Rätt in i smeten

Vi testar TCL X9006

Bland alla mellanklassmodeller är bra kapacitet för HDR faktiskt lite ovanligt. TCL kör på med bra bild och möjligheter men också en del underligheter.

TCL fortsätter att driva på sin utveckling och med modellserien Xess X2 tar de klivet in på riktigt, med HDR-kapacitet, kvantprickstecknik, VA-paneler och vettig bild från början. Vi har testat 55-tummaren av denna serie som har beteckningen X9006. Apparaten finns även i 65-tumsutförande. Smart-systemet är baserat på Android-TV 6.0.

 När vi testade modellen U55C7006 (testet finns på hemmabiotidningen.se) kom vi fram till att TCL ville mycket men inte riktigt nådde fram till de mer etablerade märkenas kvalitet. Med X9006-modellen lyckas TCL mycket bättre i fråga om såväl ren bild- och färgkvalitet samt HDR-bilden! Fast TV:n dras också med märkliga buggar som förhoppningsvis löser sig med mjukvaruuppadateringar.

Utseendet är ganska distinkt med en stor metallist och tre par högtalarelement på vardera sidan. Ljudet är med denna inbyggda limpa rätt bra och fungerar för slötittande. Förklaringen kan vara att det är JBL som står för högtalarkonstruktionen. Du får med dubbla fjärrar. En enklare och mindre variant samt en större och mer traditionell avlång bricka med fler knappar.

 

Quantum dot och VA-panel

X9006-modellen använder en LCD-VA-panel med local dimming-funktion och kvantpricksteknik, Quantum dot. Den klarar alltså ett stort färgomfång som kommer till nytta vid HDR. Den har också rimlig ljusstyrka för klassen. Vi mäter över 600 nits, där ideal ljusstyrka är 1 000 nits, vilket en del toppmodeller från Samsung och Sony klarar av.

Local Dimming, alltså zonindelad reglering av bakgrundsbelysningen, ger högre kontrastförhållande än de cirka 5 000:1 som panelen ger. Bra kontrast redan i panelen alltså med djupare svärta över stora ytor. Vi ser däremot att ytor som ska bli svarta tonar till gråsvart och plötsligt släcker ned helt vilket kan bli distraherande när det tänder och släcker i svart. Här finns det utrymme för optimeringar.

Ytan är halvmatt och har ett ganska effektivt reflexfilter. Det vi ser är reflexer vilka är diffusa men vi ser också möbler, ansikten och annat speglas i ett mysbelyst rum. Vi noterar en del clouding, ljusare fläckar i det svarta och då särskilt mot hörnen. Local dimming döljer dessa fläckar så funktionen är ändå att rekommendera trots tydligt tändande och släckande.

 

Kör Movie-läget

Från början är TV-bilden överdriven med rödsprängda ansikten och hudtoner som drar mot apelsingula och lysande högdagrar. En typiskt dramatiskt ljussatt scen där en skådespelare har mer ljus från sidan kommer att lysa galet starkt i gult, och andra sidan som är mer i skugga blir mörkröd.

Lösningen är som brukligt att kliva ifrån bildläget som heter Standard och istället välja Movie-läget. Bilden blir ganska mycket grönare vid en första anblick eftersom allting gick åt magenta och lila innan. Inte perfekt, men vi slipper i alla fall de överdrivna kontrastintrycken. Sänk också Gamma-reglaget till 0 för mer givande och lättare bild vid slötittande.

Överlag märker vi att bilden hoppar till då och då från den interpolering som är påslagen fån början. Justeringen heter Motion Clarity och har två reglage, de-blur och de-judder, där den sista har störst effekt på material som är inspelat i 24 eller 25 bilder i sekunden, vilket gäller majoriteten av TV och film.

 

Laddar hela tiden andra inställningar

Här upptäcker vi den första av buggar. Motion Clarity-reglagen står båda på maxläget 10 från början. Varje gång vi ändrar ingång, byter bildläge, eller synkar om signalen återgår reglagen till maxläget. Full interpolering med märkligt överdrivet flyt och artefakter i rörelse. Fast reglagen står fortfarande på något annat när vi tittar i menyerna. Tills vi ändrar något då TV:n plötsligt hoppar in den inställning som står i menyerna.

