Test: Panasonic TX-65DX900E

TV i absolut toppklass!

Detta är en TV för dig som är en teknisk finsmakare!

Av Thomas Ytterberg och Magnus Fredholm

Uppackningen av DX900 görs bäst av två personer, eftersom själva apparaten väger modiga 35 kg och stativet väger 8 kg. Monteringen på stativ är typisk för Panasonic, två fästen skruvas fast i stativet och dessa fästen passas sedan in i motsvarande hål i tv:ns botten.
Några skruvar senare är det klart, och vi har en härligt solid enhet att lyfta på plats. Alternativet att hänga på vägg är minst lika smidigt tack vare VESA-hålen, bara att bulta fast lämpligt väggfäste och hänga upp.

Smidiga kopplingar
Inkopplingen är också föredömligt enkel, och eftersom nästan alla kontakter pekar antingen nedåt eller åt sidan är det inga problem att få till ett väggnära montage. Värt att hålla i minnet är att det är HDMI 2 som har ARC, medan alla hanterar HDCP2.2 och kan ställas om för HDR-bild individuellt i menyn.
Förutom 4k UltraHD Blu-ray kopplar vi också in en PS3, en vanlig Blu-ray, antenn och nätverkskabel. DX900 har i och för sig mycket bra trådlös nätverkskoppling, men som vanligt föredrar vi trådat när möjlighet finns.
Med alla källor inkopplade greppar jag den behagligt tunga fjärren och slår på tv:n, och den initiala inställningsgenomgången går igång. Inga konstigheter, allt gås smidigt och snabbt. När jag väl är klar tar en liten instruktionssektion vid, och här blir jag faktiskt lite besviken. Inte så att informationen är dålig, men det stör mig lite att man inte kan testa något av det instruktionerna handlar om, du ska bara läsa och klicka dig vidare. Funktionellt javisst, men 2016 tycker jag att man borde kunna få till en mer interaktiv introduktion.

Perfekta menyer
Nåväl, när installationen väl är klar är det dags att göra de många inställningarna, och här trycker jag att Panasonic lyckats extremt väl. Menygrupperna är tydliga och lättbegripliga, vid till exempel bildinställningar döljer inte reglaget mycket av bilden och reaktionen på fjärrtryckningar är föredömligt alert.
Fast det jag gillar allra bäst är möjligheten att bläddra mig igenom alla inställningar utan att behöva byta mellan till exempel bild och ljud. När du kommer till den sista posten inom bild och bläddrar nedåt kommer du automatiskt in på ljud, och jag som gillar att ställa in allt på en gång älskar detta!
Det är egentligen inte mycket mer att orda om när det gäller inställningarna (annat än bilden, men det tar ju Thomas hand om), utom att det under "Inställningar" finns inställningar som är viktiga för att få alla dina prylar att fungera optimalt ihop. Dels finns möjlighet att forcera HDCP-version till antingen 2.2 eller 1.4, och dels kan man slå på eller av HDR separat för respektive hdmi-ingång.

Smidig Friefox
Panasonic kör ju med Firefox OS, och det innebär ett snabbt och smidigt gränssnitt med de saker du tycker är viktigast på hemmenyn. Det kan handla om allt från Youtube, spel och andra appar till enskilda hemsidor, men eftersom det inte går att skapa undermappar är det vettigt att vara sparsam med att pinna saker på hemskärmen, annars blir det ett väldigt sidscrollande. Fjärren har direktknappar för Netflix och appar, vilket tydligt signalerar dagens marknadsledare.
För att kontrollera tv:n använder du någon av de två fjärrarna, eller talstyrningen om du är lagd åt det hållet.
Designmässigt är Panasonic DX900 en diskret fullträff, och såväl Firefox OS som inställningsmenyerna är en fröjd att använda.

