Test: Logitech Harmony Ultimate

STYR MED STIL

En fjärrkontroll som styr alla dina grejer och verkligen fungerar, och samtidigt låter dig göra det via en modern app, trots att prylarna är äldre. En framtidsdröm? Nej, Logitechs Harmony Ultimate gör precis det!

Av Jonas Olsson

Vi har väl alla brottats med röran av fjärrkontroller på soffbordet, och hatat det.
Ett exempel: Din mamma plockar frenetiskt bland kontrollerna:
– Gulleponken, vilken var det nu till dvd-spelaren (krafs krafs på bordet)? Nehej, det var den till teven. Oj, nu blev det svart i rutan. Den här då?
– Neeeej, morsan, nu stängde du ju av inspelningen av McGyver på teveboxen, igen. Meh!
Ni vet garanterat exakt vad jag menar. Fler apparater i hemmet – fler fjärrkontroller – mer irritation.
Nåväl, det finns faktiskt en lösning på problemet – den klassiska multifjärren. I och för sig inget nytt, och det är egentligen inte Logitechs Harmony Ultimate heller (har funnits ute ett drygt år nu), däremot fungerar den till skillnad mot de flesta andra även för normala människor, trots en kanske udda eller omfångsrik, anläggning
Harmony Ultimate i sitt mest kompletta utförande består av en väldesignad fjärrkontroll med touchskärm som verkligen ligger bra i handen tack vare sina välvda former och matta baksida.
Till fjärren kommer också en Hub som du lägger vid dina apparater i mediahyllan. Fjärren kommunicerar sedan med hubben via RF-signaler vilket gör att du kan gömma den tillsammans med övrig elektronik i till exempel ett skåp eller en tevebänk. Hubben skickar sedan i sin tur ut stryrsignaler via IR, och för att verkligen nå alla ögon på dina apparater längst bort följer det med ett par extra IR-sändare som du placerar där hubben inte kommer åt.

Synka med din dator
Innan du kan komma igång måste du först och främst ladda fjärren, lämpligen i den medföljande dockan, skapa ett konto på myharmony.com, tanka ner ett program och via en riktigt bra installationsguide steg-för-steg lägga till dina apparater.
Därefter är det dags att skapa så kallade "Aktiviteter", vilket innebär att om du till exempel trycker på "Spela på PS3"-ikonen så startar de maskiner som ska vara med i just den aktiviteten.
Du kan skräddarsy såväl dina apparater som aktiviteter åt alla håll och kanter, inklusive ordningsföljd, eventuella pauser mellan kommandona och om till exempel projektorn ska stängas av eller byta ingång när du vill växla aktivitet och istället kanske lyssna på lite musik från cd-spelaren.
Logitechs rutin och lyhördhet på området gör inställningarna av ditt fjärrsystem väldigt förståeliga och pedagogiska. Man kan det här. Dock måste du ta dig tid och ha en god dos tålamod i början, och prova dig fram ordentligt, innan allt verkligen fungerar så som du vill ha det. Men det är det ju värt.
Harmony Ultimate styr upp alla delar i min privata och ganska omfattande apparatflora, med ett par undantag – Playstation 4 (det finns i dagsläget ingen fjärr som stöder denna, inte ens Sonys egen BD-kontroll från PS3) och min mediaspelare från D-Link, Boxee. Allt annat lirar perfekt.
Men fjärren har ju även RF, kanske du tänker då, apropå Boxee-boxen? Ja, det har den, men det var ju som sagt bara för den interna kommunikationen mellan fjärrkontrollen och hubben. Hubben i sin tur skickar ut IR och Bluetooth, där det sistnämnda gör att vi får kontroll över till exempel PS3:an.

Gör din anläggning smart
Men det där med att kunna styra grejerna med en app i sin mobila enhet då?
Jo, det fungerar så att du på sedvanligt vis laddar hem och installerar fjärr-appen, och sen är du på. Nu är det dock hubben och ditt nätverk som är i centrum, inte fjärrkontrollen.
Du synkar återigen hela rasket enkelt via ditt konto hos Logitech och den numera duktigt uppgraderade appen låter dig styra hela rasket via hubben på ett alldeles utomordentligt sätt, och det är ju så trevligt med grejer som verkligen funkar. Inte helt självklart annars i denna app-galna tid.
På mobilens eller plattans skärm finns alla menyer och funktionsknappar du plockat ihop i din setup av dina apparater, och dessa kopieras till såväl fjärren som till appen via synkningen av programvaran. Det är väldigt snyggt och proffsigt.
Precis som på fjärrkontrollen kan du styra med olika gester, till exempel dra fingret uppåt på skärmen för att öka volymen, en snabb knackning på densamma för att pausa aktuell källa och så vidare. Kul.
Det finns totalt 22 olika gester, 11 med ett finger och ytterligare 11 med två. Naturligtvis kan du konfigurera även dessa för att passa just dig. På fjärrkontrollens display får du nöja dig med 11 gester.

