TEST: LG:s grymma 4K-OLED

Perfektion från LG

LG tar OLED-tekniken vidare och kliver in på 4K-området. Men det är inte alla extra pixlar som får redaktionen att le årets bredaste leende! Bildkvaliteten har blivit bättre!

Publicerad i HemmaBio 9, 2015

Av Thomas Ytterberg

Vi har testat LG:s befintliga OLED-modeller vid ett par tillfällen och alltid imponerats av teknikens förmåga att verkligen släcka ned sitt ljus. Och då menar vi släcka ned! När en OLED-panel ska återge svart kan den släcka ned helt och inte skicka något ljus alls. Det betyder att i teorin är kontrastförhållandet oändligt.
Effekten på bilden är slående med en kontrastrik bild där bilden tecknar sig mot svart snarare än mörkgrått. Kanske lika viktigt men inte lika uppenbart är också att denna nedsläckning sker på pixelnivå. Du kan ha komplett svart pixel bredvid en helt vit vilket gör att bilden kan upplevas mer skarp och detaljerad.
LG:s OLED har därför varit de apparater som främst lockat kräsna ägare av plasma-TV. OLED är det som mest efterliknar karaktären hos en riktigt bra plasma-TV. Samma sak är svårt att uppnå med LCD-teknik eftersom de enda gångerna de når lika långt i dynamiskt omfång är när de använder zonbelysning bakom en VA-baserad LCD-panel.

Fördelar mot plasma och LCD
Fast då kan en LCD-TV med zonbleysning endast släcka ned lysdioderna i stora sjok. Förmågan att släcka ned pixel bredvid pixel är begränsad till LCD-panelens förmåga att dämpa ljusgenomsläppet. För IPS-paneler är det sällan över 1000:1 i kontrastförhållande och ofta lägre. Bilden är i grunden grådassig. En typisk VA-panel ligger runt 2500:1 i kontrastförhållande. Riktigt bra modeller klarar över 4000:1. Bättre men inte som en bra plasma.
Sedan kan alltså nedsläckningen i zoner bättra på detta med allt från 25 procent till i bästa fall över det dubbla kontrastförhållandet. Men då alltså endast i stora ytor i bilden. Vi talar också om de absoluta toppmodellerna med LCD-teknik i de här fallen. Genomsnittlig LCD-modell i mellanklass eller nästan toppklass, likt de tre testade i det här numret, är helt chanslösa när det handlar om kontrastförhållande.
Vad man vill uppnå är ett simultant kontrastförhållande över 10 000:1 för då finns det för ögonen inte mycket mer att hämta i fråga om upplevelsen av svärta. Detta når man naturligt med en bra plasma likt de sista generationerna från Panasonic eller Pioneers Kuro-modeller. Men en plasma kan heller inte släcka ned helt utan de är fortfarande något gråa i svärtan. Detta märks ofta i filmer med mörka scener när du tittar i ett mörkt rum. Plasma arbetar också med ljuspulser och pulsbreddmodulering. Bilden är aldrig helt stilla utan rör sig ständigt likt ett "brus".

Svart är svart
Med OLED är bilden stilla och därför också lugnare än hos en plasma. Och förstås: sanslöst högre i kontrastförhållande. Eftersom det inte finns något ljus att mäta annat än enstaka fotoner som letar sig in genom glas och liknande blir mätningar av svärtan på en OLED slumpvärden runt flera miljoner till ett. Möjligtvis kan NASA mäta exakt mängd fotoner men det är i alla praktiska hänseenden en total svärta som möter dig. Ja, så länge som du inte har mängder med rums- och fönsterreflexer i skärmen då förstås. Detta sabbar all bildupplevelse oavsett teknik.
Andra tillverkare har också OLED-teknik i sina displayer. Men inte i TV-apparater. Samsung har fungerande OLED-teknik i telefoner, surfplattor och liknande små displayer. Sony använder OLED i en del professionella datorskärmar avsedda för TV-produktion. Dessa OLED-tekniker skiljer sig från LG:s teknik på flera punkter.
OLED står för Organic Light-Emitting Diode, där det organiska syftar på det kemiska ursprunget i ämnet som skapar ljus. LG:s teknik bygger kortfattat på vita OLED som sedan filtreras för rött, grönt och blått. Varje pixel består av fyra OLED-subpixlar där den fjärde är vit för att få upp ljusstyrka. Annan OLED-teknik, likt den Samsung använder, skapar RGB-grundfärgerna direkt. Detta ger också möjligheter som att alstra en större färgrymd.
Skillnaden är LG:s lösning med vita lysdioder faktiskt går att masstillverka i stora paneler i storlekar som 55 och 65 tum. Något som konkurrenterna inte lyckats med. Därför är LG ensamma på toppen när det kommer till tekniken och TV-apparater.

