Guide Favoriter ur arkivet Hemmabio #9 2019

GUIDE: LG TV 2019-2020

För 2019 behåller LG sitt invanda spår med OLED-TV, avancerade LCD-IPS-TV samt ett enormt utbud av budgetmodeller. Hemmabiotidningen guidar genom årets modeller!

Annons:

Under 2019 behåller LG OLED-TV som sina bästa modeller med den mest avancerade elektroniken. De har kvar sitt utbud av LCD med IPS-paneler (SM9 och SM8) i allt från mer avancerade modeller, inklusive en 8K-modell hela vägen ned till budgetklass.

För 2019 har LG ingen renodlad budgetklass i 6-serien, utan allt bakas in i budgetklassen som är UM7-serien. Vad som i allmänhet gäller för LG:s modeller 2019 är som följer:

• Smart-systemet är LG:s sedvanliga WebOS på alla modeller

• Samtliga modeller tar emot HDR-signal och återger den. Som väntat skiljer det sig en hel del med vilken kvalitet HDR kommer att återges där OLED-modellerna och SM9-modellerna har bäst förutsättningar.

• LG har mycket låg latens i spelläget, som tumregel under 15 ms för 2019-modellerna. OLED-modellerna något högre och LCD-modellerna något lägre

• Modellerna med 120 Hz-paneler hanterar 1080p och 1440p-signaler i 120 Hz. Typiskt scenario är för spel från PC men också framtida spelkonsoler

• Övriga modeller uppges hantera material i 120 Hz till exempel via uppspelning från USB-sticka. Panelerna är dock sällan 120 Hz-kapabla

• LG har inte anammat formatet HDR10+

• LG bygger in Bluetooth 5.0 i samtliga 2019-modeller

• Modellerna från SM85-serien och uppåt hanterar trådlöst ljud via WiSA

• Det halvmåneformade stativet ”crescent stand” på LCD-modellerna ger plats åt LG:s ljudlimpor.

• Apple Airplay2 finns eller kommer via mjukvara till UM7-serien och uppåt

Nyfiken på andra tillverkares utbud? I nummer 5/2019 går vi igenom Samsungs 2019-utbud av topp- och mellanklass. I nummer 8/2019 går vi igenom Sonys 2019-utbud av OLED och LCD. Fler genomgångar är på väg.

 

HDMI 2.1 med 48 Gbps

På 2019-modellerna tar LG in HDMI 2.1-kapabel elektronik i flera apparater och detta inkluderar också de mer avancerade funktioner vilka ännu inte är helt redo likt den högre datahastigheten 48 Gbps FRL, Fixed Rate Link. HDMI 2.1-funktionerna som dyker upp är:

• eARC, enhanced Audio Return Channel där TV:n kan skicka ljud av högre kvalitet, likt Dolby Atmos, vidare till förstärkare och soundbar. Modellerna med eARC skickar ut Dolby Atmos, DTS:X, DTS-HD MA och Dolby True HD. Observera att eARC kräver att förstärkaren också har den funktionen

• 48 Gbps FRL, förmågan att köra 4K i 120 Hz och 8K i 60 Hz över HDMI. Denna funktion kan kräva uppdaterad mjukvara till TV:n och är eventuellt ännu inte aktiverad

• ALLM, Auto Low Latency Mode, automatiskt spelläge där spelkonsoler kan tala om för TV:n att den ska växla till spelläge för att undvika problem likt fördröjningar och släpig bild ifall du själv glömmer (eller inte vet) att du får bättre spelflyt i spelläget

• VRR, Variabel Refresh Rate används för att synkronisera panelens uppdateringsfrekvens med spelens renderingsfrekvens för att undvika ryck och bruten grafik. Används idag endast i begränsad utsträckning med Xbox One X. Men väntas bli viktig för nästa generation konsoler.

 

Processorerna i LG:s TV

LG talar en del om beräkningskraften i sina bildprocessorer. Processorn gör saker som brusreducering, skalning och interpolering i bilden. Men står också överlag för precisionen i färgåtergivningen. Alpha-processorn står även för sådant som skalning baserad på Deep Learning-algoritmer, den funktion som kallas för ”AI Picture”. För 2019 är det tre processormodeller:

• Alpha9 generation 2 återfinns främst i OLED-toppmodellerna

• Alpha7 generation 2 återfinns hos LCD-topp- och mellanklassmodeller

• Quad Core (QC) återfinns i budgetmodeller. LG lämnar inte mycket information om denna processor och exakt hur den skiljer sig

Skillnaden mellan Alpha7 och Alpha 9 är beskrivet i tekniska termer att 3D-LUT:en är 17×17×17 punkter hos A7 och 33×33×33 punkter hos A9. Fler punkter i en LUT, Look-Up Table, ökar exaktheten vid korrigering av färger. För 2018-modellerna och deras A7 och A9-processor (vilka då var första generationen av sitt slag) saknade A7-processorn också en del funktioner. För 2019 och generation 2 är det identiskt i fråga om funktion och endast olika nivåer av beräkningskapacitet.

Är processorn viktig? Svaret är ja. Men du väljer inte processor utan köper en TV. Processorn är en av väldigt många komponenter som gör en TV bättre en annan. Därför får du den processor du får. Men detta är en detalj som ofta diskuteras och som också indikerar en bättre produkt. LG sätter den bästa processorn i vad de själva anser vara sina bästa TV-apparater.

 

OLED-modellerna för 2019

Flaggskeppen från LG är OLED-modeller vilket är ganska väntat. Detta är modellerna du ska sikta på för högsta möjliga kontrast och för filmtittande i det typiska vardagsrummet. I stort sett upprepas samma utbud från tidigare år. OLED-panelerna för 2019 är i grunden samma och det som skiljer sig är det omkring själva panelen.

