Test: Yamaha BD-A1040

STILIG KOMPANJON

Yamahas BD-A1040 är ett skönt komplement till Yamahas fina förstärkare, framför allt de i Aventage-serien.

Av Ludwig Swanberg & Magnus Fredholm

Förutom de uppenbara uppgifterna att spela Blu-Ray, DVD och CD, kan du dels peta in ett USB-minne och spela upp både musik och film, och dels skicka musik via Bluetooth från din Smartphone.
Till sist kan du också spela upp via DLNA på ditt nätverk. När det gäller bluetooth måste du tyvärr välja Bluetooth som källa, annars hittar telefonen inte BD-spelaren, viktigt att känna till för annars blir frustrationen stor.
Har du en Miracast-kompatibel telefon, kan du även skicka bilder och film via den. BD-A1040 har rätt bra stöd för videofiler, med MKV, H.264, olika MPEG, VOB, AVI och WMV med flera.
Slutligen finns en Yamaha AV Control-app, som ger dig möjlighet att styra spelaren från din läsplatta om du så önskar. Det är samma app som styr Yamahas receivrar, så har du båda två blir kontrollen riktigt enkel.

För rent hemmabiobruk är det framför allt systemtänket tillsammans med Yamahas Aventageförstärkare som frestar, och i det läget gör det inte heller något att BD-A1040 saknar stöd för AirPlay och Spotify Connect, för det fixar ju Aventageförstärkarna. Inkopplingen sker enkelt med HDMI och så ett par analoga lågnivåkablar för finlyssnande på ljud, men mer om ljudet senare.
Bildmässigt gör BD-A1040 inte mycket väsen av sig, den gör det vi förväntar oss och saknar helt möjligheter till egen kalibrering. Det du kan justera är färgåtergivningen (välj mellan YpBpR 4:4:4 och 4:2:0 samt "vanlig" RGB och full RGB) samt en brusreducering som känns extremt onödig.

Men BD-A1040 kostar ju lite för mycket för att "bara" vara en Blu-rayspelare, så Ludwig har kollat ordentligt på ljudåtergivningen:
Blåstrålespelare är egentligen dagens motsvarighet till gårdagens vanligaste ljudkälla – CD-spelaren. Kommer du ihåg den? Den var vanlig ungefär samtidigt som Björn Borg började slå iväg tennisbollar mot garageporten hemma i Södertälje. Och Ingemar Johansson tog sin första tungviktstitel. Och Gunder Hägg sprang först över mållinjen.
Då hade vi raketost på smörgåsarna och sjöng Jopp-Hej-Di-Hej-Di-Hej-Da så fort vi träffades ute på picknicken eller på en uppfriskande skidtur.
Men tiderna förändras, och vi med dem. Tillverkarna håller ett vakande öga på samtidens medborgare och lägger ner mycket arbete på att erbjuda så uppdaterade produkter som möjligt.

Spelbara ljudformat förutom de vanliga bioljudsrelaterade (DTS HD Master, Dolby True HD, Dolby Atmos och så vidare) är MP3, WMA, AAC, WAV, FLAC och ALAC. Du kan även peta in SACD-skivor i spelaren om du vill.
De kommer automatiskt att kodas av i tvåkanalsformat via de analoga RCA-utgångarna, eller sändas vidare digitalt från HDMI-utgången om du har en lämplig receiver som kan översätta och spela upp informationen.
Eftersom det senare sättet mer handlar om hur själva receivern låter, ägnar vi vår uppmärksamhet åt hur 1040:an låter som musikspelare via analogutgången. En lämplig diet för detta torde bestå av ett antal välinspelade CD- och SACD-skivor, och kanske ett par-tre Blu-ray musikskivor om vi hittar några passande.
En Copland CSA-14 hybridförstärkare och ett par Spendor D7 golvhögtalare får tjäna som testrigg. De är två beprövade och neutrala arbetshästar, som vi dessutom känner väl. Yamaha-spelaren får stå på repeat i ett par dagar innan det är dags att montera på finöronen på vardera sidan av huvudet.

Ljudkaraktären är öppen och luftig, och både musikskivor och soundtracks känns alerta och spänstiga i förmedlingen. Det är "knorr" i återgivningen, kan man säga. Bottleneck John på Opus 3 artikuleras tydligt och klart, och det är förhållandevis lätt att följa med i fraseringarna både från sångstämmor och den inkännande akustiska kompgitarren.
Klangen lutar ibland åt det strama och torra hållet. Det här är allt annat än en loudness-spelare. Det kan göra att den passar bättre för dig med ett par golvhögtalare med basreflex än för dig som har ett par slutna stativhögtalare. Basen finns där, men den saknar det riktiga bråddjupet och den självsäkra köttighet i tillslaget som återfinns hos tyngre och mer påkostade spelare.
Yamahan väljer det neutrala mittspåret, oavsett om det handlar om CD, DVD eller Blu-ray. Informativt, men på ett något torrt och redogörande sätt. Som biospelare fungerar den fint, och verkar närmast tacksam för det pampiga soundtrack och de extra ljudeffekter som präglar filmljudet på de flesta produktioner idag.
Det är nog så att de stora fördelarna med den här spelaren handlar om kompatibilitet med smartphones och läsplattor. Det känns modernt och imponerar säkert på både grannen och de yngre familjemedlemmarna. Och allra bäst fungerar alltså 1040:an tillsammans med en lämplig Yamahareceiver.

YAMAHA BD-A1040
Typ: Blu-rayspelare
Pris: ca 5 000 kronor

Info: yamaha.se

Publicerad i hemmaBio 3/2015


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Meddelande

Laddar meddelande...