TEST: Pioneer SC-LX88

Vitamintillskott i bion

Pioneers LX-förstärkare har ett grundmurat rykte som kompetent bioförstärkning, och SC-LX88 är självklart en logisk efterföljare till alla tidigare LX8x-maskiner: integrerad bioprestanda en bit över 20 000 kronor.

Av Magnus Fredholm

Premiumförstärkare för hemmabion måste ju inte bara prestera, det bör också kännas lite extra på ett eller helst flera sätt. Pioneers formspråk känner vi igen, och faktum är att LX88 ser ut exakt som förra årets LX87. Det innebär en slät front med displayglas och aluminiumlucka som sticker ut några millimeter, en i mina ögon snygg lösning.
Den tjocka luckan i aluminium är också behagligt tung. Fjärren är nog inte så speciell egentligen, men den har en skön känsla. Inte som Blu-rayspelaren BDP-LX58 dock, denna är lättare.
Invändigt är LX88 uppdelad i fyra delar. Närmast fronten hittar vi strömförsörjningen i form av en rejäl transformator och dito likriktare. Chassit är rejält, och trafons placering i kombination med extra förstärkningar gör att den sitter tryggt.
Den bakre delen av förstärkaren är uppdelad i tre våningar, och kollar man på baksidan är det rätt självklart hur det ser ut inuti. Överst sitter HDMI-kortet (som också tar hand om nätverksporten), i mitten lågnivå in och ut och underst alla slutsteg. Eftersom slutstegen är klass D klaras kylningen av utan stora kylflänsar, och skulle det bli lite varmt på undervåningen finns en fläkt som forcerar luftflödet på slutstegsvåningen.

Inkopplingar
Modern hemmabioutrustning kopplas ju nästa uteslutande med HDMI, och med totalt 8 in och 3 ut är SC-LX88 verkligen beredd på det mesta. Samtliga HDMI-ingångar klarar 4k, men BD, DVD och SAT är de finaste ingångarna, och dessa klarar 4k/60p 4:4:4 medan övriga reducerar till 4:2:0. Observera att om man slår på HDzone blir alla ingångar begränsade till 4:2:0.
När det gäller konkurrenten Yamaha var den vid testtillfället (HemmaBio 11/2014) begränsad till 4:2:0, men efter den senaste uppdateringen har RX-A3040 (och 2040 och 1040) 4:4:4 på samtliga HDMI-ingångar utom den på fronten. Man ställer HDMI-signalen 4k Mode i "Mode 1" för att ställa ingångarna till 4:4:4, men som standard står de på Mode 2 vilket är 4:2:0.
Analog multikanals lågnivå in (7.1) och ut (11.2/9.2.2/7.2.4) finns också, liksom digitala och en del analoga in- och utgångar för dina gamla fina audiofilprylar. Dessutom finns vinylspelaringång, samt USB B. Japp, SC-LX88 har en dator-dac, perfekt för bästa möjliga ljud från pc eller mac.
Eftersom det är nio inbyggda slutsteg blir det också en hel del högtalarkontakter, och eftersom de sitter vertikalt per kanal blir det lite pilligt om man vill ankra skalad kabel, ett problem som LX88 delar med Yamaha. Och anledningen till att jag över huvud taget uppmärksammar detta är att Denon och Onkyo har alla kontakter på en rad, vilket faktiskt förenklar rätt mycket när man ska koppla in 5.2.4.

Andra inkopplingar
På fronten hittar vi HDMI och USB-ingångar samt hörlursutgång, vilket känns som standard idag. Lite intressant är att HDMI-ingången på fronten kan kopplas in direkt på ingångskortet om man vill.
Detta förutsätter i och för sig att man öppnar förstärkaren och kopplar ur frontens HDMI-kontakt, men eftersom kopplingen på kortet är en vanlig HDMI är det rätt enkelt.
Nätverkskontakt (ethernet 10/100) hittar vi på baksidan, och i kartongen finns en trådlös adapter (med USB-ström, kontakt på baksidan såklart) om du hellre vill köra trådlöst nät, fast gör bara det om du måste, för trådat är fortfarande bäst!
Det går också att koppla in mobiler, surfplattor och datorer via Bluetooth, och både Airplay (endast ljud som vanligt, tack Apple för det...) och Spotify Connect finns, liksom nätradio och DLNA.
Angående Bluetoothfunktionen är det förresten den varianten som man aktivt måste koppla upp sig mot varje gång källan väljs, vilket beroende på synsätt kan vara både bra och dåligt. Det ger dig som ägare av apparaten bättre kontroll och ett snabbt och smidigt sätt att kicka någon annan BT-användare, men är du BT-beroende blir det ju ett extra moment varje gång du ska koppla upp dig.

