Förstärkeri från NuPrime

Audiofil hemmabiokombo

När NuForce bytte fokus med sina ljudprodukter startade den tidigare personalen NuPrime Audio. Vi har kollat in den färska för- och slutstegskombon med klart audiofila ambitioner.

Av Jonas Olsson

När två lådor från NuPrime landade på redaktionen möttes vi av apparater med en helt egen design och framtoning. Udda, men samtidigt riktigt läckra. Om ni tycker att namnet låter bekant beror det med största sannolikhet på att det alltså har en hel del rötter i den amerikanska tillverkaren NuForce.
Den korta historien bakom NuPrime är att NuForce 2014 beslutade sig för att koncentrera sig på mobila ljudprodukter, och sålde av sin division för high end-produkter tillsammans med teknologin till investerare och tidigare personal.
Här startade NuPrime Audio som under ledning av NuForces grundare och ursprungliga boss Jason Lim, och han plockade ihop ett skarpt team av duktiga ingenjörer och designers. Flera av dessa hade dessutom tidigare arbetat med NuForces high end-produkter. Man plockade även in några helt nya experter som var specialiserade på switchande nätdelar, en viktig ingrediens i NuPrimes förstärkare och slutsteg.
Ur sortimentet har vi plockat ut en kombo som känns riktigt intressant för alla som gillar hemmabio, men också musik, och då framför allt digital sådan i form av filer på hårddiskar, gärna riktigt högupplösta. NuPrime hanterar det mlesta.

Egen form
Formspråket på apparaterna är som sagt klart udda, i synnerhet fronterna där HD-AVP är lätt spetsig och ganska stram med sina två rattar, mittplacerade display som också hyser några småknappar för menyhantering. Knappar som också ersätter de mer traditionellt förekommande styrkorsen.
Tecknen i displayen lyser rött på de tidiga exemplaren men med hjälp av en plastfilm (tillbehör) kan du pimpa om den till grönt om du tycker det är fräckare. Filmen gör också displayen mörkare även i avstängt läge. (Apparaterna ser faktiskt bättre ut i verkligheten, de gör sig av någon anledning inte helt bra på bild.)
Men det är kanske inte själva lådan som förtjänar störst uppmärksamhet, utan den inbyggda USB-DAC:en DAC-10, som separat bara den kostar 16 000 kronor. I övrigt är det ganska välutrustat med bland annat 6 hdmi-ingångar och 2 ut, 3 usb-kontakter för hårddiskar och usb-pinnar, och alla anslutningarna är guldpläterade.

Lättskött
Själva menyhanteringen av HD-AVP är till viss del annorlunda mot vad vi är vana vid, och vi gör våra inställningar i en DOS-liknande meny som är ganska långt ifrån flashiga animeringar och pedagogiska förklaringar. Här är det vit text på blå botten och du får testa dig fram för att komma runt i systemet. Inga större problem när man väl har vant sig, lätt annorlunda och ganska fult bara. Och det gäller ha lite tålamod med den inte helt blixtsnabba processorn.
Men om menyhanteringen i sig är småseg så är det du kan göra här något utöver det vanliga.
Vad sägs om en 11-bands full-parametrisk eq som verkligen, i detalj, låter dig skräddarsy ljudet efter både dina och rummets önskemål och krav, och som du ställer i grupper om frontar, surrounder, center och subwoofer. Som ytterligare hjälpmedel för snygg matchning mot subwoofern kan du dessutom ställa brantheten på delningsfiltren mellan 12 och 24dB. Häftigt!
En fest helt enkelt för den som vill pilla och trixa för att verkligen mjölka ur varenda möjlig droppe ur maskinerna. I övrigt är inställningarna få och därmed relativt begripliga. Även autokalibreringen är lätt att komma överrens med, och som för övrigt känns riktigt seriös med en påkostad mikrofon och vettiga mätresultat.
Då appstyrning saknas är du hänvisad till den enkla och lätt plastiga fjärren som dock funkar bra, även om det som sagt gäller att hålla igen på knapptryckningarna och inte bli för ivrig och trycka iväg sig alldeles för långt. En vanesak dock.

Detta kan den
Det här är en rigg för dig som vill kunna såväl hantera som verkligen njuta av högupplösta ljudformat, en klar specialitet för HD-AVP som hanterar allt upp till brutalt högupplöst ljud. Strömmat från din NAS eller via påhängda hårddiskar kopplade till USB-ingångarna på baksidan.
Och vill du njuta av den inbyggda DAC:en från DAC-10 när du spelar upp dina digitala musikfiler från en extern spelare, och det vill du ju, kör du via USB-B-kontakten. All annan digital inkoppling går som sagt via de vanliga USB-anslutningarna och då använder du den inbyggda mediaspelaren.
Även AirPlay funkar fint och då rekommenderas appen "mconnect" (40 kronor) som ger bra funktion och koll på filerna. Att NuPrime valt att inte integrera till exempel Dolby Atmos beror till stor del på den extra kostnaden och tiden för utveckling det skulle innebära, och som hade resulterat i en betydligt dyrare enhet. Här har man snarare tänkt att kunden förmodligen har riktigt fina högtalare och man lägger därför en stor del av krutet på just ljudet, utan krusiduller.

