Spelrecension Hemmabio #10 2019

FIRE EMBLEM: THREE HOUSES

”Ju mer du spelar desto fler lager uppenbarar sig i form av taktiska möjligheter och olika sätt att länka attacker.”

Annons:

Allt eftersom dagarnas ljusa timmar blir färre och de mörka kvällarna startar tidigare hela landet runt, växer tiden vi spenderar i hemmabions absoluta närhet, och då finns väl inget bättre sätt att välkomna hösten på, än med ett riktigt mysigt och storytungt strategispel i japansk tappning? Fire Emblem Three Houses är ett turbaserat strategispel på en rutnätsspelplan som är supersnyggt berättat genom otroligt välgjorda animéklipp och massor av konversationer att läsa, och hålla, med andra karaktärer.

 

 

Vi får axla rollen som spelets hjälte, eller hjältinna, enkelt framstöpt i inledningen av spelet där vi får välja kön, utseende och taktiskt inriktning. Det tar sedan redig fart på direkten när vi kastas in i handlingen, om än till en början ganska mystisk, men som snart, sakta men säkert bli allt mer tydlig. Vi befinner oss nämligen på kontinenten Fódlan, där tre hus sedan länge har krigat om dominans, och nu tillsammans dominerar landmassan under mestadels harmoniska förhållanden. Som av en ödets nyck hamnar vi i en situation där vi i egenskap av flink legosoldat räddar de tre arvtagarna till de tre olika husen på kontinenten efter att de blivit ansatta av en oväntad fiende.

Riket Edestrian, det heliga kungadömet Faerghus och Leicester-Alliansen står nu i tacksamhetskuld till oss och bjuder med oss till det centrala styret på öns mittersta region. Tidigt i spelet får vi välja var vi önskar lägga vårt stöd och till vilka, utefter detta val utvecklar sig spelet i lite olika riktningar och bjuder således på upp till tre originella genomspelningar om man så önskar. Äventyret utgår hela tiden från den mest centrala platsen på kontinenten där styret som sagt utgår ifrån, Garreg Mach-klostret där ytterligare än maktfaktor huserar, Seiros-religionen.

 

 

Garreg Mach fungerar som en sorts utbildningshub och socialt centrum för alla de tre husen och är alltså en plats där alla våra lediga dagar spenderas såväl som när vi håller i egna föreläsningar för yngre förmågor. För utöver de tydligt taktiska strategirollspelselementen, där vi styr vår grupp krigare i en typ av rutnätsspelplan och utför diverse strategiska beslut i större eller mindre sammandrabbningar som spelet fokuserar kring, finns också en stor social aspekt i spelet. Upplägget utgår från en kalender med händelser såsom schemalagda strider och andra storymässiga händelser, men en dag i veckan är vi dock alltid lediga och har tid att prata med våra hus-medlemmar. Vi kan hjälpa dem med olika mindre uppdrag, fiska, odla i växthuset och en massa annat, samtidigt som vi tjänar erfarenhetspoäng och karaktärernas gunst.

Garreg Mach erbjuder oss snart en professur, och allt jag nyss nämnde höjer vår professor-nivå och låser upp nya saker och fördelar. Detta styr också handlingen och påverkar utgången under spelets gång, eftersom alla de olika karaktärernas öden är permanenta (om man så önskar) och stupar de i strid kommer de inte säkert tillbaka. Tack vare de många och härliga karaktären man stöter på under resans gång och verkligen ges tid att interagera med, bryr man sig verkligen om allas öden, och detta skapar en extra nerv i några avgörande ögonblick i spelet.

Rent spelmässigt, när det kommer till strategielementen, bjuds vi på ruskigt välgjord balans och djup i något som till en början kan verka väldigt simpelt. Ju mer du spelar desto fler lager uppenbarar sig emellertid i form av taktiska möjligheter och olika sätt att länka attacker, placera sig på olika fördelaktiga ställen på slagfältet, ta skydd bakom buskar för att få bättre försvars-stats och så vidare. Det bli snabbt tydligt att det är ganska mycket att tänka på vid varje strid, för att inte tala om allt som går att levla upp och utveckla.

 

FIRE EMBLEM: THREE HOUSES

 

Genre: Rollspels-strategi
Utvecklare: Intelligent Systems
PEGI: 3
Testat på: Nintendo Switch

Spelglädje 8/10
Grafik 8/10
Ljud 8/10
Online nej

Totalt 8/10

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår