Test: Marantz AV8802A

Ren signal

När du vuxit ur din receiver kan det vara hög tid att ta steget till separata enheter i din hemmabio. Vi kollar in den senaste versionen av det tjusigaste försteget från Marantz, AV8802A!

Publicerad i HemmaBio 11/2015

Av Jonas Olsson

Ett fint och seriöst försteg i din hemmabio borgar för bra signalhantering på vägen mot dina slutsteg och vidare till högtalarna. För dig som undrar vad ett försteg, eller processor som en del föredrar att kalla dem, egentligen är, så kan vi enkelt förklara att det är som vilken hemmabioreceiver som helst, men alltså utan inbyggda förstärkare. De får man ansluta separat.
Marantz AV8802A, som vi ska kika på här, är en uppgraderad version av AV8802 i och med att den nu stöder HDCP 2.2 (digitalt kopieringsskydd som krävs enligt standarden för 4K-källor). Har du den tidiga versionen utan ett avslutande "A" i modellbeteckningen (den senaste heter alltså AV8802A) kan du nu faktiskt uppgradera den till samma specifikation för 2 000 kronor. Lämna in den till din handlare så fixar de det och skickar den dit den ska för en lättare hårdvarufix. Skulle du ha slarvat bort lådan gör det inget. Kartong för ändamålet ingår i servicen. Galant om du frågar mig!

Stabil design
Du ser direkt att det är en apparat från Marantz då man sedan några år har ett stabilt koncept för designen med väldigt stark märkesidentitet. Riktigt snyggt, särskilt med det runda displayfönstret och de välvda sidorna i framkanten.
Vill du ha mer information om vad som pågår i din hemmabio fäller du ner frontluckan som blottar ytterligare en display, som visar aktuell status vad gäller avkodat ljudformat och antal aktiva kanaler med mera.
Här sitter också bland annat ett antal enklare knappar för snabbval till dina musik- eller filmlägen och ett traditionellt styrkors. Ganska standard.
Själva bygget i sig är klart seriöst med en rejäl nätdel (ringkärnetrafo) och utan en klonkig plåtlåda som är så vanligt på bioförstärkare idag. All elektronik på insidan är upphängd i ett stabilt kopparpläterat och isolerat chassi.
Vid en första anblick är det mesta sig likt från det hälften så dyra försteget AV7702, med tidsenligt korrekta nätverksfunktioner som Wifi, Bluetooth, Spotify Connect och AirPlay. Är du sugen på att spela upp och njuta av dina riktigt högupplösta ljudfiler från till exempel en usb-disk stöder AV8802A upp till 24/192-kHz i bland annat AIFF- och Flac-format, och självklart också högupplösta DSD-filer.
Däremot är det det du inte ser som förklarar merkostnaden mot lillebror, med fina komponenter som till exempel individuella 32-bitars DAC:ar av mycket god kvalitet för alla kanaler och en genomgående balanserad konstruktion där den delar vissa komponenter med företagets referensmodeller, till exempel HDAM-kretsar som är Marantz egenkonstruerade och diskret uppbyggda förstärkarmoduler som man använder istället för vanliga IC/Op-förstärkare. En dyr audiofil-lösning.
På bildsidan hanteras 4K bildbehandling och Pass through 4:4:4 samt ISFccc-kalibrering för den som verkligen vill optimera sina bildkällor. Kanske mest för den med ett riktigt seriöst intresse, men bra att möjligheterna finns.
Här finns massor med guldpläterade anslutningar av allt du kan tänka dig, inklusive Phono för din skivspelare. 8 hdmi-ingångar och 3 ut för till exempel projektor och teve i vardagsrummet och en tredje bildvisare på lämplig plats med 2:a zon är vad vi kan kräva här.
För att få styrsel på ljudet i din hemmabio kör AV8802A med Audysseys bästa variant av autokalibrering – MultiEQ32, som är mycket kompetent för upp till 8 positioner och 2 basar individuellt. Ett utmärkt hjälpmedel för den som inte vill justera precis allt manuellt, och vi blir ofta överraskade över hur pass bra det fungerar bara man är noga med framför allt placeringen av mikrofonen, och använder stativet som följer med (har du ett ordentligt kamerastativ funkar det också).
Räcker inte detta kan du snacka med din handlare och uppgradera till Pro-versionen för några tusenlappar extra, och överlåter det hela sedan till professionella installatörer som kan styra upp en riktig fetingbio för upp till 32 positioner.
En av de viktigare finesserna med AV8802A mot föregångaren är att den hanterar Dolby Atmos. Ett måste i en ordentlig hemmabio av rang idag. Med 11.2-stödet kan du konfigurera en kanaluppsättning med till exempel 7.1.4 eller 9.1.2. Plus en massa andra häftiga konstellationer i alla kanaler via till exempel DTS:X.

