Test: Triangle Tales & Thetis

Fransk duett

Triangle har tre subbasar på programmet, och vi kollar in den billigaste och den dyraste. Två väldigt olika konstruktioner, och en riktigt godbit!

Av Magnus Fredholm

Franska Triangle importeras och säljs av Hembiobutiken, inte helt olikt arrangemanget Hifi Klubben har med "sina" leverantörer. En stor skillnad är i och för sig att Hembiobutikerna endast är två, men för den som inte bor i närheten av Göteborg eller Stockholm finns deras trevliga nätbutik ju också.
Hur som helst, Triangle har ett rejält sortiment av högtalare i diverse prisklasser, men för närvarande har man endast tre subbasar i sortimentet: Den enkla Tales 340 och de dyrare Thales 280 och 320. Siffrorna i modellbeteckningarna visar faktiskt hur breda lådorna är, vilket är lite kul.

Inte mycket gemensamt
Den enklare Tales 340 är en basreflexkonstruktion, och bör bli ett perfekt komplement till exempelvis Triangle Elarasystemet jag testade i HemmaBio 12/2015, medan den dyrare Thales 320 kanske passar bättre tillsammans med lite dyrare system.
De två basarna har inget annat är liknande namn samt fötterna gemensamt, vilket är rätt intressant. Tales är en basreflexkonstruktion, medan Thetis är sluten, vilket ställer väldigt olika krav på elementen. Att Tales dessutom går djupt (portningsfrekvensen är 30 Hz) och har ett något svagare slutsteg gör också att det går att spela avsevärt starkare med den slutna Thales.
Själva lådorna är i och för sig båda tillverkade i mdf, men väggtjockleken skiljer rejält till Thetis fördel, och där Tales har en riktigt simpel vinylfolie som yta har Thales en härligt djup och blank lack. Kikar vi på elementens infästning blir det också tydligt att det är vitt skilda prisgrupper vi kikar på, Thetis har rejäla gängor i lådan medan Tales får nöja sig med träskruv rakt in i mdf-baffeln. Tales har en rätt snygg namnplåt i aluminium, men själv tycker jag aluminiumbandet som omsluter Thetis är avsevärt snyggare, och på Thetis finns också en indikator för fjärrvolym.
Förstärkar- och elementbestyckningen är också rejält uppgraderad i Thetis, även om effektskillnaden på pappret bara är 50 W. Att elementen skiljer syns tydligt på bilderna, och även om det inte automatiskt är någon fördel med tung magnet eller dito kon blir Thetis element med nödvändighet dyrare. Även inkopplingarna skiljer, men för oss på HemmaBio spelar det ingen jättestor roll att Tales saknar LFE, för delningsfiltret griper in så pass högt att man alltid kan låta förstärkaren sköta delningen helt själv. Fast ok då, det är bekvämt med en dedikerad LFE-ingång, och visst kan man se en poäng (i andra applikationer) med högnivåkontakter.

Lätt- och svårplacerat
Jag börjar med att köra Tales tillsammans med MK Soundsystemet vi testar på annan plats, och efter att jag höjt utsignalen från förstärkaren så att subbasens nivå passar med satelliterna börjar jag fixa med placeringen. Och det är faktiskt inte helt självklart hur den ska placeras, den låga portfrekvensen till trots blir det stora skillnader när jag riktar porten mot väggen jämfört med att ha porten spelandes längs en långvägg. Mitt grundtips är att placera lådan med porten så fritt som möjligt, och att testa flera närliggande placeringar, för detta är en baslåda man får jobba lite med för att få den att prestera optimalt.
Att placera Thetis visar sig å andra sidan vara enkelt så det förslår, vad jag än hittar på smälter den ihop med det lyxiga MK-systemet på ett underbart sätt. Har du en bestämd plats där subbasen måste stå är Thetis alltså ett riktigt bra val!

Thetis!
Ljudmässigt är det klar klasskillnad, och eftersom det dessutom går att spela avsevärt starkare med Thetis än med Tales kan jag inte rekommendera dubbla Talessubbar i något läge; då är det bättre med en Thetis och 2 000 kr till nya filmer!
Tales bjuder på bra lågbas, men det blir aldrig det fysiska grepp om rummet som Thetis så självklart utövar. Och trots jämförbara filter (både konstruktion och mätning) släpper Tales igenom mycket mer övertoner än Thetis, vilket kan vara en bidragande orsak till att den är placeringskänslig.
Nej, Tales imponerar tyvärr inte speciellt, men det gör å andra sidan Thetis!
Med Thetis i hemmabion blir upplevelsen både mer fysisk, hörbart mer detaljerad och dessutom blir alltså integrationen med högtalare, såväl MK Sound som Dali Ikon Mk II och vårt trogna Cantonsystem sömlös på ett alldeles förträffligt sätt!
Det finns många bar subbasar i pris/prestandaklassen runt 10 000 kronor, och Thetis tillhör definitivt toppskiktet, speciellt om vi väger in en kompakta lådan i ekvationen, och samtidigt inser att en ensam 10-tummare driven av 250 W har begränsningar. Ett solitt bygge med en rejält fysisk och nyanserad basåtergivning, och dessutom barnsligt enkel att integrera i vilket system som helst!


Triangle Tales 340

Pris 5 500 kr
Bestyckning 10 tum, basreflex
Ingångar Lågnivå stereo
Effekt 200 W RMS
Delningsfilter 30-120 Hz
Fas 0/180
Mått BxHxD 34 x 38 x 34 cm
Vikt 8,9 kg
Finish Matt, svart eller vit folie

Triangle Thetis 320

Pris 9 000 kr
Bestyckning 10 tum, sluten låda
Ingångar LFE mono, lågnivå stereo, högnivå stereo
Utgångar Högnivå stereo
Effekt 250 W RMS
Delningsfilter 30-120 Hz
Fas 0/180
Mått BxHxD 32 x 36 x 32 cm
Vikt 14,4 kg
Finish Högblank, svart eller vit lack
Övrigt Fjärrkontroll med on/off och volym


Artikelflöde

Uppdatering

Sony-tv med Dolby Vision

När HDR först lanserades var det bland tillverkarna av tv-apparater lite prestige i vilken eller vilka standarder man stödde, och en sak som till en början verkade skriven i sten var att det krävdes speciell hårdvara för att ta hand om Dolby Vision. Men redan i höstas ryktades det om en uppdatering av Sonys apparater utrustade med deras finaste processor, och nu kommer ett klart besked: Sony ZD9, A1, XE94 och XE93 kommer att uppdateras till Dolby Digital under februari 2018! Det är dessutom inget krångel för användaren, eftersom uppdateringen kommer via nätverk, hurra!


Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


Meddelande

Laddar meddelande...