Test: Popcornmaskin

Budgetlyx för popcornälskare

Det är omöjligt att njuta av film utan popcorn och för att få riktiga biopopcorn krävs förstås en riktig popcornmaskin. Hittills har de varit för stora och för dyra, men nu har vi testat ett perfekt budgetalternativ!

Av Thomas Nilsson

Glöm micropopcorn. Spola varmluftalternativen och alla sönderbrända kastruller på spisen. För att få riktiga biopopcorn krävs en riktig popcornmaskin.
Problemet har varit att riktiga maskiner, sådana som finns på biografer, sportbarer och festivaler, är för dyra. Har du inte rejält med utrymme, så har de stora maskinerna dessutom varit för stora för vanligt hemmabruk. Nu har vi dock spanat in ett spännande alternativ för att äntligen kunna göra riktiga popcorn till filmkvällarna, oavsett storlek på hemmabion.

Ökat sug efter popcornmaskiner
American Popcorn är ett företag som importerar och säljer flera intressanta modeller av popcornmaskiner för hemmabruk. Modellerna kommer från USA som är världens i särklass största leverantör och tillverkare av popcornmaskiner.

– Hela vår affärsidé bygger på att sälja de bästa maskinerna med de bästa popcorntillbehören. Samtliga av våra produkter är helt fria från transfetter och kolesterol. Förutom att micropopcorn smakar som det gör, så innehåller dessa en rad olika ämnen som indirekt är ohälsosamma. Det säger företagets VD, Jonas Daag. Han har märkt att intresset för riktiga popcornmaskiner i Sverige har ökat markant under de senaste åren, inte minst i takt med att skaran av hemmabiobyggare också växer. Företaget är exklusiv generalagent för tillverkaren Great Northern Popcorn och man började sälja den tredje generationens popcornmaskiner med tillbehör i Skandinavien under hösten 2013.

Proffsmaskiner
Många filmfantaster har byggt om källare, garage och vindsutrymmen till fantastiskt fina, dedikerade biorum som inte ligger Filmstadens salonger långt efter. Och många hemmasnickare vill dessutom höja upplevelsen lite extra genom att bygga till en liten foajé och där bjuda på riktiga popcorn.

För dem kan modellen Skyline vara ett intressant alternativ. Det är en bjässe på ca 17 kg69 cm hög, 38 djup och 46 bred ­– som gör 12 liter popcorn per omgång. Den här maskinen har också en inbyggd värmelampa som håller popcornen varma om du inte tömmer maskinen på sitt innehåll på en gång. Skyline är ingen nybörjarmodell, även om priset på 3 500 kronor inte alls avskräcker. Det här är en modell som används ganska flitigt på sportbarer, marknader och i fikarummet på mindre företag.

­–Men vi säljer också en hel del av den här modellen till hemmabiofixare, säger Jonas.

Under våren lanseras även ytterligare en större modell som riktar sig till filmfantaster med lite större utrymme, All Star.

– Det är en klassisk amerikansk modell på stativ med hjul där priset kommer att ligga på 4 000 kronor. Vi tror att den här kan bli en riktig storsäljare i hemmabiokretsar.

För den som bor på en mycket begränsad yta, eller som inte vill ha en maskin, finns nu också en speciell popcornkastrull för spisen - Stove Twister – för 400 kronor som också är intressant.

Oemotståndlig minimaskin
Maskinen som vi har testat, och som plötsligt gör det möjligt för vem som helst att skaffa en riktig popcornmaskin hemma, heter Little Bambino.

– Den är vår absoluta storsäljare. Av 100 maskiner som vi säljer är 98 Little Bambino och det är ganska 50/50 mellan färgerna. Maskinen finns i svart eller rött. En rosa variant i begränsad upplaga finns också, förklarar Dag.

Till en början var jag en aning skeptisk eftersom maskinen är så liten, men mina farhågor kommer snabbt på skam. Det är en maskin som redan är enormt populär i åtskilliga amerikanska hem och det är inte svårt att förstå varför. Den är väldigt kompakt och behändig med en grymt läcker retro-look. Måtten (48 cm hög, 28 bred och 25 djup) gör att den inte är mycket större än en kaffebryggare och därför får plats i vilket kök som helst.

