Mer ljud i hemmabion!

ATMOSKOLLEN

Det mest spännande just nu inom hemmabio är onekligen Dolbys senaste ljudformat Atmos!

Publicerad i HemmaBio 12, 2014

Av Jonas Olsson

Ni som läser HemmaBio vet förmodligen precis vad det handlar om, för er andra kan vi kortfattat förklara Atmos som ett "objektsbaserat" ljudsystem vilket innebär att man monterar ytterligare högtalare i taket. Lämpligen 2 eller 4 stycken.
En annan variant om man inte vill ha några högtalare i taket, är för ändamålet avsedda fronhögtalare (till exempel Triad-systemet som Magnus Fredholm testar i detta nummer) som även skjuter ljud snett uppåt och utnyttjar takets reflexer för att få till rätt effekt.
Tack vare de extra högtalarna kan man lägga till objekt "ovanpå" den ordinarie 5.1/7.1-ljudmixen (Dolby TrueHD) och styra dessa med exakt precision runt i ljudbilden. Atmos kan hantera upp till 128 enskilda objekt i en total 3D-miljö, vilket resulterar i en fantastisk ljudbubbla som kan ta upplevelsen till helt nya nivåer.
Man måste också skaffa lämplig elektronik, och i skrivande stund finns det ett drygt tiotal bioförstärkare med stöd för Atmos. Någon ny Blu-rayspelare behövs inte, inte heller nya kablar eller kontakter.
Däremot kan det ju vara trevligt att ha en film med Dolby Atmos på, men där är det än så länge ganska tunt när det gäller hemmabruk. Första Blu-rayfilmen droppade precis ner här på redaktionen, och det är Transformers – Age of Extincion som vi naturligtvis drog igång omedelbart. Kolla in Ludwig Swanbergs recension!

2 biografer i Sverige
Dolby Atmos har funnits på bättre biografer sedan 2012, där den animerade filmen Brave var först ut i juni samma år. I Sverige finns det i dagsläget två biografer som utrustats med systemet – Cinemascenen i Strängnäs och Biostaden i Uddevalla, och vi hoppas på fler.
Hittills har det producerats totalt cirka 200 filmer med Dolby Atmos, och det kommer hela tiden nya. Vi kan dock inte snacka om någon lavinartad produktion, utan det är utvalda titlar som begåvas med detta ljudsystem. Men vi tror på bra fotfäste för Atmos och att det jämte 3D så småningom blir närmast en standard, i alla fall på de större biograferna.
För hemmabiobruk är det som sagt ännu väldigt snålt, och för de mindre distributörerna blir en Atmos-mix väldigt kostsam, så vi får nog kallt räkna med att det tar ett tag innan det lossnar. För det hoppas vi verkligen att det gör.

Från bio till hemmabio
Det ska onekligen bli intressant om man i fortsättningen, förutom Direcors Cut-versioner, även kan köpa sig en Atmos-version av favoritfilmen. Närmast till hands ligger förmodligen i första hand de filmer som redan har Atmos-mix på bioversionen, och därmed enklare borde kunna konverteras till hemmaformat.
Det här är ju än så länge bara mina personliga funderingar, då det är långt ifrån självklart att en ljudmix för biografer (där Atmos då ingår) är praktiskt möjlig, och framför allt ekonomiskt försvarbar, att anpassa till DolbyTrue-HD-mixen på Blu-ray
Men helt klart är att entusiasterna just nu sätter upp högtalare för fullt i taken hemma och törstar efter fler filmer med den rätta mixen.

Atmos på Blu-ray
En koll med filmbolagen visar på en riktigt positiv attityd till ny teknik och man välkomnar verkligen innovationer som Dolby Atmos, som gör filmupplevelsen ännu bättre. När det gäller just Dolby Atmos är man dock i dagsläget lite försiktiga med sina prognoser för släpp på Blu-ray, men några titlar som med största sannolikhet är på gång 2015 har vi ändå lyckats snoka reda på:

* American Sniper
* Heart of The Sea
* Man from U.N.C.L.E
* Point Break
* Taken 3
* The Gunman

BEKRÄFTADE ATMOS-RELEASER PÅ BIO 2015:

American Sniper

Capture the Flag

Deep

Hands of Stone

In the Heart of the Sea

Inside Out

Insurgent

Kingsman: The Secret Service

Main Aur Charles

McFarland USA

Skammerens Datter (The Shamer's Daughter)

Tadeo Jones 2

The 33

The Avengers: Age of Ultron

The Man from U.N.C.L.E 

Traffic


Artikelflöde

Uppdatering

Sony-tv med Dolby Vision

När HDR först lanserades var det bland tillverkarna av tv-apparater lite prestige i vilken eller vilka standarder man stödde, och en sak som till en början verkade skriven i sten var att det krävdes speciell hårdvara för att ta hand om Dolby Vision. Men redan i höstas ryktades det om en ruppdatering av Sonys apparater utrustade med deras finaste processor, och nu kommer ett klart besked: Sony ZD9, A1, XE94 och XE93 kommer att uppdateras till Dolby Digital under februari 2018! Det är dessutom inget krångel för användaren, eftersom uppdateringen kommer via nätverk, hurra!


Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


Meddelande

Laddar meddelande...