Test:Pioneer SC-LX89

Ljudlig evolution

Pioneer kommer som vanligt med en ny serie förstärkare, men i år är förändringarna om inte revolutionerande så åtminstone kraftigt välkomna!

Text Magnus Fredholm

Pioneer har på senare år, efter det att Kuro-produktionen lades ner, återigen fått koncentrera sig på ljud, något man historiskt sett varit väldigt duktiga på. I dagens digitalvärld är det dock inte alltid ett långt arv ger några fördelar, utan det gäller att ständigt hänga med. Och att någon gång ibland ligga först, eller kanske bara ha någon finess ingen annan har. Och det är precis här årets flaggskeppsförstärkare SC-LX89 briljerar!

Kanalfrossa
Med dagens format behöver vi ofta riktigt många kanaler, och med 9 inbyggda slutsteg kan LX89 hantera en hyfsat stor Atmosuppställning. Krävs fler kanaler finns dessutom 13.2 lågnivå-utgångar, så det är bara att haka på extra slutsteg tills du täckt upp kanalbehovet. Så långt inget som egentligen är varken nytt eller unikt.
Men, för den som söker bästa möjliga ljud och mesta möjliga kraft bjuder Pioneer på finesser som gör att både filmälskaren och audiofilen får möjlighet att optimera anläggningen. För det första kan man, förutom frontarna, bi-ampa antingen centern eller surroundhögtalarna, vilket framför allt när det gäller centern ger en stor fördel.
Ett annat alternativ är att bi-ampa center- och surroundhögtalarna och köra ett externt slutsteg till frontarna. Och vill du sära på musik och bio går det även att bi-ampa ett stereopar i Zone 2! Fiffiga och generösa möjligheter att använda kanalerna alltså, och det är kul att se en förstärkare som är så flexibel när det gäller slutstegsanvändningen.
För att verkligen se vad SC-LX89 går för har jag kört dels en 5.1-uppsättning med frontar och center biampade, och dels en 5.1.4-uppställning med en kanal per högtalare.

Kontroll
Pioneers formspråk känner vi igen, även om frontluckan har ett nytt utseende. Volym till höger och källval till vänster är ju mer eller mindre standard, medan knapparna under luckan gör att du kan styra hela menysystemet utan fjärr, praktiskt. Självklart finns en osd, men med lite vana klarar man sig utan den, vilket är rätt skönt.
Menysystemet ja, där hittar vi allt man kan vilja ställa till med, från de i mina ögon oumbärliga finesserna att kunna få subbasstöd i stereoläge (med frontarna som Large alltså) och att kunna dölja ej använda ingångar till inställning av exempelvis maximal ljudvolym och hur förstärkaren ska hantera videosignal och hdmi-kontroll. Allt det vanliga alltså, och så en egen del för Pioneers mycket bra kalibreringssystem MCACC, där du såklart kan välja att låta frontarna vara opåverkade och även manipulera alla parametrar i efterhand.
Här finns också inställningar för till exempel nätverk och Bluetooth, en funktion för att snabbt och enkelt ladda ner mjukvaruuppdateringar, samt inställningar för extra-zonerna. Fjärrkontrollen funkar tillsammans med osd-menyerna på ett riktigt bra sätt, men eftersom Pioneers app är så härlig att använda lär fjärren mest samla damm!

Full kontakt
För att börja med det de flesta av oss använder mest har SC-LX89 8 hdmi-ingångar, varav 1 och 3 samt BD klarar HDCP2.2. Samtliga tre hdmi-utgångar klarar också HDCP2.2, och att det finns tre utgångar innebär att man kan ha dubbla i bion och en till en extra zon kallad HDZone.
Till denna zon kan man, om man vill, även använda ett par förstärkarkanaler, och gör man inte det kommer såklart ljudet via hdmi. De dubbla till bio kopplas förmodligen så att 2:an går till projektorn, eftersom 1:an har ARC och därför funkar bäst till tv:n.
Vill du koppla in analog utrustning finns det dels en grammofoningång för vinylspelare, dels en ingång märkt CD och så en tape in/ut. Max tre analoga källor alltså, men förutom dessa kan du koppla in fyra digitala ljudkällor samt en dator. Japp, Pioneer SC-LX89 är utrustad med en riktigt rapp DAC för datoranvändning, något som såvitt jag kan komma på är unikt för prisklassen.
Något som inte heller är helt vanligt 2016 är en full uppsättning (7.1) lågnivåingångar, och att ha 13.2 utgångar är inte heller fy skam.

