Test: Triangle Tales & Thetis

Fransk duett

Triangle har tre subbasar på programmet, och vi kollar in den billigaste och den dyraste. Två väldigt olika konstruktioner, och en riktigt godbit!

Av Magnus Fredholm

Franska Triangle importeras och säljs av Hembiobutiken, inte helt olikt arrangemanget Hifi Klubben har med "sina" leverantörer. En stor skillnad är i och för sig att Hembiobutikerna endast är två, men för den som inte bor i närheten av Göteborg eller Stockholm finns deras trevliga nätbutik ju också.
Hur som helst, Triangle har ett rejält sortiment av högtalare i diverse prisklasser, men för närvarande har man endast tre subbasar i sortimentet: Den enkla Tales 340 och de dyrare Thales 280 och 320. Siffrorna i modellbeteckningarna visar faktiskt hur breda lådorna är, vilket är lite kul.

Inte mycket gemensamt
Den enklare Tales 340 är en basreflexkonstruktion, och bör bli ett perfekt komplement till exempelvis Triangle Elarasystemet jag testade i HemmaBio 12/2015, medan den dyrare Thales 320 kanske passar bättre tillsammans med lite dyrare system.
De två basarna har inget annat är liknande namn samt fötterna gemensamt, vilket är rätt intressant. Tales är en basreflexkonstruktion, medan Thetis är sluten, vilket ställer väldigt olika krav på elementen. Att Tales dessutom går djupt (portningsfrekvensen är 30 Hz) och har ett något svagare slutsteg gör också att det går att spela avsevärt starkare med den slutna Thales.
Själva lådorna är i och för sig båda tillverkade i mdf, men väggtjockleken skiljer rejält till Thetis fördel, och där Tales har en riktigt simpel vinylfolie som yta har Thales en härligt djup och blank lack. Kikar vi på elementens infästning blir det också tydligt att det är vitt skilda prisgrupper vi kikar på, Thetis har rejäla gängor i lådan medan Tales får nöja sig med träskruv rakt in i mdf-baffeln. Tales har en rätt snygg namnplåt i aluminium, men själv tycker jag aluminiumbandet som omsluter Thetis är avsevärt snyggare, och på Thetis finns också en indikator för fjärrvolym.
Förstärkar- och elementbestyckningen är också rejält uppgraderad i Thetis, även om effektskillnaden på pappret bara är 50 W. Att elementen skiljer syns tydligt på bilderna, och även om det inte automatiskt är någon fördel med tung magnet eller dito kon blir Thetis element med nödvändighet dyrare. Även inkopplingarna skiljer, men för oss på HemmaBio spelar det ingen jättestor roll att Tales saknar LFE, för delningsfiltret griper in så pass högt att man alltid kan låta förstärkaren sköta delningen helt själv. Fast ok då, det är bekvämt med en dedikerad LFE-ingång, och visst kan man se en poäng (i andra applikationer) med högnivåkontakter.

Lätt- och svårplacerat
Jag börjar med att köra Tales tillsammans med MK Soundsystemet vi testar på annan plats, och efter att jag höjt utsignalen från förstärkaren så att subbasens nivå passar med satelliterna börjar jag fixa med placeringen. Och det är faktiskt inte helt självklart hur den ska placeras, den låga portfrekvensen till trots blir det stora skillnader när jag riktar porten mot väggen jämfört med att ha porten spelandes längs en långvägg. Mitt grundtips är att placera lådan med porten så fritt som möjligt, och att testa flera närliggande placeringar, för detta är en baslåda man får jobba lite med för att få den att prestera optimalt.
Att placera Thetis visar sig å andra sidan vara enkelt så det förslår, vad jag än hittar på smälter den ihop med det lyxiga MK-systemet på ett underbart sätt. Har du en bestämd plats där subbasen måste stå är Thetis alltså ett riktigt bra val!

Thetis!
Ljudmässigt är det klar klasskillnad, och eftersom det dessutom går att spela avsevärt starkare med Thetis än med Tales kan jag inte rekommendera dubbla Talessubbar i något läge; då är det bättre med en Thetis och 2 000 kr till nya filmer!
Tales bjuder på bra lågbas, men det blir aldrig det fysiska grepp om rummet som Thetis så självklart utövar. Och trots jämförbara filter (både konstruktion och mätning) släpper Tales igenom mycket mer övertoner än Thetis, vilket kan vara en bidragande orsak till att den är placeringskänslig.
Nej, Tales imponerar tyvärr inte speciellt, men det gör å andra sidan Thetis!
Med Thetis i hemmabion blir upplevelsen både mer fysisk, hörbart mer detaljerad och dessutom blir alltså integrationen med högtalare, såväl MK Sound som Dali Ikon Mk II och vårt trogna Cantonsystem sömlös på ett alldeles förträffligt sätt!
Det finns många bar subbasar i pris/prestandaklassen runt 10 000 kronor, och Thetis tillhör definitivt toppskiktet, speciellt om vi väger in en kompakta lådan i ekvationen, och samtidigt inser att en ensam 10-tummare driven av 250 W har begränsningar. Ett solitt bygge med en rejält fysisk och nyanserad basåtergivning, och dessutom barnsligt enkel att integrera i vilket system som helst!


Triangle Tales 340

Pris 5 500 kr
Bestyckning 10 tum, basreflex
Ingångar Lågnivå stereo
Effekt 200 W RMS
Delningsfilter 30-120 Hz
Fas 0/180
Mått BxHxD 34 x 38 x 34 cm
Vikt 8,9 kg
Finish Matt, svart eller vit folie

Triangle Thetis 320

Pris 9 000 kr
Bestyckning 10 tum, sluten låda
Ingångar LFE mono, lågnivå stereo, högnivå stereo
Utgångar Högnivå stereo
Effekt 250 W RMS
Delningsfilter 30-120 Hz
Fas 0/180
Mått BxHxD 32 x 36 x 32 cm
Vikt 14,4 kg
Finish Högblank, svart eller vit lack
Övrigt Fjärrkontroll med on/off och volym


Artikelflöde

TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Marantz NR1609

Röststyrd lågprofil

Marantz uppskattade slimline-receivrar heter i år NR1509 och NR1609!


Test: VSSL A.3

Ljud i hela huset

När du ändå håller på att installera en ordentlig hemmabio, varför inte se till att du på ett smidigt sätt kan lyssna på musik i resten av huset?


SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


Meddelande

Laddar meddelande...