Test: Yamaha BD-A1040

STILIG KOMPANJON

Yamahas BD-A1040 är ett skönt komplement till Yamahas fina förstärkare, framför allt de i Aventage-serien.

Av Ludwig Swanberg & Magnus Fredholm

Förutom de uppenbara uppgifterna att spela Blu-Ray, DVD och CD, kan du dels peta in ett USB-minne och spela upp både musik och film, och dels skicka musik via Bluetooth från din Smartphone.
Till sist kan du också spela upp via DLNA på ditt nätverk. När det gäller bluetooth måste du tyvärr välja Bluetooth som källa, annars hittar telefonen inte BD-spelaren, viktigt att känna till för annars blir frustrationen stor.
Har du en Miracast-kompatibel telefon, kan du även skicka bilder och film via den. BD-A1040 har rätt bra stöd för videofiler, med MKV, H.264, olika MPEG, VOB, AVI och WMV med flera.
Slutligen finns en Yamaha AV Control-app, som ger dig möjlighet att styra spelaren från din läsplatta om du så önskar. Det är samma app som styr Yamahas receivrar, så har du båda två blir kontrollen riktigt enkel.

För rent hemmabiobruk är det framför allt systemtänket tillsammans med Yamahas Aventageförstärkare som frestar, och i det läget gör det inte heller något att BD-A1040 saknar stöd för AirPlay och Spotify Connect, för det fixar ju Aventageförstärkarna. Inkopplingen sker enkelt med HDMI och så ett par analoga lågnivåkablar för finlyssnande på ljud, men mer om ljudet senare.
Bildmässigt gör BD-A1040 inte mycket väsen av sig, den gör det vi förväntar oss och saknar helt möjligheter till egen kalibrering. Det du kan justera är färgåtergivningen (välj mellan YpBpR 4:4:4 och 4:2:0 samt "vanlig" RGB och full RGB) samt en brusreducering som känns extremt onödig.

Men BD-A1040 kostar ju lite för mycket för att "bara" vara en Blu-rayspelare, så Ludwig har kollat ordentligt på ljudåtergivningen:
Blåstrålespelare är egentligen dagens motsvarighet till gårdagens vanligaste ljudkälla – CD-spelaren. Kommer du ihåg den? Den var vanlig ungefär samtidigt som Björn Borg började slå iväg tennisbollar mot garageporten hemma i Södertälje. Och Ingemar Johansson tog sin första tungviktstitel. Och Gunder Hägg sprang först över mållinjen.
Då hade vi raketost på smörgåsarna och sjöng Jopp-Hej-Di-Hej-Di-Hej-Da så fort vi träffades ute på picknicken eller på en uppfriskande skidtur.
Men tiderna förändras, och vi med dem. Tillverkarna håller ett vakande öga på samtidens medborgare och lägger ner mycket arbete på att erbjuda så uppdaterade produkter som möjligt.

Spelbara ljudformat förutom de vanliga bioljudsrelaterade (DTS HD Master, Dolby True HD, Dolby Atmos och så vidare) är MP3, WMA, AAC, WAV, FLAC och ALAC. Du kan även peta in SACD-skivor i spelaren om du vill.
De kommer automatiskt att kodas av i tvåkanalsformat via de analoga RCA-utgångarna, eller sändas vidare digitalt från HDMI-utgången om du har en lämplig receiver som kan översätta och spela upp informationen.
Eftersom det senare sättet mer handlar om hur själva receivern låter, ägnar vi vår uppmärksamhet åt hur 1040:an låter som musikspelare via analogutgången. En lämplig diet för detta torde bestå av ett antal välinspelade CD- och SACD-skivor, och kanske ett par-tre Blu-ray musikskivor om vi hittar några passande.
En Copland CSA-14 hybridförstärkare och ett par Spendor D7 golvhögtalare får tjäna som testrigg. De är två beprövade och neutrala arbetshästar, som vi dessutom känner väl. Yamaha-spelaren får stå på repeat i ett par dagar innan det är dags att montera på finöronen på vardera sidan av huvudet.

Ljudkaraktären är öppen och luftig, och både musikskivor och soundtracks känns alerta och spänstiga i förmedlingen. Det är "knorr" i återgivningen, kan man säga. Bottleneck John på Opus 3 artikuleras tydligt och klart, och det är förhållandevis lätt att följa med i fraseringarna både från sångstämmor och den inkännande akustiska kompgitarren.
Klangen lutar ibland åt det strama och torra hållet. Det här är allt annat än en loudness-spelare. Det kan göra att den passar bättre för dig med ett par golvhögtalare med basreflex än för dig som har ett par slutna stativhögtalare. Basen finns där, men den saknar det riktiga bråddjupet och den självsäkra köttighet i tillslaget som återfinns hos tyngre och mer påkostade spelare.
Yamahan väljer det neutrala mittspåret, oavsett om det handlar om CD, DVD eller Blu-ray. Informativt, men på ett något torrt och redogörande sätt. Som biospelare fungerar den fint, och verkar närmast tacksam för det pampiga soundtrack och de extra ljudeffekter som präglar filmljudet på de flesta produktioner idag.
Det är nog så att de stora fördelarna med den här spelaren handlar om kompatibilitet med smartphones och läsplattor. Det känns modernt och imponerar säkert på både grannen och de yngre familjemedlemmarna. Och allra bäst fungerar alltså 1040:an tillsammans med en lämplig Yamahareceiver.

YAMAHA BD-A1040
Typ: Blu-rayspelare
Pris: ca 5 000 kronor

Info: yamaha.se

Publicerad i hemmaBio 3/2015


Artikelflöde

Uppdatering

Sony-tv med Dolby Vision

När HDR först lanserades var det bland tillverkarna av tv-apparater lite prestige i vilken eller vilka standarder man stödde, och en sak som till en början verkade skriven i sten var att det krävdes speciell hårdvara för att ta hand om Dolby Vision. Men redan i höstas ryktades det om en ruppdatering av Sonys apparater utrustade med deras finaste processor, och nu kommer ett klart besked: Sony ZD9, A1, XE94 och XE93 kommer att uppdateras till Dolby Digital under februari 2018! Det är dessutom inget krångel för användaren, eftersom uppdateringen kommer via nätverk, hurra!


Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


Meddelande

Laddar meddelande...