här apparaten. EG960V kan fylla mångas behov och den gör det med tveklöst suverän bildkvalitet.
Tja, bäst?
Inställningsförslag
Ställ EG960V i Expertläge. Mer behövs egentligen, men du kan behöva ställa Trumotion (interpolerat bildflyt) och Superupplösning (detaljförstärkning vid uppskalning) efter smak. Hur mycket ljus panelen ska producera i vitt styrs med reglaget OLED-ljus:
• 100 340 cd/m2
• 80 280 cd/m2
• 60 230 cd/m2
• 40 160 cd/m2
• 20 100 cd/m2
• 0 35 cd/m2
Detta vid Kontrast-reglaget på 80 för att behålla teckning av nyanser i vitt. Gäller för snittljusnivåer upp till 50 procent.
Fakta LG 55EG960V
Mått: 1226 × 760 × 213 mm, 19 kg
Paneltyp: Böjd OLED, 3840×2160 pixlar, passiv 3D
Smart-finesser: WebOS: Youtube, Netflix 4K, Viaplay, Spotify, SF Anytime, spel, webbläsare etc. Smartphone-app, mediaspelare, DLNA, MHL, trådlöst nätverk, Miracast, Widi, etc.
HDMI-anslutningar: 3
Pris: ca 45 000 kronor (Augusti 2015)
Info: www.lg.com/se
PLUS
Kontrastförhållandet
Minus
Hög latens
Summa
Bästa bilden år 2015
Pressrelease: Nu i Sverige!
LG:S ULTRA HD 4K OLED ÄR ÄNTLIGEN HÄR
– Under sommaren lanserar LG sin första OLED-TV med 4K-upplösning i Sverige och ytterligare tre nya OLED-modeller kommer under hösten. Kombinationen av OLED-teknik och 4K-upplösning ger marknadens i särklass bästa bildkvalitet.
Stockholm, 1 juli, 2015 – Årets mest efterlängtade TV-modeller når äntligen Sverige. När LG nu utökar sitt utbud av modeller med den hyllade OLED-tekniken är det nämligen den superskarpa Ultra HD 4K-upplösningen som gäller. Redan under juli kommer den första 4K OLED TV-modellen EG960V i 55 och 65 tum att bli tillgänglig i butik. Senare under året kommer ytterligare tre modeller, varav två kommer med 4K-upplösning.
– LG var under 2013 först i världen med att lansera TV-apparater med OLED-teknik, och har sedan dess fått otaliga priser för bildkvalitet och design. Nu tar vi ytterligare ett steg i utvecklingen och är mycket stolta och glada över att kunna erbjuda alla hemmabioentusiaster i Norden vår fantastiska 4K OLED TV, säger Erik Åhsgren, nordisk produktspecialist inom Home Entertainment på LG Electronics. Kombinationen av OLED-teknikens fantastiska svärta, kontrast och färgåtergivning och den detaljrikedom som 4K-upplösningen ger, gör att jag med övertygelse kan säga att LG erbjuder marknadens överlägset bästa bildkvalitet.
Först ut på marknaden är flaggskeppet LG EG960V, en kurvad modell med OLED och 4K-upplösning som kommer i storlekarna 55 och 65 tum. Dess platta motsvarighet LG EF950V är planerad till att lanseras i oktober. Den tredje modellen med 4K och OLED är den böjda 55-tummaren LG EG920V. Dessutom lanseras LG EG910V, en kurvad OLED-TV med Full HD-upplösning och en storlek på 55 tum. Båda dessa är planerade att lanseras under hösten.
OLED och 4K i kombination ger en fantastisk bildkvalitet där OLED-tekniken med dess individuellt upplysta bildpunkter skapar en perfekt svärta med ett oändligt kontrastförhållande och perfekt betraktningsvinkel, medan 4K-upplösningen visar innehållet med fantastisk detaljrikedom. Det är helt enkelt den perfekta teknikkombinationen för alla som vill få en tittarupplevelse utan kompromisser. För mer information om LG OLED TV, se här.