Sular på med HDR-bilden
Det som avslöjar att DX900E är modern maskin från 2016 är att HDR från UltraHD Blu-ray fungerar utan bråk och utan konstigheter. Vi kan också fritt välja inställningar och påverka bilden i rätt riktning, inklusive de mer avancerade inställningarna som exempelvis gamma-lägen. Detta innebär att vi kan få ordning på HDR-bilden så att den inte är för mörk för att tittas på i ett ljust rum och liknande, problem vi tidigare observerat.
Nu är problemet med HDR annars att standarden ännu inte är färdig och det finns ännu inga metoder för att kalibrera eller för den delen kontrollera att HDR-bilden är korrekt. Fast då verktygen finns där i DX900-modellen lär det inte bli några problem inför framtiden.
Vi kan i alla fall mäta ljusnivåer i bilden och där imponerar DX900E. Aktiverar vi Automatisk Bakljuskontroll-funktionen kan vi mäta över 1000 nits i ljusstyrka i begränsade ytor. HDR-bilden är imponerande och DX900E är en utmärkt apparat för att verkligen uppleva hur framtidens bild kommer att se ut!


Rekordljus även utan HDR

Även med traditionella format är DX900E en härligt ljusstark pjäs. När du så behöver. En god bit över 700 nits är tillgängligt i såväl THX-lägena som i Professionell-lägena. Har kan du titta på ishockey mitt på dagen med öppna fönster och ändå bli bländad! Rent av köra med TV:n på altanen eller liknande. Precis som du också kan dämpa ljuset och anpassa bilden efter en mörk grotta.

THX Cinema-läget står på bakgrundsbelysning 10 av 100 från början vilket säger en del om skalan på det här reglaget.
• 100 ger 740 nits
• 60 ger 400 nits
• 28 ger 200 nits
• 13 ger 120 nits
• 5 ger 80 nits
• 0 ger 50 nits

1 nit är alltså samma sak som 1 candela per kvadratmeter, 1 cd/m2. Men det är enklare och effektivare att använda den gamla termen nit. Särskilt i dagligt tal.

THX Bright Room-läget lägger sig på en 1,9-potensgamma för en ljusare toning av skuggor. Lite oväntat väljer man där att ta ned mättnaden i färger och det är en ganska färgblek tillvaro som möter oss. Därför testar vi med Professionell-lägena och drar på belysningen med en gamma-inställning som ljusar upp bilden för ett ljust rum (1,8 till 2,0). Där får vi samma resultat som THX Bright Room men utan det tråkiga tappet i färgmättnad. Så det går att skruva TV:n rätt.

Nu har DX900 alldeles för många inställningar för att man ska kunna ge en komplett förteckning över vad som ska ställas in. Du kommer oerhört långt på THX-lägena och vill man skräddarsy detaljerna, gå över till Personlig eller Professionell-lägen och följ i första hand samma alternativ som THX-lägena väljer.


THX-lägena bra som Inställning
Det som i viss mån talar emot THX-lägena är annars att de visar upp en större nivå av posterisering, alltså bandning mellan nyanser. Det är inte full teckning av alla nyanser från svart till vitt utan det saknas information. Detta problem förekommer inte alls i samma utsträckning i lägen som Professionell, Personlig och True Cinema. Därför är de lägena bättre lämpade för djupare arbete med bildinställningarna. Men för att vara en direkt-ur-kartong-läge är THX Cinema-läget väldigt bra. THX-lägena har inte alltid varit bra och i en del äldre apparater en direkt försämring. Här är det verkligen bättre än tillräckligt bra. Precis som vi konstaterat tidigare med Panasonics apparater.
Vi kan kalibrera DX900E-modellen väldigt exakt men det kräver en hel del arbete med många reglage i flera steg. Tidigare toppmodeller från Panasonic har möjlighet till fjärrstyrning och automatisk kalibrering via programmet Calman. Men DX-modellen var ännu för ny för programvaran.

VA-panel med hög kontrast
Vi kan verkligen kliva ned på exakt teknisk nivå och ange omfång för HDMI-signaler, vilken färgrymd som ska användas på vilken HDMI-ingång, ifall anslutningen används för spel eller grafik och så vidare. Med spelläget aktiverat kan vi också konstatera att det är en fördröjning på 55 ms. Det är förhållandevis högt och DX900 är därför inte en klockren modell för dig som prioriterar spel som kräver just låg latens.
Panelkontrasten i den VA-panel 65-tummaren använder ligger närmare 4 000:1. Men då DX900E använder lysdioder placerade bakom panelen går det att reglera i zoner med god effekt. Då är simultankontrastförhållandet en bit över 10 000:1 med automatisk bakljuskontroll påslaget. Vi är då på de nivåer vi såg hos en vettig plasma. Men tänk på att VA-panelen blir ljusare från sidan. Endast rakt framifrån får du det djupaste kontrastintrycket och renaste färgåtergivningen.
Tyvärr lider panelen av en del ojämnheter. Till exempel är övre delen och högra kortsidan mer magentafärgad än övriga delar. Värst är färgsticket i de övre hörnen. Vi ser en hel del clouding men detta döljs så länge vi har den aktiva bakgrundsbelsyningen igång. Denna ojämnhet är den i särklass tydligaste nackdelen med apparaten. Prislappen borde garantera mindre avvikelser. Mycket är troligtvis olika från exemplar till exemplar, så försök titta på just ditt exemplar innan du ger tummen upp och lägger 55 laxar på disken.