Rätt inställt
Dagligt användande får tummar upp, för appen AVControl5 är superenkel att använda. Och det är tur att appen är så bra, för skärmvisningen är grafiskt sett närmast uråldrig.
Men, när det gäller installationsinställning är det enklast med OSD, och i det läget gör det inte så mycket att OSD:n är sjukt dåligt upplöst.
Innan man kan göra någon vettig kalibrering måste aktuellt högtalarsystem väljas, och jag som kopplade in ett 5.2.4 fick leta i bruksanvisningen eftersom det än så länge inte står några vidare Atrmosinstruktioner vid högtalarterminalerna. I OSD:n finns det däremot tydliga och lättfattliga val för alla möjliga högtalaruppställningar, och så fort jag valt rätt är det dags att kalibrera.
Man väljer, tycker jag, i förstaläget att köra en helautomatisk kalibrering, och anledningen är enkel: Kör du "symmetry" eller "front align" (vilket jag föredrar) skippar MCACC subbasarna, och därför är det praktiskt att först köra en full auto så du får eq-förslag på subkanalen. Dessa kan sedan, efter att du kört front align, matas in manuellt.
För den som undrar vad "front align" är, och varför jag tjatar så om det, handlar det om att SC-LX88 (precis som de flesta bättre hemmabioförstärkarna) kan kalibrera ditt system genom att utgå från fronthögtalarna.
Det är givetvis inte fel att kalibrera hela systemet, men ofta har man nog lagt ganska stor möda och många gånger också en hel del tid på att först välja ut fronthögtalare man verkligen gillar, för att sedan optimera dem placeringsmässigt i rummet. Och om det är så blir känslan ofta att systemet blir skittrist när man kör hel systemkalibrering, och för att undvika det kan man alltså kalibrera med fronthögtalarna som utgångspunkt.
Om du valt att göra en autokalibrering kan du sedan gå in och justera varenda parameter individuellt, och även slå av eller på enskilda funktioner, allt för att optimera MCACC-prestandan med avseende på dina egna preferenser.
Och för att du snabbt ska kunna jämföra olika inställningar finns sex minnen, som du snabbt och enkelt kan bläddra mellan. Klockrent för den som kanske vill ha olika inställningar för exempelvis olika källor eller olika typer av film.
För att snabbt komma åt ljud- respektive bildjusteringarna finns två knappar på fjärren som tar dig direkt till dessa, och för mig som är en pillare av rang är det framför allt AUDIO P. jag trycker på. Där kan du justera det mesta i ljudväg, och även hoppa mellan de olika inställningarna för MCACC:n.
En bekväm funktion är knappen CH LV. på fjärren. Med denna kan man ställa nivån för respektive kanal individuellt per källa, men också ställa själva källans nivå i förhållande till övriga källor. En enkel och bra lösning på något som faktiskt kan vara rätt problematiskt annars.
Pioneer har alltså satsat mest på sin app, och trevligt nog för alla med äldre förstärkare funkar iControlAV5 också till tidigare års förstärkare. Här får vi allt från smidiga inställningar och uppspelning av källor (framför allt när det gäller nätradio och DLNA är appen närmast ett måste) till smidiga (och ibland lagom tramsiga) inställningar.
Bland det fånigaste är tveklöst Finger EQ, en funktion där du kan rita eq-inställningen, medan många andra inställningar är riktigt smidiga, som till exempel basvolym och dialogjusteringen. På det hela taget två tummar upp för denna kanonapp!