Gemensamt för samtliga nya modeller är att de utöver OLED-tekniken även är utrustade med LG:s banbrytande Smart TV-system webOS, samt levereras med den intuitiva fjärrkontrollen Magic Remote. Givetvis hittar du mängder av appar som exempelvis Netflix och YouTube, vilka kan användas för att spela upp 4K-innehåll på de modeller som har stöd för upplösningen.
LG fick tidigare i år kvalitetsmärkningen "Netflix Recommended TV" i USA för 2015 års Ultra HD 4K-modeller med webOS 2.0, för sitt användarvänliga Smart-TV-gränssnitt, snabba uppstart av appar och möjligheten att smidigt växla mellan appar och annat innehåll. Denna hedersbetygelse omfattar naturligtvis årets OLED-modeller, så konsumenter som skaffar en 4K OLED-TV från LG kan vara säkra på att få en förstklassig Smart-TV-upplevelse som matchar den fantastiska bildkvaliteten.
Pris och tillgänglighet
LG EG960V kommer att finnas tillgänglig i butik från och med nästa vecka, andra veckan i juli, till ett rekommenderat cirkapris på 49 999 kr för 55 tum samt 74 999 kr för 65 tum.
LG EF950V i 65 och 55 tum förväntas bli tillgänglig i oktober, till samma rekommenderade priser som dess böjda motsvarighet (se ovan).
LG 55EG920V och LG 55EG910V beräknas finnas tillgängliga under hösten, till rekommenderade cirkapriser på 41 999 för 4K-modellen respektive 22 999 kr för Full HD-modellen.
Test: LG 65UF950V
En riktig fullträff!
En riktigt modern teve, helst med 4K och storlek på minst 60 tum, står på mångas önskelista. Men vilken ska man välja i denna hysteriska djungel? LG:s senaste feting kan vara ett riktigt hett tips!
Av Thomas Ytterberg & Jonas Olsson
LG:s senaste toppmodell, LG 65UF950V, är för dig som vill ha en riktigt stor bildyta, tunn skärm och de rätta finesserna i väntan på de nya OLED-apparaterna. I detta fall kör man med andra generationen av LG:s WebOS (2.0) och har fått till ett uppgraderat gränssnitt som förmodligen är deras bästa och mest genomtänkta hittills.
Avancerat vid en första anblick, men efter lite träning effektivare än någonsin tidigare – med betydligt kvickare hantering. Apparna är rappa och, ja, vi kan dra igång Youtube, växla över till en tevesändning och sedan backa tillbaka och Youtube-uppspelningen fortsätter där vi var innan. Tack, precis vad vi vill!
Fjärrkontrollen i den här generationen är det en hybridfjärr då den rymmer de vanligaste knapparna från en traditionell fjärr och kombinerar med ett muspekargyro. På många sätt en riktig bastard till fjärrkontroll men det fungerar på något märkligt sätt. Man plockar den metod som känns naturligast för stunden och situationen.
Bra signal avgör
Kvaliteten på tevebilden är väldigt mycket en fråga om tycke och smak. Vanliga sändningar är i grunden digital 90-talsversion av 70-talets analoga teve. Det är inte gjort för 65 tum med 4K-upplösning.
Sändningens kvalitet är direkt avgörande för vad du får och det gamla tjatiga rådet om att välja HD-sändningar gäller förstås fortfarande. Här lyckas LG ändå bra med bilden i fråga om att hålla kontrast och färger vid liv. Hudtoner är normala och det finns djup och omfång i färgerna utan att det blir morotsansikten eller självlysande kläder.
Suverän betraktningsvinkel
Reflexfiltret är blankt och ger i ett starkt ljus en tydlig spegellik reflektion Lampor och fönster blir skarpa och detaljerade och dras med en regnbågsliknande skuggning. Däremot är dämpning av svaga och indirekta reflektioner som väggar och möbler i mysbelysning väldigt väl dämpade.
Som alltid är placering viktigt och när vi såg till att inga lampor eller fönster speglades syntes heller inget annat som reflektioner.
Uniformiteten är inte perfekt på testexemplaret. Bilden är tydligt mörkare mot kanterna vilket syns direkt med testbilder. Vi ser däremot ingen fläckvis ojämnhet som "clouding" eller kantblödning på exemplaret som brukar störa hela tiden.