Stöta på patrull?
Problem då? Logitech kan som sagt det här med fjärrkontroller, och för varje generation presenterar man verkligen produkter som både ligger och känns helt rätt i tiden.
Biblioteket för programkoder är enormt omfattande och enligt uppgift har man idag stöd för över 270 000 apparater från drygt 6 000 tillverkare i databasen, vilket gör att du med största sannolikhet hittar just din utrustning där. Även om till exempel dvd-spelaren har några år på nacken.
De problem vi upplever med Ultimate-fjärren är att den helt enkelt hänger sig ibland. Och vid ett par tillfällen har den kraschat totalt, och då har det inte löst sig med mindre än att vi fått starta om den till fabriksläge, och därefter fått ytterligare problem med att synka om den kopplad till datorn, där vi blir ombedda att dra ur sladden, vänta ett tag och försöka igen senare. Har krävt några irriterande försök men i slutändan alltid löst sig.
Kör du fast får du dock all info du behöver från den väldigt kundanpassat utformade hemsidan med såväl kunskapsbas och listor över vanliga problem som levande support om det skiter sig rejält.
Logitech jobbar hela tiden vidare för att deras multikontroller ska ligga i framkant och hantera så mycket utrustning som det bara är möjligt, och bland de senare hittar vi Sonos, AppleTV, Philips fjärrstyrda lampor Hue, styrsystem från bland annat Lutron, och till exempel termostater från Nest, och så vidare.
Batteritiden kunde ha varit bättre (förmodligen en avvägning så att inte fjärren blir för klumpig med ett större batteri) och håller nu för några timmars aktivt bruk, i praktiken ett par dagars normalt användande.
Vi har vid ett flertal tillfällen mötts av en heldöd fjärrkontroll då den dränerar batteriet väldigt fort, och närmast utan förvarning, på slutet. Dra ner ljustyrkan på skärmen och ställ in kort tid som den visas så maximerar du batteritiden, och se till att den alltid placeras i sin laddare när den inte används.
Men skulle du nu få batteritorsk så har du ju fortfarande appen i mobilen eller plattan, så det är lugnt.

Riktiga grejer för vanligt folk
Logitech Harmony Ultimate finns i lite olika utföranden, eller rättare sagt, hur många delar som följer med i kartongerna. Förmodligen köper du ett paket med hela rasket, det vi har testat här, och får då såväl den fina fjärrkontrollen som hubben för cirka 2 400 kronor. Vill du begränsa det ekonomiska utlägget skaffar du enbart hubben för en tusenlapp och styr med dina mobila enheter. Betydligt billigare. Eller så köper du bara fjärrkontrollen.
Vi vill nog dock rekommendera att du köper det stora paketet för att verkligen få allt att lira ordentligt, och framför allt, att alla i hushållet ska kunna styra anläggningen. Även när du och din smarta mobil inte är hemma.

FEM SNABBA:
• Styr med mobilen med läcker app
• Hanterar upp till 15 enheter
• Klarar de flesta apparater
• Modern och proffsig produkt för hemmabruk
• Hänger sig totalt ibland

LOGITECH HARMONY ULTIMATE
Vad: Multifjärrkontroll
Antal styrbara enheter: 15
Skärmstorlek fjärr: 2,4 tum
Touchskärm: Ja
Pris: Från ca 1 000 – 2 400 kronor
Info: logitech.se


Artikelflöde

TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Marantz NR1609

Röststyrd lågprofil

Marantz uppskattade slimline-receivrar heter i år NR1509 och NR1609!


Test: VSSL A.3

Ljud i hela huset

När du ändå håller på att installera en ordentlig hemmabio, varför inte se till att du på ett smidigt sätt kan lyssna på musik i resten av huset?


SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


Meddelande

Laddar meddelande...