Vi testade två LG OLED-modeller i nr 7/2019 där vi också tar upp skillnaderna mer på djupet. Den praktiska skillnaden i fråga om bildkvalitet väntas inte blir stor. Tidigare års olika B-modeller har främst skiljt sig på lite större exemplarvariation.

 

LG:s OLED-modeller 2019

OLED

Storlek

Egenskap

B9

55, 65

Alpha 7 gen2-processor. Enklare stativ och högtalare

C9

55, 65, 77

Större stativ och utförligare högtalare

E9

55, 65

Glasdesign och inbyggd soundbar

W9

65, 77

4 mm tunn OLED-panel med alla elektronik i separat soundbar

Z9

88

8K-modell med golvstativ

 

LCD med ”Nanocell”-teknik och FALD

LG står bakom IPS-tekniken vilket de också använder flitigt i sina LCD-modeller. IPS är den LCD-teknik som ger minst problem med betraktningsvinklar men i gengäld har ett lägre kontrastförhållande vilket framför allt påverkar hur man upplever svart. Jämfört då med OLED som är helt svart och VA-paneler som ger högre kontrastförhållande.

Lösningen på det problemet är i viss mån local dimming, att bakgrundsbelysningens lysdioder släcker ned delar av bilden. Den effektivaste lösningen är FALD, Full Array Local Dimming där belysningen släcker ned i zoner. LG berättar dock inte hur många zonerna är, men skiljer det i två nivåer som ”FALD Pro” och ”FALD” och dessa finns på modellerna i SM9-serien.

LG:s bästa IPS-paneler använder Nanocell-teknik som kortfattat går ut på att filter i panelen absorberar ströljus av oönskade våglängder, främst gult och gulorange. Detta ljus spiller över när panelen ska skapa röd, grön och blått vilket Nanocell-filtret i högre grad absorberar. Detta leder till en högre färgmättnad och enligt LG även bättre betraktningsvinklar.

 

SM9-serien är toppmodellerna med LCD

Här finns LG:s bästa LCD-modeller som använder FALD-teknik för bakgrundbelysningen. Det är också LG:s ljusstarkaste Nanocell-LCD:er vilket lämpar sig för ljusa rum men också HDR. LG går inte ut med exakt ljusstyrka men tester pekar på över 1 000 nits vid HDR hos SM9800. Hos SM9000 är det rimligtvis lägre.

För HDR är SM9-serien den enda av LG:s LCD:er som kan ge OLED en match om att leverera HDR-bild med kvalitet. Egenskaperna hos LCD-modellerna gör dem främst användbara för HDR i ljusa rum där OLED som väntat är tvärtom lämpligast för de mörkare rummen.

Funktionellt är SM9-modellerna de mest kompletta med alla funktioner. SM9-serien har även flaggskeppet SM9900 med 75 tums 8K-panel och FALD Pro-lösningen. 8K-modellen är också enda LCD-modellen som använder Alpha 9-processorn.

• Samtliga SM9-modeller använder crescent-stativet

• 55, 65-tums SM9010 har en något annan färg på fot och ram. Oklart exakt skillnad

 

SM8-serien är kapabel mellanklass-LCD

Steget ned till SM8-serien visar upp flera modeller. Nanocell-tekniken finns kvar och även HDMI 2.1-funktioner likt 4K/120 Hz via 48 Gbps FRL. Undantaget är den enklare SM8200-modellen som så gott som tappar dessa funktioner inklusive Dolby Vision och Dolby Atmos. Det är också oklart ifall panelen hanterar 120 Hz. SM8200 behåller dock Nanocell-panelen.

SM8-serien tar likt många andra mellanklassmodeller och offrar ljusstyrkan. De använder Local dimming baserad på kolumner och har inte SM9-seriens FALD-funktion. Därför kommer HDR-material inte vara modellernas starka sida. Prioriterar du HDR behöver du välja OLED-modellerna eller SM9-serien.

• 75-tums SM8610 har ett metallutförande

• SM8 använder crescent-stativet med undantag för SM85 som använder fötter

 

UM7-serien är budgetförvirringen

Steget ned till UM7-serien är en resa ned i ett enormt och svåröverblickat utbud. Här kommer det finnas många varianter och versioner med snarlika namn. Som tumregel kommer modellen med högre siffra (UM76 är högre än UM71 etc.) vara den något bättre utrustade modellen.

Räkna dock inte med någon drastisk skillnad i bildkvalitet mellan UM7-modellerna utan att de skiljer sig på det runtomkring. Stativ, högtalare, färgen och så vidare. Räkna inte heller med att någon UM7-modell kommer att motsvara kapaciteten och bildkvaliteten hos SM8-serien. Vill du säkra bildkvalitet och funktioner måste du helt enkelt sikta högre upp i modellserien.

• UM7-modeller i 50, 60, 70 och 82 tum kan använda VA-paneler. Detta är inte konsekvent och kan variera från land till land. Så ett utländsk test kan säga en sak. Vad som säljs i din butik kan vara något annat.

• De sista två siffrorna i produktnamnet handlar om skillnader i utföranden, likt färgen och formen på foten.

• UM76xx och UM74xx använder ”crescent stand”. Övriga modeller har enkla fötter

• Enklare UM7-modeller med 4K IPS-panel kan använda WRGB-subpixelstruktur som i praktiken har lägre upplösning och något sämre bild. Obekräftat hur högt i UM7-serien detta förekommer. Troligtvis hos UM71-modellerna.

• UM745x och högre inkluderar Magic Remote-fjärrkontrollen

• UM7390 är en vit modell

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår