Test: Yamaha BD-A1040

STILIG KOMPANJON

Yamahas BD-A1040 är ett skönt komplement till Yamahas fina förstärkare, framför allt de i Aventage-serien.

Av Ludwig Swanberg & Magnus Fredholm

Förutom de uppenbara uppgifterna att spela Blu-Ray, DVD och CD, kan du dels peta in ett USB-minne och spela upp både musik och film, och dels skicka musik via Bluetooth från din Smartphone.
Till sist kan du också spela upp via DLNA på ditt nätverk. När det gäller bluetooth måste du tyvärr välja Bluetooth som källa, annars hittar telefonen inte BD-spelaren, viktigt att känna till för annars blir frustrationen stor.
Har du en Miracast-kompatibel telefon, kan du även skicka bilder och film via den. BD-A1040 har rätt bra stöd för videofiler, med MKV, H.264, olika MPEG, VOB, AVI och WMV med flera.
Slutligen finns en Yamaha AV Control-app, som ger dig möjlighet att styra spelaren från din läsplatta om du så önskar. Det är samma app som styr Yamahas receivrar, så har du båda två blir kontrollen riktigt enkel.

För rent hemmabiobruk är det framför allt systemtänket tillsammans med Yamahas Aventageförstärkare som frestar, och i det läget gör det inte heller något att BD-A1040 saknar stöd för AirPlay och Spotify Connect, för det fixar ju Aventageförstärkarna. Inkopplingen sker enkelt med HDMI och så ett par analoga lågnivåkablar för finlyssnande på ljud, men mer om ljudet senare.
Bildmässigt gör BD-A1040 inte mycket väsen av sig, den gör det vi förväntar oss och saknar helt möjligheter till egen kalibrering. Det du kan justera är färgåtergivningen (välj mellan YpBpR 4:4:4 och 4:2:0 samt "vanlig" RGB och full RGB) samt en brusreducering som känns extremt onödig.

Men BD-A1040 kostar ju lite för mycket för att "bara" vara en Blu-rayspelare, så Ludwig har kollat ordentligt på ljudåtergivningen:
Blåstrålespelare är egentligen dagens motsvarighet till gårdagens vanligaste ljudkälla – CD-spelaren. Kommer du ihåg den? Den var vanlig ungefär samtidigt som Björn Borg började slå iväg tennisbollar mot garageporten hemma i Södertälje. Och Ingemar Johansson tog sin första tungviktstitel. Och Gunder Hägg sprang först över mållinjen.
Då hade vi raketost på smörgåsarna och sjöng Jopp-Hej-Di-Hej-Di-Hej-Da så fort vi träffades ute på picknicken eller på en uppfriskande skidtur.
Men tiderna förändras, och vi med dem. Tillverkarna håller ett vakande öga på samtidens medborgare och lägger ner mycket arbete på att erbjuda så uppdaterade produkter som möjligt.

Spelbara ljudformat förutom de vanliga bioljudsrelaterade (DTS HD Master, Dolby True HD, Dolby Atmos och så vidare) är MP3, WMA, AAC, WAV, FLAC och ALAC. Du kan även peta in SACD-skivor i spelaren om du vill.
De kommer automatiskt att kodas av i tvåkanalsformat via de analoga RCA-utgångarna, eller sändas vidare digitalt från HDMI-utgången om du har en lämplig receiver som kan översätta och spela upp informationen.
Eftersom det senare sättet mer handlar om hur själva receivern låter, ägnar vi vår uppmärksamhet åt hur 1040:an låter som musikspelare via analogutgången. En lämplig diet för detta torde bestå av ett antal välinspelade CD- och SACD-skivor, och kanske ett par-tre Blu-ray musikskivor om vi hittar några passande.
En Copland CSA-14 hybridförstärkare och ett par Spendor D7 golvhögtalare får tjäna som testrigg. De är två beprövade och neutrala arbetshästar, som vi dessutom känner väl. Yamaha-spelaren får stå på repeat i ett par dagar innan det är dags att montera på finöronen på vardera sidan av huvudet.