Flexibelt slutsteg
För kraften i den här riggen står slutsteget MCH K-38¸ även det med ett klart eget utseende. Snyggt eller inte är upp till dig. På fronten hittar vi en strömknapp plus 8 stycken knappar för respektive kanal, och MCH K-38 har alltså totalt 4 stycken stereoslutsteg. Varje par kan även bryggkopplas.
Tekniken man använder kallas ULCAM (Ultra Linear Class A Module) + Class D, vilket enkelt kan beskrivas som en "A+D"-förstärkare, där man med just en A+D-konstruktion kan kombinera finlir med effektivitet. Ingen renodlad Class D-förstärkare alltså, snarare en variant inte helt olik den hos Devialets tjusiga och välljudande förstärkare.
Precis som HD-AVP handlar det även här om en äkta balanserad konstruktion, och koppling via XLR-kontakterna är att föredra för bästa prestanda och minimala störningar. Kontakterna är rejäla och guldpläterade.

Alert spelglädje
Med dessa ingredienser är det minst sagt spännande att lyssna, och vi kan direkt säga att NuPrime håller måttet. Musik av alla de slag förs fram och spelar ut såväl lättsamt som luftigt. Klangen är klart neutral och spelstilen lätt tillbakalutad men utan att kännas det minsta trött eller direkt kylig, snarare mustig med bra bett.
Vi får ett effektivt driv i musiken med bra transparens mellan musikerna, och med ett utmärkt detaljarbete över hela registret. Det är öppet och friskt på ett sätt som ger bra engagemang med skön energi. Det är gott kött på gitarrerna och bra fläsk på trummorna (KingsX, Dogman), och akustiska instrument får fin närvaro och kropp i anslagen.
Bioljudet behåller karaktären rakt av, och NuPrime visar att man kan bita ifrån när det gäller. Ordentligt. Hela ljudfönstret är väldigt prydligt och stabilt med bra tryck när det händer grejer, även om det blir lätt pressat och hårt när vi bråkar för mycket med den. Vi får till det där rätta biotrycket under attackerna i Chappie och följer med lätthet den rena dialogen i The danish Girl. Alldeles utmärkt.

Något för alla?
NuPrimes för- och slutsteg är inte ett förstaval för den som vill ha en expansiv hemmabiocentral med krav på alla de senaste effektformaten, smarta uppkopplade funktioner och massor av kanaler.
Det här känns mer riktat mot i första hand musikälskaren som vill ha en uppsättning maskiner som även hanterar en hyfsat kompetent hemmabio av mer normala mått. En avvägning som känns såväl avsiktlig som korrekt i det här fallet.
Det du får avstå från, eller slipper, beroende på vad du prioriterar, är i huvudsak Dolby Atmos och andra effektkanaler samt stöd för den senaste HDCP-versionen, vilket innebär att du inte kan köra HDR från dina UltraHD-spelare den här vägen. Det löser du dock genom att koppla spelarens ena hdmi-utgång till bildkällan och den andra till HD-AVP, så det är inte stopp där. Alla högupplösta ljudformat från Blu-ray funkar förstås som vanligt.
Den största vinsten med den här riggen är alltså den friska audiofil-ambitionen kombinerad med bra bioljud, där den exklusiva usb-dacen DAC-10 är kronan på verket. Mycket för pengarna, minst sagt!
Avslutningsvis kan vi nämna att processorn finns även i en variant med inbyggt 2-kanalsslutsteg för fronthögtalarna, heter då HD-AVA och kostar cirka 29 000 kronor.


NUPRIME HD-AVP

Vad: Bioförsteg/processor
Antal kanaler: 7.1

INGÅNGAR:
HDMI: 6
Digital in: 2 x koax, 2 x optisk
Digital ut: Nej
USB front: Ja
Ethernet: Ja
Wifi: Ja (tillbehör)
Phono: Nej
Analog in: 4
USB Dac: Ja (front)
USB: 2
Bluetooth: Ja (tillbehör)

UTGÅNGAR:
HDMI: 2
Pre out: 7.1
Hörlur: Nej
Multiroom: 3

Dlna: Ja
Mediaspelare: Ja
Airplay: Ja (mconnect)
Spotify connect: Nej
App för styrning: Nej
Svenska menyer: Nej
HDMI: 1.4
HDR: Nej
Dolby Atmos: Nej

Mått (BxHxD): 430 x 100 x 318 mm
Vikt: 6,5 kg
Pris: ca 22 000 kronor

NUPRIME MCH-K38
Vad: Slutsteg
Antal kanaler: 8
Effekt: 8 x 210 watt, 4 ohm
Mått (BxHxD): 430 x 99 x 379 mm
Vikt: 14,5 kg
Pris: ca 29 000 kronor
Info: nuprimeaudio.com, mycaudio.com

Paketpris: ca 41 000 kronor

 


Artikelflöde

Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Nytt från XTZ

Alpha får sällskap

XTZ:s värstingserie Divine är nu inne på sin andra inkarnation, och med Delta (och Delta C) är serien komplett. 


Sex smarta kanaler

NYTT FRÅN BRYSTON

Brystons nya slutsteg 24B³ i Cubed-serien har två råstarka kanaler (2x300 W) och fyra kanaler på vardera 75 W, allt i 8 ohm. 


Nytt från Q Acoustics!

Stora förbättringar

Brittiska högtalartillverkaren Q Acoustics brukar uppdatera sina modellserier efter några år, och nu är det dags för 3000-serien att få tillägget ”i” i modellbeteckningarna. Och när det kommer till den relativt billiga 3000-serein är det rejäla förbättringar!


3D lever!

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.


Större fransmän

TRIANGLE THETIS

Med Thetis 380 (bilden) och Thales 400 ökar Triangle på konarean rejält!


Meddelande

Laddar meddelande...