Framför allt fungerar IPS-panelen hos 65UF950V väldigt bra från sidorna och vi fick lov att kliva orimligt långt åt sidan, samt ställa oss upp för att bilden skulle tappa i kontrast. Bland det bästa vi sett i fråga om betraktningsvinkel!
Som väntat med toppmodeller arbetar bakgrundsbelysningen aktivt och släcker ned i zoner. Vi föredrog där inställningen "Låg" eller "Mellan" för att få till djupet och kontrastomfånget i bilden. "Hög"-inställningen gav lite för tydlig dimning mellan scener, det vill säga att en ljus scen direkt efter en mörk scen ger ett ögonblick där man tydligt ser hur bilden blir ljusare när dioderna tänder upp. Panelen mäter cirka 850:1 i kontrastförhållande vilket är typiskt IPS-paneler.
Djup, kontrast och skärpa
Uppskalningen av Bu-ray ser riktigt bra ut. Här använder sig LG av reglaget "Superupplösning", vilket ger en direkt inverkan på hur bilden skalar upp till panelens 4K-upplösning. Avstängt håller den kvar de normala intrycken från Blu-ray.
Lägena "Låg" och "Mellan" tillför en hel del detaljförstärkning utan att det tar allt för stora friheter med bilden. Hög-läget riskerar förstärka brus och korn i bilden som på tre till fyra meters tittavstånd tenderar att se grynig ut.
Gamma-inställningarna är fyra lägen: 1.9, 2.2 och 2.4 samt BT.1886 som är den officiella standarden (ITU) för modern videoproduktion. Få titlar är dock mastrade efter detta. I praktiken ligger BT.1886-mätningen som en snäppet mörkare tonkurva än 2.2-inställningen och båda fungerar lika bra för att ge bilden djup och kontrast utan att det sotar igen.
Även om BT.1886 och 2.2-inställningarna mäter ganska ljust så är det inga som helst problem vid filmtittande utan det är fyllig bild hos 65UF950V med både djupt kontrastintryck och fin förmåga till nyansering.
Även färgmässigt är det närmast exemplariskt utan att vi behöver skruva på några färgreglage. Färger och nyanser sitter precis där de ska.
Flyter på rätt sätt med Blu-ray
Vitbalansen ställd till "Varm2" mäter aningens för gult. "Varm1"-inställningen ligger dessvärre närmare 8000 Kelvin och som vi konstaterat tidigare väljer man hellre för blått än att det är för gult. Men nu är det lite väl blått i Varm1-läget och det påverkar hudtoner som dras mot purpur och den där bårhuskaraktären.
En glad nyhet är 1080p/24 flyter som det ska göra. Vi har tidigare observerat väldiga problem med detta hos LG:s modeller. Det blir helt enkelt en onödigt ryckig bild från Blu-ray när filmens 24 (egentligen 23,967) bildrutor i sekunden repeteras ojämnt. Då har enda lösningen varit att använda Trumotion som är LG:s bildinterpolering.
Fast all form interpolering dras med nackdelar som att bilden får störningar, "auror" runt rörelser, överdrivet flyt med "såpaeffekten" och det enkla faktum att bilden då och då kastas mellan detta såpaflyt till totalt hackande när interpoleringen inte längre hänger med.
Här kan vi utan problem hålla Trumotion avstängt, köra 1080p/24 från Blu-ray och få till rätt sorts flyt.
Sammanfattning
Bildmässigt är det utmärkta omdömen som gäller för 65UF950V. LG lyckas bra med "local dimming"-nedsläckningen och lyfter fram en god kontrast. Färgerna sitter där de ska sitta och LG tycks ha löst tidigare onödiga buggar som just flytet i bilden från Blu-ray. Ur bildsynpunkt finns det i stort sett bara beröm att lämna!
Menysystemet är rappt, fjärrkontrollen fungerar oväntat bra och att det finns inget att anmärka på som direkt störande eller besvärligt. En riktig fullträff med andra ord!
Rekommenderade inställningar
Även om detta är vad vi kom fram till med 65UF950V kan de vara allmängiltiga för resten av LG:s utbud för 2015. LG har tidigare varit konsekventa med hur deras reglage påverkar bilden.
Observera att menysystemet och WevOS-gränssnitt inte tar effekten av bildinställningarna utan använder en väldigt kall färgtemperatur.
