Test: Yamaha BD-A1040

STILIG KOMPANJON

Yamahas BD-A1040 är ett skönt komplement till Yamahas fina förstärkare, framför allt de i Aventage-serien.

Av Ludwig Swanberg & Magnus Fredholm

Förutom de uppenbara uppgifterna att spela Blu-Ray, DVD och CD, kan du dels peta in ett USB-minne och spela upp både musik och film, och dels skicka musik via Bluetooth från din Smartphone.
Till sist kan du också spela upp via DLNA på ditt nätverk. När det gäller bluetooth måste du tyvärr välja Bluetooth som källa, annars hittar telefonen inte BD-spelaren, viktigt att känna till för annars blir frustrationen stor.
Har du en Miracast-kompatibel telefon, kan du även skicka bilder och film via den. BD-A1040 har rätt bra stöd för videofiler, med MKV, H.264, olika MPEG, VOB, AVI och WMV med flera.
Slutligen finns en Yamaha AV Control-app, som ger dig möjlighet att styra spelaren från din läsplatta om du så önskar. Det är samma app som styr Yamahas receivrar, så har du båda två blir kontrollen riktigt enkel.

För rent hemmabiobruk är det framför allt systemtänket tillsammans med Yamahas Aventageförstärkare som frestar, och i det läget gör det inte heller något att BD-A1040 saknar stöd för AirPlay och Spotify Connect, för det fixar ju Aventageförstärkarna. Inkopplingen sker enkelt med HDMI och så ett par analoga lågnivåkablar för finlyssnande på ljud, men mer om ljudet senare.
Bildmässigt gör BD-A1040 inte mycket väsen av sig, den gör det vi förväntar oss och saknar helt möjligheter till egen kalibrering. Det du kan justera är färgåtergivningen (välj mellan YpBpR 4:4:4 och 4:2:0 samt "vanlig" RGB och full RGB) samt en brusreducering som känns extremt onödig.

Men BD-A1040 kostar ju lite för mycket för att "bara" vara en Blu-rayspelare, så Ludwig har kollat ordentligt på ljudåtergivningen:
Blåstrålespelare är egentligen dagens motsvarighet till gårdagens vanligaste ljudkälla – CD-spelaren. Kommer du ihåg den? Den var vanlig ungefär samtidigt som Björn Borg började slå iväg tennisbollar mot garageporten hemma i Södertälje. Och Ingemar Johansson tog sin första tungviktstitel. Och Gunder Hägg sprang först över mållinjen.
Då hade vi raketost på smörgåsarna och sjöng Jopp-Hej-Di-Hej-Di-Hej-Da så fort vi träffades ute på picknicken eller på en uppfriskande skidtur.
Men tiderna förändras, och vi med dem. Tillverkarna håller ett vakande öga på samtidens medborgare och lägger ner mycket arbete på att erbjuda så uppdaterade produkter som möjligt.

Spelbara ljudformat förutom de vanliga bioljudsrelaterade (DTS HD Master, Dolby True HD, Dolby Atmos och så vidare) är MP3, WMA, AAC, WAV, FLAC och ALAC. Du kan även peta in SACD-skivor i spelaren om du vill.
De kommer automatiskt att kodas av i tvåkanalsformat via de analoga RCA-utgångarna, eller sändas vidare digitalt från HDMI-utgången om du har en lämplig receiver som kan översätta och spela upp informationen.
Eftersom det senare sättet mer handlar om hur själva receivern låter, ägnar vi vår uppmärksamhet åt hur 1040:an låter som musikspelare via analogutgången. En lämplig diet för detta torde bestå av ett antal välinspelade CD- och SACD-skivor, och kanske ett par-tre Blu-ray musikskivor om vi hittar några passande.
En Copland CSA-14 hybridförstärkare och ett par Spendor D7 golvhögtalare får tjäna som testrigg. De är två beprövade och neutrala arbetshästar, som vi dessutom känner väl. Yamaha-spelaren får stå på repeat i ett par dagar innan det är dags att montera på finöronen på vardera sidan av huvudet.

Ljudkaraktären är öppen och luftig, och både musikskivor och soundtracks känns alerta och spänstiga i förmedlingen. Det är "knorr" i återgivningen, kan man säga. Bottleneck John på Opus 3 artikuleras tydligt och klart, och det är förhållandevis lätt att följa med i fraseringarna både från sångstämmor och den inkännande akustiska kompgitarren.
Klangen lutar ibland åt det strama och torra hållet. Det här är allt annat än en loudness-spelare. Det kan göra att den passar bättre för dig med ett par golvhögtalare med basreflex än för dig som har ett par slutna stativhögtalare. Basen finns där, men den saknar det riktiga bråddjupet och den självsäkra köttighet i tillslaget som återfinns hos tyngre och mer påkostade spelare.
Yamahan väljer det neutrala mittspåret, oavsett om det handlar om CD, DVD eller Blu-ray. Informativt, men på ett något torrt och redogörande sätt. Som biospelare fungerar den fint, och verkar närmast tacksam för det pampiga soundtrack och de extra ljudeffekter som präglar filmljudet på de flesta produktioner idag.
Det är nog så att de stora fördelarna med den här spelaren handlar om kompatibilitet med smartphones och läsplattor. Det känns modernt och imponerar säkert på både grannen och de yngre familjemedlemmarna. Och allra bäst fungerar alltså 1040:an tillsammans med en lämplig Yamahareceiver.

YAMAHA BD-A1040
Typ: Blu-rayspelare
Pris: ca 5 000 kronor

Info: yamaha.se

Publicerad i hemmaBio 3/2015


Artikelflöde

Äntligen besked!

SISTA SÄSONGEN AV GAME OF THRONES - PREMIÄR I APRIL 2019

Game of Thrones sista och åttonde säsong i sex avsnitt har premiär på HBO Nordic i april 2019.


Z-Wave.Me Wall Controller SC

Som en strömbrytare på väggen!

Tänk om man kunde tända och släcka i taket genom att trycka på en knapp, en slags lampknapp på väggen, i det rum man vill tända i – och fjärrstyra eller tidstyra samma lampa!


MÅNADENS STORBILDSUPPLEVELSE

SPIDER-MAN

Spindelkillen är tillbaka! Denna gång i form av en PS4-exklusiv stortitel utvecklad av välrenommerade Insomniac Games.


Osmart på IFA

Popps Smart Camera Gateway

Det smarta, intelligenta hemmet bjuder på enastående komfort och bekvämlighet och har redan blivit en realitet.


Referensmässig UHD-duo

Värstingar från Pioneer

Sedan Oppo lämnade spelarmarknaden har Panasonic varit ensamma om en tung lyxspelare med alla finesser, men nu får den konkurrens av Pioneer UDP-LX500, och senare i år UDP-LX800.


Intervju – Ennio Midena

Han är verklighetens Videomannen

I nya svenska thrillern Videomannen kretsar handlingen kring en fanatisk VHS-samlare och en försvunnen zombierulle. Vi har träffat videofantasten som filmens huvudperson delvis är inspirerad av.


TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Meddelande

Laddar meddelande...