Test: Loewe Connect UHD55

Elegant Ultra HD!

Är du trött på alla plastiga och tråkiga teveapparater utan egen identitet? Vill du ha något helt annat, och gärna lyxigt och elegant? Tyska Loewe kan vara alternativet för dig!

Av Jonas Olsson

I tyska prestigetillverkaren Loewes sortiment hittar vi en diger uppställning teveapparater. Den gemensamma nämnaren är elegant design, hög kvalitet och en hel del egna lösningar.
Loewe har i olika konstellationer hängt med ända sedan 1933 och har en hel del innovationer i portföljen. Bland mycket annat kom man till exempel 1981 med den första stereoteven i Europa.
I den senaste generationen teveapparater från Loewe hittar vi modeller i flera serier med lite olika tyngdpunkter, och naturligtvis, prisklasser. De flesta modellerna går att skräddarsy med till exempel "Colour Kits", för en personligt touch, och diverse stativ och fästen.
Den apparat vi ska känna lite på här är Loewes första uhd-teve (4K) och går under beteckningen Connect UHD 55.

Designen
Som vanligt när det gäller den fysiska designen på en Loeweteve så hör man till marknadens fräckaste och också mest välbyggda. Man ser dock alltid att det är just en teve från Loewe då man har en stark tradition i sitt formspråk, med den läckert runda detaljen i apparaternas nederkant som indikerar status med en flerfärgad lysdiod. Här hade man dock gärna fått gå ett steg längre genom att visa led-siffror för till exempel volym eller kanal.
Kontakterna är hyfsat enkla att komma åt då de inte sticker ut rakt bakåt utan pekar nedåt, och allt döljs sedan av ett plastlock som ger en riktigt stilren baksida. Och som vanligt har Loewe ansträngt sig för att apparaterna ska vara trevliga att se på från alla vinklar, även bakifrån.
Perfekt för dig med till exempel öppen planlösning i bostaden, där teven inte hänger på väggen eller står inbakad i en hylla.

Bra ljud
Loewe är en av de tillverkare som lyckas bäst med ljudet från sina platta teve (något som dock allt fler tillverkare satsar på i år). Och för lite extra tyngd i filmerna har teven en inbyggd liten subwoofer i en sluten låda. Här finns också galant nog en inbyggd 5.1-dekoder dit du kopplar en uppsättning aktiva högtalare och subwoofer. Du kan även använda teven som centerkanal i en mer komplett ljuduppställning.

Modern kompetens
Loewes Connect UHD är kompatibel med HDMI 2.0 och stödjer HDCP 2.2. Den hanterar också det senaste och väldigt effektiva kodformatet HEVC (h.265) för att strömma 4K-material från till exempel Netflix. Hårddisken rymmer 1 TB material och vill du ha text till dina filmfiler så stöds bland annat srt-filer.
När det gäller flexibilitet i vardagen kan du kolla på ett teveprogram och samtidigt ha koll på ett annat i en liten ruta på skärmen (bild-i-bild) allt medan du spelar in ett tredje program på den inbyggda disken, vilket är unikt för de nya Connect TV-apparaterna från Loewe.
En lite kul finess för den otålige tevetittaren är något Loewe kallar "Instant Channel Zapping" som med hjälp av den andra tunern laddar nästa kanal i listan och ger ett blixtsnabbt kanalbyte. Men som sagt, bara till nästa kanal. Man har också lagt en del krut på att ytterligare optimera användargränssnittet "Loewe Assist Media" för smidigare handhavande.
Connect UHD har också stöd för flera egna appstyrningar via till exempel " Loewe Smart tv2move" som låter dig ta med programmen för vidare koll på surfplattan, och så vidare. Allt för den moderne på språng.

Eget tänk styr teven
Att använda en teve från Loewe är i början småknepigt då man har ett eget tänk för hur manövreringen ska gå till. Ett exempel är att när man stegar sig igenom setupen, så godkänner man inte alternativen med den hysteriskt etablerade ok-knappen i styrkorsets mitt, utan med "spola framåt"-knappen. En vanesak och absolut inga problem om man följer direktiven på skärmen och inte agerar på ren instinkt. Men för att undvika irritation när du ska byta källa eller bläddra i menyerna – läs manualen om du inte är van vid Loewe.
Bildmässigt levererar Connect UHD hög kvalitet med riktigt bra svärta och jämn bild utan posteriseringar eller synbara blödningar. Dock upplever vi viss släpning och en del störningar i bildflytet, precis som på till exempel Loewe Connect ID. Problemen reduceras dock dramatiskt när vi stänger av den digitala brusreduceringen. Som vanligt rekommenderar vi att du slår av allt och börjar med att ställa färgtemperaturen på "Mjuk" och allt annat på "Från", vilket också ger de mest neutrala färgerna och bästa balansen i såväl kontrast som svärta.
Loewe Connect UHD är en högklassig teve med eget tänk när det gäller såväl funktion och form som handhavande och prestanda.
Och vi gillar det!

