Test: Arcam AVR850

BÄST I KLASSEN

2014 levererade Aecam sin bästa bioförstärkare hittills – AVR750. Här är uppföljaren som toppats med digital rumskorrigering – Dirac Live!

Publicerad i HemmaBio 5/2016


Av Jonas Olsson

Arcams senaste värstingförstärkare AVR850 kommer som vanligt i en diskret, nästan stealth-aktig finish, med en relativt ren front och gröna tecken i displayen. Den stora nyheten här är att man äntligen installerat en ordentlig volymratt istället för de mindre lyckade och sega plus/minus-knapparna. Mycket bättre! Mindre bra är att man fortfarande kör med ett slamrigt och plåtigt skal på apparaten.
I övrigt är det, förutom en viss omdisponering av knappraden som flyttats ner en aning, sig likt, inklusive hörlurs- och aux-uttag (3,5 mm). Arcam-vana användare känner sig hemma direkt.
Detsamma gäller baksidans kontaktpanel som är närmast identisk mot tidigare med den skillnaden att man rensat bort all analog video. Förmodligen saknade av få, förutom kanske av någon stackare som vill koppla in sitt gamla Nintendo Wii med komponentkabel till sin hemmabio. Det går alltså inte. Det är enbart hdmi som gäller.
Bättre att lägga den merkostnaden på annat. Till exempel på videochippet från Panasonic, som låter alla hdmi-ingångar klara "allt". Det sker dock ingen processning av videosignalen förutom uppskalning till 4k från 1080p-källor, vilket vi anser är en bra prioritet. Det finns i vilket fall som helst ingen anledning för den här förstärkaren att trixa med videosignalen, särskilt med tanke på att den som sagt bara har digitala videoingångar, hdmi.

Digital korrigering
Under skalet har AVR850 fått en helt ny processorplattform för att kunna hantera Dolby Atmos i full konfiguration (7.1.4), men även för till exempel det i dag närmast obligatoriska stödet för Spotify Connect.
Gränssnittet i menyerna är också nytt, och här är det verkligen rakt på utan krusiduller och djupa undermenyer. Småtrist kan man kanske tycka, men i praktiken är det väldigt tydligt, raskt och riktigt vettigt. Vi gillar också att alternativen kompletteras med bra beskrivning av vad de innebär.
Fjärren är i grunden densamma som tidigare men med uppgraderade knappar – nu är de fyrkantiga. Fortfarande belyst och funktionell i all sin enkelhet.
Som kontrast till det avskalade gränssnittet och fjärrkontrollen kommer vi till en mycket viktig detalj, särskilt i de högre prisklasserna – autokalibreringen. Rätt utfört med bra grejer kan det göra mycket nytta för ljudåtergivningen, särskilt i inte helt optimala rum.
Så ett riktigt välkommet tillskott på årets modell är att man integrerat ett synnerligen kompetent digitalt rumskorrigeringssystem från det Uppsala-baserade företaget Dirac, som med sin teknik bidrar till ett riktigt raffinerat bioljud med en sällsynt skarp kontroll i vårt biorum.
Dirac Live är lite mer avancerat än den mer normala varianten av autokalibrering i en hemmabioförstärkare, för här handlar det lite kortfattat bland annat om att homogenisera ljudet mellan högtalarna och få ett bättre impulssvar vilket ska ge tydligare detaljer och en snyggare, mer kontrollerad ljudbild.
En bra idé, särskilt med tanke på att vi får allt fler kanaler och högtalare i hemmabion som ska lira ihop. En inte helt enkel uppgift.
Du kan med en dator och installerad programvara göra de här inställningarna själv, om du läser på ordentligt. Mikrofon och stativ ligger i lådan. Men eftersom du ändå investerat drygt 50 000 kronor för apparaten så är det en god idé att låta din utbildade handlare komma hem till dig och göra jobbet. Kostar självklart ett par tusenlappar och en kopp kaffe, men då får du också ut allt AVR850 kan ge. Och det är det värt!