Ljudkaraktären är öppen och luftig, och både musikskivor och soundtracks känns alerta och spänstiga i förmedlingen. Det är "knorr" i återgivningen, kan man säga. Bottleneck John på Opus 3 artikuleras tydligt och klart, och det är förhållandevis lätt att följa med i fraseringarna både från sångstämmor och den inkännande akustiska kompgitarren.
Klangen lutar ibland åt det strama och torra hållet. Det här är allt annat än en loudness-spelare. Det kan göra att den passar bättre för dig med ett par golvhögtalare med basreflex än för dig som har ett par slutna stativhögtalare. Basen finns där, men den saknar det riktiga bråddjupet och den självsäkra köttighet i tillslaget som återfinns hos tyngre och mer påkostade spelare.
Yamahan väljer det neutrala mittspåret, oavsett om det handlar om CD, DVD eller Blu-ray. Informativt, men på ett något torrt och redogörande sätt. Som biospelare fungerar den fint, och verkar närmast tacksam för det pampiga soundtrack och de extra ljudeffekter som präglar filmljudet på de flesta produktioner idag.
Det är nog så att de stora fördelarna med den här spelaren handlar om kompatibilitet med smartphones och läsplattor. Det känns modernt och imponerar säkert på både grannen och de yngre familjemedlemmarna. Och allra bäst fungerar alltså 1040:an tillsammans med en lämplig Yamahareceiver.

YAMAHA BD-A1040
Typ: Blu-rayspelare
Pris: ca 5 000 kronor

Info: yamaha.se

Publicerad i hemmaBio 3/2015


Artikelflöde

THE HANDMAID'S TALE

Ny säsong 26 april!

"Nolite te bastardes carborundorum, bitches"


Pioneer VSX-933

Fler HDMI, Voice Assistant och Dolby Vision

Nu kommer Pioneers nya VSX-933, en flerkanalsförstärkare med gott om modernt godis!


WESTWORLD

Säsong 2 - premiär 23 april

"I imagined a story where I didn't have to be the damsel" – Dolores.


Optoma HD144X

Smart lättviktsprojektor

Optomas nya HD144X är en Full HD-projektor på knappa 3 kilo och har inbyggd högtalare, USB (varför inte driva en Chromecast) och ett dedikerat spelläge. För cirka 6 000 kronor får du en liten men ljusstark projektor som är perfekt att flytta mellan landstället, kontoret och hemmet!

Info: Optoma


Pressrelease: Canal Digital

Sveriges första Android TV-plattform

OnePlace är namnet på Canal Digitals nya TV-plattform som är byggd på Googles Android TV - kommer den att förändra våra TV-vanor?


Bäst på Playstation Plus i mars!

Favorit i repris: BLOODBORNE

"För på något konstigt sätt trumfas irritationen av att dö av en sorts jävlar anamma som överraskande nog snabbt väcks till liv i mig."


Nytt slutsteg!

Edge för XTZ

Den nya förstärkarserien EDGE har skapats från XTZ:s arv av elektriska enheter.


JBL 3-Series

Inte bara för hemmastudion

Nu finns en ny version av unikt hornladdade JBL 3-Series – aktiva, DSP-styrda och prisvärda minimonitorer som utvecklats ur den väldiga studioreferensen M2.


Sonance In-wall

9 x Reference

Sonance släppte för 10 år sedan sin Reference-serie - nu kommer nästa generation


Smarta Hem

Google Home Assistant blir smartare

– Hej Google! Vad är det för färg på Napoleons vita häst?
– Den är vit.
– När dog han?


Vera Secure

Ett smartare larmsystem

En larmanpassad Smarta hem-styrenhet som dessutom har ett ovanligt brett multistöd för olika typer av enheter.


Smarta Hem

En magisk knapp direkt på lampsladden

Visst finns möjligheter att göra även fönster och bordslampor med strömbrytare på sladden smartare.


Soundbar med stil

Martin Logans nya Cadence

Är du ute efter en ljudlimpa av god kvalitet för den lite större teven kan Martin Logans senaste modell kanske vara något!


Nytt på TV-fronten

Fler OLED från Philips

Första årets framgångar med sina OLED-modeller har fått Philips att komma med nya modeller i både 55- och 65-tum.


Kul med Raspberry Pi

Lightberry lyser upp

Vill du ha en större tv? Det finns förstås inga dunderkurer som kan göra en 55-tummare av en 42:a, men det går ganska lätt att lura ögat att tro att tv:n är betydligt större än den faktiskt är. Så här går det till.


Meddelande

Laddar meddelande...