Snyggt & integrerat

Samsungs svängda limpa!

När nu svängda tv-apparater är så vanliga, borde det inte finnas många svängda ljudlimpor också? Jodå, Samsung hade någon redan förra året, och i år finns en hel serie!

Publicerad i HemmaBio 7/2015

Av Magnus Fredholm

 Jag ska erkänna att jag är kluven inför ljudlimpor. Å ena sidan erbjuder de ett suveränt enkelt och diskret sätt att få avsevärt bättre ljud från tv:n, och de har oftast också smidiga funktioner för att användas till annan ljudpresentation också.
Å andra sidan är ljudet sällan imponerande om man jämför med ”riktiga” högtalare och dito förstärkare, och dessutom brukar surround-upplevelsen vara minst sagt bristfällig. Undantag finns, som exempelvis Philips Fidelio med batteridrivna löstagbara högtalare att placera bakom dig eller Yamahas fantastiska ljudprojektorer.
Nu när Sonos äntligen fått seriös konkurrens i multiroom-segmentet blir det också allt vanligare att man ges möjlighet att använda ett par mindre multiroomhögtalare som surroundburkar. Och i Samsungs fall är det dessutom riktigt enkelt både att konfigurera limpan med ett par surroundhögtalare som att senare frikoppla de olika enheterna.

Störst i klassen
Den limpa jag har testat är Samsungs största, kallad HW-J8511. Det finns en som heter 8510 också, och skillnaden är att den är svart. Egentligen är 8511 tänkt att matcha Samsungs finaste 65- och 78-tumsmodeller, men den stora svängda limpan funkar naturligtvis till andra tv-apparater också!
Inkopplingen till tv:n sker via Bluetooth eller HDMI. Saknar du de möjligheterna finns en optisk kontakt att ta till, och i absolut nödfall kan den analoga AUX-ingången användas för tv-ljudet.
Övriga inkopplingskällor är HDMI in (helt klart för BD-spelaren), trådlöst nätverk samt Bluetooth, och med Samsungs multi room-app för du massor av möjligheter att spela upp till exempel nätradio. Spotify körs såklart via connect, och oavsett vilka kopplingar du använder går handhavandet fantastiskt smidigt.

Rejält högtaleri
Den låga limpan har högtalare som ska simulera hela 9 kanaler, vilket betyder att det sitter element under större delen av frontgallret. Två av kanalerna sitter på kortsidorna, och dessa har en stor del i att limpan faktiskt sprider så bra som den gör i de olika filmlägena. 
Subbasen är en, med paketmått mätt, riktigt rejäl pjäs. Både tung och bestyckad med ett fullödigt subbaselement. Man kan hänga den på väggen eller ställa den på golvet, och formatet gör att jag har väldigt lätt att hitta lämpliga platser åt den. Att den är trådlös gör ju inte heller direkt ont. 
Och vill man expandera högtaleriet är det alltså inte krångligare än att koppla till ett par av Samsungs multiroomhgögtalare. Något som blir extra attraktivt i och med att det kan göras tillfälligt. Man behöver alltså inte ha högtalare permanent dedikerade till surround, utan kan utnyttja dem man normalt använder till annat.

Sällan-fjärr
Kontrollen av limpan kan göras via den smidiga fjärren, men eftersom limpan har Samsungs Anynet (extra utökad CEC) går den igång när ljud kommer via HDMI, och starar dessutom på såväl Spotify Connect- som app-kommandon. Därför blir nog fjärren lite smått bortglömd, tills du vill ändra nivån på basen eller byta surroundprogram, för då är fjärren det enklaste alternativet.
Limpan har en stor och tydlig display under gallret i mitten, och trevligt nog lyser displayen bara när du vill ändra något. Detta gör att du till exempel trycker ”Sound” en gång för att se om surround är på eller av, och vill du sedan växla trycker du en gång till. Samma sak med ”Sound effect”, ett tryck visar nuvarande val och därefter stegar du igenom tillgängliga val med ytterligare tryck på samma knapp.

Riktigt fullvuxen
Jag börjar denna gång med att spela musik, först via Bluetooth. Kör Spotify i luren, och det låter helt okej. Fast jag växlar strax över till Spotify Connect, och det är smidigare att köra Connect för då styr volymkontrollen på luren Samsunglimpan direkt. Det låter också något bättre, även om det inte är någon jätteskillnad.
Fjärren har knappar för manipulering av ljudet, och tonkontrollerna hittar vi under ”Sound Control”. Nu tycker jag inte att de direkt behövs, men vill du ha lite mer eller mindre diskant kan du enkelt fixa det. Det samma gäller basen, men där är ”Woofer” ett avsevärt effektivare verktyg i och med att den helt enkelt höjer eller sänker nivån på subbasen.
Att lyssna på musik gör man helst i standardläget tycker jag, ”Music” låter väldigt onaturligt i jämförelse, och vill du skoja till det när du poppar tycker jag att det är bättre att slå på surroundläget.
Ljudet från den stora svängda limpan är förvånansvärt kraftfullt, och den osedvanligt fina subbasåtergivningen ger verkligen ljudet en bastant grund. Dessutom går det att spela duktigt starkt, och en liten vardagsrumsfest med dans är inga problem!
Men nu är det här HemmaBio-tidningen, och därför är såklart film allra viktigast. Första filmen i spelaren är Ganes, en finsk dvd från 2007 om det underbara rockbandet Hurriganes. Till att börja med noteras den fina dialogåtergivningen, men så fort bandet börjar ta fart och det blir ös från scen står det klart att 8511 levererar ett fullödigt tv-ljud.
Nästa film, den nu helt totalt uttjatade Transformers-rullen, låter subben bekänna färg, men ger oss också bra koll på hur surround utan surroundhögtalare fungerar. Och faktum är att näst efter Yamahas Sound Projectors är detta den mest illusoriska limpan vi har testat. Det blir aldrig frågan om att man tror att det är ljud rakt bakom en, men vi får en klart godkänd känsla av rymd, och dessutom bra fokus.
Subbasen ja, den fick ju bekänna färg, och det gör den utan att blinka. Bra klipp och fullt acceptabel nivå, och dessutom en detaljeringsgrad som faktiskt skiljer denna subbas från det mesta i paketväg vi testat.
För att göra testet komplett kopplar vi till ett par surroundhögtalare, något som ökar på prislappen rejält men som också gör att vi kan få en riktig ljudbubbla, och det är ju det vi är ute efter!

Matchad kvalitet
Samsung HW-J8511 kostar en vacker slant, men tar vi det fysiska formatet i beaktande är den på intet sätt dyr. Och den som har en tv att matcha denna limpa med kan då njuta av ett sömlöst integrerat, välljudande och mycket snyggt system. Lättskött också, på ett sätt som gör att hela familjen både ofta och gärna använder limpan till både tv och musik.

 

Samsung HW-J8511
Vad:Ljudlimpa, curved plus trådlös subbas
Pris: 11 000 kronor
BxHxD: 1450x60x185 mm limpa, 500x332x181 mm sub


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Meddelande

Laddar meddelande...