Snyggt & integrerat

Samsungs svängda limpa!

När nu svängda tv-apparater är så vanliga, borde det inte finnas många svängda ljudlimpor också? Jodå, Samsung hade någon redan förra året, och i år finns en hel serie!

Publicerad i HemmaBio 7/2015

Av Magnus Fredholm

 Jag ska erkänna att jag är kluven inför ljudlimpor. Å ena sidan erbjuder de ett suveränt enkelt och diskret sätt att få avsevärt bättre ljud från tv:n, och de har oftast också smidiga funktioner för att användas till annan ljudpresentation också.
Å andra sidan är ljudet sällan imponerande om man jämför med ”riktiga” högtalare och dito förstärkare, och dessutom brukar surround-upplevelsen vara minst sagt bristfällig. Undantag finns, som exempelvis Philips Fidelio med batteridrivna löstagbara högtalare att placera bakom dig eller Yamahas fantastiska ljudprojektorer.
Nu när Sonos äntligen fått seriös konkurrens i multiroom-segmentet blir det också allt vanligare att man ges möjlighet att använda ett par mindre multiroomhögtalare som surroundburkar. Och i Samsungs fall är det dessutom riktigt enkelt både att konfigurera limpan med ett par surroundhögtalare som att senare frikoppla de olika enheterna.

Störst i klassen
Den limpa jag har testat är Samsungs största, kallad HW-J8511. Det finns en som heter 8510 också, och skillnaden är att den är svart. Egentligen är 8511 tänkt att matcha Samsungs finaste 65- och 78-tumsmodeller, men den stora svängda limpan funkar naturligtvis till andra tv-apparater också!
Inkopplingen till tv:n sker via Bluetooth eller HDMI. Saknar du de möjligheterna finns en optisk kontakt att ta till, och i absolut nödfall kan den analoga AUX-ingången användas för tv-ljudet.
Övriga inkopplingskällor är HDMI in (helt klart för BD-spelaren), trådlöst nätverk samt Bluetooth, och med Samsungs multi room-app för du massor av möjligheter att spela upp till exempel nätradio. Spotify körs såklart via connect, och oavsett vilka kopplingar du använder går handhavandet fantastiskt smidigt.

Rejält högtaleri
Den låga limpan har högtalare som ska simulera hela 9 kanaler, vilket betyder att det sitter element under större delen av frontgallret. Två av kanalerna sitter på kortsidorna, och dessa har en stor del i att limpan faktiskt sprider så bra som den gör i de olika filmlägena. 
Subbasen är en, med paketmått mätt, riktigt rejäl pjäs. Både tung och bestyckad med ett fullödigt subbaselement. Man kan hänga den på väggen eller ställa den på golvet, och formatet gör att jag har väldigt lätt att hitta lämpliga platser åt den. Att den är trådlös gör ju inte heller direkt ont. 
Och vill man expandera högtaleriet är det alltså inte krångligare än att koppla till ett par av Samsungs multiroomhgögtalare. Något som blir extra attraktivt i och med att det kan göras tillfälligt. Man behöver alltså inte ha högtalare permanent dedikerade till surround, utan kan utnyttja dem man normalt använder till annat.

Sällan-fjärr
Kontrollen av limpan kan göras via den smidiga fjärren, men eftersom limpan har Samsungs Anynet (extra utökad CEC) går den igång när ljud kommer via HDMI, och starar dessutom på såväl Spotify Connect- som app-kommandon. Därför blir nog fjärren lite smått bortglömd, tills du vill ändra nivån på basen eller byta surroundprogram, för då är fjärren det enklaste alternativet.
Limpan har en stor och tydlig display under gallret i mitten, och trevligt nog lyser displayen bara när du vill ändra något. Detta gör att du till exempel trycker ”Sound” en gång för att se om surround är på eller av, och vill du sedan växla trycker du en gång till. Samma sak med ”Sound effect”, ett tryck visar nuvarande val och därefter stegar du igenom tillgängliga val med ytterligare tryck på samma knapp.

