Favorit i Repris: Panasonic DMP-BDT700

Helt i nivå

Panasonic siktar högt med flaggskeppet DMP-BDT700 som vi granskat ingående!

Av Thomas Ytterberg, Medlyssnare Ludwig Swanberg

Panasonic var den tillverkare som allra först lyckades skicka in en europeisk Blu-rayspelare till redaktionen sent hösten 2006. Det var den påkostade modellen DMP-BD10 och filmen vi lyckades få tag på var den regionsfria BD-utgåvan av Femte Elementet som senare visade vara rätt usel i fråga om bildkvalitet. Mer i klass med en bra DVD än äkta HD. Inte för att det märktes allt för mycket på dåtidens TV-apparater, men jag minns att Panasonics eget demomaterial i alla fall såg imponerande ut. Just vid den tidpunkten i TV-historien hade HD-DVD det stora övertaget.

Sju och ett halvt år senare har Panasonic släppt generation på generation av spelare, och tröttnat lite på att höra till andrahandsvalen. Förstahandsvalet idag är kanske inte helt oväntat Oppos spelare. Dyra och robusta fast då också pålitliga med rätt typ av funktioner och en bildkvalitet som är exakt. Med exakt menas att bilden som lämnar spelarens HDMI-anslutning är exakt som den är lagrad på skiva. Det är rätt nivåer som kommer ut och ingenting har slarvats bort, förändrats eller lagts till.

 

Blu-rayspelare skiljer sig åt

Detta lyckas också Panasonic göra med flera av sina spelare. Observera ordet ”flera” och att ordet ”alla” inte används. Panasonic har nämligen vid ett par tillfällen släppt spelare som förändrar och rent av försämrar bilden. Några spelare har jag testat här i tidningen, andra har jag träffat på i andra sammanhang.

Orsaken till att man ratar Oppos spelare handlar främst om priset. 7 000 kronor och uppåt kan vara för saftigt. Här har Panasonic alltid haft intressanta alternativ, där du sparar in rätt många tusenlappar. Modellen DMP-BDT700 är tänkt att placera sig i precis rätt klass i fråga om funktioner och pris.

Här finns analoga 7.1-ljudutgångar för dig som har en äldre kvalitetsförstärkare som inte hanterar de moderna DTS Master Audio- och Dolby TrueHD-ljudet. Här finns de dubbla HDMI-utgångarna så att du kan dra ljudet separat direkt till en förstärkare. Här finns också Panasonics tradition att faktiskt arbeta med bildkvalitet, särskilt den nödvändiga process som kallas chroma upsampling och som innebär att i stort sett alla Blu-rayspelare faktiskt skiljer sig åt något i fråga om bilden, även de som är exakta. Vi tog upp detta i detalj i nummer 7/2013.

 

Bilden är exakt

Bildmässigt har BDT700 en hel del att bjuda på. Till att börja med ger BDT700 ut helt rätt signal och påverkar inte nivåer, vitbalans eller gamma. Den är fri från den subtila men likväl både syn- och mätbara förändringen som vi kunde beskriva i nr 6/2014. Där gav spelarna Sony BDP-S7200 och Panasonics enklare modell DMP-BDT460 en bild som är påverkad. Gamma skiljer sig med en mörkare tonkurva vilket inte kan justeras bort. Detta alltså jämfört med en signalgenerator, en bildkälla som är en exakt och pålitlig källa.

Den här gången gjorde vi samma jämförelse fast med Panasonics TV-modell TX-55AS800 vilken kan kalibreras väldigt exakt. Kontrollmätningen från BDT700-spelaren är i princip identisk vilket betyder att spelaren inte påverkar eller försöker ”tweaka” bilden i godtycklig riktning. Bilden levereras som den ska levereras.

Själva utgångsformatet justerar du i Setup-menyn och kan där kan du aktivera 4K-uppskalning (24/25p) och välja detaljer som huruvida spelaren ska genomför chroma upsampling till 4:4:4 eller 4:2:2, alternativt RGB. Nästan undantagslöst är det ”RGB (Standard)” som gäller då det ger rätt nivåer och rätt färger från både DVD och Blu-ray.

