Mer ljud i hemmabion!

ATMOSKOLLEN

Det mest spännande just nu inom hemmabio är onekligen Dolbys senaste ljudformat Atmos!

Publicerad i HemmaBio 12, 2014

Av Jonas Olsson

Ni som läser HemmaBio vet förmodligen precis vad det handlar om, för er andra kan vi kortfattat förklara Atmos som ett "objektsbaserat" ljudsystem vilket innebär att man monterar ytterligare högtalare i taket. Lämpligen 2 eller 4 stycken.
En annan variant om man inte vill ha några högtalare i taket, är för ändamålet avsedda fronhögtalare (till exempel Triad-systemet som Magnus Fredholm testar i detta nummer) som även skjuter ljud snett uppåt och utnyttjar takets reflexer för att få till rätt effekt.
Tack vare de extra högtalarna kan man lägga till objekt "ovanpå" den ordinarie 5.1/7.1-ljudmixen (Dolby TrueHD) och styra dessa med exakt precision runt i ljudbilden. Atmos kan hantera upp till 128 enskilda objekt i en total 3D-miljö, vilket resulterar i en fantastisk ljudbubbla som kan ta upplevelsen till helt nya nivåer.
Man måste också skaffa lämplig elektronik, och i skrivande stund finns det ett drygt tiotal bioförstärkare med stöd för Atmos. Någon ny Blu-rayspelare behövs inte, inte heller nya kablar eller kontakter.
Däremot kan det ju vara trevligt att ha en film med Dolby Atmos på, men där är det än så länge ganska tunt när det gäller hemmabruk. Första Blu-rayfilmen droppade precis ner här på redaktionen, och det är Transformers – Age of Extincion som vi naturligtvis drog igång omedelbart. Kolla in Ludwig Swanbergs recension!

2 biografer i Sverige
Dolby Atmos har funnits på bättre biografer sedan 2012, där den animerade filmen Brave var först ut i juni samma år. I Sverige finns det i dagsläget två biografer som utrustats med systemet – Cinemascenen i Strängnäs och Biostaden i Uddevalla, och vi hoppas på fler.
Hittills har det producerats totalt cirka 200 filmer med Dolby Atmos, och det kommer hela tiden nya. Vi kan dock inte snacka om någon lavinartad produktion, utan det är utvalda titlar som begåvas med detta ljudsystem. Men vi tror på bra fotfäste för Atmos och att det jämte 3D så småningom blir närmast en standard, i alla fall på de större biograferna.
För hemmabiobruk är det som sagt ännu väldigt snålt, och för de mindre distributörerna blir en Atmos-mix väldigt kostsam, så vi får nog kallt räkna med att det tar ett tag innan det lossnar. För det hoppas vi verkligen att det gör.

Från bio till hemmabio
Det ska onekligen bli intressant om man i fortsättningen, förutom Direcors Cut-versioner, även kan köpa sig en Atmos-version av favoritfilmen. Närmast till hands ligger förmodligen i första hand de filmer som redan har Atmos-mix på bioversionen, och därmed enklare borde kunna konverteras till hemmaformat.
Det här är ju än så länge bara mina personliga funderingar, då det är långt ifrån självklart att en ljudmix för biografer (där Atmos då ingår) är praktiskt möjlig, och framför allt ekonomiskt försvarbar, att anpassa till DolbyTrue-HD-mixen på Blu-ray
Men helt klart är att entusiasterna just nu sätter upp högtalare för fullt i taken hemma och törstar efter fler filmer med den rätta mixen.

Atmos på Blu-ray
En koll med filmbolagen visar på en riktigt positiv attityd till ny teknik och man välkomnar verkligen innovationer som Dolby Atmos, som gör filmupplevelsen ännu bättre. När det gäller just Dolby Atmos är man dock i dagsläget lite försiktiga med sina prognoser för släpp på Blu-ray, men några titlar som med största sannolikhet är på gång 2015 har vi ändå lyckats snoka reda på:

* American Sniper
* Heart of The Sea
* Man from U.N.C.L.E
* Point Break
* Taken 3
* The Gunman

BEKRÄFTADE ATMOS-RELEASER PÅ BIO 2015:

American Sniper

Capture the Flag

Deep

Hands of Stone

In the Heart of the Sea

Inside Out

Insurgent

Kingsman: The Secret Service

Main Aur Charles

McFarland USA

Skammerens Datter (The Shamer's Daughter)

Tadeo Jones 2

The 33

The Avengers: Age of Ultron

The Man from U.N.C.L.E 

Traffic


Artikelflöde

Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Nytt från XTZ

Alpha får sällskap

XTZ:s värstingserie Divine är nu inne på sin andra inkarnation, och med Delta (och Delta C) är serien komplett. 


Sex smarta kanaler

NYTT FRÅN BRYSTON

Brystons nya slutsteg 24B³ i Cubed-serien har två råstarka kanaler (2x300 W) och fyra kanaler på vardera 75 W, allt i 8 ohm. 


Nytt från Q Acoustics!

Stora förbättringar

Brittiska högtalartillverkaren Q Acoustics brukar uppdatera sina modellserier efter några år, och nu är det dags för 3000-serien att få tillägget ”i” i modellbeteckningarna. Och när det kommer till den relativt billiga 3000-serein är det rejäla förbättringar!


3D lever!

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.


Större fransmän

TRIANGLE THETIS

Med Thetis 380 (bilden) och Thales 400 ökar Triangle på konarean rejält!


Nytt från Sony

Ljudstrålande värsting-OLED

Sonys nya värsting-tv AF8 har inte bara oled-panel och det fantastiska bildbehandlingschippet X1 Extreme, utan även Acoustic Surface-tekniken som gör att hela bildytan även strålar ljud.


Sommarens bästa svenska film

Den blomstertid nu kommer

Myten säger att Sverige är som mest sårbart när det är storhelg och många myndigheter håller stängt. Därför är det ingen slump att filmkollektivet Crazy Picures långfilmsdebut utspelar sig på midsommarafton. Vi har pratat med gänget bakom bioaktuella thrillern Den blomstertid nu kommer.


Wind River-tävlingen avgjord!

NI VANN!

Nu har vi dragit vinnarna i tävlingen!


KRÖNIKA THOMAS NILSSON

Tänk på döden

Det händer att jag gör det allt mer nuförtiden.
Tänker på döden, alltså.
Jag vet inte riktigt varför.


Nya UHD-spelare

Panasonic har en hel serie nya UHD-spelare på ingång

Allra intressantast är referensspelaren 9000 och lillebrorsan 820.


Spelrecension

SHADOW OF THE COLOSSUS

"En poetisk stillhet som ibland snabbt byts mot skräckinjagande vackert kaos under kolossfighterna."


Meddelande

Laddar meddelande...