Riktigt fullvuxen
Jag börjar denna gång med att spela musik, först via Bluetooth. Kör Spotify i luren, och det låter helt okej. Fast jag växlar strax över till Spotify Connect, och det är smidigare att köra Connect för då styr volymkontrollen på luren Samsunglimpan direkt. Det låter också något bättre, även om det inte är någon jätteskillnad.
Fjärren har knappar för manipulering av ljudet, och tonkontrollerna hittar vi under ”Sound Control”. Nu tycker jag inte att de direkt behövs, men vill du ha lite mer eller mindre diskant kan du enkelt fixa det. Det samma gäller basen, men där är ”Woofer” ett avsevärt effektivare verktyg i och med att den helt enkelt höjer eller sänker nivån på subbasen.
Att lyssna på musik gör man helst i standardläget tycker jag, ”Music” låter väldigt onaturligt i jämförelse, och vill du skoja till det när du poppar tycker jag att det är bättre att slå på surroundläget.
Ljudet från den stora svängda limpan är förvånansvärt kraftfullt, och den osedvanligt fina subbasåtergivningen ger verkligen ljudet en bastant grund. Dessutom går det att spela duktigt starkt, och en liten vardagsrumsfest med dans är inga problem!
Men nu är det här HemmaBio-tidningen, och därför är såklart film allra viktigast. Första filmen i spelaren är Ganes, en finsk dvd från 2007 om det underbara rockbandet Hurriganes. Till att börja med noteras den fina dialogåtergivningen, men så fort bandet börjar ta fart och det blir ös från scen står det klart att 8511 levererar ett fullödigt tv-ljud.
Nästa film, den nu helt totalt uttjatade Transformers-rullen, låter subben bekänna färg, men ger oss också bra koll på hur surround utan surroundhögtalare fungerar. Och faktum är att näst efter Yamahas Sound Projectors är detta den mest illusoriska limpan vi har testat. Det blir aldrig frågan om att man tror att det är ljud rakt bakom en, men vi får en klart godkänd känsla av rymd, och dessutom bra fokus.
Subbasen ja, den fick ju bekänna färg, och det gör den utan att blinka. Bra klipp och fullt acceptabel nivå, och dessutom en detaljeringsgrad som faktiskt skiljer denna subbas från det mesta i paketväg vi testat.
För att göra testet komplett kopplar vi till ett par surroundhögtalare, något som ökar på prislappen rejält men som också gör att vi kan få en riktig ljudbubbla, och det är ju det vi är ute efter!

Matchad kvalitet
Samsung HW-J8511 kostar en vacker slant, men tar vi det fysiska formatet i beaktande är den på intet sätt dyr. Och den som har en tv att matcha denna limpa med kan då njuta av ett sömlöst integrerat, välljudande och mycket snyggt system. Lättskött också, på ett sätt som gör att hela familjen både ofta och gärna använder limpan till både tv och musik.

 

Samsung HW-J8511
Vad:Ljudlimpa, curved plus trådlös subbas
Pris: 11 000 kronor
BxHxD: 1450x60x185 mm limpa, 500x332x181 mm sub


Artikelflöde

THE HANDMAID'S TALE

Ny säsong 26 april!

"Nolite te bastardes carborundorum, bitches"


Pioneer VSX-933

Fler HDMI, Voice Assistant och Dolby Vision

Nu kommer Pioneers nya VSX-933, en flerkanalsförstärkare med gott om modernt godis!


WESTWORLD

Säsong 2 - premiär 23 april

"I imagined a story where I didn't have to be the damsel" – Dolores.


Optoma HD144X

Smart lättviktsprojektor

Optomas nya HD144X är en Full HD-projektor på knappa 3 kilo och har inbyggd högtalare, USB (varför inte driva en Chromecast) och ett dedikerat spelläge. För cirka 6 000 kronor får du en liten men ljusstark projektor som är perfekt att flytta mellan landstället, kontoret och hemmet!

Info: Optoma


Pressrelease: Canal Digital

Sveriges första Android TV-plattform

OnePlace är namnet på Canal Digitals nya TV-plattform som är byggd på Googles Android TV - kommer den att förändra våra TV-vanor?


Bäst på Playstation Plus i mars!

Favorit i repris: BLOODBORNE

"För på något konstigt sätt trumfas irritationen av att dö av en sorts jävlar anamma som överraskande nog snabbt väcks till liv i mig."


Nytt slutsteg!

Edge för XTZ

Den nya förstärkarserien EDGE har skapats från XTZ:s arv av elektriska enheter.


JBL 3-Series

Inte bara för hemmastudion

Nu finns en ny version av unikt hornladdade JBL 3-Series – aktiva, DSP-styrda och prisvärda minimonitorer som utvecklats ur den väldiga studioreferensen M2.


Sonance In-wall

9 x Reference

Sonance släppte för 10 år sedan sin Reference-serie - nu kommer nästa generation


Smarta Hem

Google Home Assistant blir smartare

– Hej Google! Vad är det för färg på Napoleons vita häst?
– Den är vit.
– När dog han?


Vera Secure

Ett smartare larmsystem

En larmanpassad Smarta hem-styrenhet som dessutom har ett ovanligt brett multistöd för olika typer av enheter.


Smarta Hem

En magisk knapp direkt på lampsladden

Visst finns möjligheter att göra även fönster och bordslampor med strömbrytare på sladden smartare.


Soundbar med stil

Martin Logans nya Cadence

Är du ute efter en ljudlimpa av god kvalitet för den lite större teven kan Martin Logans senaste modell kanske vara något!


Nytt på TV-fronten

Fler OLED från Philips

Första årets framgångar med sina OLED-modeller har fått Philips att komma med nya modeller i både 55- och 65-tum.


Kul med Raspberry Pi

Lightberry lyser upp

Vill du ha en större tv? Det finns förstås inga dunderkurer som kan göra en 55-tummare av en 42:a, men det går ganska lätt att lura ögat att tro att tv:n är betydligt större än den faktiskt är. Så här går det till.


Meddelande

Laddar meddelande...