Test: LG 65UF950V

En riktig fullträff!

En riktigt modern teve, helst med 4K och storlek på minst 60 tum, står på mångas önskelista. Men vilken ska man välja i denna hysteriska djungel? LG:s senaste feting kan vara ett riktigt hett tips!

Av Thomas Ytterberg & Jonas Olsson

LG:s senaste toppmodell, LG 65UF950V, är för dig som vill ha en riktigt stor bildyta, tunn skärm och de rätta finesserna i väntan på de nya OLED-apparaterna. I detta fall kör man med andra generationen av LG:s WebOS (2.0) och har fått till ett uppgraderat gränssnitt som förmodligen är deras bästa och mest genomtänkta hittills.
Avancerat vid en första anblick, men efter lite träning effektivare än någonsin tidigare – med betydligt kvickare hantering. Apparna är rappa och, ja, vi kan dra igång Youtube, växla över till en tevesändning och sedan backa tillbaka och Youtube-uppspelningen fortsätter där vi var innan. Tack, precis vad vi vill!
Fjärrkontrollen i den här generationen är det en hybridfjärr då den rymmer de vanligaste knapparna från en traditionell fjärr och kombinerar med ett muspekargyro. På många sätt en riktig bastard till fjärrkontroll men det fungerar på något märkligt sätt. Man plockar den metod som känns naturligast för stunden och situationen.

Bra signal avgör
Kvaliteten på tevebilden är väldigt mycket en fråga om tycke och smak. Vanliga sändningar är i grunden digital 90-talsversion av 70-talets analoga teve. Det är inte gjort för 65 tum med 4K-upplösning.
Sändningens kvalitet är direkt avgörande för vad du får och det gamla tjatiga rådet om att välja HD-sändningar gäller förstås fortfarande. Här lyckas LG ändå bra med bilden i fråga om att hålla kontrast och färger vid liv. Hudtoner är normala och det finns djup och omfång i färgerna utan att det blir morotsansikten eller självlysande kläder.

Suverän betraktningsvinkel
Reflexfiltret är blankt och ger i ett starkt ljus en tydlig spegellik reflektion Lampor och fönster blir skarpa och detaljerade och dras med en regnbågsliknande skuggning. Däremot är dämpning av svaga och indirekta reflektioner som väggar och möbler i mysbelysning väldigt väl dämpade.
Som alltid är placering viktigt och när vi såg till att inga lampor eller fönster speglades syntes heller inget annat som reflektioner.
Uniformiteten är inte perfekt på testexemplaret. Bilden är tydligt mörkare mot kanterna vilket syns direkt med testbilder. Vi ser däremot ingen fläckvis ojämnhet som "clouding" eller kantblödning på exemplaret som brukar störa hela tiden.
Framför allt fungerar IPS-panelen hos 65UF950V väldigt bra från sidorna och vi fick lov att kliva orimligt långt åt sidan, samt ställa oss upp för att bilden skulle tappa i kontrast. Bland det bästa vi sett i fråga om betraktningsvinkel!
Som väntat med toppmodeller arbetar bakgrundsbelysningen aktivt och släcker ned i zoner. Vi föredrog där inställningen "Låg" eller "Mellan" för att få till djupet och kontrastomfånget i bilden. "Hög"-inställningen gav lite för tydlig dimning mellan scener, det vill säga att en ljus scen direkt efter en mörk scen ger ett ögonblick där man tydligt ser hur bilden blir ljusare när dioderna tänder upp. Panelen mäter cirka 850:1 i kontrastförhållande vilket är typiskt IPS-paneler.

Djup, kontrast och skärpa
Uppskalningen av Bu-ray ser riktigt bra ut. Här använder sig LG av reglaget "Superupplösning", vilket ger en direkt inverkan på hur bilden skalar upp till panelens 4K-upplösning. Avstängt håller den kvar de normala intrycken från Blu-ray.
Lägena "Låg" och "Mellan" tillför en hel del detaljförstärkning utan att det tar allt för stora friheter med bilden. Hög-läget riskerar förstärka brus och korn i bilden som på tre till fyra meters tittavstånd tenderar att se grynig ut.
Gamma-inställningarna är fyra lägen: 1.9, 2.2 och 2.4 samt BT.1886 som är den officiella standarden (ITU) för modern videoproduktion. Få titlar är dock mastrade efter detta. I praktiken ligger BT.1886-mätningen som en snäppet mörkare tonkurva än 2.2-inställningen och båda fungerar lika bra för att ge bilden djup och kontrast utan att det sotar igen.
Även om BT.1886 och 2.2-inställningarna mäter ganska ljust så är det inga som helst problem vid filmtittande utan det är fyllig bild hos 65UF950V med både djupt kontrastintryck och fin förmåga till nyansering.
Även färgmässigt är det närmast exemplariskt utan att vi behöver skruva på några färgreglage. Färger och nyanser sitter precis där de ska.