Effektiva slutsteg
Precis som föregångaren AVR750 har AVR850 när det gäller slutstegen utrustats med en klass G-lösning istället för den mer traditionella förstärkartypen A/B. Här handlar det om en mer påkostad konstruktion med två separata nätdelar, där den första levererar Klass A upp till 22 watt uppbackad av rappa kondingar som ser till att vi får hög precision och stabilitet hela vägen. Därefter kliver den andra nätdelen in och samarbetar för maximal styrka och kontinuitet, och slutstegen ska klara ordentligt med stryk på höga ljudnivåer utan att svettas nämnvärt.
Antal inbyggda slutsteg är 7, vilket kan tyckas vara lite snålt i jämförelse med konkurrenterna, men förmodligen har man sett till att få ut maximalt ur budgeten och utrymmet i lådan utan att kompromissa allt för mycket, och 7 kanaler räcker till en stabil grunduppställning med till exempel 5.1.2 eller varför inte en hederlig 5.1 med bi-ampade fronthögtalare.
Vill du ha fler förstärkarkanaler ska det enligt de rykten vi lyckats snoka fram komma ett dedikerat 4-kanalssteg från Arcam inom en inte allt för avlägsen framtid, och erbjuder då konfigurationer med Atmos upp till 7.1.4.

Skarpskuret bioljud
Med AVR750 i hyfsat färskt minne är det med stor spänning vi drar igång den nya modellen. Med manuell setup och musik från cd-spelaren. Vi konstaterar tämligen direkt att intrycken är som med AVR750 – härligt luftig och fin klang med distinkta anslag. Arcam kopplar ett stadigt grepp om högtalarna och precis som tidigare får ljudbilden skarp relief och energisk dynamik. Och detta gäller i princip oavsett musikgenre. Det bara spelar på, med bra självförtroende och behagligt flyt.
Men det är när vi byter till Blu-ray och slår på det Dirac-kalibrerade läget (går att växla av/på med fjärren för att jämföra) det händer grejer på riktigt. Det maffiga omslutande ljudet tar ett steg tillbaka. Högtalarna liksom försvinner.
Ni vet när man drar på med rejält bioljud kan det låta en aning bullrigt och kanske väl fläskigt. Häftigt, visst, men lite överdrivet. Med Dirac Live sitter allt plötsligt klockrent placerat i ljudfönstret. Trots att vi bland annat testade med blandade högtalarfabrikat för att göra det lite svårare. Det är rappare och mer precist distinkt med väldigt tydliga detaljer samtidigt som det är mer tillbakalutat och lugnare överlag.
Det blev liksom ordning på hela ljudbubblan i vårt biorum på ett sätt vi förmodligen aldrig upplevt tidigare. Tyngden är det dock inget som helst fel på med riktigt bra tryck när det kliver på, och det är ett maffigt och muskulöst flyt runt om. Dialog sitter perfekt med rätt kropp – man kan säga att det låter dyrt helt enkelt.
Även om vi som lyssnade hade olika grad av vidöppna munnar, var vi helt överrens om att det här är bra. Riktigt bra!

Bäst på plan just nu
Ett bra sätt att visa att man tar sin produkt på allvar är att ta ansvar. Hos Arcam ska du registrera din förstärkare och får då 5 års garanti, vilket gör det hela till en ganska trygg investering.
AVR850 har blivit knappa 10 000 kronor dyrare än föregångaren AVR750. Prishöjningen förklaras förmodligen ungefärligt lika delar valutajusteringar och Dirac Live, vilket får anses vara helt okej.
Närmaste konkurrent är Anthem MRX1120 för cirka 47 000 kronor som kör sitt eget kalibreringssystem ARC och ståtar med bland annat 11 inbyggda slutsteg och Wi-Fi, vilket Arcam saknar. Arcam har i stället helt klart prioriterat ljudet: det är där man satsat resurserna. Återstår bara att satsa lite ur budgeten för att byta ut det plåtiga locket, så blir vi riktigt nöjda.
Ska vi sammanfatta är det bara att konstatera att Arcam AVR850 är den bästa integrerade bioförstärkaren på marknaden just nu, med ett närmast oöverträffat bioljud, men då på bekostnad av smarta finesser och massor av slutsteg.
En totalt sett korrekt prioritering för Arcam och ett rekommenderat köp för den entusiast som strävar efter ett riktigt högkvalitativt bioljud med koll på bitarna.


