Test: Logitech Harmony Ultimate

STYR MED STIL

En fjärrkontroll som styr alla dina grejer och verkligen fungerar, och samtidigt låter dig göra det via en modern app, trots att prylarna är äldre. En framtidsdröm? Nej, Logitechs Harmony Ultimate gör precis det!

Av Jonas Olsson

Vi har väl alla brottats med röran av fjärrkontroller på soffbordet, och hatat det.
Ett exempel: Din mamma plockar frenetiskt bland kontrollerna:
– Gulleponken, vilken var det nu till dvd-spelaren (krafs krafs på bordet)? Nehej, det var den till teven. Oj, nu blev det svart i rutan. Den här då?
– Neeeej, morsan, nu stängde du ju av inspelningen av McGyver på teveboxen, igen. Meh!
Ni vet garanterat exakt vad jag menar. Fler apparater i hemmet – fler fjärrkontroller – mer irritation.
Nåväl, det finns faktiskt en lösning på problemet – den klassiska multifjärren. I och för sig inget nytt, och det är egentligen inte Logitechs Harmony Ultimate heller (har funnits ute ett drygt år nu), däremot fungerar den till skillnad mot de flesta andra även för normala människor, trots en kanske udda eller omfångsrik, anläggning
Harmony Ultimate i sitt mest kompletta utförande består av en väldesignad fjärrkontroll med touchskärm som verkligen ligger bra i handen tack vare sina välvda former och matta baksida.
Till fjärren kommer också en Hub som du lägger vid dina apparater i mediahyllan. Fjärren kommunicerar sedan med hubben via RF-signaler vilket gör att du kan gömma den tillsammans med övrig elektronik i till exempel ett skåp eller en tevebänk. Hubben skickar sedan i sin tur ut stryrsignaler via IR, och för att verkligen nå alla ögon på dina apparater längst bort följer det med ett par extra IR-sändare som du placerar där hubben inte kommer åt.

Synka med din dator
Innan du kan komma igång måste du först och främst ladda fjärren, lämpligen i den medföljande dockan, skapa ett konto på myharmony.com, tanka ner ett program och via en riktigt bra installationsguide steg-för-steg lägga till dina apparater.
Därefter är det dags att skapa så kallade "Aktiviteter", vilket innebär att om du till exempel trycker på "Spela på PS3"-ikonen så startar de maskiner som ska vara med i just den aktiviteten.
Du kan skräddarsy såväl dina apparater som aktiviteter åt alla håll och kanter, inklusive ordningsföljd, eventuella pauser mellan kommandona och om till exempel projektorn ska stängas av eller byta ingång när du vill växla aktivitet och istället kanske lyssna på lite musik från cd-spelaren.
Logitechs rutin och lyhördhet på området gör inställningarna av ditt fjärrsystem väldigt förståeliga och pedagogiska. Man kan det här. Dock måste du ta dig tid och ha en god dos tålamod i början, och prova dig fram ordentligt, innan allt verkligen fungerar så som du vill ha det. Men det är det ju värt.
Harmony Ultimate styr upp alla delar i min privata och ganska omfattande apparatflora, med ett par undantag – Playstation 4 (det finns i dagsläget ingen fjärr som stöder denna, inte ens Sonys egen BD-kontroll från PS3) och min mediaspelare från D-Link, Boxee. Allt annat lirar perfekt.
Men fjärren har ju även RF, kanske du tänker då, apropå Boxee-boxen? Ja, det har den, men det var ju som sagt bara för den interna kommunikationen mellan fjärrkontrollen och hubben. Hubben i sin tur skickar ut IR och Bluetooth, där det sistnämnda gör att vi får kontroll över till exempel PS3:an.

Gör din anläggning smart
Men det där med att kunna styra grejerna med en app i sin mobila enhet då?
Jo, det fungerar så att du på sedvanligt vis laddar hem och installerar fjärr-appen, och sen är du på. Nu är det dock hubben och ditt nätverk som är i centrum, inte fjärrkontrollen.
Du synkar återigen hela rasket enkelt via ditt konto hos Logitech och den numera duktigt uppgraderade appen låter dig styra hela rasket via hubben på ett alldeles utomordentligt sätt, och det är ju så trevligt med grejer som verkligen funkar. Inte helt självklart annars i denna app-galna tid.
På mobilens eller plattans skärm finns alla menyer och funktionsknappar du plockat ihop i din setup av dina apparater, och dessa kopieras till såväl fjärren som till appen via synkningen av programvaran. Det är väldigt snyggt och proffsigt.
Precis som på fjärrkontrollen kan du styra med olika gester, till exempel dra fingret uppåt på skärmen för att öka volymen, en snabb knackning på densamma för att pausa aktuell källa och så vidare. Kul.
Det finns totalt 22 olika gester, 11 med ett finger och ytterligare 11 med två. Naturligtvis kan du konfigurera även dessa för att passa just dig. På fjärrkontrollens display får du nöja dig med 11 gester.

