TEST: CAMBRIDGE CXR120

Brittiskt bioljud

Känner du att många bioförstärkare, framför allt de som staplas på stormarknaden, saknar lite identitet och är fullproppade med en massa finesser du inte behöver?

Av Jonas Olsson

Ett hett tips kan då vara att kolla in ett alternativ med mer seriöst fokus på själva ljudet – Cambridge CXR120!

Cambridge är som namnet antyder engelskt, där man konstruerar prylarna i hemlandet och sedan tillverkar dem i Kina, ett idag mycket vanligt tillvägagångssätt. Den förstärkare vi ska känna på här är CXR120, den mindre av två modeller, där den stora skillnaden dem emellan först och främst är att storebror CXR200 har mer effekt i slutstegen, en 2:a zon, bättre D/A-omvandlare för frontkanalerna och naturligtvis högre pris (21 998 kronor).

För 15 998 kronor får vi med CXR120 enligt specifikationerna 100 watt per kanal (vid 2 drivna kanaler), totalt 7 stycken, och bra prioriteringar överlag för den som sätter ljudkvalitet före att klämma in precis alla tänkbara mer eller mindre nödvändiga funktioner som kostar pengar och som du faktiskt kanske inte vill betala för. Till exempel avancerad videobearbetning eller digital rumskorrigering.
Konstruktionsmässigt när det gäller förstärkeriet handlar CXR120 i stora drag om en diskret byggd klass A/B-förstärkare med en ordentlig nätdel och väl valda komponenter av god kvalitet. Inga konstigheter.

Design
Men vi börjar med att kika lite på själva yttersidan och formen. Sedd rakt framifrån har CXR120 något av den idag så populära "flytande designen" där man försöker få det att se ut som om apparaten närmast svävar ovanför underlaget.
I detta fall har man dragit ner en utbuktning på undersidan nästan i framkant och placerat en fot mitt på långsidan som extra stöd för den tunga nätdelen, och rakt framifrån ser det klart läckert ut.
En annan detalj vi inte kan låta bli att gilla är displayen, som förutom den vanliga punktuppbyggda som visar information om aktuellt ljudformat med mera, kompletteras av små lysande texter i displayens fyra hörn för att indikera när du till exempel byter signalkälla med de små, nästan osynliga, knapparna, som växlas i kombination med volymratten.
Fronten är väldigt stilren och elegant i designen där egentligen bara volymratten sticker ut. Nämnas ska kanske också att här även finns uttag för hörlurar, usb-pinne och hdmi med MHL för rask delning av media från lämplig mobiltelefon.

Rent i baken
Baksidan av CXR120 är ovanligt sparsmakad för att vara en bioförstärkare i den här prisklassen, men det är i detta fall absolut inte negativt, snarare helt korrekt med tanke på syftet med apparaten – bra ljudmässiga prestanda – och det är till just de bitarna en stor del av budgeten reserverats.
Men det är dock inga problem för CZR120 att greppa en ordentlig hemmabio, här finns 6 hdmi in och dubbla ut för att till exempel växla mellan tv och projektor. Däremot finns inga möjligheter till flera zoner. Det finns inte heller analoga utgångar för utbyggnad eller förstärkning med externa slutsteg, däremot 7.1 in och du skulle ha behov av att skicka in analogt flerkanalsljud den vägen.
När det kommer till högtalaranslutningarna så är det alltså 7-kanalsuppsättning som är max, CXR120 har inget stöd för Dolby Atmos eller dts:x. Du kan inte heller bi-ampa dina fronthögtalare utan de två sista slutstegen, om du kör 5.1, kan användas till surround back eller front high.
Det finns även två usb-kontakter, där den ena är för den medföljande wifi-antennen och den andra för Bluetooth, vilket är tillval som köps separat för att inte belasta budgeten i onödan.