 

Bildfunktioner i mängd

DMP-BDT700 har en del finesser i fråga om att påverka bilden. Stort plus för att du når finesserna via fjärrkontrollen och knappen ”picture settings”. Du har två justerbara lägen samt ett standard-läge. En intressant och genomtänkt detalj är att det ligger olika inställningar för olika källor, så när du exempelvis kör Youtube-appen är det brusfilter igång, men när du kör film från skiva är sådana icke-önskvärda saker avstängda. Du kan justera följande:

• Display: ”Normal” eller ”Projector”. Kör normal.

• Picture Type: Använd ”Normal”. Allt annat micklar med bilden och dämpar nivåer, ger ändrad tonkurva och liknande.

• Sharpness Adjustment: Allt på 0. Kan möjligtvis vara användbart vid 4K-uppskalning och doseras försiktigt för DVD-uppskalning.

• Noise reduction: Allt på 0.

• Luminance/Colour Adjustment: Styr nivåer men det finns ingen anledning att dra i dessa reglage eftersom BDT700 gör rätt. Kan möjligen bli användbart ifall du har en TV som har ej korrigerbara fel.

• Bandwith Limitation: Begränsar bandbredden och rullar av höga frekvenser i chroma och luma vilket på normalt språk är samma sak som att göra bilden mjukare och mindre skarp. Handbokens beskrivning är kortfattat ”Adjust the bandwith limitations” och inget mer. Tack för de orden... Oklart vad syftet är.

• 24p/25p conversion: Omvandlar allt material till 1080p/24 eller 1080p/50 vilket blir olidligt ryckigt ifall ursprungsmaterialet går i 60 Hz. Syftet är främst för 4K där du kan få ut 4K i 24 eller 25p från exempelvis DVD-filmer. Bör inte användas innan du faktiskt sett hur det ser ut.

• Progressive: ”Auto”, ”Film” och ”Video”. Styr hur de-interlace ska hanteras och växla dessa ifall du får störningar i kanter med DVD och material filmat i interlace.

BDT700 klarar av de-interlace av 1080i-material helt problemfritt, till exempel från konsertfilmer. Uppskalning av DVD ser också helt förträffligt ut. Jag drar mig till minnes gamla tester av Panasonics äldre spelare där det ofta blev interlace-fel i rörelser och man manuellt fick växla mellan ”Film” och ”Video”. Inga sådana tråkigheter här! Ett litet hack vid DVD-lagerbytet märktes dock.

 

Ljudet

Ljudfunktionerna för den analoga multikanalsutgången är begränsade. Du har inga funktioner som ersätter en förstärkare som att påverka avstånd, filter (large/small) och volymnivåer, utan det är signalen rakt igenom som den är lagrad på skiva. Detta kan bli ett problem då långt ifrån alla förstärkare ger full kontroll över ljudet när du använder de analoga ingångarna. Även de brukar köra på principen rakt in och rakt ut.

Det enda du kan påverka är den totala fördröjningen av ljudet samt huruvida du vill att spelaren alltid ska expandera surroundljudet till 7.1. Sedan finns en hel del finesser för musiklyssnande och ljudprocessande. För att få ut ljud ur de analoga utgångarna måste du dock stänga av ljudet över HDMI. Detta kan bli en stor begränsning för den som tänkt dra ljud analogt till en separat välljudande stereoförstärkare till finlyssnandet och låta ett separat biosystem ta hand om bang-boom-brak-ljudet. Ingen vill in en setup-meny och ändra detta varje gång.

 Själva ljudkvaliteten då? Jo, det hörs på en gång att man lagt ner extra energi på att få till en engagerande återgivning. Ljudet via digitalutgångarna är exemplariskt tight och kontrollerat. Timingen i tillslaget gör att smockor slår hårt och kanoner briserar med kraft i explosionen. Både filmmusik och vanliga skivor drar nytta av detta. Det svänger friskt, och även komplexare multikanalsmixar klaras av utan minsta svettdroppe i pannan.

Analogutgångarna har samma pigghet i anslaget. Klangen är öppen och frisk, och både stereo- och multikanalsmixar har en vårfräschör över sig som är väldigt tilltalande. Panasonic kallar kretsen för ”digital tube sound” men några riktiga rör rör det sig inte om. Ett rikt mellanregister och en öppen topp har man fått till i alla fall. Basen är stram och fast, snarare än djup och mullrig. En alert och engagerande maskin, både digitalt och analogt.

