Enkel Guide!

Atmos i praktiken

Alla någorlunda biffiga förstärkare som säljs idag stöder Dolby Atmos. Det säkert fler än vi som vill komma igång, inte minst som du direkt får valuta för investerad tid och pengar genom Dolbys Surround Upmixer. Här är en enkel guide!

Av Magnus Fredholm


Det första du ska göra är att kontrollera så att ditt befintliga system kan utökas till Atmos. Alla 5.1-system funkar, och 7.1 också. När det gäller system med fler högtalare är det (åtminstone i dagsläget och för de förstärkare som finns) ett måste att koppla ur dessa extra högtalare, för annars kan inte processorn jobba med Atmos. Det finns säkert enstaka undantag redan, och på lite sikt kommer möjligheterna att köra ännu fler högtalare att öka. Dolby själva talar ju om 24.1.10, alltså totalt 24 högtalare i öronnivå, en subbas (man kan såklart ha flera, men Atmos kodar bara en baskanal så övrig bashantering måste göras av din förstärkare/processor) och tio Atmoshögtalare.
Inga stora problem alltså, förutom eventuellt om du har ett extremt annorlunda högtalarsystem.

Olika vägar
Det finns två olika vägar att gå för Atmos. Det första är takmonterade Atmoshögtalare, och det andra är högtalare byggda för att studsa ljudet i taket, Atmos enabled speakers. Det finns två typer av dessa högtalare, dels sådana som är front- eller surroundhögtalare med extra element på ovansidan och dels "påhängshögtalare" som placeras ovanpå eller i närheten av front- och surroundhögtalarna. Dolby skriver en del om den speciella filtrering som ska finnas i Atmos enabled speakers, och det kan säkert ligga något i det, men att det inte skulle funka (åtminstone hjälpligt) med normala satelliter är bara nys.

Placering av 5.1
De flesta av oss som hållit på med hemmabio ett tag har nog rätt bra koll på hur högtalare bör placeras, men när det gäller Atmos bör alla som (likt mig) sneglar en del åt THX för högtalarplacering kolla in de generella råden. Alla högtalare utom subbasen bör sitta i öronhöjd, och vi som har surrounderna högre upp ska se till att de absolut inte är mer än 1,25 gånger högre från golvet än övriga högtalare.
Andra högtalare i tak
Den som har vissa eller alla högtalare i taket kan ta det rätt lugnt, det går att få till Atmos ändå! Dolby rekommenderar att man i första hand skaffar nya högtalare för öronhöjd och kopplar om befintliga front/surroundtakhögtalare (de du alltså har i taket) till Atmoskanalerna. I andra hand rekommenderas man montera ytterligare takhögtalare för Atmos, men detta rekommenderas egentligen inte alls annat än i nödfall för surroundhögtalare. Under inga omständigheter bör man koppla om takhögtalare till Atmos utan att ha ersatt dem med andra högtalare. I klartext: Ett system med mindre än fem huvudhögtalare (front höger/vänster, center och två surroundhögtalare) ska inte användas med Atmoshögtalare.

Vilka högtalare funkar?
När det gäller högtalare monterade i tak funkar nästan vad som helst, utom extremt smalspridande. Har du högt i tak går det utmärkt att montera stativhögtalare i taket, och självklart är dedikerade takhögtalare utmärkta val också.
För "studshögtalare" vill Dolby påskina att det inte ar lika enkelt, då den passiva filteringen i Atmos Enabled speakers ska rikta ljudet på ett extra fördelaktigt sätt, men våra initiala experiment tyder på att det mesta inom on wall/stativ-högtalare funkar utmärkt.
Däremot bör man tänka noga på filtreringen i förstärkaren, alltså det som kallas bass management. Atmos är fullregister, så använder du små stativare är det viktigt att inte ställa delningsfrekvensen för lågt, för då mår högtalarna inget vidare.