Overscan, där bilden zoomas och beskärs, är på från början. Även ISF-lägena (Expert) använder overscan. Läget som stänger av overscan heter "Skanna bara/Just scan". Latensen, input lag, är 52 millisekunder oavsett vilka inställningar vi gör, inklusive gamla tricks som att döpa om HDMI-ingången till PC eller liknande.
Bildläge: Expert, Biosalong
Spara Energi: Av
Bakgrundsbelyst:
• 100 ger 215 cd/m2
• 75 ger 160 cd/m2
• 60 ger 120 cd/m2
• 49 ger 100 cd/m2
• 37 ger 80 cd/m2
• 27 ger 60 cd/m2
• 0 ger 10 cd/m2
Detta med full täckning av vita nyanser med kontrastreglaget på 80 i Expertläget. Styr vi över kontrastreglaegt vi får vi ut mer ljus. Standardläget kan till exempel nå uppemot 280 cd/m2
Kontrast: sällan över 80 då det klipper mot vitt
Ljusstyrka: 50. (Kan variera med gamma-inställningen)
Skärpa: 10/10
Färg: 50
Nyanser: 0
under Expertkontroll
Dynamisk kontrast: Av
Superupplösning: Påverkar uppskalning, se text
Färgskala: Standard. Bred överdriver alla färger
Kantförbättring: Av/På. På ger större inverkan på text och grafik men effekten är blygsam på film
Gamma: 2.2 eller BT.1886 för allround. 1.9 för ljust rum. Se text.
Vitbalans: Varm2 eller Varm1, se text
under Bildalternativ
Brusreducering: Av
Svartnivå: Låg för videosvärta
Biosalong: På (oklart vad den gör)
LED Lokal Dimming: Låg eller Medel, se text
Trumotion: Av för rätt flyt med 1080p/24. Personlig med låg inställning för mjukare flyt utan att det blir "såpaflyt"
Fakta LG 65UF950V
Mått: (med fot) 1455 × 896 × 249 mm, 30 kg
Paneltyp: IPS-LCD, 3840×2160 pixlar, passiv 3D
Smart-finesser: WebOS: Youtube, Netflix 4K, Viaplay, Spotify, SF Anytime, spel, webbläsare etc. Smartphone-app, USB-inspelning, mediaspelare, DLNA, MHL, trådlöst nätverk, Miracast, Widi, etc.
HDMI-anslutningar: 4
Pris: ca 44 000 kronor (Juni 2015)
Info: www.lg.com/se
PLUS
Bildkvalitet och betraktningsvinkel
MINUS
Inga utmärkande nackdelar
SUMMA
Bra bild åt alla håll!
Publicerad i HemmaBio 5/2015
Fäst på väggen med magneter
Millimetertunn böjbar OLED-TV!
Den 19 maj anordnade LG Electronics systerföretag LG Display ett pressevent i Korea, där de berättade om företagets stora satsning på OLED-teknik för bildskärmar.
LG Display visade upp en Wallpaper TV – en ultratunn och böjbar 55-tums OLED-baserad TV som är mindre än en millimeter tjock och som kan fästas på en vägg med magneter. Produkten är än så länge på prototyp-stadiet, men visar tydligt den enorma potentialen hos OLED-tekniken.
Prototypen av Wallpaper-modellen från LG Display visar vad konsumenter kan förvänta sig i framtiden. Men redan idag finns TV-apparater med OLED-teknik tillgänglig för konsumenter. LG Electronics har sålt över 100 000 TV-apparater globalt baserade på LG Displays OLED-paneler sedan 2013, med fantastisk bildkvalitet med obegränsad kontrast och svärta och extremt tunn profil. I år kommer de första 4K OLED TV att börja säljas i Norden.
För mer information om LG OLED-TV, se www.lgoled.se.
Pressrelease: Nya möjligheter!
Music Flow-familjen uppgraderas
LG:s Music Flow-högtalare erbjuder ännu fler lyssnarmöjligheter med Google Cast.