Vidöppet ljud
Ska jag försöka beskriva ljudet från LX89 med ett enda ord får det bli "vidöppet". Pioneers finaste förstärkare har en gnistrande detaljering i diskanten, en ljudmässig lyster i toppen som blåser liv också i trötta gamla DVD-rullar.
Angående just diskanten måste jag i detta sammanhang nämna en kontroll som kallas x-curve. Det handlar om en väldigt försiktig tonkontroll som rullar av nivån med 0,5-3 dB/oktav över 2 kHz, och denna kontroll tar intressant nog inte bort känslan av lyster i toppen, så den är definitivt inget att fnysa åt.
Jag dundrar igång med lite film, Mad Max Fury Road låg närmast så den börjar jag med. LX89 hänger med riktigt bra, och hanterar utan att vika ner sig vid brutal volym. Snabbt byter jag till den fullständigt sönderspelade Transformers, och konstaterar att Atmoshanteringen är perfekt, alla splitterfragment viner runt mitt huvud på precis rätt sätt och när dino-transformerna kommer i slutet skakar hela bion samtidigt som småljud och panoreringar funkar grymt bra.
Sedan växlar jag till ren 5.1-uppställning med bi-ampade frontar och center, och nu jävlar blir det bra på riktigt! Monitor Audios Silverserie (de enda högtalare jag hade tillgängliga som hade en center som kunde biampas) vaknar verkligen till liv med dubbla slutsteg per kanal, och efter att ha kört frontens tre högtalare bi-ampade är det inte kul att koppla om till en förstärkarkanal per högtalare. Har du möjlighet är rekommendationen alltså att bi-ampa allt som går!
Just möjligheten att bi-ampa flexibelt, 7.1 lågnivå-ingångarna, vinylingången, tre hdmi ut (varav en till en andra zon) och d/a-omvandlaren för datorer är finesser som talar för Pioneer SC-LX89. Alla finesser är inte unika, men såvitt jag kan komma på finns ingen annan förstärkare i någorlunda samma prisklass som har alla dessa finesser.

Pioneer SC-LX89
Pris 25 000 kronor

Antal kanaler 9
Utefffekt 9x130 W (8 ohm, 0,04 % thd)
Biamp front Ja, samt center el. surround
Zone 2/3/4 2, 3 (4 HD Zone HDMI/ljud)

INGÅNGAR:
HDMI 8
Digital 2 opt + 2 koax
USB front Ja
Ethernet Ja
Wifi Ja
Analog 3
Phono Ja, MM
multi ch 7.1
USB Dac Ja

Bluetooth in/ut Ja/nej
Internetradio Ja
AirPlay Ja
DLNA Ja
Spotify Ja, Connect
Wifi direct Nej

UTGÅNGAR:
HDMI 3 (2 för min zone, 1 HDZone)
Pre out/sub out 13.2

In/ut framsida Hdmi, usb, hörlur

Multiroom Nej

HDCP 2.2 In 1, 2 och BD, alla ut
App för styrning Ja
Svenska menyer Nej
3D Ja
Video-skalning Ja, 4k
HDMI-thru vid standby Ja
Dolby Atmos Ja
Dts:X Ja
Auro 3D Nej
ISF ccc Nej
Autokalibrering MCACC

Mått (BxHxD) 435x185x441 mm
Vikt 18,1 kg


Artikelflöde

Uppdatering

Sony-tv med Dolby Vision

När HDR först lanserades var det bland tillverkarna av tv-apparater lite prestige i vilken eller vilka standarder man stödde, och en sak som till en början verkade skriven i sten var att det krävdes speciell hårdvara för att ta hand om Dolby Vision. Men redan i höstas ryktades det om en ruppdatering av Sonys apparater utrustade med deras finaste processor, och nu kommer ett klart besked: Sony ZD9, A1, XE94 och XE93 kommer att uppdateras till Dolby Digital under februari 2018! Det är dessutom inget krångel för användaren, eftersom uppdateringen kommer via nätverk, hurra!


Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


Meddelande

Laddar meddelande...