Film flyter på rätt sätt
Panasonics namn på bildinterpoleringen är "Intelligent Frame Creation". Du kan skräddarsy den, vilket du lär vilja, då den fungerar sisådär. Överdriven interpolering har en tendens att skapa rörelser än vad som faktiskt finns där från början. Ja, det flyter mjukt men det fladdrar och hoppar också en hel del hela tiden.
Det lilla lackmustest vi haft för att kontrollera hur TV-apparaterna hanterar 1080p/24 från Blu-ray är att först stänga av all interpolering. Därefter växlar vi mellan 1080p/24 och 1080p/60 ut från Blu-rayspelaren. Ifall TV:n gör det rätt blir 60 Hz-bilden väldigt ryckig eftersom 24 bildrutor i filmen repeteras ojämnt (3:2) till 60 Hz. Ifall båda lägena i spelaren är lika ryckiga betyder det att TV:n tar emot 24 bilder i sekunden men internt repeterar dem till 60 Hz med ryckig bild som följd.
Här kan vi konstatera att DX900 gör detta rätt. 1080p/24 flyter som det ska. Sedan kan den som vill ha mer flyt själv addera och påverka bilden med Intelligent Frame Creation i anpassat läge. Där är det Film Smooth-inställningen som ger mer flyt och interpolerar bilder. Vid reglaget på 3 är det fortfarande en filmisk känsla i bilden men vi kan också se de fel som uppstår från interpoleringen. Milda fel men synbara. Har man väl lärt sig se alla felen kan man inte få dem osedda. Mer på detta reglage och filmkänslan dör ut.

Sammanfattning
Panasonic TX-65DX900E är så träffsäker det antagligen kan bli med en påkostad men i övrigt traditionell LCD-TV försedd med avancerad bakgrundsbelsyning. Vi ligger i linje för det som krävs för HDR år 2016 och det är tacksamt att ljusresurserna är tillgängliga för mer än bara HDR. Bildmässigt är det toppklass och hela apparaten beter sig på rätt sätt i så gott som alla situationer.
Alla inställningar runt tekniska parametrar spridda över många menyer gör DX900E till en komplex modell. Detta är en TV för dig som är en teknisk finsmakare. TV:n för dig som har ett intresse av att pilla runt. Med tanke på prislappen är det egentligen två saker som finns att klaga på. Latensen på 55 ms är lite väl hög i spelläget. Panelen ska också vara fri från så tydliga ojämnheter som det magentastick vi såg på testexemplaret. Men i övrigt: Vilken TV!


Panasonic TX-65DX900E

Mått: 1457 × 844 × 64 mm (334 mm djup med bordsstativ), 34,5 kg (42,5 kg med bordsstativ)

Paneltyp: LCD, 3 840×2 160 pixlar, aktiv 3D

Smart-finesser: Firefox: Youtube, Netflix, Viaplay, DLNA, MHL, trådlöst nätverk

HDMI-anslutningar: 4 (HDCP 2.2, HDR)

Pris: ca 33 000 kronor (November 2016)

Info: www.panasonic.se


Artikelflöde

TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Marantz NR1609

Röststyrd lågprofil

Marantz uppskattade slimline-receivrar heter i år NR1509 och NR1609!


Test: VSSL A.3

Ljud i hela huset

När du ändå håller på att installera en ordentlig hemmabio, varför inte se till att du på ett smidigt sätt kan lyssna på musik i resten av huset?


SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


Meddelande

Laddar meddelande...