Testat: Intel Compute Stick

Dator på en pinne

En dator att hänga bakom TV:n, kan det vara något?

Publicerad i HemmaBio 7/2015

Av Magnus Fredholm

Intel Compute Stick är en dator som är mindre än en genomsnittlig fjärrkontroll, och som har extremt få anslutningar, lite minne och en rätt enkel processor. Trots detta tycker jag personligen att det här är en alldeles fantastisk liten pryl, och räknar vi in ett trådlöst tangentbord och dito mus hamnar vi på runt 2 000 kronor, beroende på hur lyxiga Bluetooth-grejer du väljer.
Compute Stick finns i minst två varianter, en billigare med operativsystemet Ubuntu (med bara 1 Gb arbetsminne och 8 Gb flashlagring) och så den vi testat, som kör Win8.1. Uppstarten är som vanligt när det gäller Windows ganska långdragen. Det är ett väldigt förberedande och fixande från datorns sida innan den är klar att användas. Och allt är precis som vanligt, eftersom det här är en helt vanlig dator.

Jag laddar ner Chrome (med Hola) och VLC Player, och så några appar som Netflix och SVT play, och sedan känner jag mig rätt nöjd. Nu kan jag surfa, kolla på film och göra allt annat precis som jag gör på min dator. Ja, för det är ju en dator, en helt vanlig om än väldigt liten dator.
En lite irriterande brist är att Compute Stick inte tar ström från MHL-uttaget, så du måste koppla in ström via micro-usb, och för att inte krångla till det är det enklast att använda den medföljande väggbulan. Vissa tv-apparater har ström på en eller flera usb-ingångar även när tv:n är avstängd, och funkar din tv så kan du hoppa över väggbulan.
Självklart finns stora begränsningar, allt ifrån att det trådlösa nätverket inte är snabbare än 802.11n, att den ensamma usb-kontakten är usb 2.0 och att det inbyggda minnet inte är direkt gigantiskt, men med ett micro-sd-kort, en usb-hub och bra placering av routern funkar allt galant. Att använda en hub löser också ett problem som rapporterats där vissa usb 3.0 inte funkar, smidigt.

Att jämföra Compute Stick med en smart-tv kanske kan vara intressant, men eftersom Compute Stick inte integrerar med tv-mottagarna, eller övriga tv-funktioner över huvud taget, blir den jämförelsen haltande. Å andra sidan är Sticken alltså en helt vanlig dator, vilket gör att du kan kolla på massor av saker som aldrig går att se på med en smart-tv.
Jag tycker för egen del att Compute Stick är toppen, och med ett tangentbord med inbyggd touch pad blir användandet grymt enkelt!

Intel Compute Stick
Vad: Dator
Pris: ca 1 500 kr
Processor. Intel Atom Z3735F
Systemminne: 2 GB 1333 MHz DDR3L, ej utbytbart
Flashminne: 32 GB eMMC, ej utbytbart
Grafik: Intel HD Graphics
Wifi: 802.11bgn
Bluetooth: 4.0
USB: 1 x usb 2.0
Minneskort: Micro SD-läsare
Mått: 114X38X13 mm inclusive HDMI-kontakten
Info: intelArtikelflöde

HBO NORDIC

NYHETER I MAJ

Miniserierna Patrick Melrose, med Benedict Cumberbatch i titelrollen, och C.B. Strike, baserad på böcker skrivna av J.K. Rowling samt de nya HBO-filmerna The Tale och Fahrenheit 451 får alla premiär i maj.


TÄVLING!

Vinn mäktigt överlevnadsdrama!

Vi har tjatat till oss tre ex från Fox av det dramatiska äventyret The Mountain Between Us på Blu-ray att tävla ut!


Förstärkta band

Nytt från Bryston

Kanadensiska Bryston har inlett ett samarbete med StormAudio.


Laser ökar

Nya projektorer från Sony

Växande efterfrågan på både ökad ljusstyrka och större bildyta hos laserprojektorer har fått Sony att utöka sitt sortiment.


Test från HemmaBio 12/2017

Homey – smart förening

Se upp Alexa, Nexa, Fibaro och Telldus! Den nya smarta underhållaren och hembetjänten Homey kan mycket väl bli er baneman. Homey är här nu, men frågan är om vi och våra hem är redo för Homey än?


Test från HemmaBio 12/2017

Homey – smart förening

Se upp Alexa, Nexa, Fibaro och Telldus! Den nya smarta underhållaren och hembetjänten Homey kan mycket väl bli er baneman. Homey är här nu, men frågan är om vi och våra hem är redo för Homey än?


THE HANDMAID'S TALE

Ny säsong 26 april!

"Nolite te bastardes carborundorum, bitches"


Pioneer VSX-933

Fler HDMI, Voice Assistant och Dolby Vision

Nu kommer Pioneers nya VSX-933, en flerkanalsförstärkare med gott om modernt godis!


WESTWORLD

Säsong 2 - premiär 23 april

"I imagined a story where I didn't have to be the damsel" – Dolores.


Optoma HD144X

Smart lättviktsprojektor

Optomas nya HD144X är en Full HD-projektor på knappa 3 kilo och har inbyggd högtalare, USB (varför inte driva en Chromecast) och ett dedikerat spelläge. För cirka 6 000 kronor får du en liten men ljusstark projektor som är perfekt att flytta mellan landstället, kontoret och hemmet!

Info: Optoma


Pressrelease: Canal Digital

Sveriges första Android TV-plattform

OnePlace är namnet på Canal Digitals nya TV-plattform som är byggd på Googles Android TV - kommer den att förändra våra TV-vanor?


Bäst på Playstation Plus i mars!

Favorit i repris: BLOODBORNE

"För på något konstigt sätt trumfas irritationen av att dö av en sorts jävlar anamma som överraskande nog snabbt väcks till liv i mig."


Nytt slutsteg!

Edge för XTZ

Den nya förstärkarserien EDGE har skapats från XTZ:s arv av elektriska enheter.


JBL 3-Series

Inte bara för hemmastudion

Nu finns en ny version av unikt hornladdade JBL 3-Series – aktiva, DSP-styrda och prisvärda minimonitorer som utvecklats ur den väldiga studioreferensen M2.


Sonance In-wall

9 x Reference

Sonance släppte för 10 år sedan sin Reference-serie - nu kommer nästa generation


Meddelande

Laddar meddelande...