Snyggt & integrerat

Samsungs svängda limpa!

När nu svängda tv-apparater är så vanliga, borde det inte finnas många svängda ljudlimpor också? Jodå, Samsung hade någon redan förra året, och i år finns en hel serie!

Publicerad i HemmaBio 7/2015

Av Magnus Fredholm

 Jag ska erkänna att jag är kluven inför ljudlimpor. Å ena sidan erbjuder de ett suveränt enkelt och diskret sätt att få avsevärt bättre ljud från tv:n, och de har oftast också smidiga funktioner för att användas till annan ljudpresentation också.
Å andra sidan är ljudet sällan imponerande om man jämför med ”riktiga” högtalare och dito förstärkare, och dessutom brukar surround-upplevelsen vara minst sagt bristfällig. Undantag finns, som exempelvis Philips Fidelio med batteridrivna löstagbara högtalare att placera bakom dig eller Yamahas fantastiska ljudprojektorer.
Nu när Sonos äntligen fått seriös konkurrens i multiroom-segmentet blir det också allt vanligare att man ges möjlighet att använda ett par mindre multiroomhögtalare som surroundburkar. Och i Samsungs fall är det dessutom riktigt enkelt både att konfigurera limpan med ett par surroundhögtalare som att senare frikoppla de olika enheterna.

Störst i klassen
Den limpa jag har testat är Samsungs största, kallad HW-J8511. Det finns en som heter 8510 också, och skillnaden är att den är svart. Egentligen är 8511 tänkt att matcha Samsungs finaste 65- och 78-tumsmodeller, men den stora svängda limpan funkar naturligtvis till andra tv-apparater också!
Inkopplingen till tv:n sker via Bluetooth eller HDMI. Saknar du de möjligheterna finns en optisk kontakt att ta till, och i absolut nödfall kan den analoga AUX-ingången användas för tv-ljudet.
Övriga inkopplingskällor är HDMI in (helt klart för BD-spelaren), trådlöst nätverk samt Bluetooth, och med Samsungs multi room-app för du massor av möjligheter att spela upp till exempel nätradio. Spotify körs såklart via connect, och oavsett vilka kopplingar du använder går handhavandet fantastiskt smidigt.

Rejält högtaleri
Den låga limpan har högtalare som ska simulera hela 9 kanaler, vilket betyder att det sitter element under större delen av frontgallret. Två av kanalerna sitter på kortsidorna, och dessa har en stor del i att limpan faktiskt sprider så bra som den gör i de olika filmlägena. 
Subbasen är en, med paketmått mätt, riktigt rejäl pjäs. Både tung och bestyckad med ett fullödigt subbaselement. Man kan hänga den på väggen eller ställa den på golvet, och formatet gör att jag har väldigt lätt att hitta lämpliga platser åt den. Att den är trådlös gör ju inte heller direkt ont. 
Och vill man expandera högtaleriet är det alltså inte krångligare än att koppla till ett par av Samsungs multiroomhgögtalare. Något som blir extra attraktivt i och med att det kan göras tillfälligt. Man behöver alltså inte ha högtalare permanent dedikerade till surround, utan kan utnyttja dem man normalt använder till annat.

Sällan-fjärr
Kontrollen av limpan kan göras via den smidiga fjärren, men eftersom limpan har Samsungs Anynet (extra utökad CEC) går den igång när ljud kommer via HDMI, och starar dessutom på såväl Spotify Connect- som app-kommandon. Därför blir nog fjärren lite smått bortglömd, tills du vill ändra nivån på basen eller byta surroundprogram, för då är fjärren det enklaste alternativet.
Limpan har en stor och tydlig display under gallret i mitten, och trevligt nog lyser displayen bara när du vill ändra något. Detta gör att du till exempel trycker ”Sound” en gång för att se om surround är på eller av, och vill du sedan växla trycker du en gång till. Samma sak med ”Sound effect”, ett tryck visar nuvarande val och därefter stegar du igenom tillgängliga val med ytterligare tryck på samma knapp.

Riktigt fullvuxen
Jag börjar denna gång med att spela musik, först via Bluetooth. Kör Spotify i luren, och det låter helt okej. Fast jag växlar strax över till Spotify Connect, och det är smidigare att köra Connect för då styr volymkontrollen på luren Samsunglimpan direkt. Det låter också något bättre, även om det inte är någon jätteskillnad.
Fjärren har knappar för manipulering av ljudet, och tonkontrollerna hittar vi under ”Sound Control”. Nu tycker jag inte att de direkt behövs, men vill du ha lite mer eller mindre diskant kan du enkelt fixa det. Det samma gäller basen, men där är ”Woofer” ett avsevärt effektivare verktyg i och med att den helt enkelt höjer eller sänker nivån på subbasen.
Att lyssna på musik gör man helst i standardläget tycker jag, ”Music” låter väldigt onaturligt i jämförelse, och vill du skoja till det när du poppar tycker jag att det är bättre att slå på surroundläget.
Ljudet från den stora svängda limpan är förvånansvärt kraftfullt, och den osedvanligt fina subbasåtergivningen ger verkligen ljudet en bastant grund. Dessutom går det att spela duktigt starkt, och en liten vardagsrumsfest med dans är inga problem!
Men nu är det här HemmaBio-tidningen, och därför är såklart film allra viktigast. Första filmen i spelaren är Ganes, en finsk dvd från 2007 om det underbara rockbandet Hurriganes. Till att börja med noteras den fina dialogåtergivningen, men så fort bandet börjar ta fart och det blir ös från scen står det klart att 8511 levererar ett fullödigt tv-ljud.
Nästa film, den nu helt totalt uttjatade Transformers-rullen, låter subben bekänna färg, men ger oss också bra koll på hur surround utan surroundhögtalare fungerar. Och faktum är att näst efter Yamahas Sound Projectors är detta den mest illusoriska limpan vi har testat. Det blir aldrig frågan om att man tror att det är ljud rakt bakom en, men vi får en klart godkänd känsla av rymd, och dessutom bra fokus.
Subbasen ja, den fick ju bekänna färg, och det gör den utan att blinka. Bra klipp och fullt acceptabel nivå, och dessutom en detaljeringsgrad som faktiskt skiljer denna subbas från det mesta i paketväg vi testat.
För att göra testet komplett kopplar vi till ett par surroundhögtalare, något som ökar på prislappen rejält men som också gör att vi kan få en riktig ljudbubbla, och det är ju det vi är ute efter!

Matchad kvalitet
Samsung HW-J8511 kostar en vacker slant, men tar vi det fysiska formatet i beaktande är den på intet sätt dyr. Och den som har en tv att matcha denna limpa med kan då njuta av ett sömlöst integrerat, välljudande och mycket snyggt system. Lättskött också, på ett sätt som gör att hela familjen både ofta och gärna använder limpan till både tv och musik.

 

Samsung HW-J8511
Vad:Ljudlimpa, curved plus trådlös subbas
Pris: 11 000 kronor
BxHxD: 1450x60x185 mm limpa, 500x332x181 mm sub


Artikelflöde

Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


KRÖNIKAN: THOMAS NILSSON

Längtan efter att hitta hem

Att längta hem är en naturlig instinkt.
Det är precis lika naturligt att hemlängtan är ett motsägelsefullt ord.


Meddelande

Laddar meddelande...