Test: Loewe Connect UHD55

Elegant Ultra HD!

Är du trött på alla plastiga och tråkiga teveapparater utan egen identitet? Vill du ha något helt annat, och gärna lyxigt och elegant? Tyska Loewe kan vara alternativet för dig!

Av Jonas Olsson

I tyska prestigetillverkaren Loewes sortiment hittar vi en diger uppställning teveapparater. Den gemensamma nämnaren är elegant design, hög kvalitet och en hel del egna lösningar.
Loewe har i olika konstellationer hängt med ända sedan 1933 och har en hel del innovationer i portföljen. Bland mycket annat kom man till exempel 1981 med den första stereoteven i Europa.
I den senaste generationen teveapparater från Loewe hittar vi modeller i flera serier med lite olika tyngdpunkter, och naturligtvis, prisklasser. De flesta modellerna går att skräddarsy med till exempel "Colour Kits", för en personligt touch, och diverse stativ och fästen.
Den apparat vi ska känna lite på här är Loewes första uhd-teve (4K) och går under beteckningen Connect UHD 55.

Designen
Som vanligt när det gäller den fysiska designen på en Loeweteve så hör man till marknadens fräckaste och också mest välbyggda. Man ser dock alltid att det är just en teve från Loewe då man har en stark tradition i sitt formspråk, med den läckert runda detaljen i apparaternas nederkant som indikerar status med en flerfärgad lysdiod. Här hade man dock gärna fått gå ett steg längre genom att visa led-siffror för till exempel volym eller kanal.
Kontakterna är hyfsat enkla att komma åt då de inte sticker ut rakt bakåt utan pekar nedåt, och allt döljs sedan av ett plastlock som ger en riktigt stilren baksida. Och som vanligt har Loewe ansträngt sig för att apparaterna ska vara trevliga att se på från alla vinklar, även bakifrån.
Perfekt för dig med till exempel öppen planlösning i bostaden, där teven inte hänger på väggen eller står inbakad i en hylla.

Bra ljud
Loewe är en av de tillverkare som lyckas bäst med ljudet från sina platta teve (något som dock allt fler tillverkare satsar på i år). Och för lite extra tyngd i filmerna har teven en inbyggd liten subwoofer i en sluten låda. Här finns också galant nog en inbyggd 5.1-dekoder dit du kopplar en uppsättning aktiva högtalare och subwoofer. Du kan även använda teven som centerkanal i en mer komplett ljuduppställning.

Modern kompetens
Loewes Connect UHD är kompatibel med HDMI 2.0 och stödjer HDCP 2.2. Den hanterar också det senaste och väldigt effektiva kodformatet HEVC (h.265) för att strömma 4K-material från till exempel Netflix. Hårddisken rymmer 1 TB material och vill du ha text till dina filmfiler så stöds bland annat srt-filer.
När det gäller flexibilitet i vardagen kan du kolla på ett teveprogram och samtidigt ha koll på ett annat i en liten ruta på skärmen (bild-i-bild) allt medan du spelar in ett tredje program på den inbyggda disken, vilket är unikt för de nya Connect TV-apparaterna från Loewe.
En lite kul finess för den otålige tevetittaren är något Loewe kallar "Instant Channel Zapping" som med hjälp av den andra tunern laddar nästa kanal i listan och ger ett blixtsnabbt kanalbyte. Men som sagt, bara till nästa kanal. Man har också lagt en del krut på att ytterligare optimera användargränssnittet "Loewe Assist Media" för smidigare handhavande.
Connect UHD har också stöd för flera egna appstyrningar via till exempel " Loewe Smart tv2move" som låter dig ta med programmen för vidare koll på surfplattan, och så vidare. Allt för den moderne på språng.

Eget tänk styr teven
Att använda en teve från Loewe är i början småknepigt då man har ett eget tänk för hur manövreringen ska gå till. Ett exempel är att när man stegar sig igenom setupen, så godkänner man inte alternativen med den hysteriskt etablerade ok-knappen i styrkorsets mitt, utan med "spola framåt"-knappen. En vanesak och absolut inga problem om man följer direktiven på skärmen och inte agerar på ren instinkt. Men för att undvika irritation när du ska byta källa eller bläddra i menyerna – läs manualen om du inte är van vid Loewe.
Bildmässigt levererar Connect UHD hög kvalitet med riktigt bra svärta och jämn bild utan posteriseringar eller synbara blödningar. Dock upplever vi viss släpning och en del störningar i bildflytet, precis som på till exempel Loewe Connect ID. Problemen reduceras dock dramatiskt när vi stänger av den digitala brusreduceringen. Som vanligt rekommenderar vi att du slår av allt och börjar med att ställa färgtemperaturen på "Mjuk" och allt annat på "Från", vilket också ger de mest neutrala färgerna och bästa balansen i såväl kontrast som svärta.
Loewe Connect UHD är en högklassig teve med eget tänk när det gäller såväl funktion och form som handhavande och prestanda.
Och vi gillar det!

Loewe UHD 55
Paneltyp: UHD 3840 × 2160, aktiv 3D, LCD LED backlight
Smart-tv: Ja
Usb: 3
Hdmi: 4
Wifi: Ja
Pris: ca 37 000 kronor
Mått: 123 × 75 × 5,5 cm, 28 kg
Info: loewe.se

PLUS
Genomgående hög kvalitetskänsla

MINUS
Funkar lite annorlunda och kräver lite träning

Summa
Läcker teve med konstruktion och bildkvalitet i toppklass


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Meddelande

Laddar meddelande...