Hemmabio med extra allt

Test: Kaleidescape Encore

En hel del läsare sitter säkert med NAS, andra med en raid:ad htpc. För dig som vill ta saker och ting längre (och har gott om pengar) finns Kaleidescape. Vi går igenom vad det ultralyxiga hemmabio-systemet kan.

Text Henrik Persson
Bild Kaleidescape

Betaltjänster för streaming finns det gott om. Numera erbjuder flera av dem även material i UltraHD, till exempel Netflix och Amazon Prime. Men många vill bygga en egen lösning och äga både infrastruktur och filer.

Det vanligaste är att bara dela ut en mapp på sin dator. Steget efter är att köpa NAS, langa in 2-4 hårddiskar och rippa in varenda Blu-ray och dvd man äger. Det kräver en hel del jobb men det funkar. Oftast.

 

High end för high rollers

I den andra, mycket dyrare änden av skalan ligger Kaleidescape. Kaleidescape har funnits i minst 15 år och var långt före de flesta med mediaservrar för hemmet. Men i Sverige har de inte gjort något större avtryck eftersom de helt enkelt inte funnits här särskilt länge.

Inte heller i hemlandet USA har Kaleidescape blivit välkända utanför de mest hängivna cinefil-kretsarna, mest på grund av den mycket exklusiva produktlinjen, med höga priser. Några uppgifter om företagets kunder får vi såklart inte ut, men det är ingen vild gissning att många kända skådespelare sitter med en anläggning eller två hemma i lyxvillan.

Numera finns Kaleidescape i Sverige, både med lite äldre produkter och den flång nya serien Encore. I Encore-serien ingår bland annat mediaspelare Strato, som blev den första UltraHD- och HDR-spelaren för hemmamarknaden. 

 

4k och HDR

Encore lanserades i höstas och omfattar Strato- och (de lite billigare) Alto-produkterna, där Strato alltså är lyxmodellen med extra allt, inklusive uhd-stöd. Prestandan är på “håll käften”-nivå.

Strato spelar UltraHD-material med HDR, i 60 fps, med Atmosljud och allt, till alla projektorer och skärmar som stödjer öppen 10-bits hdmi 2.0a. Inget finstilt, inga kompromisser.

Strato finns i två versioner, den första med inbyggd hårddisk på 6 terabyte vilket enligt Kaleidescape räcker till ungefär 150 Blu-rayfilmer, eller 100 i UltraHD. Den andra modellen är billigare och saknar hårddisk. Den spelar istället från en av Kaleidescapes dedikerade filmservrar, Terra. Eller en annan Strato med hårddisk, om du har ett riktigt stort system.

Både Strato- och Altospelarna har inbyggt wifi, men frågan är om någon använder det. Så här högspecade prylar lär de flesta vilja koppla in med ethernet.

Väl inkopplade kan upp till fyra Strato grupperas och bilda ett gemensamt jättenätverk. Varje Strato kan då driva två zoner var. För större behov finns Terra-servrarna, som alltså är renodlade lagringsburkar, med 12 respektive 24 terabyte. De är också bryggbara i mån av behov.

Med en Terra-server kan man driva hela 15 zoner samtidigt i 1080p-kvalitet, eller 7 zoner i 4k. Behöver man fler än så, går det att skaffa servrar och låta dem driva en grupp var. Då utökas såklart också det totala tillgängliga lagringsutrymmet. Det största systemet som finns idag är enligt uppgift en lyxyacht med 115 zoner.

 

Hård kryptering

Kaleidescape-produkterna har hårt krypterade hårddiskar som inte kan bytas av användaren själv. Glöm därför att föra över filmer med usb-kabel eller liknande; det här är ett helt slutet ekosystem.

Varje installation har också avancerade övervakningsfunktioner. Användaren kan se status för sitt eget system, både hemma och på andra sidan jorden. Men även handlaren har dessa möjligheter, dock utan integritetskränkande detaljer om vilka filmer som spelats och liknande. Temperaturen på hårddiskarna, eventuellt förestående diskfel, nätverksproblem och liknande kan därmed upptäckas på förhand och åtgärdas innan de inträffar.

Vid ett möjligt diskfel får användaren då erbjudande om att beställa hem en ny disk, som installeras av Kaleidescapes servicepersonal.

 

Egen butik

4k över nätet innebär som regel hård komprimering, men det slipper man med Kaleidescapes lösning, som bygger på att filmerna antingen rippas in eller buffras ned från företagets onlinebutik och spelas upp offline.