Nya OLED-modeller under hösten
Modellen vi testar går under namnet EG960V och finns i två böjda storlekar, 55 och 65 tum där den senare lägger på 30 000 kronor på prislappen. Från 45 000 kronor till 75 000 kronor. Till mångas glädje kommer också den platta modellen EF950V senare under hösten. Den är identisk i fråga om bild och prisnivå och adderar också ett högtalarsystem från Harman/Kardon.
Två enklare modeller är också på väg, båda är böjda. 55EG920V ger UHD/4K-upplösning och 55EG910V håller sig på full hd-upplösning och en betydligt mildare prislapp. 42 000 kronor respektive 23 000 kronor enligt LG. Exakt vad som fattas dessa modeller jämfört med EG960V återstår att se.
Ja, det är dyra apparater men det är också väldigt bra apparater vi talar om. TV-bilden är naturlig och bra. Vi känner igen LG:s grundkaraktär men det är mycket, mycket högre kontrast i grunden. LG har heller inte överdrivit fabriksinställningarna lika mycket som hos deras LCD-modeller, likt den UF850V vi testar i detta nummer.
Det räcker med att ställa EG960V i Expert-läget och vi hittar direkt den naturliga nyanseringen och känslan. Största problemet med TV-sändningar är som bekant kvaliteten på själva sändningen. Bra sändningar ser fantastiska ut. Eftermiddagsrepriserna blir ungefär lika luddiga oavsett hur bra TV:n är. Smart-TV-systemet är WebOS 2.0, gyro-hybrid-fjärrkontrollen och förstås med Netflix 4K-klient inlagd.

Avancerat reflexfilter
EG960V är en böjd modell i ett diskret utförande. Enkel fot med en tunn svart ram, cirka sju millimeter, runt bilden. Svärtan i bilden smälter ihop med ramen och det kan vara svårt att se var bilden börjar och ramen slutar. I ett mörkt rum får bilden ett fritt svävande intryck.
Reflexfiltret är väldigt effektivt. Jämfört med LG:s LCD-modell UF850V är det dag och natt. Här lyckas reflexfiltret till och med dämpa direkta reflexer från fönster och belysning och sekundära reflexer är inte ett problem. Filtret är dock färgat åt purpur och vinrött, tänk ett glas druvjuice i mysbelysning. Detta slår igenom när du sitter i vinkel mot TV:n.
Karaktären påminner väldigt mycket om reflexfiltret hos Panasonic sista generation plasma med modeller som ZT60 och VT60, vilka är några av de bästa filtren vi stött på. Det ljus som slår in från vita väggar och liknande kommer tillbaka som en mörk vinröd hinna i mörka scener. Därför blir upplevelsen bäst när du kan få bort reflexer helt eller när du sitter rakt framifrån så att din vinkel mot panelen är begränsad.

Många förbättringar
Observera att druvjuiceeffekten inte drabbar själva bilden från panelen, utan kommer från ljuset i från det som reflekteras. I vinklar är bilden exakt lika suverän som rakt framifrån. LG:s OLED-teknik har inte problem med betraktningsvinklar.
LG lyckas med EG960V därför lösa en rad tidigare nackdelar. På äldre OLED-modeller blev bilden grönare eller gulare mot sidan som följd av de filter som användes. Här ser vi ingen färgning alls, utan det är endast rumsreflexer som kan påverka bilden. Inga reflexer från rummet? Då har du helt perfekt bild även långt ut på sidorna!
Vi kan se svaga ojämnheter över ytan med milda färgskiftningar på testexemplaret. Men inte värre än exempelvis Panasonic klassiska ZT60-modell. Äldre OLED-modeller hade tydligare problem med att färgtemperaturen skiftade över ytan. Testexemplaret har mätbara (±100 Kelvin) och därmed knappt synbara skillnader när vi lägger mätaren mot en grå bakrund. Jämfört med typisk LCD? EG960V är där helt överlägsen i fråga om en jämn och uniform återgivning!

Bättre skuggor, sega spel
Med äldre modeller observerade vi också problem hos mörka skuggnyanser. Det hade dels en ojämn täckning, nästan smutsig karaktär på stora mörkgråa ytor. Dessutom kunde ljusflödet ändras till synes godtyckligt. Detta "smutsiga fladdrande" är nu helt borta. En svag gråton är uniformt fördelad och stilla.
Fast en sak har LG inte ordnat upp. Latensen är hög och fördröjningen i spelläget är kring 50 ±5 millisekunder vilket är högt, särskilt för kräsna spelare. I normala bildlägen är det hela 120 ms av fördröjning. Hoppsan!
EG960V hanterar 1080p/24 från Blu-ray även om det inte är det mest följsamma flytet. Skulle du köra 1080p/60 från Blurayspelaren hackar det obehagligt släpryckigt. Du kan som alltid köra Trumotion på mild nivå för interpolering och lite mjukare flyt utan störande artefakter. Detta har alltid varit en svaghet hos LG:s modeller och andra tillverkare lyckas ofta bättre.

