Test: Loewe Connect UHD55

Elegant Ultra HD!

Är du trött på alla plastiga och tråkiga teveapparater utan egen identitet? Vill du ha något helt annat, och gärna lyxigt och elegant? Tyska Loewe kan vara alternativet för dig!

Av Jonas Olsson

I tyska prestigetillverkaren Loewes sortiment hittar vi en diger uppställning teveapparater. Den gemensamma nämnaren är elegant design, hög kvalitet och en hel del egna lösningar.
Loewe har i olika konstellationer hängt med ända sedan 1933 och har en hel del innovationer i portföljen. Bland mycket annat kom man till exempel 1981 med den första stereoteven i Europa.
I den senaste generationen teveapparater från Loewe hittar vi modeller i flera serier med lite olika tyngdpunkter, och naturligtvis, prisklasser. De flesta modellerna går att skräddarsy med till exempel "Colour Kits", för en personligt touch, och diverse stativ och fästen.
Den apparat vi ska känna lite på här är Loewes första uhd-teve (4K) och går under beteckningen Connect UHD 55.

Designen
Som vanligt när det gäller den fysiska designen på en Loeweteve så hör man till marknadens fräckaste och också mest välbyggda. Man ser dock alltid att det är just en teve från Loewe då man har en stark tradition i sitt formspråk, med den läckert runda detaljen i apparaternas nederkant som indikerar status med en flerfärgad lysdiod. Här hade man dock gärna fått gå ett steg längre genom att visa led-siffror för till exempel volym eller kanal.
Kontakterna är hyfsat enkla att komma åt då de inte sticker ut rakt bakåt utan pekar nedåt, och allt döljs sedan av ett plastlock som ger en riktigt stilren baksida. Och som vanligt har Loewe ansträngt sig för att apparaterna ska vara trevliga att se på från alla vinklar, även bakifrån.
Perfekt för dig med till exempel öppen planlösning i bostaden, där teven inte hänger på väggen eller står inbakad i en hylla.

Bra ljud
Loewe är en av de tillverkare som lyckas bäst med ljudet från sina platta teve (något som dock allt fler tillverkare satsar på i år). Och för lite extra tyngd i filmerna har teven en inbyggd liten subwoofer i en sluten låda. Här finns också galant nog en inbyggd 5.1-dekoder dit du kopplar en uppsättning aktiva högtalare och subwoofer. Du kan även använda teven som centerkanal i en mer komplett ljuduppställning.

Modern kompetens
Loewes Connect UHD är kompatibel med HDMI 2.0 och stödjer HDCP 2.2. Den hanterar också det senaste och väldigt effektiva kodformatet HEVC (h.265) för att strömma 4K-material från till exempel Netflix. Hårddisken rymmer 1 TB material och vill du ha text till dina filmfiler så stöds bland annat srt-filer.
När det gäller flexibilitet i vardagen kan du kolla på ett teveprogram och samtidigt ha koll på ett annat i en liten ruta på skärmen (bild-i-bild) allt medan du spelar in ett tredje program på den inbyggda disken, vilket är unikt för de nya Connect TV-apparaterna från Loewe.
En lite kul finess för den otålige tevetittaren är något Loewe kallar "Instant Channel Zapping" som med hjälp av den andra tunern laddar nästa kanal i listan och ger ett blixtsnabbt kanalbyte. Men som sagt, bara till nästa kanal. Man har också lagt en del krut på att ytterligare optimera användargränssnittet "Loewe Assist Media" för smidigare handhavande.
Connect UHD har också stöd för flera egna appstyrningar via till exempel " Loewe Smart tv2move" som låter dig ta med programmen för vidare koll på surfplattan, och så vidare. Allt för den moderne på språng.

Eget tänk styr teven
Att använda en teve från Loewe är i början småknepigt då man har ett eget tänk för hur manövreringen ska gå till. Ett exempel är att när man stegar sig igenom setupen, så godkänner man inte alternativen med den hysteriskt etablerade ok-knappen i styrkorsets mitt, utan med "spola framåt"-knappen. En vanesak och absolut inga problem om man följer direktiven på skärmen och inte agerar på ren instinkt. Men för att undvika irritation när du ska byta källa eller bläddra i menyerna – läs manualen om du inte är van vid Loewe.
Bildmässigt levererar Connect UHD hög kvalitet med riktigt bra svärta och jämn bild utan posteriseringar eller synbara blödningar. Dock upplever vi viss släpning och en del störningar i bildflytet, precis som på till exempel Loewe Connect ID. Problemen reduceras dock dramatiskt när vi stänger av den digitala brusreduceringen. Som vanligt rekommenderar vi att du slår av allt och börjar med att ställa färgtemperaturen på "Mjuk" och allt annat på "Från", vilket också ger de mest neutrala färgerna och bästa balansen i såväl kontrast som svärta.
Loewe Connect UHD är en högklassig teve med eget tänk när det gäller såväl funktion och form som handhavande och prestanda.
Och vi gillar det!

Loewe UHD 55
Paneltyp: UHD 3840 × 2160, aktiv 3D, LCD LED backlight
Smart-tv: Ja
Usb: 3
Hdmi: 4
Wifi: Ja
Pris: ca 37 000 kronor
Mått: 123 × 75 × 5,5 cm, 28 kg
Info: loewe.se

PLUS
Genomgående hög kvalitetskänsla

MINUS
Funkar lite annorlunda och kräver lite träning

Summa
Läcker teve med konstruktion och bildkvalitet i toppklass


Artikelflöde

Äntligen besked!

SISTA SÄSONGEN AV GAME OF THRONES - PREMIÄR I APRIL 2019

Game of Thrones sista och åttonde säsong i sex avsnitt har premiär på HBO Nordic i april 2019.


Z-Wave.Me Wall Controller SC

Som en strömbrytare på väggen!

Tänk om man kunde tända och släcka i taket genom att trycka på en knapp, en slags lampknapp på väggen, i det rum man vill tända i – och fjärrstyra eller tidstyra samma lampa!


MÅNADENS STORBILDSUPPLEVELSE

SPIDER-MAN

Spindelkillen är tillbaka! Denna gång i form av en PS4-exklusiv stortitel utvecklad av välrenommerade Insomniac Games.


Osmart på IFA

Popps Smart Camera Gateway

Det smarta, intelligenta hemmet bjuder på enastående komfort och bekvämlighet och har redan blivit en realitet.


Referensmässig UHD-duo

Värstingar från Pioneer

Sedan Oppo lämnade spelarmarknaden har Panasonic varit ensamma om en tung lyxspelare med alla finesser, men nu får den konkurrens av Pioneer UDP-LX500, och senare i år UDP-LX800.


Intervju – Ennio Midena

Han är verklighetens Videomannen

I nya svenska thrillern Videomannen kretsar handlingen kring en fanatisk VHS-samlare och en försvunnen zombierulle. Vi har träffat videofantasten som filmens huvudperson delvis är inspirerad av.


TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Meddelande

Laddar meddelande...