Pjäsen väger 3,7 kg och levererar raskt 3-4 liter popcorn per omgång. Det räcker förstås inte på långa vägar för mig när jag ska se film, och i synnerhet inte med en popcorngalen dotter i sällskap, men det går snabbt att göra flera omgångar. Det är enkelt att komma igång, maskinen är lätt att hantera och den går varm direkt. Priset är också ett fynd, en tusenlapp. Instruktionshäftet med tips på hur man underhåller och rengör maskinen är tydligt och bra.

Specialolja är hemligheten
Alla som älskar popcorn vet att det aldrig smakar likadant när man gör dom hemma som på bio, i synnerhet inte om man gått på bio i USA. Den där riktigt distinkta smaken, och blandningen av stora gula och vita popcorn, har varit omöjlig att få. Alla som gjort popcorn i en kastrull på spisen vet också att varken majsolja eller smör är lösningen – och dessutom måste man vara på alerten för att inte bränna sönder kastrullen!

Men hemligheten ligger inte bara i att poppa popcorn i en riktig maskin, det krävs en speciell olja för att verkligen få till den rätta smaken. Popcornoljan är baserad på solros/rapsolja och kokosolja och finns att köpa som tillbehör.

Med på köpet till Little Bambino får man ett mått, så att det blir rätt när man doserar oljan till varje omgång popcorn. Men för den som vill göra det riktigt bekvämt för sig, så finns det speciella portionsförpackningar att köpa till. Påsarna påminner om micropopcorn-förpackningar och innehåller allt som behövs för en laddning på 3-4 liter popcorn (olja, majs och salt) – det är mycket smidigt och helt utan kladd!

Doften som sprider sig när maskinen går igång är oemotståndlig och efter den första satsen nypoppade popcorn, står det klart att vi kan lägga undan alla kokböcker och vända ryggen till alla matlagningsprogram i teve – nu blir det popcorn till frukost, lunch och middag.

Varenda dag!

Mer information om Little Bambino och de övriga modellerna finns på americanpopcorn.se

 

 

Snabba fakta om popcorn

  • Redan de gamla aztekerna poppade popcorn. Man har hittat bevis i Peru på att de första popcornen poppades redan 4 700 f. Kr. För kvinnliga azteker var popcorn vanliga som smycken, t.ex. som halsband och i huvudbonader. Popcorn kallades ”momochitl” och användes också regelbundet vid olika religiösa ceremonier.

 

  • Ryktet om att det var Christopher Columbus som introducerade popcorn i Europa ifrågasätts fortfarande av olika historiker.

 

  • I mitten av 1800-talet spreds majsen i USA.1885 tillverkades världens första patenterade popcornmaskin av familjeföretaget Charlie Cretors i Chicago. Popcornmaskinen blev populär på bland annat marknadsplatser och tivolin och 1912 började varma popcorn säljas för första gången på amerikanska biografer. Under 1920-talet blomstrade popcornindustrin eftersom popcorn ansågs vara en billig lyx som även fattiga hade råd att unna sig, inte minst under depressionsåren. Fattiga bönder fick också fart på sin ekonomi under Andra världskriget genom att börja odla majs. Flera amerikanska städer slåss om att kalla sig ”Popcornhuvudstaden”, bland andra Ridgway i Illinois, Van Buren i Indiana och North Loup i Nebraska. Efter ett uppmärksammat skolprojekt lanserades popcorn som delstaten Iowas ”officiella snacks”.

 

  • Popcorn spelade en viktig roll i de första experimenten med mikrovågor på 1940-talet.

 

  • 2008 började flera engelska biografer att förbjuda popcorn. Orsaken var att besökarna klagade på att det luktar, distraherar och att folk skräpar ner.

Popcorn slog igenom som biogodis i Sverige först på 90-talet och blev snabbt populärt.

2013 konsumerades 12 miljoner liter popcorn på SF:s biografer. Det betyder 1,01 liter per biobesök och en ökning från fjolårets 0, 97 liter per besök. Under 2010 och 2011 åt Gävleborna mest popcorn i Sverige, men 2012 blev de slagna av örebroarna som satte i sig 1, 32 liter per biobesök.

  • Sverige är världens tredje största popcornkonsument efter USA och Kanada.


Publicerad i HemmaBio 3/2014


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Meddelande

Laddar meddelande...