Samma problem drabbar också färgåtergivningen. TV:n läser in en slags förvald profil oavsett vad vi ändrat. Sedan blir den faktiska ändringen i bilden relativ till denna förvalda profil. Inställningar för exempelvis gamma och färg ger olika resultat på bilden beroende på ifall vi nyss har ändrat i menyn och på ett annat resultat efter att signalen synkat om.

Tack och lov är Movie-läget ganska vettigt direkt ur kartong. Vi behöver inte skruva värst mycket. Nej, bilden är faktiskt riktigt bra och TCL har inget att skämmas för. Men det är irriterande att interpoleringen hela tiden återställer sig till maxläget. Detta blir därför ingen vidare film-TV för Blu-ray-samlingen då bilden alltid är lite ryckig och du måste springa och ändra i menyn.

HDR-bilden också den väl fungerande med en god om än inte imponerande ljusstyrka runt 650 nits. Stort färgomfång hjälper till. Men också här blir det buggar där HDR-bilden ofta går in i ett mörkt läge där den kör maximalt 70 nits... Fantastiskt märkligt och beteendet tycks vara relaterat till samma bugg: Är HDR-bilden alldeles för mörk, växla bildingång eller bildminne fram och tillbaka och det blir kanonbild igen. Fast med maximal interpolering på bilden igång då förstås, så det måste ändras också.

 

Sammanfattning TCL X9006

Bra bild i både HDR-läge och för vanlig SDR-bild. Inget snack om saken! Vettigt ljud och ett rappt system som svarar direkt på fjärrkontrollen. TCL har med X9006 fått till en potentiell utmanare i den bättre mellanklassen. Men mjukvaran måste verkligen uppdateras först för att vi ärligt ska kunna rekommendera någon att välja denna TV.


Inställningsförslag TCL X9006

Snabbaste sättet att nå menyerna är via fjärrkontrollen och symbolen som ser ut som ett kugghjul. Systemet är snabbnavigerat men tenderar att ta bort menyerna lite väl snabbt. Spelläget (och PC-läget) ger cirka 50 millisekunder latens vilket är ganska högt. Latensen är 135 ms i övriga lägen så spelar du spel vill du definitivt ändra den inställningen.

Buggen som drabbar X9006 i nuvarande mjukvara är alltså att när du ändrar en inställning kommer bilden att ändras på nytt så fort du växlar ingång, växlar Picture Preset eller startar om TV:n. Så för att verkligen se effekten av det du ändrar måste du växla exempelvis ingång fram och tillbaka.

Picture Preset: Movie

Backlight: Styr ljusstyrkan på belysningen, detta i Movie-läget som det kommer ur kartongen:

• 100: 325 nits

• 80 (förval): 266 nits

• 58: 200 nits

• 31: 120 nits

• 17: 80 nits

• 0: 32 nits

Kör man andra lägen likt Stadium-läget kan panelen lysa på med över 700 nits med extremt överdriven bild i övrigt. Observera att det kan ta flera sekunder innan ändringen i ljusstyrka faktiskt får rätt effekt.

Intressant är också att Backlight-reglaget vid HDR-bild blir till ett reglage för tonkurva. Sänker vi Backlight i HDR-läget ljusar vi istället upp skuggnyanser. Märklig lösning!

Saturation: 45

Overscan: Off

Content Type: Video. Game eller PC för lägre latens.

Dynamic Backlight: Off

Local Dimming: On

Motion Clarity: Bildinterpolering, se text

Contrast: 90 (ej över 93 i HDR då det klipper nivåer)

Sharpness: 0

Tint: 50

Black Level: 50

Black Stretch/Dynamic Contrast: Off

Gamma: 2 för mörkt rum. 1 för allround och 0 för ljust rum

Color Temp: Warm

Color Space: Auto

RGB Mode/MPEG NR/Noise Reduction: Off


Fakta TCL U55C7006

Mått: 1243 × 755 × 219 mm, 16 kg

Paneltyp: VA-LCD, 3 840×2 160 pixlar, Ej 3D.

Smart-finesser: Android TV 6.0, TCL TV+

HDMI-anslutningar: 3

Pris: ca 13 000 kronor

Info: www.tcl.eu


 

Plus

Bra bildkvalitet

Minus

Dras med buggar

Summa

Lovande men inte riktigt färdig

Publicerad i HemmaBio 12/2017


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Meddelande

Laddar meddelande...