Test

Onkyo TX-RZ820

Som vi skrev i förra numret är denna klass runt 10 000 kronor för många en gyllene medelväg: tillräckligt bra utan att bli alltför kostsam, med vettiga finesser och funktioner och kanske framför allt med en känsla av att man utnyttjar förstärkaren ordentligt.

Publicerad i HemmaBio 12/2017

Passar perfekt i klassen

Onkyo TX-RZ820 är en av receivrarna i Onkyos finare serie, där det inte tävlas om flest hdmi och blinkande lampor, och upplägget påminner en hel del om Yamahas Aventage-tänk.

Precis som förra numrets testdeltagare är Onkyon 7-kanalig, men processorn hanterar i detta fall ett par kanaler mer om man kopplar till ett externt slutsteg, vilket beroende på användningsområde kan vara en fördel jämfört med Denon och Yamaha. Atmos och DTS:X hanteras alltså som maximalt 7.1.2, och Onkyo har en manuell variant av slutstegsval där man via Quick Menu kan välja vad de två sista kanalerna ska användas till (surround back, height eller zon 2), fiffigt om man till exempel vill använda zon 2 utan extra slutsteg men ändå vill kunna köra Atmos/DTS:X.

Även det gäller zon-kapacitet har Onkyo ett övertag mot konkurrenterna i och med att det finns både en andra zon (pre-out eller förstärkt samt HDMI) och en tredje pre-out -zon.

 

En rejäl pjäs

Onkyos RZ-utseende är funktionellt, lite småbrutalt och i våra ögon en riktig fullträff! Lite uppfriskande känns det också att källvalen inte sker med ratt, utan med små knappar ovanför volymratten. Nej, det är inte speciellt praktiskt egentligen, men det ser bra ut och källa ändrar man väl ändå med fjärren?

På vänster sida sitter två små rattar, den vänstra är för ljudläge och den högra för tonkontroll, och ovanför detta en Pure Direct-knapp som du ska använda för renaste ljud när du lyssnar på musik i stereo. Resten av knapparna sitter under den stora, feta aluminiumluckan, som för säkerhets skull är skönt dämpad.

Fjärren är en ordinär sak som fyller sin funktion utan att ge oss några speciella glädjerysningar. Den är ungefär lika bra som Denons modell och alltså bättre än Yamahas plottriga variant.

 

Gillar analogingångar

Onkyos baksida har väldigt många analogingångar, vilket börjar bli ganska ovanligt, men i övrigt är det faktiskt lite färre ingångar än Yamaha och Denon. Endast en elektrisk digitalingång och en hdmi mindre. Phonoingång för vinylspelare finns dock (MM), och alla utgångar är tydligt och bra märkta, även de många högtalarutgångarna.

När vi kommer till HDMI är alla ingångar på Onkyons baksida HDCP2.2, och de två utgångarna kan köras antingen parallellt eller var för sig, med utgång två till zon 2. Däremot finns inte eARC, och enligt Onkyo själva kommer ingen uppdatering för just detta.

Bluetooth in finns, liksom en USB-ingång, som lite ovanligt sitter på baksidan.

Att koppla in Onkyo TX-RZ820 är inga som helst problem, allt är tydligt märkt på baksidan och faktiskt inga konstigheter alls. Att USB-kontakten sitter på baksidan känns dock lite udda, åtminstone om man tänkt använda den ”när Janne dyker upp med nya singeln på minnespinne”. Däremot, om du har en extern hårddisk eller ett rejält USB-minne med musik på är ju baksideskontakten riktigt smidig, så det beror på användningsområdet.

Jämför vi med Yamaha och Denon är Onkyo lite mitt emellan, med manuell omkoppling mellan de extra högtalarparen och den andra HDMI-utgången till zon två om man vill. Har du skivspelare funkar det också, och ska många analoga källor kopplas in är Onkyo också ledande, medan det alltså är lite klenare beställt med digitalingångar.

Nätverket kan du koppla in både trådat och trådlöst, då på både 2,4 och 5 GHz-banden, vilket är bra och på samma nivå som Denon.

 

Kalibrering

Att kalibrera Onkyo TX-RZ820 görs till att börja med gärna manuellt, mest för att ställa in så att slutstegen funkar på rätt sätt. Själva autokalibreringen är Onkyos egna, AccuEQ, och den här varianten har man kört med sedan Audyssey övergavs.

Och jämförs denna autokalibrering med Yamaha och Denons blir det snabbt tydligt att det är en lite enklare variant, framför allt får vi inte samma hjälp i basen, och det finns inte så mycket att välja på när allt väl är klart. Dock går det att i efterhand gå in manuellt, och det finns fina justeringsmöjligheter för alla högtalare.

