Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!

Av Jonas Olsson

Slutsteget vi har kopplat in denna gång kommer från tyska Vincent, ett företag med en rejäl produktportfölj där apparaterna till stor del kännetecknas av fräsig design och gärna ett upplyst elektronrör bakom ett runt fönster i fronten.

Slutsteget Vincent SP-20 Anniversary Edition är som namnet antyder en jubileumsmodell (Vincent firade 20 år som tillverkare 2016). I det här fallet har man utgått från en av företagets storsäljare – SP-331 MK, det med handtagen på fronten ni vet, och optimerat allt från kretsar och komponenter till nätdelar och fysisk design.

Personligen är jag väldigt svag för rörelektronik, även i hybridform som det handlar om här, och jag gillar verkligen formspråket. Tungt och rejält. En annan detalj jag uppskattar är VU-mätare, det är bara så. De liksom väcker apparaten till liv även visuellt.

SP-20 saknar rör-fönster men bjuder istället på just VU-mätare. Här kan du dessutom ändra belysningen i mätarna i fyra olika färger. Vi tyckte att grönt blev ballast och vitt sämst eftersom det var olika färgtemperatur på lamorna. Den ena lyste svagt ljusblått och det andra violett. Lite slarvigt.

Hade de haft slutsteg i spelet Bioshock hade detta, med det gröna ljuset på, platsat perfekt med sina drag av art deco.

 

Gott om kraft

Själva bygget är tungt (27 kg) och stabilt med en tjock frontplatta i borstat aluminium och ordentliga kylflänsar på sidorna. Det sitter också knappar för högtalarutgångar A/B, vilket innebär att du kan bi-wira högtalarna den här vägen (samma signal ut på båda paren). Högtalarkontakterna håller god kvalitet och för signalen kopplar du RCA. Inga balanserade anslutningar.

Ingångssteget är utrustat med två pyttesmå push-pullkopplade duotrioder (6N10-rör), och ett 6N10 (samma som till exempel ECC82) splittar signalen till utgångssteget med 12 FET-transistorer (6 per kanal). Nätdelen har 8 (2 x 4) kondensatorer på 10 000 uF styck. Det hela är försörjt av en riktigt kraftig transformator som sörjer för ordentliga strömresurser. Man har alltså inte direkt snålat här.

 

 

Så låter det

Det är dags att förmedla våra intryck av hur Vincent SP-20 AE spelar. Protokollen visar att de var ganska varierande. Mycket beroende på vilket material vi lyssnade på skulle det visa sig. Inledningsvis spelade vi en massa skön electronica och vi bjöds ett drivet ljud med bra fart och följsamt flyt. Toppregistren är de som dominerar med gott understöd från den bitvis riktigt köttiga basen. Det är ordentligt tryck i högtalarna och vi gillar det vi hör. Riktigt bra faktiskt.

Men vi noterar också att Vincent SP-20 AE är ganska kräsen på materialet du lyssnar på. Exempelvis fläskig hårdrock kan låta aningen pressat, särskilt i de övre registren, och det kan bli lite hårt och ansträngt beroende på produktionen.

Filmljud däremot måste sägas vara alldeles utmärkt, och med tanke på prisklassen med beröm godkänt. Fundamentet är stabilt och luftigt kontrollerat och vi upplever att slutsteget hänger med fint och utnyttjar kraftresurserna på ett väldisponerat sätt utan färgning eller utpräglad karaktär av ”rör-mys”.

 

Slutsatser

Vincent SP-20 AE stabilt byggd förstärkare utan plåtskrammel och plastiga knappar. Designen är skönt retro och VU-mätare är ballt. Ljudmässigt kräver den att du ger den lite av din tid och ansluter mot kringutrustning som lockar fram dess bästa kvaliteter. Ett tips är högtalare med lite karaktär och attityd, och som kan hantera ordentligt med effekt, och sådana finns det gott om. Matchningen är dock som vanligt av yttersta vikt för att få ett slutresultat du trivs med.

Synpunkterna i protokollen handlar överlag om att vi kunde fått en extra dos transparens och spänst i dynamiken. Jämfört med vårt fyra gånger så dyra Burmester så är det plattare och inte samma lyster och detaljeringsgrader. Jämförelsen är naturligtvis orättvis, men ger ändå en bild av vad som händer om du vill investera ännu mer i ditt slutsteg.

Vincent SP-20 AE får våra rekommendationer om du är ute efter ett stereosteg i 20 000 kronorsklassen. Det stabila bygget och fräcka designen får du på köpet!


KRINGUTRUSTNING:

Försteg: Yamaha CX-A5100

Högtalare: Canton Karat reference 6, B&W PM1, Q Acoustic

Bd-spelare: Oppo 203

Bild: Sony AF8 OLED

Kablar: Supra Sword, Monster Cable


TRE SNABBA

Bra byggkvalitet och läcker design

Blir väldigt varmt

Massor med kraft


VINCENT SP-20

Vad: stereoslutsteg

Effekt: 2 x 150W, 8 Ohm

Ingångar:                                 RCA

Utgångar:                                polskruvar, trigger

Gain:               Ingen uppgift

Ingångsimpedans:       47 kOhm (RCA)

Mått (B x H x D): 430 x 195 x 435 mm

Vikt:    27,5 kg

Pris:     22 000 kr

Kontakt: macaudio.se, vincent-tac.de


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Meddelande

Laddar meddelande...