Stockholm, april, 2015
LG:s trådlösa multiroom-högtalare i Music Flow-familjen uppgraderas med stöd för Google Cast. Music Flow är ett smart Hi-Fi ljudsystem som gör att du enkelt får musik i hemmets alla rum utan att behöva bekymra dig för trassliga sladdar eller var du ska placera musikanläggningen. Google Cast gör så att du kan strömma musik från din Android-baserade smartphone eller surfplatta, iPhone, iPad, Mac, Windows-laptop eller Chromebook till din Music Flow-högtalare som stöds av Google Cast.
Music Flow-högtalarna omfattar företagets första batteridrivna bärbara Wi-Fi-högtalare (Model H4 Portable), Wi-Fi-högtalare (Model H7/H5/H3) och Wi-Fi-soundbars (Model HS9/HS7/HS6). Varje modell kan styras via LG:s Music Flow-app som passar ett flertal mobila enheter baserade på Android, iOS eller Chromebook.
Med Google Cast och Music Flow kan du strömma musik från din mobila enhet men också lyssna på låtar från musiktjänster på nätet som Google PlayTM Music, TuneIn, iHeartRadio och Rdio. Ljudkvaliteten är högre än vad den skulle vara med en Bluetooth-högtalare eftersom musiken sänds från molnet och inte en mobil enhet.
– Vi är väldigt glada att tillkännage att LG Music Flow kommer att vara bland de första högtalarna med stöd för Google Cast, säger Erik Åhsgren, nordisk produktspecialist Home Entertainment på LG Electronics. Google Cast är den perfekta kompanjonen för LG:s Music Flow-ljudsystem. Vi är väldigt glada att tillsammans med Google göra musik ännu mer njutbart för lyssnare världen över.
LG har ytterligare integrerade streaming-partners som exempelvis Spotify, vars användare kan använda Spotify Connect som en fjärrkontroll för att styra sina Music Flow-högtalare genom appen.
Systemet är trådlöst och högtalarna kopplar upp mot varandra så att du kan spela samma musik i alla rum eller helt enkelt låta alla i familjen ha sin egen högtalare med den egna favoritmusiken. All Music Flow-utrustning innehåller även funktioner som Home Cinema Mode och Auto Music Play och kan kopplas upp mot strömningstjänster via Bluetooth. Genom Home Cinema Mode kan du få en riktig hemma-bio-upplevelse när du tittar på TV och Auto Music Play som synkas med dina apparater via Wi-Fi, genom LG:s Range-of-Flow-teknologi.
Google Cast kommer att finnas tillgänglig i Music Flow-modeller som HS9, HS7, HS6, H7, H5, H3 från april och i H4 Portable i slutet av maj. Äger du redan en Music Flow-högtalare eller soundbar kommer du kunna uppgradera din produkt trådlöst med Google Cast så fort tjänsten introducerats på din lokala marknad.
Favorit i repris från nr 10/2014!
OLED från LG!
LG:s OLED-TV följer upp första generationen med framför allt ett lägre pris. Vi testar och fortsätter imponeras.
Vad som gör LG:s 55EC930V till ett litet under är att TV-branschen inte längre kan bära en omvälvande teknikutveckling. När marknaden allt tydligare går mot kortsiktiga vinster (billigare och större modeller varje år) har ny teknik istället handlat om det som är enkelt att förändra. Att öka antalet pixlar till 4K är främst en finputsning av LCD-tillverkningen. Att klämma in så kallad ”smart TV” handlar mest om marknadsföring där man surfar fram på vågen av telefoner och läsplattor. Men utveckling?
I själv verket har de senaste fem åren inte gett mycket till utveckling i fråga om bildkvalitet. Ja, produkterna har blivit bättre och mer finputsade och med färre dumskallefel, men när det kommer till ren kvalitet hos färger, kontrast och bildåtergivning kan en bra TV från 2009 ge lika god upplevelse som toppmodellerna från 2014.
OLED med vita pixlar
Ifall OLED-tekniken inte är bekant handlar det om lysdioder baserade på organisk sammansättning. I LG:s fall om vita OLED:s där varje pixel består av en vit, röd, grön och blå subpixel. Färgsättningen sker via färgfilter snarare än att färgen alstras direkt av dioden som i andra OLED-varianter. En lösning som uppenbarligen har fördelar, inte minst när LG är enda tillverkaren som lyckats plocka fram en OLED-TV tillgänglig i sväl närmaste elektronikvaruhus såväl som med en vettig prislapp.
