Vid första anblicken kan Philips smarta belysningssystem Hue se överprissatt ut och, vid en direkt jämförelse med IKEA:s Trådfri, onödigt krångligt.
När man jämför lampa för lampa och enhet för enhet är det förvisso en del som skiljer, men de funktionella skillnaderna står knappast i paritet till skillnaderna i pris. Det finns dock fler aspekter som inte alltid syns från början. För Hue växer verkligen med användandet!
IKEA Trådfri och Philips Hue tillför en ny dimension till smart hem-belysning med möjlighet att även styra nivåer och nyanser istället för endast av och på.
För egen del har jag nu haft smart belysning mer eller mindre integrerat i ett smart hem-system på lite olika sätt under ett par års tid och kan konstatera att min bild av Philips Hue förändrats radikalt.
Även om det tog ett tag att inse står det klart att både Philips Hue och IKEA Trådfri ger det smarta hemmet en ytterligare dimension genom att göra det möjligt att styra belysningen med olika nivåer och nyanser. Men låt oss ta det från början.
Trådfri duger nästan lika bra
När IKEA släppte sitt Trådfri-sortiment var det en rejäl kanonad mot Philips Hue. Med priser som många gånger handlade om en fjärdedel trots samma eller liknande teknik i botten var vi många som trodde att Philips skulle tvingas sänka sina priser radikalt.
När man jämför IKEA:s och Philips lampor med varandra står det klart att Hue-lamporna kan lite mer när det gäller färgnyanser, färgtemperatur och styrbarhet. Men Trådfri-sortimentet kan det mesta av det bästa och duger oftast lika bra för de allra flesta.
Det samma gäller styrning med fjärrkontroller och rörelsesensorer. Hues rörelsesensor reagerar lite snabbare när även ljusmätningen är på, mäter och rapporterar även temperatur och kan också styra saker som vid vilken ljusnivå den ska användas. Men för den som bara vill tända en lampa med rörelsesensor är Trådfri överlägset enkel och funkar lika fint självständigt utan som med en Trådfri-brygga.
Philips Hue-brygga är en vital del i ett Hue-system som kan ge imponerande automatiseringar av belysning alldeles på egen hand.
Hues brygga gör större skillnad
Hues brygga är då mer vital för Hue-funktionerna och när man jämför Trådfris och Hues bryggor med varandra skiljer det ganska mycket mer. Men för de enklaste funktionerna som att tidsinställa tändning och släckning samt bestämma grad av dimming och färg på ljuset gör Trådfri fortfarande det som krävs och kan dessutom även styras av allt fler andra system, som till exempel den röststyrda assistenten Alexa, Athoms Homey och det senaste svenska alternativet Animus Heart.
Den första begränsningen jag stötte på i Trådfri-bryggan var när jag ville tidsstyra lampor med solens upp och nedgång istället för fasta klockslag. Det klarar inte Trådfri. Med Philips Hue går det dock bra, liksom en hel mängd andra saker som man till en början snarast tycker verkar onödigt, men sedan med viss mognad ser allt större nytta med.
Hues tanke med att ljussätta och styra rum istället för enskilda lampor gör ett litet system onödigt komplicerat, men med flera lampor och enheter blir det istället en hjälp att hantera dem rumsvis. Och rumsindelningen begränsar inte möjligheten att styra lamporna individuellt.
Ett ensamt Philips Hue startkit ger inte så mycket bang for the buck, men i takt med att det byggs ut med allt fler enheter blir det allt smartare.
Smartare funktionalitet
Inbyggt i Hue-systemet finns även kopplingar till appen i telefonen som gör att man kan välja att låta systemet veta när man lämnar och kommer hem så att Hue kan tända och släcka vald belysning baserat på detta. Det finns dessutom ett antal utökade funktioner, både Philips egna i Hue Labs och från externa utvecklare som kan erbjuda ytterligare funktionalitet.
Philips bakgrundsbelysning i tv-sammanhang – Ambilight, som antagligen lade grunden för Hue, är också något som kopplats samman. Har du en nyare Philips-tv med Ambilight hittar du antagligen möjligheten att koppla ihop tv:ns Ambilight-belysning med Hue-belysning i tv:ns inställningar.
Du väljer själv vilka enskilda Hue-lampor som ska kopplas ihop med tv:ns Ambilight och resultatet blir, framförallt om du använder färg-LED-lampor, en sidobelysning som förlänger Ambilight på ett mycket trevligt sätt. Och när du stänger av tv:n återgår lamporna automatiskt till sina tidigare inställningar.
Tittar du på film via datorn finns det även Hue-synk-program för Windows och MAC som gör det möjligt att koppla ihop bildskärmen med Hue-belysningen och få Ambilight-funktionen även den vägen.
Genom att hantera belysningen rumsvis blir det enkelt och överskådligt både när man ska påverka manuellt och göra automatiseringar.