ARCAM AV850
Pris: ca 53 000 kronor

Antal kanaler : 7
Utefffekt: 7 x 100 watt, 8 ohm
Biamp front: Ja
Zone 2/3/4: Ja, 1

INGÅNGAR:
HDMI: 7
Digital: 4 x Koax, 2 x Optisk
USB front: Nej
Ethernet: Ja
Wifi: Nej
Analog: 6
Phono: Nej
multi ch: Nej
USB Dac: Nej
Bluetooth: Nej

UTGÅNGAR:
HDMI: 3
Pre out/sub out: 7.1
Hörlur: Ja
Multiroom: Nej

Mediaspelare: Ja
AirPlay: Nej
App för styrning: Ja
Svenska menyer: Nej
3D: Ja
Videoskalning 4K: Ja
Dolby Atmos Ja

Mått (BxHxD): 433 x 171 x 425 mm
Vikt: 16,7 kg
Info: arcam.co.ukArtikelflöde

Tävla om Red Sparrow på Blu-ray

Vinn sommarfilm!

Jennifer Lawrence som rysk agent, det kan väl inte bli fel? Tävla om en av tre Blu-ray med filmen genom att mejla svaren på frågorna till sommartavling@hemmabiotidningen.se senast 22 juli, och glöm inte skriva namn och adress också i mejlet. Lycka till!

Vilken av följande tre filmer saknar helt hemliga agenter?

1 Salt
X Spionernas Bro
2 Bron till Terabitia

Vem har Jennifer Lawrence INTE spelat mot?

1 Donald Sutherland
x Michael Fassbender
2 Telly Savalas

Vad kan du höra om du lyssnar på endast en subbas?

1 Syrsor
X Cymbaler
2 Lågfrekvent muller


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Nytt från XTZ

Alpha får sällskap

XTZ:s värstingserie Divine är nu inne på sin andra inkarnation, och med Delta (och Delta C) är serien komplett. 


Sex smarta kanaler

NYTT FRÅN BRYSTON

Brystons nya slutsteg 24B³ i Cubed-serien har två råstarka kanaler (2x300 W) och fyra kanaler på vardera 75 W, allt i 8 ohm. 


Nytt från Q Acoustics!

Stora förbättringar

Brittiska högtalartillverkaren Q Acoustics brukar uppdatera sina modellserier efter några år, och nu är det dags för 3000-serien att få tillägget ”i” i modellbeteckningarna. Och när det kommer till den relativt billiga 3000-serein är det rejäla förbättringar!


3D lever!

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.


Större fransmän

TRIANGLE THETIS

Med Thetis 380 (bilden) och Thales 400 ökar Triangle på konarean rejält!


Nytt från Sony

Ljudstrålande värsting-OLED

Sonys nya värsting-tv AF8 har inte bara oled-panel och det fantastiska bildbehandlingschippet X1 Extreme, utan även Acoustic Surface-tekniken som gör att hela bildytan även strålar ljud.


Sommarens bästa svenska film

Den blomstertid nu kommer

Myten säger att Sverige är som mest sårbart när det är storhelg och många myndigheter håller stängt. Därför är det ingen slump att filmkollektivet Crazy Picures långfilmsdebut utspelar sig på midsommarafton. Vi har pratat med gänget bakom bioaktuella thrillern Den blomstertid nu kommer.


Wind River-tävlingen avgjord!

NI VANN!

Nu har vi dragit vinnarna i tävlingen!


KRÖNIKA THOMAS NILSSON

Tänk på döden

Det händer att jag gör det allt mer nuförtiden.
Tänker på döden, alltså.
Jag vet inte riktigt varför.


Meddelande

Laddar meddelande...