Butiken kan just nu bara köras från en dator, men ska efter en uppdatering i sommar kunna köras även inifrån produkternas användargränssnitt.

I dagsläget finns runt 6000 titlar att välja mellan, i olika kvaliteter. Innan årets slut räknar man med att ha mellan 3 och 400 i UltraHD-kvalitet, däribland en del med HDR. Hd-titlarna ska ha peak-bitrate på nästan 110 Mbps, att jämföra med runt 70 för bluray.

En fiffig grej är att det går att uppgradera de filmer man redan äger, till bättre kvalitet. Sätt i en dvd i systerprodukten Disc Vault, så kan du köpa en rabatterad full hd- eller UHD-version av samma film, i onlinebutiken.

Som svensk gäller det att man är beredd på lite “workarounds” för att komma åt butiken. Den finns inte i en svensk version och måste användas via en vpn-klient, som kan fejka ett amerikanskt ip-nummer. Peter Bloch på Specialelektronik, som tar in Kaleidescape i Sverige, tror inte på en dedikerad svensk butik på åtminstone 4-5 år. Filmerna i butiken har inte heller svenska undertexter.

 


Butiken

Antal titlar: 6000 (varav ca 400 i uhd)

Styckpriser: 15-30 dollar (beroende på kvalitet) 


Rippningsmaskin modell större

En smidig egenskap med Kaleidescape är att du inte är bunden till webbutiken. Att rippa in sin egen filmsamling från dvd eller Blu-ray går också bra, och systemet gör ingen skillnad på vad du själv lagt in och vad som köpts digitalt.

Att rippa in sin fysiska filmsamling kan dock vara rätt tidsödande. För den som vill underlätta det finns Kaleidescapes lite äldre produkt Disc Vault, tillgänglig antingen som ren hårddisk och rippningsmaskin eller med inbyggd spelare med 1080p-kapacitet.

Disc Vault har som namnet antyder inbyggd optisk enhet, som spelar en mer central roll än man kan tro. Vaulten rippar automatiskt in inmatade filmer, men behåller alla rippade Blu-ray- eller dvd-skivor i en enorm 320-skivors växlarkarusell. Fler skivor än så går att rippa in, men det är bara de filmer vars fysiska skiva finns i växlaren, som går att spela.

Rippningen i sig sker helt automatiskt och kräver nästan ingen interaktion från användaren. Lösningen med skivväxlare är resultatet av en rättsprocess i USA, som Kaleidescape förlorade. Genom att tvinga användaren att ha en fysisk skiva kringgår man problem med piratkopiering, om än lite klumpigt.

 

Gränssnitt

Kaleidescapes gränssnitt är snyggt och visas i 4k-upplösning med 60 fps, för extra mjuka animeringar och övergångar. Gränssnittet omfattar fyra olika vyer och verkar ganska lättanvänt vid en snabb anblick. En listvy är det mer detaljerade läget, med filmer sök- och sorterbara på namn, genre, skådespelare, årtal och liknande.

“Cover view” är ett enklare läge med brickor som visar filmsamlingens omslag. En smart kontextfunktion gör att vyn hela tiden anpassas efter vad användaren klickar på, och visar relaterade titlar.

Tredje vyn är en listvy som heter collections, där du ser listor över filmer, med egna favoriter. Det går också att lista till exempel favoritscener ur olika filmer.

Fjärde vyn är systemvyn, där vital information och systeminställningar visas. I inställningarna går det bland annat att ställa in föräldrakontroll, döpa sin spelare, finjustera hur undertexter ska visas i olika bildutsnitt, med mera.

 

Priserna

Strato (med/utan hårddisk): 47 000 - 60 000 kr

Disc Vault: 72 000 - 88 000 kr

Terra Movie Server: 12 TB: 107 000 kr

Alto (med/utan hårddisk): 31 000 - 44 000 kr


Publicerad i HemmaBio 7/2016


Artikelflöde

Uppdatering

Sony-tv med Dolby Vision

När HDR först lanserades var det bland tillverkarna av tv-apparater lite prestige i vilken eller vilka standarder man stödde, och en sak som till en början verkade skriven i sten var att det krävdes speciell hårdvara för att ta hand om Dolby Vision. Men redan i höstas ryktades det om en ruppdatering av Sonys apparater utrustade med deras finaste processor, och nu kommer ett klart besked: Sony ZD9, A1, XE94 och XE93 kommer att uppdateras till Dolby Digital under februari 2018! Det är dessutom inget krångel för användaren, eftersom uppdateringen kommer via nätverk, hurra!


Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


Meddelande

Laddar meddelande...