 

App app app

När det är dags att kontrollera Onkyo med app visar det sig att det är ett par stycken som behövs: dels Onkyo Controller för vanliga fjärrkommandon samt FlareConnect multi-rumsystem, och dels MusicConnect som styr Onkyos PlayFi. Inte helt olikt Yamaha och Denon, men den ena halvan av Onkyos multi-rum styrs direkt via den vanliga appen, så väljer du FlareConnect framför PlayFi behövs bara en app.

Just det här med dubbla system för multi-rum kanske inte är någon dum idé, Onkyon passar ihop med en försvarlig mängd trådlösa högtalare och annat, och framför allt PlayFi finns hos många olika märken.

 

Så låter den

Nu när det har blivit dags för praktiska prov utsätter vi Onkyo för i stort sett samma material som i testet med Yamaha och Denon i förra numret. Det innebär bland annat runt 50 timmar högupplösta ljudspår från filmerna Deadpool och Passengers, som ställer ordentliga krav på såväl slutsteg och nätdelar som processorkraft och avslöjar tydligt svagheter och brister i hanteringen.

Onkyo drar igång med en klart sansad ljudförmedling där inget egentligen sticker ut. Det är en jämn och fin ljudbubbla under hela inledningen av Passengers, där den atmosfäriska musiken fyller rummet fint och generöst, med små detaljer fint separerade och placerade.  Klangen får anses som neutral.

Dock saknas en aning av Yamahas transparens och dynamik i ljudet. Det kunde ha varit lite mer öppet och distinkt. Det här märks också när rymdskeppet krockar med asteroiden, det finns kraft men det blir inte lika fysiskt i den här scenen som med Denon och framför allt Yamaha.

Den berömda rymdpromenaden från samma film är ackompanjerad av tjusiga stråkar, som med Onkyo får bra bett och separation mot pianot. Ljudet är lugnt och fint med stabil botten. Inte blixtrande snabb, snarare mjukt dynamiskt.

I med Deadpool och fram till kapitel 3. Det är dags för det sanslösa röjet på bron med en ljudmix som verkligen sätter förstärkarna på prov. Onkyo trivs bra när det brakar lös ordentligt och visar på bra hantering av surroundeffekter och ganska stabil bottenkraft. Samtidigt och utan att det grötar ihop sig.

Onkyos ljudideal och attityd med köttig electronica som till exempel Infected Mushrooms Astrix on mushroom passar faktiskt bättre än akustiskt finlir, och det smattrar på riktigt duktigt med stabil bas och bred stereobild. Ingen sitter still i biofåtöljerna.

Som vanligt låter det bättre ju mer du kan stänga av, och även här lockar ”Pure Direct”-läget fram en aning skarpare reliefer i ljudet och spelstilen känns mer alert. Så använd detta läge även om du tycker att det låter tunt till en första början, låt det ta lite tid.

 

 

Slutsatser

Onkyon kliver in i klassen med en lite annorlunda balansering av funktioner och finesser, där framför allt möjligheten att köra 7.1.2 sticker ut som en attraktiv variant om man har möjlighet till bakre surroundkanaler och ett par Atmos-dito.

Värt att notera är också att själva ljudkvaliteten även i Onkyos fall inte fått precis all uppmärksamhet när det gäller apparaten som helhet, vilket också gäller konkurrenterna i samma prisklass. Det handlar snarare om fullmatade flerkanalsförstärkare med allt du behöver för att kunna ta emot och hantera all den media, såväl på skiva, som från hårddiskar och strömmat, som du kan tänkas vilja kunna njuta av. Och det kan du.

Går du upp i prisklass är finesserna ungefär likvärdiga, däremot har man då lagt mer krut och omsorg på konstruktion och komponenter, vilket är viktigt för att för fram ytterligare elegans och engagemang i ljudet.

Precis samma sak som du upplever med de här maskinerna om du byter upp dig från en, ska vi säga, 6 000-kronorsförstärkare. Ju mer pengar du lägger, desto roligare blir det helt enkelt! Men det kostar alltså minst några tusenlappar till. Och uppåt.

Onkyo TX-RZ är den kanske fräckaste maskinen rent utseendemässigt i klassen just nu. Även på finessidan ligger man bra till med generösa möjligheter att ta del av det du behöver idag. Ljudmässigt får man se sig slagna av klassledaren Yamaha som har ett, om en relativt litet, övertag med mer transparens och dynamik. Finess- och designmässigt är det förmodligen mer personligt vad och hur man rankar de olika egenskaperna, och den bedömningen överlåter vi till dig.


