Testat: Intel Compute Stick

Dator på en pinne

En dator att hänga bakom TV:n, kan det vara något?

Publicerad i HemmaBio 7/2015

Av Magnus Fredholm

Intel Compute Stick är en dator som är mindre än en genomsnittlig fjärrkontroll, och som har extremt få anslutningar, lite minne och en rätt enkel processor. Trots detta tycker jag personligen att det här är en alldeles fantastisk liten pryl, och räknar vi in ett trådlöst tangentbord och dito mus hamnar vi på runt 2 000 kronor, beroende på hur lyxiga Bluetooth-grejer du väljer.
Compute Stick finns i minst två varianter, en billigare med operativsystemet Ubuntu (med bara 1 Gb arbetsminne och 8 Gb flashlagring) och så den vi testat, som kör Win8.1. Uppstarten är som vanligt när det gäller Windows ganska långdragen. Det är ett väldigt förberedande och fixande från datorns sida innan den är klar att användas. Och allt är precis som vanligt, eftersom det här är en helt vanlig dator.

Jag laddar ner Chrome (med Hola) och VLC Player, och så några appar som Netflix och SVT play, och sedan känner jag mig rätt nöjd. Nu kan jag surfa, kolla på film och göra allt annat precis som jag gör på min dator. Ja, för det är ju en dator, en helt vanlig om än väldigt liten dator.
En lite irriterande brist är att Compute Stick inte tar ström från MHL-uttaget, så du måste koppla in ström via micro-usb, och för att inte krångla till det är det enklast att använda den medföljande väggbulan. Vissa tv-apparater har ström på en eller flera usb-ingångar även när tv:n är avstängd, och funkar din tv så kan du hoppa över väggbulan.
Självklart finns stora begränsningar, allt ifrån att det trådlösa nätverket inte är snabbare än 802.11n, att den ensamma usb-kontakten är usb 2.0 och att det inbyggda minnet inte är direkt gigantiskt, men med ett micro-sd-kort, en usb-hub och bra placering av routern funkar allt galant. Att använda en hub löser också ett problem som rapporterats där vissa usb 3.0 inte funkar, smidigt.

Att jämföra Compute Stick med en smart-tv kanske kan vara intressant, men eftersom Compute Stick inte integrerar med tv-mottagarna, eller övriga tv-funktioner över huvud taget, blir den jämförelsen haltande. Å andra sidan är Sticken alltså en helt vanlig dator, vilket gör att du kan kolla på massor av saker som aldrig går att se på med en smart-tv.
Jag tycker för egen del att Compute Stick är toppen, och med ett tangentbord med inbyggd touch pad blir användandet grymt enkelt!

Intel Compute Stick
Vad: Dator
Pris: ca 1 500 kr
Processor. Intel Atom Z3735F
Systemminne: 2 GB 1333 MHz DDR3L, ej utbytbart
Flashminne: 32 GB eMMC, ej utbytbart
Grafik: Intel HD Graphics
Wifi: 802.11bgn
Bluetooth: 4.0
USB: 1 x usb 2.0
Minneskort: Micro SD-läsare
Mått: 114X38X13 mm inclusive HDMI-kontakten
Info: intelArtikelflöde

TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Marantz NR1609

Röststyrd lågprofil

Marantz uppskattade slimline-receivrar heter i år NR1509 och NR1609!


Test: VSSL A.3

Ljud i hela huset

När du ändå håller på att installera en ordentlig hemmabio, varför inte se till att du på ett smidigt sätt kan lyssna på musik i resten av huset?


SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


Meddelande

Laddar meddelande...