Ljusstarkt och 4K
Just det. 4K-upplösning. Det är ärligt talat inget man tänker på ens med Blu-ray. "Superupplösning" påverkar detaljintrycket på uppskalad Blu-ray. En förbättring men inte så mycket mer än så. Det som imponerar på oss är inte mängden pixlar utan att hela bilden är bättre jämfört med tidigare.
EG960V går också högre i ljusstyrka än tidigare modeller. Vi kan nå över 350 cd/m2 i ljusstyrka med kalibrerade dynamiknivåer där alla nyanser av vitt och mörkgrått är med i bilden. Detta är mycket ljus, avsevärt mer än vad man kunde med plasma och är också starkare än många befintliga LCD-modeller. LG utlovar en uppdatering för EG960V som hanterar HDR, High Dynamic Range, där bilden lokalt kan lysa mycket starkare. HDR kommer att ingå med kommande Ultra HD-Blu-ray.
OLED-panelen måste dock använda ett ljusventilförfarande, ABL, Automatic Brightness Limiter. Panelen kan inte lysa konstant i fullt ljus över hela ytan för det drar för mycket ström och alstrar för mycket värme. Med EG960V når 350 cd/m2 vid en snittljusnivå på 50 procent vilket motsvarar bilden på en normal TV-sändning.
Fyller vi hela bilden med vitt når vi strax över 150 cd/m2. Så detta är fortfarande inte riktigt TV:n för att se ishockey mitt på dagen i strålande solsken. Fast talar vi om filmtittande är ljusventilförfarandet inget problem. Vi får väldigt sällan problem med att ljuset pumpar upp och ned likt hur det kan bli på en plasma och särskilt på LCD:er med zonbelysning.

Sammanfattning LG EG960V
Mycket genomgång av tekniken här. Men hur bra är EG960V? Tja, bäst? När vi talar om bildkvalitet är det helt enkelt makalöst och den bästa bildkvalitet du kan köpa just nu. Fabriksinställningarna är riktigt bra, nästan exakta. För oss räckte det med att växla till Expert-läge och sedan sitter bildens alla aspekter där de ska sitta. Vi hoppas innerligen att butiksexemplar är lika bra som detta testexemplar...
Färgerna är rätt, bilden skarp och detaljerad och dynamiken är bokstavligen oändlig. Tidigare svagheter hos äldre OLED-modeller är ordnade likt färgskiftningar och gröngult bild sedd från sidan. Det är också rejält med ljusstyrka i den här apparaten. EG960V kan fylla mångas behov och den gör det med tveklöst suverän bildkvalitet.
Tja, bäst?Inställningsförslag
Ställ EG960V i Expertläge. Mer behövs egentligen, men du kan behöva ställa Trumotion (interpolerat bildflyt) och Superupplösning (detaljförstärkning vid uppskalning) efter smak. Hur mycket ljus panelen ska producera i vitt styrs med reglaget OLED-ljus:
• 100 340 cd/m2
• 80 280 cd/m2
• 60 230 cd/m2
• 40 160 cd/m2
• 20 100 cd/m2
• 0 35 cd/m2
Detta vid Kontrast-reglaget på 80 för att behålla teckning av nyanser i vitt. Gäller för snittljusnivåer upp till 50 procent.


Fakta LG 55EG960V

Mått: 1226 × 760 × 213 mm, 19 kg

Paneltyp: Böjd OLED, 3840×2160 pixlar, passiv 3D

Smart-finesser: WebOS: Youtube, Netflix 4K, Viaplay, Spotify, SF Anytime, spel, webbläsare etc. Smartphone-app, mediaspelare, DLNA, MHL, trådlöst nätverk, Miracast, Widi, etc.

HDMI-anslutningar: 3

Pris: ca 45 000 kronor (Augusti 2015)

Info: www.lg.com/se

 

PLUS
Kontrastförhållandet

Minus
Hög latens

Summa
Bästa bilden år 2015


Artikelflöde

TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Marantz NR1609

Röststyrd lågprofil

Marantz uppskattade slimline-receivrar heter i år NR1509 och NR1609!


Test: VSSL A.3

Ljud i hela huset

När du ändå håller på att installera en ordentlig hemmabio, varför inte se till att du på ett smidigt sätt kan lyssna på musik i resten av huset?


SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


Meddelande

Laddar meddelande...