Mer ljud i hemmabion!

ATMOSKOLLEN

Det mest spännande just nu inom hemmabio är onekligen Dolbys senaste ljudformat Atmos!

Publicerad i HemmaBio 12, 2014

Av Jonas Olsson

Ni som läser HemmaBio vet förmodligen precis vad det handlar om, för er andra kan vi kortfattat förklara Atmos som ett "objektsbaserat" ljudsystem vilket innebär att man monterar ytterligare högtalare i taket. Lämpligen 2 eller 4 stycken.
En annan variant om man inte vill ha några högtalare i taket, är för ändamålet avsedda fronhögtalare (till exempel Triad-systemet som Magnus Fredholm testar i detta nummer) som även skjuter ljud snett uppåt och utnyttjar takets reflexer för att få till rätt effekt.
Tack vare de extra högtalarna kan man lägga till objekt "ovanpå" den ordinarie 5.1/7.1-ljudmixen (Dolby TrueHD) och styra dessa med exakt precision runt i ljudbilden. Atmos kan hantera upp till 128 enskilda objekt i en total 3D-miljö, vilket resulterar i en fantastisk ljudbubbla som kan ta upplevelsen till helt nya nivåer.
Man måste också skaffa lämplig elektronik, och i skrivande stund finns det ett drygt tiotal bioförstärkare med stöd för Atmos. Någon ny Blu-rayspelare behövs inte, inte heller nya kablar eller kontakter.
Däremot kan det ju vara trevligt att ha en film med Dolby Atmos på, men där är det än så länge ganska tunt när det gäller hemmabruk. Första Blu-rayfilmen droppade precis ner här på redaktionen, och det är Transformers – Age of Extincion som vi naturligtvis drog igång omedelbart. Kolla in Ludwig Swanbergs recension!

2 biografer i Sverige
Dolby Atmos har funnits på bättre biografer sedan 2012, där den animerade filmen Brave var först ut i juni samma år. I Sverige finns det i dagsläget två biografer som utrustats med systemet – Cinemascenen i Strängnäs och Biostaden i Uddevalla, och vi hoppas på fler.
Hittills har det producerats totalt cirka 200 filmer med Dolby Atmos, och det kommer hela tiden nya. Vi kan dock inte snacka om någon lavinartad produktion, utan det är utvalda titlar som begåvas med detta ljudsystem. Men vi tror på bra fotfäste för Atmos och att det jämte 3D så småningom blir närmast en standard, i alla fall på de större biograferna.
För hemmabiobruk är det som sagt ännu väldigt snålt, och för de mindre distributörerna blir en Atmos-mix väldigt kostsam, så vi får nog kallt räkna med att det tar ett tag innan det lossnar. För det hoppas vi verkligen att det gör.

Från bio till hemmabio
Det ska onekligen bli intressant om man i fortsättningen, förutom Direcors Cut-versioner, även kan köpa sig en Atmos-version av favoritfilmen. Närmast till hands ligger förmodligen i första hand de filmer som redan har Atmos-mix på bioversionen, och därmed enklare borde kunna konverteras till hemmaformat.
Det här är ju än så länge bara mina personliga funderingar, då det är långt ifrån självklart att en ljudmix för biografer (där Atmos då ingår) är praktiskt möjlig, och framför allt ekonomiskt försvarbar, att anpassa till DolbyTrue-HD-mixen på Blu-ray
Men helt klart är att entusiasterna just nu sätter upp högtalare för fullt i taken hemma och törstar efter fler filmer med den rätta mixen.

Atmos på Blu-ray
En koll med filmbolagen visar på en riktigt positiv attityd till ny teknik och man välkomnar verkligen innovationer som Dolby Atmos, som gör filmupplevelsen ännu bättre. När det gäller just Dolby Atmos är man dock i dagsläget lite försiktiga med sina prognoser för släpp på Blu-ray, men några titlar som med största sannolikhet är på gång 2015 har vi ändå lyckats snoka reda på:

* American Sniper
* Heart of The Sea
* Man from U.N.C.L.E
* Point Break
* Taken 3
* The Gunman

BEKRÄFTADE ATMOS-RELEASER PÅ BIO 2015:

American Sniper

Capture the Flag

Deep

Hands of Stone

In the Heart of the Sea

Inside Out

Insurgent

Kingsman: The Secret Service

Main Aur Charles

McFarland USA

Skammerens Datter (The Shamer's Daughter)

Tadeo Jones 2

The 33

The Avengers: Age of Ultron

The Man from U.N.C.L.E 

Traffic


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Meddelande

Laddar meddelande...