Elegant partner
Att leva med AV8802A till vardags är en tämligen trevlig relation. Redan i inledningen tar AV8802A dig ömt i handen och guidar dig genom alla inställningar fram till en fullt fungerande hemmabio där alla komponenter ingår och hamnar där de ska. Bra då du slipper vara ett utstuderat proffs för att komma igång, trots att du kanske vill ha en häftig hemmabio utan att gräva ned dig i alla termer och buzzwords. Det lär du dock göra sen ändå, det här är ju så förbaskat skoj.
Men helt problemfritt var det ärligt talat inte. I alla fall inte till en början.
Vi hade en annan rigg från Yamaha inkopplad innan, så det var i princip bara att flytta signalkablarna (XLR) och hdmi-kabeln från Blu-rayspelaren (Panasonic) och tv:n (Samsung) till AV8802A. Tv:n indikerar att den inte får någon signal på vald ingång, och därmed blir det ingen bild. Däremot fungerar ljudet som det ska. Vi testar med olika in- och utgångar och byter kablar. Ingen bild. Vi gör om allt igen och startar om apparaterna. Fortfarande ljud med ingen bild.
Vi fortsätter att testa oss fram, och yes! Nu kom bild och ljud precis som det ska. Vad som var fel (förmodligen något med handskakningsprocessen mellan hdmi-anslutningarna) vet vi faktiskt inte. Kan vara i vilken ordning apparaterna slogs på.
Nåväl, nu är allt igång, kalibrerat och klart är det dags att njuta. Vi börjar med lite musik i stereo via vårt fina slutsteg från Burmester, 956 MK2, och ett högtalarsystem från Sonus faber, och det spelar härligt rent med skarpa anslag på piano och akustisk gitarr. Klangen är alert och frisk utan störningar i till exempel diskanten. Upplösningen är god hela vägen upp och ljudbilden fyllig. Det låter bra.
Vi växlar över till hemmabio, beställer pizza och startar i 5.1-läge, och filmbolagsloggan öppnar med ett pampigt välkomnande med den rätta biokänslan. Det är fullt ös i hemmabiorummet och vi provar flera olika sorters filmtyper, och enligt protokollen är vi flera som känner att Marantz AV8802 verkligen är allround utan att vara alltför lätt på foten eller extra flirtig med till exempel lite hissad bas eller driv. Nej, det är snarare öppet och skarpskuret med bra transparens. Ingen egenskap sticker egentligen ut, det är helheten som skapar en såväl underhållande som ganska realistisk bioupplevelse. Ljudbubblan är generös i volym utan att vi känner att det tappar någonstans, det håller helt enkelt ihop snyggt och fint, och kompletterar händelserna i bild på rätt sätt. Elektroniken svarar också fint på alla tänkbara scenarier och händelser. Snyggt och nyktert.
Till sist kopplar vi på allt och kör Atmos i 5.1.4 och matar på med senaste Mad Max i spelaren. Jösses. Där satt det!

Fullvuxen medspelare
Marantz AV8802A är en angenäm upplevelse som kan det mesta och som andas kvalitet, och bör fungera utmärkt i de flesta konstellationer, någotde flesta av oss höll med om. Däremot hade vi kommentarer om själva ljudidealet, snarare än själva kvaliteten på densamma.
För att förklara hur vi upplever det kan vi likna det med en avlång ballong, där vi klämmer ihop den lite lätt i botten så att den sväller en aning i den övre halvan. Helt enligt hur vi uppfattat Marantz tidigare, och enligt förväntan. Vi parar därför gärna dem med till exempel mustiga och varma slutsteg och öppna neutrala högtalare.
Men det är också just det här som är så kul med att kunna välja sin egen konfiguration – det är resultatet av de enskilda delarna du sätter ihop som skapar helheten, inte tvärtom!


MARANTZ AV8802A
Pris 35 000 kronor
Vad: Försteg/processor
Antal kanaler 11.2
Biamp front Ja
Zon 2+3

INGÅNGAR:
HDMI 7+1
Digital 2 opt + 2 koax
USB front Ja
Ethernet Ja
Wifi Ja
Analog 6
Phono Ja
multi ch Ja, 7.1
USB Dac Ja

Bluetooth Ja
Internetradio Ja
AirPlay Ja
DLNA Ja
Spotify Ja, Connect
Wifi Ja

UTGÅNGAR:
HDMI 3
Pre out/sub out 13.2

In/ut framsida: hdmi, usb, hörlur

ÖVRIGT:
App för styrning Ja
Svenska menyer Ja
3D Ja
Video-skalning 4K
HDMI-thru vid standby Ja
Dloby Atmos Ja
ISF Ja
Mått (BxHxD) 440x185x410 mm
Vikt 13,6 kg
Autokalibrering Audyssey MultiEQ-XT32


Artikelflöde

Uppdatering

Sony-tv med Dolby Vision

När HDR först lanserades var det bland tillverkarna av tv-apparater lite prestige i vilken eller vilka standarder man stödde, och en sak som till en början verkade skriven i sten var att det krävdes speciell hårdvara för att ta hand om Dolby Vision. Men redan i höstas ryktades det om en ruppdatering av Sonys apparater utrustade med deras finaste processor, och nu kommer ett klart besked: Sony ZD9, A1, XE94 och XE93 kommer att uppdateras till Dolby Digital under februari 2018! Det är dessutom inget krångel för användaren, eftersom uppdateringen kommer via nätverk, hurra!


Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


Meddelande

Laddar meddelande...