Installation & drift
Att komma igång med CXR120 bjuder inte på några större utmaningar. Menyerna är rakt på sak, tydliga och snygga utan att drunkna i bökiga och ologiska undermenyer eller sega animationer.
En sak som skiljer sig lite här är att med mikrofonen inkopplad kör du en Autosetup, alltså ingen rumskalibrering som man traditionellt brukar göra. Det den gör är i stort sett att ställa in nivåer och avstånd till högtalarna. Rummet får du fixa till själv utan elektronisk kompensering och inblandning. Helt korrekt om du frågar de flesta som är inne på seriös hifi och bra ljud.
Cambridge gör heller ingen bearbetning av videosignalerna – utom valbar uppskalning från 1080p till 4k– men har stöd för HDCP2.2 och pass through för 4K och 3D, vilket jag personligen faktiskt föredrar.
Vill du lyssna på musik är det inga problem: Cambridge utrustad med en riktigt bra musikstreamer som hanterar upp till 24/192 kHz för dina högupplösta musikfiler, och Spotify Connect för dina strömmade, eller den inbyggda internet-radion. Allt styrs med fördel via appen Cambridge Connect i din mobila enhet.

Mjuka gummiknappar
Jag vet inte hur många fjärrkontroller som passerat vårt biorum genom åren, men få ger något bestående avtryck eller framkallar större jubel hos testpanelerna. Med Cambridge följer det med en väldigt trevlig fjärr, i all sin enkelhet.
Ytan på baksidan och knapparna är lackade i skönt gummimaterial (Nextel) och försedda med text som faktiskt går att läsa, och belysningen av dem gör det inte sämre. Layouten är logisk tack vare att den inte är fullsmetad med knappar, vilket gör den lätt att hålla på med även i biomörkret. Du kan också programmera upp till 8 olika förval. Bra fjärr helt enkelt.

Trivsamt ljud
Vi knäpper igång Cambridge CXR120 med en 5.0-uppsättning högtalare, ingen separat subwoofer alltså, och vi möts direkt av ett behagligt skval från högtalarna. Musiken som spelas är en cd som någon glömt kvar i spelaren med rätt usel musik, men trots det sätter vi oss och lyssnar en stund för det låter så pass avspänt och bra.
Vi drar på lite och serveras en ordentlig attack och förstärkaren trivs utmärkt när den får jobba på. Det är riktigt fin energi i diskanten som sträcker ut sig ordentligt i rummet men utan tendenser som påfrestande skrikighet eller förlust av detaljer, utan med en offensiv men kontrollerad förmedling.
Basen ger ett väldigt stabilt intryck och spelar djupt och självsäkert utan att överlappas eller tappa bort sig mot övriga register. Det är tungt och luftigt men inte alls loudnessaktigt, det ligger där det ska utan att smeta ut i den övriga ljudbilden, egenskaper som gäller förmedlingen överlag och är en av CXR120 stora tillgångar rent ljudmässigt.
I den här klassen är det annars vanligt med mycket kompromisser, även om budgeten är hyfsad, och Cambridge lyckas bra här i ambitionen att låta just ljudet vara i fokus trots att det handlar om en bioförstärkare i övre mellanklass. Rent effektmässigt håller det bra även här, så länge du inte har en större hemmabio med fokus på ordentligt höga ljudtryck, då kan den större modellen passa bättre.
När vi växlar över till Blu-ray och filmljud får vi i princip samma upplevelser som med musik. Den duktiga registerkontrollen ger ett bioljud med hög kvalitet och riktigt snygga scenarier, där vi får fina och oansträngda konturer mellan till exempel dialog, bakgrundsljud och filmmusik.
Det finns egentligen inget att klaga på när det gäller placeringar i de olika riktningarna i ljudbubblan och rösthanteringen är väldigt bra med fin kropp och tydliga uttal från skådespelarna.
Det låter riktigt bra överlag och bioljudet är såväl kompetent som stabilt för alla typer av filmer. Och ja, det går att dra på ganska ordentligt, även om Cambridge CXR120 inte har en utpräglat aggressiv attityd, innan förstärkaren kroknar och låter illa.

Bra ljud i snygg förpackning
Vi konstaterar utan problem att Cambridge CXR120 ger väldigt mycket för rätt köpare i prisklassen runt 15 000 kronor. Men som sagt, inte utan kompromisser. Du får klara dig utan vidare utbyggnader av ytterligare kanaler och ljudformat som Dolby Atmos, du får inte heller videobearbetning, rumskalibrering eller flera zoner.
Det du får är istället en förbaskat trevlig bioförstärkare med riktigt bra och underhållande ljud för såväl musik som film utan krusiduller, som dessutom är delikat att titta på.