Loewe UHD 55
Paneltyp: UHD 3840 × 2160, aktiv 3D, LCD LED backlight
Smart-tv: Ja
Usb: 3
Hdmi: 4
Wifi: Ja
Pris: ca 37 000 kronor
Mått: 123 × 75 × 5,5 cm, 28 kg
Info: loewe.se

PLUS
Genomgående hög kvalitetskänsla

MINUS
Funkar lite annorlunda och kräver lite träning

Summa
Läcker teve med konstruktion och bildkvalitet i toppklass


Artikelflöde

Rätt in i smeten

Vi testar TCL X9006

Bland alla mellanklassmodeller är bra kapacitet för HDR faktiskt lite ovanligt. TCL kör på med bra bild och möjligheter men också en del underligheter.


Test: Stealth Acoustics

Osynligt ljud utan ursäkter

Vi har testat helt osynliga högtalare förut, alltså sådana som man fäller in i väggen och sedan spacklar in och målar över, men det här är första gången vi hört något som ljudmässigt börjar likna ”normala” högtalare!


Smarta hem

Homey – smart förening

Se upp Alexa, Nexa, Fibaro och Telldus! Den nya smarta underhållaren och hembetjänten Homey kan mycket väl bli er baneman. Homey är här nu, men frågan är om vi och våra hem är redo för Homey än?


NY REFERENCE PREMIERE-SERIE FRÅN KLIPSCH

Med uppdaterad titandiskant och Tractrix-horn ska nya Reference Premiere-serien från Klipsch leverera allt ifrån bättre frekvensrespons och generösare ljudbild till finare detaljarbete och transparens.


Spelbranschen

DET GÅR BRA FÖR SPELFÖRETAG I JAPAN

I finanstidningen Toyo Keizai rankar man landets rikaste företag.


Test

Onkyo TX-RZ820

Som vi skrev i förra numret är denna klass runt 10 000 kronor för många en gyllene medelväg: tillräckligt bra utan att bli alltför kostsam, med vettiga finesser och funktioner och kanske framför allt med en känsla av att man utnyttjar förstärkaren ordentligt.


Recension

STAR WARS BATTLEFRONT 2

Det enkla faktum att Star Wars är Star Wars gör att svenska Dice redan har en klar fördel när de tog över och rebootade Star Wars Battlefront-serien.


Recension

THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM till Switch!

Perfekt så här när nästa säsong a Game of Thrones ligger så jobbigt långt fram i tiden, och man verkligen behöver sin drak-fix, kommer ett av de bästa äventyrs-RPG-spelen någonsin och landar på Nintendo Switch.


Nya basar från SVS

Hela vägen ner till 13hz

SVS kommer med helt nya basar i 4000-serien som ersättare för den deras välkända subwooferfamilj. Det är alltså frågan om mer än en uppdatering.


Test Samsung MS-760

Bättre tv-ljud – i tre steg

Det är lätt att ta Samsungs nya limpa på allvar, speciellt som konsumenten kan börja med grunden och bygga på till riktig bio!


Uppdatering

Sony-tv med Dolby Vision

När HDR först lanserades var det bland tillverkarna av tv-apparater lite prestige i vilken eller vilka standarder man stödde, och en sak som till en början verkade skriven i sten var att det krävdes speciell hårdvara för att ta hand om Dolby Vision. Men redan i höstas ryktades det om en uppdatering av Sonys apparater utrustade med deras finaste processor, och nu kommer ett klart besked: Sony ZD9, A1, XE94 och XE93 kommer att uppdateras till Dolby Digital under februari 2018! Det är dessutom inget krångel för användaren, eftersom uppdateringen kommer via nätverk, hurra!


Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


Meddelande

Laddar meddelande...