Stöta på patrull?
Problem då? Logitech kan som sagt det här med fjärrkontroller, och för varje generation presenterar man verkligen produkter som både ligger och känns helt rätt i tiden.
Biblioteket för programkoder är enormt omfattande och enligt uppgift har man idag stöd för över 270 000 apparater från drygt 6 000 tillverkare i databasen, vilket gör att du med största sannolikhet hittar just din utrustning där. Även om till exempel dvd-spelaren har några år på nacken.
De problem vi upplever med Ultimate-fjärren är att den helt enkelt hänger sig ibland. Och vid ett par tillfällen har den kraschat totalt, och då har det inte löst sig med mindre än att vi fått starta om den till fabriksläge, och därefter fått ytterligare problem med att synka om den kopplad till datorn, där vi blir ombedda att dra ur sladden, vänta ett tag och försöka igen senare. Har krävt några irriterande försök men i slutändan alltid löst sig.
Kör du fast får du dock all info du behöver från den väldigt kundanpassat utformade hemsidan med såväl kunskapsbas och listor över vanliga problem som levande support om det skiter sig rejält.
Logitech jobbar hela tiden vidare för att deras multikontroller ska ligga i framkant och hantera så mycket utrustning som det bara är möjligt, och bland de senare hittar vi Sonos, AppleTV, Philips fjärrstyrda lampor Hue, styrsystem från bland annat Lutron, och till exempel termostater från Nest, och så vidare.
Batteritiden kunde ha varit bättre (förmodligen en avvägning så att inte fjärren blir för klumpig med ett större batteri) och håller nu för några timmars aktivt bruk, i praktiken ett par dagars normalt användande.
Vi har vid ett flertal tillfällen mötts av en heldöd fjärrkontroll då den dränerar batteriet väldigt fort, och närmast utan förvarning, på slutet. Dra ner ljustyrkan på skärmen och ställ in kort tid som den visas så maximerar du batteritiden, och se till att den alltid placeras i sin laddare när den inte används.
Men skulle du nu få batteritorsk så har du ju fortfarande appen i mobilen eller plattan, så det är lugnt.

Riktiga grejer för vanligt folk
Logitech Harmony Ultimate finns i lite olika utföranden, eller rättare sagt, hur många delar som följer med i kartongerna. Förmodligen köper du ett paket med hela rasket, det vi har testat här, och får då såväl den fina fjärrkontrollen som hubben för cirka 2 400 kronor. Vill du begränsa det ekonomiska utlägget skaffar du enbart hubben för en tusenlapp och styr med dina mobila enheter. Betydligt billigare. Eller så köper du bara fjärrkontrollen.
Vi vill nog dock rekommendera att du köper det stora paketet för att verkligen få allt att lira ordentligt, och framför allt, att alla i hushållet ska kunna styra anläggningen. Även när du och din smarta mobil inte är hemma.

FEM SNABBA:
• Styr med mobilen med läcker app
• Hanterar upp till 15 enheter
• Klarar de flesta apparater
• Modern och proffsig produkt för hemmabruk
• Hänger sig totalt ibland

LOGITECH HARMONY ULTIMATE
Vad: Multifjärrkontroll
Antal styrbara enheter: 15
Skärmstorlek fjärr: 2,4 tum
Touchskärm: Ja
Pris: Från ca 1 000 – 2 400 kronor
Info: logitech.se


Artikelflöde

Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Nytt från XTZ

Alpha får sällskap

XTZ:s värstingserie Divine är nu inne på sin andra inkarnation, och med Delta (och Delta C) är serien komplett. 


Sex smarta kanaler

NYTT FRÅN BRYSTON

Brystons nya slutsteg 24B³ i Cubed-serien har två råstarka kanaler (2x300 W) och fyra kanaler på vardera 75 W, allt i 8 ohm. 


Nytt från Q Acoustics!

Stora förbättringar

Brittiska högtalartillverkaren Q Acoustics brukar uppdatera sina modellserier efter några år, och nu är det dags för 3000-serien att få tillägget ”i” i modellbeteckningarna. Och när det kommer till den relativt billiga 3000-serein är det rejäla förbättringar!


3D lever!

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.


Större fransmän

TRIANGLE THETIS

Med Thetis 380 (bilden) och Thales 400 ökar Triangle på konarean rejält!


Nytt från Sony

Ljudstrålande värsting-OLED

Sonys nya värsting-tv AF8 har inte bara oled-panel och det fantastiska bildbehandlingschippet X1 Extreme, utan även Acoustic Surface-tekniken som gör att hela bildytan även strålar ljud.


Sommarens bästa svenska film

Den blomstertid nu kommer

Myten säger att Sverige är som mest sårbart när det är storhelg och många myndigheter håller stängt. Därför är det ingen slump att filmkollektivet Crazy Picures långfilmsdebut utspelar sig på midsommarafton. Vi har pratat med gänget bakom bioaktuella thrillern Den blomstertid nu kommer.


Wind River-tävlingen avgjord!

NI VANN!

Nu har vi dragit vinnarna i tävlingen!


KRÖNIKA THOMAS NILSSON

Tänk på döden

Det händer att jag gör det allt mer nuförtiden.
Tänker på döden, alltså.
Jag vet inte riktigt varför.


Nya UHD-spelare

Panasonic har en hel serie nya UHD-spelare på ingång

Allra intressantast är referensspelaren 9000 och lillebrorsan 820.


Spelrecension

SHADOW OF THE COLOSSUS

"En poetisk stillhet som ibland snabbt byts mot skräckinjagande vackert kaos under kolossfighterna."


Test: LG UP970

Steget till UHD Blu-ray

LG:s UHD Blu-rayspelare UP970 är en rättfram spelare som också har ett lågt pris, vilket aldrig är fel!


Loewe bild 3.55 OLED

STILFULL OLED

Är du ute efter en TV med det där lilla extra ska du absolut kolla in Loewes senaste OLED-modell: Bild 3.55!


HBO NORDIC

NYHETER I MAJ

Miniserierna Patrick Melrose, med Benedict Cumberbatch i titelrollen, och C.B. Strike, baserad på böcker skrivna av J.K. Rowling samt de nya HBO-filmerna The Tale och Fahrenheit 451 får alla premiär i maj.


Meddelande

Laddar meddelande...