Genomtänkt och väl fungerande
Det är framförallt detta som är så genomgående i Hue-systemet, att det integrerar så brett, fungerar så väl och agerar så genomtänkt.
En fjärrkontroll i Hue-systemet kan tända, släcka och dimma lamporna i ett rum. Men den kan även fås att styra flera valfria rum och lampor om man anpassar dess funktion i Hue-bryggan.
Man kan dessutom välja upp till fem olika färg- och ljusrecept och växla mellan dessa genom att trycka flera gånger på on-knappen. Och det har visat sig vara synnerligen praktiskt. Första trycket tänder till dimmat läge, nästa till full belysning och nästa igen till dina övriga inställningar.
Ytterligare en smart sak med fjärrkontrollen är att den har en magnetisk vägghållare. På så sätt kan den både vara en strömbrytare på väggen och tas med till soffbordet i hemmabion eller nattygsbordet i sovrummet.
På samma sätt kan rörelsesensorn både styra en ytterlampa och en ”skvallerlampa” någon annanstans och tala om när någon närmar sig utifrån. Kort sagt, sådant som man ofta behöver ett smart hemsystem till, men som Philips Hue i flera avseenden klarar självständigt.
Detta sammantaget är definitivt saker som ökar acceptansen hos motvilliga familjemedlemmar som vill tända och släcka lampor på traditionellt vis. För det största problemet med att automatisera belysning genom att använda smarta lampor är knappast att få det att fungera, utan att få förståelse för och disciplin att inte tända och släcka med vanliga strömbrytare hos resten av familjen.
Bakom varje rum finns individuella inställningar för varje lampa som kan ges egna unika nyanser och nivåer eller dela inställningar med andra lampor. Dessa inställningar sparas sedan som ett schema som är lätt att återanvända i olika automatiseringar.
Öppet för alla som vill
Philips har även varit duktiga på att öppna upp för andra utvecklare och de flesta system som till exempel smarta röststyrda hemassistenter, har även möjlighet att styra Philips Hue. Allt fler smarta hem-system får även stöd för Zigbee, som är den teknik Philips Hue och IKEA Trådfri använder, och de kan därmed även styra Hue- och Trådfri-enheter direkt från sina system. Men här skiljer det ganska ordentligt hur man väljer att hantera och integrera ett dessa system.
Den som väljer att synka sitt HomeKit med Hue får även möjlighet att styra och automatisera Hue-systemet tillsammans med andra homeKit-prylar.
Sömlöst integrerat i smarta hemsystem
När det gäller Apples HomeKit, som kanske inte rosat oss smarta hem-byggare med de mest avancerade funktionerna och möjligheterna, har man löst integrationen med Hue på ett ovanligt elegant sätt. De synkar sig med varandra. Allt du har lagt in i Hue-systemet kan automatiskt överföras till HomeKit och sedan uppdateras vid förändringar!
I HomeKit återfinns alla enheter, rum och scenarier, färdiga att använda och styra som de är, men du kan även bygga vidare på Hue-systemet med egna automatiseringar och villkor som Hue-systemet i sig (ännu?) inte klarar av.
Parallellt med HomeKit fungerar Hue-systemet även fortsättningsvis som tidigare där tidsinställningar, scheman, fjärrkontroller och rörelsesensorer fortfarande styr belysningen, men där HomeKit alltså också kan styra och automatisera ytterligare.
Athoms Homey är en annan smart hembyggare som också har integrerat Philips Hue på ett föredömligt sätt där du även kan välja hur du vill använda det – via Hue-bryggan eller enheterna direkt via Homey.
Även Apples röststyrda assistent Siri känner av Hue-prylarna i HomeKit och gör det möjligt att styra enskilda lampor eller hela rum med enkla röstkommandon på svenska.
Röststyrd belysning på svenska
Hue har, liksom IKEA Trådfri, ingen egen röststyrningsfunktion, men båda systemen kan integreras och styras med digitala röstassistenter som Amazons Alexa, Google Home och Apples Siri.
Även den som inte har något direkt intresse av att skaffa en röstassistent kan ha möjligheten redan i sin iPhone. För när HomeKit, som också finns redo i iPhonen, synkas med Hue hittar iPhonens inbyggda assistent Siri också till styrningen, och vips är det möjligt att hålla inne homeknappen och säga vad som ska ske.
Det funkar lika bra på enskilda lampor, men då inser man plötsligt att namngivningen är viktig. För även om Siri/HomeKit/Hue fattar vad ”Altan ute ambiance lamp nord” betyder är det inte alldeles enkelt att själv komma ihåg vad varje enskild lampa heter. Och då visar sig Hues rumsindelning vara ett stort plus:
– Dimma vardagsrum 25 %.
Se mer om Philips Hue på meethue.com
Se mer om IKEA Trådfri på ikea.se