Energi i toppen
Idag känns det rätt onödigt att rabbla ljudformat för film, alla format vi kan komma på finns. Det som däremot är intressant, åtminstone för alla som tänker lyssna på musik också, är Pioneers Audio Scaler som samplar upp digitalljud och ska ge dig bättre ljudkvalitet vilken källa du än lyssnar på.
LX88 hanterar också WAV och Flac multikanalsljud, liksom stereoljud i upp till 24 bitar 192 kHz. Risken att du har ljudfiler LX88 inte klarar av är alltså liten, mycket liten.
En funktion som är nästan standard idag är "extrabas", eller "Bass Plus" som den heter hos Pioneer. Det är en funktion du väljer i högtalarkonfigurationen, och den innebär att du får subbas när du lyssnar på musik även om du har stora (full range) fronthögtalare. Anledningen till att jag nämner den så här direkt är för att jag får en hel del mejl om att subbasen fattas när man lyssnar på musik, och i de flesta fall är då den tidigare nämnda funktionen lösningen på det problemet. Vill man ha en strikt audiofil 2-kanalsuppställning väljer man helt enkelt bort funktionen.
Vi börjar med att se på film, Godzilla igen faktiskt, och föga förvånande placerar Pioneer SC-LX88 allt på rätt plats i ljudbilden. Med rätt (gärna 8-ohms) högtalare besitter LX88 också rejäl slagkraft, och vi sjunker in i handlingen. Ett byte till The Police Live ger oss en härlig upplevelse av ett gammalt favoritband i arenasättning, och återigen sjunker vi in i konserten snarare än lyssnar till ljudet. Bra betyg alltså, och med musik i spelaren blir det återigen fina lovord, mest eftersom förstärkaren inte gör något vidare väsen av sig utan återger musikflödet på ett ohämmat och obehindrat sätt.
Jämförelseobjekt måste man ju ha, och jag har framför allt haft Yamaha RX-A3040 (och den gamla RX-A1010) samt Onkyo TX-NR838 att jämföra med. Onkyon är billigare, mycket billigare, och klarar inte att separera komplex ljudinformation lika övertygande som LX88, men bäst på just detta är dock Yamaha RX-A3040.
Yamahan har en tajtare och stramare ljudsignatur än Onkyo, medan Pioneer LX88 är jämförelsevis ljusare och öppnare i toppen. Alla dessa jämförelser är gjorda med manuellt kalibrerade system, och utan eq, för annars är det ju omöjligt att veta vad man jämför.
Och jämför vi kalibrerade system är det fortfarande lätt att höra vilken förstärkare som är vilken. Onkyo är förhållandevis mjuk i hullet, lite mullig, medan LX88 gnistrar till lite extra i toppen jämfört med övriga. Yamaha RX-A3040 är mellantinget, men också den förstärkare i trion som bibehåller grepp och separation längst vid komplex ljudsignal på hög volym.
Det här med impedansen då? Ja, både Yamaha men framför allt Pioneer trivs faktiskt bäst med 8-ohmshögtalare, medan den enklare Onkyon helt oberörd brakar på också när jag terroriserar uppställningen genom att parallellkoppla två högtalare per frontkanal. Vi är nere på 2 ohm nominellt, och med exempelvis Faith No Mores King For a Day... i BD-spelaren blir det tydligt att Pioneer inte gillar låg impedans något vidare. Visst funkar det, men vill du ha bästa möjliga ljud ur din LX88 tycker vi att du bör hålla dig på så hög impedans som möjligt.
Med musik i spelaren känns alla kommentarer från filmtittandet igen, men när jag kopplar in min laptop till LX88:n kommer en liten chock: Jösses vilket lyft det blir med den inbyggda USB-DAC:en! För att få samma ljudkvalitet från Yamahan tvingas jag koppla in en Pioneer BDP-LX58 Blu-rayspelare, och Onkyon hamnar i detta läge långt efter hur jag än gör.

Det är inte utan att jag har lite separationsångest när jag packar ner LX88 efter avslutat test. Med rätt (gärna 8-ohms) högtalare är Pioneer SC-LX88 en vitamininjektion för vilken genomsnittlig bio som helst, och kan du utnyttja USB-DAC:en har du en ännu mer prisvärd biopartner.

Pioneer SC-LX88
Pris ca 23 000 kronor

Antal kanaler 9
Biamp front Ja
Zone 2/3/4 2/3/HDZONE

Ingångar:
HDMI 8
Digital 2 optisk, 2 elektrisk
USB front Ja
Ethernet Ja
Wifi Ja, medföljande adapter
Analog 3
Phono Ja MM
multi ch 7.1
USB Dac Ja

Bluetooth Ja
Internetradio Ja
AirPlay Ja
DLNA Ja
Spotify Connect
Wifi direct Nej

Utgångar:
HDMI 3
Pre out/sub out 11.2 (7.2.4)
In/ut framsida USB, HDMI, hörlur
App för styrning Ja
Svenska menyer Nej
3D Ja
Video-skalning Ja
HDMI-thru vid standby Ja
HDMI-switch vid standby
Justering av nivå per källa Ja

Mått (BxHxD) 435 x 185 x 441 mm
Vikt 18,1 kg

Autokalibrering Ja
Kalibrera mot frontarna Ja


Artikelflöde

Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


KRÖNIKAN: THOMAS NILSSON

Längtan efter att hitta hem

Att längta hem är en naturlig instinkt.
Det är precis lika naturligt att hemlängtan är ett motsägelsefullt ord.


Meddelande

Laddar meddelande...