Det som skiljer OLED från LCD-tekniken är att varje pixel är sin egen ljusskälla och varje pixel kan släcka ned och tända upp individuellt. Därför påminner OLED-bilden också om plasma fast med skillnaden är att OLED kan släcka ned helt och nå absolut svärta och oändlig kontrastförhållande. OLED ger heller inte plasmans pulsbreddmodulerande med halvtonsmönster som en del upplever som störande och flimrande. Bilden är lugnt och stilla! I fråga om bildintryck påminner LG:s OLED-apparater om en LCD-TV fast med mycket, mycket bättre svärta och utan problemen runt betraktningsvinklar.
Tunn men ändå inte
Vi testade föregångaren 55A980W i nr 11-2013 och den modellen har en fot i genomskinlig plast med inbyggda högtalare. Den nya modellen 55EC930V vi testat har en svagt välvd och riktigt tunn panel på ett slimmat stativ. Designen är mer traditionell och den hade dessutom varit riktigt elegant ifall LG tänkt lite längre och byggt bort baksidan med all elektronik och kontakter. Nu sticket det ut sladdar och blir rätt stökigt.
TV-mottagaren är helt okey och med en grundläggande hög bildkvalitet blir det också en riktigt bra TV-bild. Det finns inget artificiellt eller smetigt över bilden även om ”Standard”-bildläget direkt ur kartong förstås är överdrivet. Via ”Expert”-läget får vi till en bra bild och det som hindrar kvaliteten från att träda fram handlar i första hand om kvaliteten på TV-sändningen.
55EC930V har fått 2014 års smart-TV-gränssnitt som kallas ”WebOS” som tillsammans med den gyrostyrda fjärrkontrollen är bättre anpassat för modernt bruk. Snyggare och elegantare men tyvärr också ganska segt. Vissa moment ger fördröjningar på flera sekunder och en gyrofjärr med pekare och klick är ibland till mer besvär. Lyckligtvis finns en traditionell fjärrkontroll med i kartongen.
Svårslagen bildkvalitet
Bildkvaliteten är förstås på toppnivå! Som beskrivet plockar vi det bästa från två världar och med när pixlarna kan släcka ned får vi en knivskarp detaljåtergivning. Färgerna ligger också bra till i Expert-lägena med en hög nivå av korrekthet. Inga överdrifter utan tydlig kontroll på nyanserna. I ett mörkt rum är bilden oslagbar med tydlig punsch i ljusa detaljer mot en helt svart och nedsläckt bakgrund.
I ljusa rum tappar dock 55EC930V lite kraft. Den har likt en plasma ett ljusventilförfarande, kallat ABL, Automatic Brightness Limiter. Den finns där för att hindra att panelen drar för mycket ström. Effekten är att när hela bilden är väldigt ljus, till exempel ishockey och vintersport, kommer ljusstyrkan att sjunka.
Även detta gör att 55EC930V påminner tydligt om en plasma i karaktären och inte kan lysa ut ett stort och ljust vardagsrum med full kraft. Där är det fortfarande en LCD-TV som gäller. Men har du ett vardagsrum som kan mörkläggas och som klarar sig på mysbelysning är det oslagbart. Du kan inte få bättre bildkvalitet för pengarna!
Rätt flyt på bilden
1080p/24 från Blu-ray fungerar också mycket bra utan ryck. Många gånger i tidigare LG-tester har vi upptäckt en tydligt nervös bild från filmer och Blu-ray, så kallat ”judder”, som kommer av att bildrutorna återges med ojämna intervall. Då har du inte blivit av med den nervösa bilden på annat sätt än att använda LG:s bildinterpolering ”TruMotion”.
Fördelen med interpolering är att det kan skapa bättre flyt (Netflix ger till exempel fel bildfrekvens) men för mycket av det goda och det blir mer som en videokamera från en dokusåpa eller liknande. Nackdelen med bildinterpolering är att det också blir fel i bilden vilket kan synas som fladder och "auror" runt skådespelarna.