CAMBRIDGE CXR120
Pris: 15 998 kronor

Antal kanaler : 7
Uteffekt: 7 x 60 watt, 8 ohm
Biamp front: Nej
Zone 2/3/4: Nej

INGÅNGAR:
HDMI: 7
Digital: 2 x Koax, 2 x Optisk
USB front: 1
Ethernet: Ja
Wifi: Ja
Analog: 3
Phono: Nej
multi ch: 7.1
USB Dac: Nej

Bluetooth: usb-dongel, köps separat
Internetradio: Ja
AirPlay: Nej
DLNA: Nej
Spotify: Ja, Connect
Wifi direct: Nej

UTGÅNGAR:
HDMI: 2
Pre out/sub out: Nej, 2
Hörlur: Ja
Multiroom: Nej
App för styrning: Ja
Svenska menyer: Nej
3D: Ja, pass through
Videoskalning 4K: Ja
Dolby Atmos Nej
Dts:X Nej
Auro 3D Nej
ISF ccc: Nej

Mått (BxHxD): 430 x 165 x 420 mm
Vikt: 13,2 kg
Info: hifiklubben.se

Publicerad i HemmaBio 4/2016


Artikelflöde

THE HANDMAID'S TALE

Ny säsong 26 april!

"Nolite te bastardes carborundorum, bitches"


Pioneer VSX-933

Fler HDMI, Voice Assistant och Dolby Vision

Nu kommer Pioneers nya VSX-933, en flerkanalsförstärkare med gott om modernt godis!


WESTWORLD

Säsong 2 - premiär 23 april

"I imagined a story where I didn't have to be the damsel" – Dolores.


Optoma HD144X

Smart lättviktsprojektor

Optomas nya HD144X är en Full HD-projektor på knappa 3 kilo och har inbyggd högtalare, USB (varför inte driva en Chromecast) och ett dedikerat spelläge. För cirka 6 000 kronor får du en liten men ljusstark projektor som är perfekt att flytta mellan landstället, kontoret och hemmet!

Info: Optoma


Pressrelease: Canal Digital

Sveriges första Android TV-plattform

OnePlace är namnet på Canal Digitals nya TV-plattform som är byggd på Googles Android TV - kommer den att förändra våra TV-vanor?


Bäst på Playstation Plus i mars!

Favorit i repris: BLOODBORNE

"För på något konstigt sätt trumfas irritationen av att dö av en sorts jävlar anamma som överraskande nog snabbt väcks till liv i mig."


Nytt slutsteg!

Edge för XTZ

Den nya förstärkarserien EDGE har skapats från XTZ:s arv av elektriska enheter.


JBL 3-Series

Inte bara för hemmastudion

Nu finns en ny version av unikt hornladdade JBL 3-Series – aktiva, DSP-styrda och prisvärda minimonitorer som utvecklats ur den väldiga studioreferensen M2.


Sonance In-wall

9 x Reference

Sonance släppte för 10 år sedan sin Reference-serie - nu kommer nästa generation


Smarta Hem

Google Home Assistant blir smartare

– Hej Google! Vad är det för färg på Napoleons vita häst?
– Den är vit.
– När dog han?


Vera Secure

Ett smartare larmsystem

En larmanpassad Smarta hem-styrenhet som dessutom har ett ovanligt brett multistöd för olika typer av enheter.


Smarta Hem

En magisk knapp direkt på lampsladden

Visst finns möjligheter att göra även fönster och bordslampor med strömbrytare på sladden smartare.


Soundbar med stil

Martin Logans nya Cadence

Är du ute efter en ljudlimpa av god kvalitet för den lite större teven kan Martin Logans senaste modell kanske vara något!


Nytt på TV-fronten

Fler OLED från Philips

Första årets framgångar med sina OLED-modeller har fått Philips att komma med nya modeller i både 55- och 65-tum.


Kul med Raspberry Pi

Lightberry lyser upp

Vill du ha en större tv? Det finns förstås inga dunderkurer som kan göra en 55-tummare av en 42:a, men det går ganska lätt att lura ögat att tro att tv:n är betydligt större än den faktiskt är. Så här går det till.


Meddelande

Laddar meddelande...