 

Genomtänkt system

Det finns också mycket annat som är genomtänkt med spelaren och dess fjärrkontroll. För övrigt en rejäl fjärrkontroll där alla knappar är tydligt belysta och absolut inget fjantande som den gruvligt avskydda touch-fjärr Panasonic fick för sig att skicka med för ett par år sedan. Detta är rejäla doningar med flera bra knappar.

Vi har en skip-funktion som direkt kan hoppa 10 sekunder bakåt eller en minut framåt, perfekt när man råkar missa någon detalj i filmen! ”Status”- och ”Playback info”-knapparna ger detaljerad information om uppspelning, kapitel, codec och det som vi så ofta saknar, nämligen information om källans signalformat och vad som faktiskt matas ut ur spelaren.

På detta kommer ytterligare connectivity-funktioner som Miracast (BDT700 har givetvis inbyggd Wifi 11a/b/g/n), DLNA med ett gott stöd för diverse codecs och format som mkv, flac med flera. Det löser grundbehovet för den med fyllda hårddiskar. En del appar finns tillgängliga, men det är mest på Youtube-nivå, så ingen Netflix. Youtube-appen körde för övrigt alltid i 50 Hz, så det gav lite ryckighet då merparten material går i 24 eller 30 bilder i sekunden.

 

Ranglig och plastig

Hur står sig då Panasonic mot konkurrenterna? Ja, en kamp förlorar japanen direkt och det är att spelaren är plastig och ranglig. Långt ifrån något givet kvalitetsintryck vid en första anblick. Touchknapparna för eject, play och så vidare på spelarens ovansida ville då och då inte reagera och deras placering innebär att de blockeras av andra enheter. Synd!

I fråga om ren bildkvalitet finns det absolut inget att klaga på. BDT700 är helt i nivå (bokstavligen!) med Oppo:s spelare och den signalgenerator vi använder vid tester. Här finns ingenting att klaga på utan det är riktigt bra med alla typer av skivor.

 Det goda stödet för olika filformat, USB- och SD-ingångarna och den välljudande analogdelen gör BDT700 till en potent och engagerande musikmaskin. Musiken som levereras är full av energi och spänst, och du kan optimera ljudkvaliteten genom att prioritera ljudhanteringen framför bilden i menyerna om du vill. Klangmässigt är BDT700 öppen, men också mjuk och behaglig att lyssna på. Aldrig trött, dock. Sprittande pigg i alla lägen. En stor glad mun kunde vara en lämplig symbol för spelstilen.

 En jämförelse med Oppo BDP-103 är oundviklig och där sparar du ett par tusenlappar med Panasonics alternativ. Ifall allt du behöver är en ren och pålitlig bildsignal är BDT700 två tummar upp och fullt godkänd. Oppon är däremot fortfarande en mer genomtänkt maskin som kan ta sig an mer komplexa situationer. Panasonics spelare är helt enkelt inte lika mångsidig men detta kan också röra sig om funktioner och situationer du vare sig behöver eller vill betala extra för. Där sitter DMP-BDT700 helt rätt!

 

 

Plus

Rätt nivåer på bilden

Minus

Plastig

 

Panasonic DMP-BDT700

Funktion: Blu-rayspelare

Anslutningar: 2 HDMI, Analogt 7.1, optisk och koax s/pdif

Extra: SD-kort, USB, DLNA, Miracast

Nätverk: Ethernet, Wifi

Mått: 446 x 68 x 256 mm, 2,8 kg

Pris: ca 4 400 kronor

Publicerad i HemmaBio 8/2014

 


Artikelflöde

Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Nytt från XTZ

Alpha får sällskap

XTZ:s värstingserie Divine är nu inne på sin andra inkarnation, och med Delta (och Delta C) är serien komplett. 


Sex smarta kanaler

NYTT FRÅN BRYSTON

Brystons nya slutsteg 24B³ i Cubed-serien har två råstarka kanaler (2x300 W) och fyra kanaler på vardera 75 W, allt i 8 ohm. 


Nytt från Q Acoustics!

Stora förbättringar

Brittiska högtalartillverkaren Q Acoustics brukar uppdatera sina modellserier efter några år, och nu är det dags för 3000-serien att få tillägget ”i” i modellbeteckningarna. Och när det kommer till den relativt billiga 3000-serein är det rejäla förbättringar!


3D lever!

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.


Större fransmän

TRIANGLE THETIS

Med Thetis 380 (bilden) och Thales 400 ökar Triangle på konarean rejält!


Meddelande

Laddar meddelande...