Med 55EC930V fungerar allt rätt från början. Du kan också aktivera TruMotion och få ett mjukare flyt i filmer utan att det blir synliga fel så länge du håller reglagen för detta på en låg nivå. ”De-judder” bör inte kliva över 3. Vi testad även att ställa om så Blu-rayspelaren skickar ut fel frekvens, 60 Hz (precis som Netflix) och där lyckas TruMotion på milda lägen lyckas ta tillbaka filmkänslan. Utmärkt!
Inte utan skavanker
Är detta då en perfekt TV? Svar nej. 55EC930V må vara det bästa du kan köpa nytt i fråga om ren bildkvalitet. Själva tekniken är däremot inte perfekt. Eftersom varje pixel är sin egen ljuskälla finns risk för inbränningar och tillfälliga ”spökbilder”. Panelen är heller inte uniform över ytan utan skiftar svagt i vitbalans. Panelen kan också vara lite mörkare mot hörn och kanter samt att mörka nyanser ger lite ”flammig” bild. Bilden kan även ändras i ljusstyrka ungefär som panelen cykliskt växlar energinivå.
Detta påverkas av reglaget OLED-ljus som normalt står på läge 60. Ökar vi det till 100 blir det genast mycket mer tryck i bilden och mindre fenomen. Sänker vi reglaget tappar den ljusstyrka och de oönskade fenomenen blir också tydligare. Lite synd eftersom reglaget på 100 ger bländande starka detaljer i vitt ifall du är i ett mörkt rum. Här hade vi mer än gärna sett en annan utformning av reglaget så att vi kan prioritera ljusstyrka när hela bilden är ljus snarare än att detaljer skär i ögonen.
Bilden blir dessutom gradvis allt grönare ju mer du kliver åt sidan. Vid 45 graders vinkel både vertikalt och horisontellt är det en tydlig grönton över ytan. Orsaken till gröntonen är troligtvis reflexfiltret. Det är dock inga problem att tala om så länge vi sitter ned i soffan.
Sammanfattning 55EC930V
Grym bildkvalitet i en milt välvd panel. För ett ljuskontrollerat rum med mysbelysning eller helt nedsläckt finns idag inte bättre bildkvalitet att få! Prisnivån på andra generationens OLED-modeller är dessutom sänkt till mänskliga nivåer. Ja, detta efterträder plasman på alla sätt och vis. Nu önskade vi att fler tillverkare kan få tillgång till OLED-panelerna!
INSTÄLLNINGSFÖRSLAG
Bildläge: Expert
OLED-ljus: Styr nivån av ljus och det skiljer sig på hur mycket ljus som visas i hela bilden. Detta är från 100 procents till 25 procents snittljusnivå:
100: ger 95 till 300 cd/m2
80: ger 80 till 250 cd/m2
60: ger 65 till 200 cd/m2
40: ger 45 till 145 cd/m2
20: ger 30 till 90 cd/m2
Kontrast: 80
Ljusstyrka: 55 (58 med gamma 2.4)
H V Skärpa: 10/10
Färg: 50
Nyanser: 0
Under Expertkontroll
Dynamisk Kontrast: Av
Superupplösning: Av
Färgskala: Standard
Kantförbättring: Av/På
Gamma: 1,9 för uppljusad tonkurva, passar ljusa rum. 2.4 för mörka rum. 2.2 är allround
Vitbalans: Varm2 eller Varm1
Under Bildalternativ
Brusreducering: Av
Svartnivå: Låg för videonivåer. Hög för datornivåer
Biosalong: På
TruMotion: se text
Bildformat: ”Skanna bara” - en svängelsk ordboksöversättning av ”just scan” är det läge som ger pixelmappning av en 1080p-signal.
Fakta LG 55EC930V
Mått: (med fot) 1241 × 719 × 190 mm, 17 kg
Paneltyp: OLED 1920 × 1080, Passiv 3D
Smart-finesser: Youtube, Netflix, appar, spel, webbläsare etc. Smartphone-app, USB-inspelning, mediaspelare, DLNA, MHL Trådlöst nätverk, etc.
HDMI-anslutningar: 4
Pris: ca 20 000 kronor (september 2014)
Info: www.lg.com/se
+
Oslagbar kontrast
-
Få nackdelar att tala om
=
Det enda som kan ersätta en plasma
Av Thomas Ytterberg