Flyter på rätt sätt med Blu-ray
Vitbalansen ställd till "Varm2" mäter aningens för gult. "Varm1"-inställningen ligger dessvärre närmare 8000 Kelvin och som vi konstaterat tidigare väljer man hellre för blått än att det är för gult. Men nu är det lite väl blått i Varm1-läget och det påverkar hudtoner som dras mot purpur och den där bårhuskaraktären.
En glad nyhet är 1080p/24 flyter som det ska göra. Vi har tidigare observerat väldiga problem med detta hos LG:s modeller. Det blir helt enkelt en onödigt ryckig bild från Blu-ray när filmens 24 (egentligen 23,967) bildrutor i sekunden repeteras ojämnt. Då har enda lösningen varit att använda Trumotion som är LG:s bildinterpolering.
Fast all form interpolering dras med nackdelar som att bilden får störningar, "auror" runt rörelser, överdrivet flyt med "såpaeffekten" och det enkla faktum att bilden då och då kastas mellan detta såpaflyt till totalt hackande när interpoleringen inte längre hänger med.
Här kan vi utan problem hålla Trumotion avstängt, köra 1080p/24 från Blu-ray och få till rätt sorts flyt.

Sammanfattning
Bildmässigt är det utmärkta omdömen som gäller för 65UF950V. LG lyckas bra med "local dimming"-nedsläckningen och lyfter fram en god kontrast. Färgerna sitter där de ska sitta och LG tycks ha löst tidigare onödiga buggar som just flytet i bilden från Blu-ray. Ur bildsynpunkt finns det i stort sett bara beröm att lämna!
Menysystemet är rappt, fjärrkontrollen fungerar oväntat bra och att det finns inget att anmärka på som direkt störande eller besvärligt. En riktig fullträff med andra ord!


Rekommenderade inställningar
Även om detta är vad vi kom fram till med 65UF950V kan de vara allmängiltiga för resten av LG:s utbud för 2015. LG har tidigare varit konsekventa med hur deras reglage påverkar bilden.
Observera att menysystemet och WevOS-gränssnitt inte tar effekten av bildinställningarna utan använder en väldigt kall färgtemperatur.
Overscan, där bilden zoomas och beskärs, är på från början. Även ISF-lägena (Expert) använder overscan. Läget som stänger av overscan heter "Skanna bara/Just scan". Latensen, input lag, är 52 millisekunder oavsett vilka inställningar vi gör, inklusive gamla tricks som att döpa om HDMI-ingången till PC eller liknande.

Bildläge: Expert, Biosalong
Spara Energi: Av
Bakgrundsbelyst:
• 100 ger 215 cd/m2
• 75 ger 160 cd/m2
• 60 ger 120 cd/m2
• 49 ger 100 cd/m2
• 37 ger 80 cd/m2
• 27 ger 60 cd/m2
• 0 ger 10 cd/m2
Detta med full täckning av vita nyanser med kontrastreglaget på 80 i Expertläget. Styr vi över kontrastreglaegt vi får vi ut mer ljus. Standardläget kan till exempel nå uppemot 280 cd/m2
Kontrast: sällan över 80 då det klipper mot vitt
Ljusstyrka: 50. (Kan variera med gamma-inställningen)
Skärpa: 10/10
Färg: 50
Nyanser: 0

under Expertkontroll
Dynamisk kontrast: Av
Superupplösning: Påverkar uppskalning, se text
Färgskala: Standard. Bred överdriver alla färger
Kantförbättring: Av/På. På ger större inverkan på text och grafik men effekten är blygsam på film
Gamma: 2.2 eller BT.1886 för allround. 1.9 för ljust rum. Se text.
Vitbalans: Varm2 eller Varm1, se text

under Bildalternativ
Brusreducering: Av
Svartnivå: Låg för videosvärta
Biosalong: På (oklart vad den gör)
LED Lokal Dimming: Låg eller Medel, se text
Trumotion: Av för rätt flyt med 1080p/24. Personlig med låg inställning för mjukare flyt utan att det blir "såpaflyt"


Fakta LG 65UF950V
Mått: (med fot) 1455 × 896 × 249 mm, 30 kg
Paneltyp: IPS-LCD, 3840×2160 pixlar, passiv 3D
Smart-finesser: WebOS: Youtube, Netflix 4K, Viaplay, Spotify, SF Anytime, spel, webbläsare etc. Smartphone-app, USB-inspelning, mediaspelare, DLNA, MHL, trådlöst nätverk, Miracast, Widi, etc.
HDMI-anslutningar: 4
Pris: ca 44 000 kronor (Juni 2015)
Info: www.lg.com/se

PLUS
Bildkvalitet och betraktningsvinkel

MINUS
Inga utmärkande nackdelar

SUMMA
Bra bild åt alla håll!

Publicerad i HemmaBio 5/2015


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Meddelande

Laddar meddelande...