Test Favoriter ur arkivet Hemmabio #7 2018

Test: Vincent SP-20 Anniversary Edition

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!

Annons:

Slutsteget vi har kopplat in denna gång kommer från tyska Vincent, ett företag med en rejäl produktportfölj där apparaterna till stor del kännetecknas av fräsig design och gärna ett upplyst elektronrör bakom ett runt fönster i fronten.

Slutsteget Vincent SP-20 Anniversary Edition är som namnet antyder en jubileumsmodell (Vincent firade 20 år som tillverkare 2016). I det här fallet har man utgått från en av företagets storsäljare – SP-331 MK, det med handtagen på fronten ni vet, och optimerat allt från kretsar och komponenter till nätdelar och fysisk design.

Personligen är jag väldigt svag för rörelektronik, även i hybridform som det handlar om här, och jag gillar verkligen formspråket. Tungt och rejält. En annan detalj jag uppskattar är VU-mätare, det är bara så. De liksom väcker apparaten till liv även visuellt.

SP-20 saknar rör-fönster men bjuder istället på just VU-mätare. Här kan du dessutom ändra belysningen i mätarna i fyra olika färger. Vi tyckte att grönt blev ballast och vitt sämst eftersom det var olika färgtemperatur på lamorna. Den ena lyste svagt ljusblått och det andra violett. Lite slarvigt.

Hade de haft slutsteg i spelet Bioshock hade detta, med det gröna ljuset på, platsat perfekt med sina drag av art deco.

Gott om kraft

Själva bygget är tungt (27 kg) och stabilt med en tjock frontplatta i borstat aluminium och ordentliga kylflänsar på sidorna. Det sitter också knappar för högtalarutgångar A/B, vilket innebär att du kan bi-wira högtalarna den här vägen (samma signal ut på båda paren). Högtalarkontakterna håller god kvalitet och för signalen kopplar du RCA. Inga balanserade anslutningar.

Ingångssteget är utrustat med två pyttesmå push-pullkopplade duotrioder (6N10-rör), och ett 6N10 (samma som till exempel ECC82) splittar signalen till utgångssteget med 12 FET-transistorer (6 per kanal). Nätdelen har 8 (2 x 4) kondensatorer på 10 000 uF styck. Det hela är försörjt av en riktigt kraftig transformator som sörjer för ordentliga strömresurser. Man har alltså inte direkt snålat här.

 

 

Så låter det

Det är dags att förmedla våra intryck av hur Vincent SP-20 AE spelar. Protokollen visar att de var ganska varierande. Mycket beroende på vilket material vi lyssnade på skulle det visa sig. Inledningsvis spelade vi en massa skön electronica och vi bjöds ett drivet ljud med bra fart och följsamt flyt. Toppregistren är de som dominerar med gott understöd från den bitvis riktigt köttiga basen. Det är ordentligt tryck i högtalarna och vi gillar det vi hör. Riktigt bra faktiskt.

Men vi noterar också att Vincent SP-20 AE är ganska kräsen på materialet du lyssnar på. Exempelvis fläskig hårdrock kan låta aningen pressat, särskilt i de övre registren, och det kan bli lite hårt och ansträngt beroende på produktionen.

Filmljud däremot måste sägas vara alldeles utmärkt, och med tanke på prisklassen med beröm godkänt. Fundamentet är stabilt och luftigt kontrollerat och vi upplever att slutsteget hänger med fint och utnyttjar kraftresurserna på ett väldisponerat sätt utan färgning eller utpräglad karaktär av ”rör-mys”.

Slutsatser

Vincent SP-20 AE stabilt byggd förstärkare utan plåtskrammel och plastiga knappar. Designen är skönt retro och VU-mätare är ballt. Ljudmässigt kräver den att du ger den lite av din tid och ansluter mot kringutrustning som lockar fram dess bästa kvaliteter. Ett tips är högtalare med lite karaktär och attityd, och som kan hantera ordentligt med effekt, och sådana finns det gott om. Matchningen är dock som vanligt av yttersta vikt för att få ett slutresultat du trivs med.

Synpunkterna i protokollen handlar överlag om att vi kunde fått en extra dos transparens och spänst i dynamiken. Jämfört med vårt fyra gånger så dyra Burmester så är det plattare och inte samma lyster och detaljeringsgrader. Jämförelsen är naturligtvis orättvis, men ger ändå en bild av vad som händer om du vill investera ännu mer i ditt slutsteg.

Vincent SP-20 AE får våra rekommendationer om du är ute efter ett stereosteg i 20 000 kronorsklassen. Det stabila bygget och fräcka designen får du på köpet!

 


 

 

KRINGUTRUSTNING:

Försteg: Yamaha CX-A5100

Högtalare: Canton Karat reference 6, B&W PM1, Q Acoustic

Bd-spelare: Oppo 203

Bild: Sony AF8 OLED 

Kablar: Supra Sword, Monster Cable

 

 


 

 

3 SNABBA

Bra byggkvalitet och läcker design

Blir väldigt varmt

Massor med kraft

 

 

VINCENT SP-20

Vad: stereoslutsteg

Effekt: 2 x 150W, 8 Ohm

Ingångar:                                 RCA

Utgångar:                                polskruvar, trigger

Gain:               Ingen uppgift

Ingångsimpedans:       47 kOhm (RCA)

Mått (B x H x D): 430 x 195 x 435 mm

Vikt:    27,5 kg

Pris:     22 000 kr

Kontakt: macaudio.se, vincent-tac.de

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår