Test Favoriter ur arkivet Hemmabio #7 2018

Sonos – nu med HDMI

I den aldrig sinande strömmen av nya lösningar för tv-ljud och streaming kommer nu Sonos med den tredje varianten att placera under/framför tv:n, och det är företagets billigaste lösning hittills.

Annons:

Den nya Sonos Beam är den första produkten från Sonos med HDMI-anslutning, och det är också en produkt som är tänkt som något slags allt-i-ett för den trångbodde. Visst kan du koppla till en Sub om du vill, men då kanske du borde sikta på en Sonos Bar i stället, i alla fall om man får tro tillverkarens produktexpert. Ett par One som surrounder tycker man däremot passar utmärkt.

 

Modern

Med HDMI får vi alltså äntligen en Sonosprodukt som kommer ikapp resten av marknaden med ARC för ljudet och CEC för enkel kontroll och dito inställning. Den som har en riktigt gammal tv får köra optiskt, och eftersom Sonos tagit bort den optiska ingången på Beam skickar man med en adapter från optisk toslink till HDMI.

Inkopplingen är alltså en barnlek, i med HDMI-kabeln och kör igång appen. Det märks att Sonos har gjort det här med multi rum-högtalare länge – uppkoppling och inställning flyter på helt utan komplikationer, och vi får ljud från tv:n på nolltid.

När installationen är klar är det dags att köra trueplay, Sonos autokalibrering, och då måste du ha en Appleprodukt. Nej, det funkar inte med Android, och det beror på att mickarna på iOS-enheter alltid följer standard, medan det på Androidprodukter kan vara rätt stora skillnader.

Kalibreringen går till så att du går runt i lyssningsrummet och viftar (långsamt) med din Appleprodukt, och här är det viktigt att tänka på vad man håller på med. Ska du primärt använda Beam för att kolla på tv är det dumt att gå runt i hela rummet, då är det bäst att hålla dig ungefär där du tänker sitta och lyssna. Ska du däremot fylla hela rummet med skvalmusik blir det nog bättre att gå runt i hela rummet, och här finns anledning att testa några gånger för att få till det hela optimalt.

 

Beprövat system

Sonos multi rum-system är gammalt (jämfört med konkurrenterna nästan uråldrigt) och det fungerar också precis så bra som man kan vänta sig av ett gammalt beprövat system. Appen är lättanvänd, alla tjänster finns och fungerar felfritt (förutom då att högupplösta filer samplas ned till 16/48) och man har historiskt också varit snabba med att haka på nya grejer.

 

Den lilla Beam, bara 65 cm bred, passar fint framför tv:n, och på typiskt Sonosmanér är denna nya produkt en helt egen design, vilket den här gången märks framför allt på att det är tyg runt om hela enheten, samt att toppen är svagt skålad (för att öka stabiliteten i lådan). Den har dock ändå en tydlig familjetillhörighet, och det är tydligt att det är en Sonos även på långt håll.

Bestyckningen är mest bredbandare, en vardera för höger och vänster kanal och två för centern. Centern får för taltydlighet dessutom stöd av en diskant, vilket ger totalt fem aktiva element. Men det stannar inte där, Beam är dessutom utrustad med tre passiva radiatorer, två framåt och en bakåt, och eftersom alla kanaler faktiskt delar på en kavitet betyder det att den lilla enheten levererar en respektabel bas. Inget som skakar om, och inget överdrivet boom-boxigt, men en tajt mellanbas som gör att Beam kan spela musik på ett hyfsat trovärdigt sätt.

 

Ljud för tv och musik

Ljudet ja, det är ju själva huvudsaken. För det första levererar Beam en förbluffande bred scen, de två utåtvinklade högtalarna gör ett förträffligt jobb med att trycka ut ljud åt sidorna, och detta utan att det låter onaturligt eller skumt.

Återgivningen är balanserad, (mellan)-basen är tajt och tillräckligt djup för att fungera utan subbas, och tal upplevs mycket tydligt utan att det förstör när man lyssnar på musik. Som tv-högtalarersättare är Beam ett rejält kliv uppåt jämfört med inbyggt tv-ljud 2018, men det är den fina musikåtergivningen som gör att beam blir en vettig produkt. Jag menar, ska du bara ha tydligare tv-ljud finns det enklare (billigare) alternativ som funkar lika bra, men väger man in musikåtergivningen är Sonos Beam ett bra köp, speciellt för dig som redan är inne i Sonos-världen.

Sonos Beam      

HDMI in                HDMI ARC

Övriga digitala in               Nej*

Analoga in           Nej

Bluetooth in       Nej (BLE för setup)

Nätverk                Wifi 2,54/5 GHz, ethernet

Multiroom          Sonos

Spotify Connect                Ja

Utgångar             HDMI ARC

Mått (B x H x D) 65 x 7 x 10 cm

Vikt        2,8 kg

 

Övrigt    *toslink-adapter till HDMI medföljer

Pris         4 699 kr

 

Info        www.sonos.com

 

3 SNABBA          

 Bra bredd på ljudet

 Stabilt multi rum-system

Autokalibrering via appen

Strömkontakt, knapp för wifi-anslutning nätverkskontakt och en HDMI ARC, vad mer behövs?

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår