Mer ljud i hemmabion!

ATMOSKOLLEN

Det mest spännande just nu inom hemmabio är onekligen Dolbys senaste ljudformat Atmos!

Publicerad i HemmaBio 12, 2014

Av Jonas Olsson

Ni som läser HemmaBio vet förmodligen precis vad det handlar om, för er andra kan vi kortfattat förklara Atmos som ett "objektsbaserat" ljudsystem vilket innebär att man monterar ytterligare högtalare i taket. Lämpligen 2 eller 4 stycken.
En annan variant om man inte vill ha några högtalare i taket, är för ändamålet avsedda fronhögtalare (till exempel Triad-systemet som Magnus Fredholm testar i detta nummer) som även skjuter ljud snett uppåt och utnyttjar takets reflexer för att få till rätt effekt.
Tack vare de extra högtalarna kan man lägga till objekt "ovanpå" den ordinarie 5.1/7.1-ljudmixen (Dolby TrueHD) och styra dessa med exakt precision runt i ljudbilden. Atmos kan hantera upp till 128 enskilda objekt i en total 3D-miljö, vilket resulterar i en fantastisk ljudbubbla som kan ta upplevelsen till helt nya nivåer.
Man måste också skaffa lämplig elektronik, och i skrivande stund finns det ett drygt tiotal bioförstärkare med stöd för Atmos. Någon ny Blu-rayspelare behövs inte, inte heller nya kablar eller kontakter.
Däremot kan det ju vara trevligt att ha en film med Dolby Atmos på, men där är det än så länge ganska tunt när det gäller hemmabruk. Första Blu-rayfilmen droppade precis ner här på redaktionen, och det är Transformers – Age of Extincion som vi naturligtvis drog igång omedelbart. Kolla in Ludwig Swanbergs recension!

2 biografer i Sverige
Dolby Atmos har funnits på bättre biografer sedan 2012, där den animerade filmen Brave var först ut i juni samma år. I Sverige finns det i dagsläget två biografer som utrustats med systemet – Cinemascenen i Strängnäs och Biostaden i Uddevalla, och vi hoppas på fler.
Hittills har det producerats totalt cirka 200 filmer med Dolby Atmos, och det kommer hela tiden nya. Vi kan dock inte snacka om någon lavinartad produktion, utan det är utvalda titlar som begåvas med detta ljudsystem. Men vi tror på bra fotfäste för Atmos och att det jämte 3D så småningom blir närmast en standard, i alla fall på de större biograferna.
För hemmabiobruk är det som sagt ännu väldigt snålt, och för de mindre distributörerna blir en Atmos-mix väldigt kostsam, så vi får nog kallt räkna med att det tar ett tag innan det lossnar. För det hoppas vi verkligen att det gör.

Från bio till hemmabio
Det ska onekligen bli intressant om man i fortsättningen, förutom Direcors Cut-versioner, även kan köpa sig en Atmos-version av favoritfilmen. Närmast till hands ligger förmodligen i första hand de filmer som redan har Atmos-mix på bioversionen, och därmed enklare borde kunna konverteras till hemmaformat.
Det här är ju än så länge bara mina personliga funderingar, då det är långt ifrån självklart att en ljudmix för biografer (där Atmos då ingår) är praktiskt möjlig, och framför allt ekonomiskt försvarbar, att anpassa till DolbyTrue-HD-mixen på Blu-ray
Men helt klart är att entusiasterna just nu sätter upp högtalare för fullt i taken hemma och törstar efter fler filmer med den rätta mixen.

Atmos på Blu-ray
En koll med filmbolagen visar på en riktigt positiv attityd till ny teknik och man välkomnar verkligen innovationer som Dolby Atmos, som gör filmupplevelsen ännu bättre. När det gäller just Dolby Atmos är man dock i dagsläget lite försiktiga med sina prognoser för släpp på Blu-ray, men några titlar som med största sannolikhet är på gång 2015 har vi ändå lyckats snoka reda på:

* American Sniper
* Heart of The Sea
* Man from U.N.C.L.E
* Point Break
* Taken 3
* The Gunman

BEKRÄFTADE ATMOS-RELEASER PÅ BIO 2015:

American Sniper

Capture the Flag

Deep

Hands of Stone

In the Heart of the Sea

Inside Out

Insurgent

Kingsman: The Secret Service

Main Aur Charles

McFarland USA

Skammerens Datter (The Shamer's Daughter)

Tadeo Jones 2

The 33

The Avengers: Age of Ultron

The Man from U.N.C.L.E 

Traffic


Artikelflöde

THE HANDMAID'S TALE

Ny säsong 26 april!

"Nolite te bastardes carborundorum, bitches"


Pioneer VSX-933

Fler HDMI, Voice Assistant och Dolby Vision

Nu kommer Pioneers nya VSX-933, en flerkanalsförstärkare med gott om modernt godis!


WESTWORLD

Säsong 2 - premiär 23 april

"I imagined a story where I didn't have to be the damsel" – Dolores.


Optoma HD144X

Smart lättviktsprojektor

Optomas nya HD144X är en Full HD-projektor på knappa 3 kilo och har inbyggd högtalare, USB (varför inte driva en Chromecast) och ett dedikerat spelläge. För cirka 6 000 kronor får du en liten men ljusstark projektor som är perfekt att flytta mellan landstället, kontoret och hemmet!

Info: Optoma


Pressrelease: Canal Digital

Sveriges första Android TV-plattform

OnePlace är namnet på Canal Digitals nya TV-plattform som är byggd på Googles Android TV - kommer den att förändra våra TV-vanor?


Bäst på Playstation Plus i mars!

Favorit i repris: BLOODBORNE

"För på något konstigt sätt trumfas irritationen av att dö av en sorts jävlar anamma som överraskande nog snabbt väcks till liv i mig."


Nytt slutsteg!

Edge för XTZ

Den nya förstärkarserien EDGE har skapats från XTZ:s arv av elektriska enheter.


JBL 3-Series

Inte bara för hemmastudion

Nu finns en ny version av unikt hornladdade JBL 3-Series – aktiva, DSP-styrda och prisvärda minimonitorer som utvecklats ur den väldiga studioreferensen M2.


Sonance In-wall

9 x Reference

Sonance släppte för 10 år sedan sin Reference-serie - nu kommer nästa generation


Smarta Hem

Google Home Assistant blir smartare

– Hej Google! Vad är det för färg på Napoleons vita häst?
– Den är vit.
– När dog han?


Vera Secure

Ett smartare larmsystem

En larmanpassad Smarta hem-styrenhet som dessutom har ett ovanligt brett multistöd för olika typer av enheter.


Smarta Hem

En magisk knapp direkt på lampsladden

Visst finns möjligheter att göra även fönster och bordslampor med strömbrytare på sladden smartare.


Soundbar med stil

Martin Logans nya Cadence

Är du ute efter en ljudlimpa av god kvalitet för den lite större teven kan Martin Logans senaste modell kanske vara något!


Nytt på TV-fronten

Fler OLED från Philips

Första årets framgångar med sina OLED-modeller har fått Philips att komma med nya modeller i både 55- och 65-tum.


Kul med Raspberry Pi

Lightberry lyser upp

Vill du ha en större tv? Det finns förstås inga dunderkurer som kan göra en 55-tummare av en 42:a, men det går ganska lätt att lura ögat att tro att tv:n är betydligt större än den faktiskt är. Så här går det till.


Meddelande

Laddar meddelande...