Testat: Intel Compute Stick

Dator på en pinne

En dator att hänga bakom TV:n, kan det vara något?

Publicerad i HemmaBio 7/2015

Av Magnus Fredholm

Intel Compute Stick är en dator som är mindre än en genomsnittlig fjärrkontroll, och som har extremt få anslutningar, lite minne och en rätt enkel processor. Trots detta tycker jag personligen att det här är en alldeles fantastisk liten pryl, och räknar vi in ett trådlöst tangentbord och dito mus hamnar vi på runt 2 000 kronor, beroende på hur lyxiga Bluetooth-grejer du väljer.
Compute Stick finns i minst två varianter, en billigare med operativsystemet Ubuntu (med bara 1 Gb arbetsminne och 8 Gb flashlagring) och så den vi testat, som kör Win8.1. Uppstarten är som vanligt när det gäller Windows ganska långdragen. Det är ett väldigt förberedande och fixande från datorns sida innan den är klar att användas. Och allt är precis som vanligt, eftersom det här är en helt vanlig dator.

Jag laddar ner Chrome (med Hola) och VLC Player, och så några appar som Netflix och SVT play, och sedan känner jag mig rätt nöjd. Nu kan jag surfa, kolla på film och göra allt annat precis som jag gör på min dator. Ja, för det är ju en dator, en helt vanlig om än väldigt liten dator.
En lite irriterande brist är att Compute Stick inte tar ström från MHL-uttaget, så du måste koppla in ström via micro-usb, och för att inte krångla till det är det enklast att använda den medföljande väggbulan. Vissa tv-apparater har ström på en eller flera usb-ingångar även när tv:n är avstängd, och funkar din tv så kan du hoppa över väggbulan.
Självklart finns stora begränsningar, allt ifrån att det trådlösa nätverket inte är snabbare än 802.11n, att den ensamma usb-kontakten är usb 2.0 och att det inbyggda minnet inte är direkt gigantiskt, men med ett micro-sd-kort, en usb-hub och bra placering av routern funkar allt galant. Att använda en hub löser också ett problem som rapporterats där vissa usb 3.0 inte funkar, smidigt.

Att jämföra Compute Stick med en smart-tv kanske kan vara intressant, men eftersom Compute Stick inte integrerar med tv-mottagarna, eller övriga tv-funktioner över huvud taget, blir den jämförelsen haltande. Å andra sidan är Sticken alltså en helt vanlig dator, vilket gör att du kan kolla på massor av saker som aldrig går att se på med en smart-tv.
Jag tycker för egen del att Compute Stick är toppen, och med ett tangentbord med inbyggd touch pad blir användandet grymt enkelt!

Intel Compute Stick
Vad: Dator
Pris: ca 1 500 kr
Processor. Intel Atom Z3735F
Systemminne: 2 GB 1333 MHz DDR3L, ej utbytbart
Flashminne: 32 GB eMMC, ej utbytbart
Grafik: Intel HD Graphics
Wifi: 802.11bgn
Bluetooth: 4.0
USB: 1 x usb 2.0
Minneskort: Micro SD-läsare
Mått: 114X38X13 mm inclusive HDMI-kontakten
Info: intelArtikelflöde

Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Nytt från XTZ

Alpha får sällskap

XTZ:s värstingserie Divine är nu inne på sin andra inkarnation, och med Delta (och Delta C) är serien komplett. 


Sex smarta kanaler

NYTT FRÅN BRYSTON

Brystons nya slutsteg 24B³ i Cubed-serien har två råstarka kanaler (2x300 W) och fyra kanaler på vardera 75 W, allt i 8 ohm. 


Nytt från Q Acoustics!

Stora förbättringar

Brittiska högtalartillverkaren Q Acoustics brukar uppdatera sina modellserier efter några år, och nu är det dags för 3000-serien att få tillägget ”i” i modellbeteckningarna. Och när det kommer till den relativt billiga 3000-serein är det rejäla förbättringar!


3D lever!

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.


Större fransmän

TRIANGLE THETIS

Med Thetis 380 (bilden) och Thales 400 ökar Triangle på konarean rejält!


Meddelande

Laddar meddelande...