Studsande eller i tak?
Min första reaktion är typ "självklart är det bättre med högtalare i taket, Atmos Enabled är den nödlösning", men den kommer på skam direkt, det funkar toppen både med takmonterat och Dolby enabled. När det gäller vad du ska välja handlar det om framför allt tre faktorer: Takhöjd, om ditt tak reflekterar ljud eller ej och om taket medger montering av högtalare.
Takhöjden är ingen fast siffra, men Dolby anger att det bör vara dubbelt så längt från fronthögtalare till tak som från golv till fronthögtalare. Ett exempel: Dina fronthögtalares akustiska centrum (ofta mitt mellan diskant och mellanregister) befinner sig 90 cm från golvet. Då bör du ha minst 270 cm i takhöjd tycker Dolby.
Har du lägre än så i tak vill Dolby helst att du använder studsande högtalare, och det framför allt då ljudet från takhögtalare tenderar att bli lite väl exakt annars. Japp, Dolby vill för en gångs skull gärna ha en lite lätt diffus återgivning, eller i alla fall ett rejält avstånd från högtalarna till lyssnarna.
I vårt lyssningsrum borde vi, enligt måtten ovan, helst köra studshögtalare. Men eftersom vi har akustiktak blir det inte mycket bevänt med studsen, och vi monterar därför högtalare infällda i taket ändå. Och glädjande nog funkar det sjukt bra!

Placering av Atmoshögtalare
det är egentligen superenkelt om man tänker efter: Två högtalare framför och utanför lyssningsposition, och så två högtalare bakom/utanför. Ska du bara ha två takhögtalare sätter du dem så gott du kan mitt över lyssningspositionerna, och fortfarande utanför lyssningspositionerna. Gäller det studsande ljud är det normala att Atmos enabled-delen sitter ovanpå front/surroundhögtalarna, vinklade 10 grader från rakt upp och pekandes åt samma håll som huvudhögtalaren. Ska du köra med separata högtalare riktade mot taket är det faktiskt inte svårare än att du tänker dig "normal" Atmos enabled-placering och sedan ser till att de högtalare du placerar ut träffar samma del av taket, och i typ samma vinkel! Ok, det är viktigt att de sitter över öronhöjd också, annars får du för tydligt direktljud och din hjärna tenderar att sortera bort reflexen i det läget. Resultatet blir att ljudet inte tar någon riktig höjd, och det är ju själva vitsen med atmos.

Inte bara Dolby
Förutom Atmos finns minst två andra system med höjdkanaler. Först har vi Audo-3D, ett system som förutom ett standard 5.1-system kan bestå av ytterligare två lager uppåt, ett "höjd" och ett "tak" typ. Signalen kodas och kan sedan spelas upp på allt från vanliga 5.1-system till fullt utbyggda Audo-3D-system med högtalare i både öronnivå, uppåt väggarna och i taket. De första processorerna för hem vi känner till är Denon X7200w och X5200w som åtminstone i USA ska kunna uppgraderas till Auro-3D för ett par hundra dollar.
Det andra systemet, som faktiskt visades på CES redan 2014, är DTS-UHD. Det systemet har dock, såvitt vi vet, inte kommit ut i handeln än.
En trevlig finess med dessa två system är att de till skillnad från Atmos inte är bundna till speciella högtalarplaceringar, vilket innebär att det du bygger för Atmos kommer att funka lika bra för Auro-3D och DTS-UHD.


Artikelflöde

Uppdatering

Sony-tv med Dolby Vision

När HDR först lanserades var det bland tillverkarna av tv-apparater lite prestige i vilken eller vilka standarder man stödde, och en sak som till en början verkade skriven i sten var att det krävdes speciell hårdvara för att ta hand om Dolby Vision. Men redan i höstas ryktades det om en ruppdatering av Sonys apparater utrustade med deras finaste processor, och nu kommer ett klart besked: Sony ZD9, A1, XE94 och XE93 kommer att uppdateras till Dolby Digital under februari 2018! Det är dessutom inget krångel för användaren, eftersom uppdateringen kommer via nätverk, hurra!


Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


Meddelande

Laddar meddelande...