Testat: Intel Compute Stick

Dator på en pinne

En dator att hänga bakom TV:n, kan det vara något?

Publicerad i HemmaBio 7/2015

Av Magnus Fredholm

Intel Compute Stick är en dator som är mindre än en genomsnittlig fjärrkontroll, och som har extremt få anslutningar, lite minne och en rätt enkel processor. Trots detta tycker jag personligen att det här är en alldeles fantastisk liten pryl, och räknar vi in ett trådlöst tangentbord och dito mus hamnar vi på runt 2 000 kronor, beroende på hur lyxiga Bluetooth-grejer du väljer.
Compute Stick finns i minst två varianter, en billigare med operativsystemet Ubuntu (med bara 1 Gb arbetsminne och 8 Gb flashlagring) och så den vi testat, som kör Win8.1. Uppstarten är som vanligt när det gäller Windows ganska långdragen. Det är ett väldigt förberedande och fixande från datorns sida innan den är klar att användas. Och allt är precis som vanligt, eftersom det här är en helt vanlig dator.

Jag laddar ner Chrome (med Hola) och VLC Player, och så några appar som Netflix och SVT play, och sedan känner jag mig rätt nöjd. Nu kan jag surfa, kolla på film och göra allt annat precis som jag gör på min dator. Ja, för det är ju en dator, en helt vanlig om än väldigt liten dator.
En lite irriterande brist är att Compute Stick inte tar ström från MHL-uttaget, så du måste koppla in ström via micro-usb, och för att inte krångla till det är det enklast att använda den medföljande väggbulan. Vissa tv-apparater har ström på en eller flera usb-ingångar även när tv:n är avstängd, och funkar din tv så kan du hoppa över väggbulan.
Självklart finns stora begränsningar, allt ifrån att det trådlösa nätverket inte är snabbare än 802.11n, att den ensamma usb-kontakten är usb 2.0 och att det inbyggda minnet inte är direkt gigantiskt, men med ett micro-sd-kort, en usb-hub och bra placering av routern funkar allt galant. Att använda en hub löser också ett problem som rapporterats där vissa usb 3.0 inte funkar, smidigt.

Att jämföra Compute Stick med en smart-tv kanske kan vara intressant, men eftersom Compute Stick inte integrerar med tv-mottagarna, eller övriga tv-funktioner över huvud taget, blir den jämförelsen haltande. Å andra sidan är Sticken alltså en helt vanlig dator, vilket gör att du kan kolla på massor av saker som aldrig går att se på med en smart-tv.
Jag tycker för egen del att Compute Stick är toppen, och med ett tangentbord med inbyggd touch pad blir användandet grymt enkelt!

Intel Compute Stick
Vad: Dator
Pris: ca 1 500 kr
Processor. Intel Atom Z3735F
Systemminne: 2 GB 1333 MHz DDR3L, ej utbytbart
Flashminne: 32 GB eMMC, ej utbytbart
Grafik: Intel HD Graphics
Wifi: 802.11bgn
Bluetooth: 4.0
USB: 1 x usb 2.0
Minneskort: Micro SD-läsare
Mått: 114X38X13 mm inclusive HDMI-kontakten
Info: intelArtikelflöde

Uppdatering

Sony-tv med Dolby Vision

När HDR först lanserades var det bland tillverkarna av tv-apparater lite prestige i vilken eller vilka standarder man stödde, och en sak som till en början verkade skriven i sten var att det krävdes speciell hårdvara för att ta hand om Dolby Vision. Men redan i höstas ryktades det om en uppdatering av Sonys apparater utrustade med deras finaste processor, och nu kommer ett klart besked: Sony ZD9, A1, XE94 och XE93 kommer att uppdateras till Dolby Digital under februari 2018! Det är dessutom inget krångel för användaren, eftersom uppdateringen kommer via nätverk, hurra!


Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


Meddelande

Laddar meddelande...