Onkyo TX-RZ820

Pris                       9 490 kr

                            

Antal kanaler        7

Uteffekt               

Biamp front          Ja

Zone 2/3/4            Pre/power/HDMI zon 2, pre zon 3

                            

INGÅNGAR:       

HDMI                   6+1

Digital                   2 optiska, 1 elektrisk

USB front             Ja, fast på baksidan

Ethernet                Ja

Wifi                      2,4 och 5 GHz

Analog                  6+1

Phono                   Ja

multi ch                Nej

USB Dac               Nej

                            

                            

Bluetooth in/ut      Ja/nej

Internetradio         Ja

AirPlay                 Ja

DLNA                   Ja

Spotify                  Connect

Tidal                     Ja

Wifi direct             Nej

                            

UTGÅNGAR:      

HDMI                   2

Pre out/sub out     7.2

                            

In/ut framsida       HDMI, hörlur, mic

                            

Multiroom            DTS PlayFi och FireConnect/FlareConnect

                            

HDCP 2.2             Ja, alla på baksidan

App för styrning   Ja, Onkyo Controller, Onkyo MusicController (DTS PlayFi)

Svenska menyer   Ja

Video-skalning     Nej, men konvertering analogt->digitalt

HDMI-thru vid standby                     Ja

Dolby Atmos        Ja, 5.1.2

Dts:X                    Ja, 5.1.2

Auro 3D               Nej

ISF ccc                  Nej

eARC                    Nej, ARC

                            

Mått (BxHxD)       435 x 201,5 x 395 mm

Vikt                      14 kg

                            

Autokalibrering     AccuEQ

                            Artikelflöde

KRÖNIKA THOMAS NILSSON

Tänk på döden

Det händer att jag gör det allt mer nuförtiden.
Tänker på döden, alltså.
Jag vet inte riktigt varför.


Nya UHD-spelare

Panasonic har en hel serie nya UHD-spelare på ingång

Allra intressantast är referensspelaren 9000 och lillebrorsan 820.


Spelrecension

SHADOW OF THE COLOSSUS

"En poetisk stillhet som ibland snabbt byts mot skräckinjagande vackert kaos under kolossfighterna."


Test: LG UP970

Steget till UHD Blu-ray

LG:s UHD Blu-rayspelare UP970 är en rättfram spelare som också har ett lågt pris, vilket aldrig är fel!


Loewe bild 3.55 OLED

STILFULL OLED

Är du ute efter en TV med det där lilla extra ska du absolut kolla in Loewes senaste OLED-modell: Bild 3.55!


HBO NORDIC

NYHETER I MAJ

Miniserierna Patrick Melrose, med Benedict Cumberbatch i titelrollen, och C.B. Strike, baserad på böcker skrivna av J.K. Rowling samt de nya HBO-filmerna The Tale och Fahrenheit 451 får alla premiär i maj.


TÄVLING!

Vinn mäktigt överlevnadsdrama!

Vi har tjatat till oss tre ex från Fox av det dramatiska äventyret The Mountain Between Us på Blu-ray att tävla ut!


Förstärkta band

Nytt från Bryston

Kanadensiska Bryston har inlett ett samarbete med StormAudio.


Laser ökar

Nya projektorer från Sony

Växande efterfrågan på både ökad ljusstyrka och större bildyta hos laserprojektorer har fått Sony att utöka sitt sortiment.


Test från HemmaBio 12/2017

Homey – smart förening

Se upp Alexa, Nexa, Fibaro och Telldus! Den nya smarta underhållaren och hembetjänten Homey kan mycket väl bli er baneman. Homey är här nu, men frågan är om vi och våra hem är redo för Homey än?


Test från HemmaBio 12/2017

Homey – smart förening

Se upp Alexa, Nexa, Fibaro och Telldus! Den nya smarta underhållaren och hembetjänten Homey kan mycket väl bli er baneman. Homey är här nu, men frågan är om vi och våra hem är redo för Homey än?


THE HANDMAID'S TALE

Ny säsong 26 april!

"Nolite te bastardes carborundorum, bitches"


Pioneer VSX-933

Fler HDMI, Voice Assistant och Dolby Vision

Nu kommer Pioneers nya VSX-933, en flerkanalsförstärkare med gott om modernt godis!


WESTWORLD

Säsong 2 - premiär 23 april

"I imagined a story where I didn't have to be the damsel" – Dolores.


Optoma HD144X

Smart lättviktsprojektor

Optomas nya HD144X är en Full HD-projektor på knappa 3 kilo och har inbyggd högtalare, USB (varför inte driva en Chromecast) och ett dedikerat spelläge. För cirka 6 000 kronor får du en liten men ljusstark projektor som är perfekt att flytta mellan landstället, kontoret och hemmet!

Info: Optoma


Meddelande

Laddar meddelande...