Från NuPrime kommer en serie slutsteg som verkligen kan benämnas flexibla och direkt riktade mot flerkanalsmarknaden.
Det handlar om fyra modeller: MCX-1 som är ett monosteg med angivna 750watt i 8 Ohm, MCX-2, ett stereosteg på 2 x 550 watt. MCX-3, en 3-kanalare med 2 x 300 watt + 1 x 550 watt och så slutligen 4-kanalaren MCX-4 med lika många slutstegsmoduler och en effektangivelse på 4 x 300 watt.
Effektivt och rappt
Det är alltså upplagt för ett angenämt pussel för att förstärka högtaleriet i biorummet, och enkelt att allt eftersom bygga ut med fler kanaler med sammal judkaraktär när bion växer. Även fysiskt lirar de bra ihop då det är samma stilrena och stabila låda för alla modellerna. Priserna är också klart attraktiva – 15 000 kronor stycket oavsett vilket du väljer.
Själva slutstegkretsarna använder en teknik som inte är genuin Klass D utan något man kallar ”ULCAM” (Ultra Linear Class A Module), enkelt beskrivet som en ”A+D”-förstärkare, där man med just en A+D-konstruktion kan kombinera effekten med finliret från ingångssteg i Klass A.
Bra tryck i bitarna
Vi har använt oss av monostegen MCX-1 för att driva våra fronthögtalare (SVS Ultra Tower, Klipsch RP8000F) och fyrkanalaren MCX-4 för center och surrounder från samma högtalarserier som frontarna. Försteget har varit Yamaha CX-A5200 och Blu-rayspelaren Oppo 203.
Vi börjar med lite musik streamad från Tidal (MQA) och Diana Krall med spåret East of the Sun. Här möts vi av luftig rytmisk jazz med piano, sång och en minst sagt lekfull kontrabas som får fin relief och frisk klang. Det är följsamt och sitter bra ihop. Inte typisk Klass D om ni förstår vad jag menar, utan klart mer organiskt än vad den här förstärkartypen ofta låter.
Vi kör vidare med hårdare tongångar och till exempel Stone Sour med Red City, en låt med mycket variation och NuPrime spelar på med bra tyngd i trummor och bas, och behåller ett gott detaljarbete med påtaglig fart och hög energi.
Det här är riktigt energiska slutsteg och kan bli lätt skrikiga med ”fel” matchning av kringutrustning (läs våra gamla arbetshästar Canton Karat Reference, som blev alldeles för gapiga), men när det stämmer blir det bra klipp i ljudet och gott grepp i basen. Inte ett under av mikrodynamik eller transparens på ljudbubblan, men helt klart redo för party av det lite vildare slaget.
Den här flitiga spelstilen gör sig dock ännu bättre i biobruk. Hela inledningen av Passengers hanteras med fin kontroll och nyanser på detaljljuden, för att utan minsta tvekan trycka till på ett kontrollerat sätt när meteoriten krossas och rymdskeppets inredning skallrar. Även basen, särskilt i kombination med Klipsch-systemet var så kraftfull att några irriterade kollegor ute i lokalerna började klaga. Något som inte sker så ofta.
Ljudbubblan blir med Blu-ray och högupplöst ljudmix trovärdig och allt som händer på duken får sina rätta och tydligt utmejslade platser. Det är lätt att höra vad som sägs och vi kan vrida på ganska hyfsat innan det grötar ihop sig låter illa.
Mest för bio
NuPrimes slutsteg i MCX-serien var trevliga bekantskaper i ett prismässigt i attraktivt läge. Helt klart med en ljudförmedling med ”hög spänning” men samtidigt roliga och kompetenta att lyssna på. Själva ljudkvaliteten är bra om än naturligtvis inte i riktig pastej-hifi-klass avseende parametrar som dynamik, transparens och detaljer på hög nivå. Karaktären känns snarare medvetet satt mot hemmabio med de krav som ställs där när det gäller explosivitet, stabilitet och kontroll, och där levererar Nuprime som de ska för 15 000 kronor stycket Klart godkänt!
3 SNABBA
Matchas med fördel mot ”mjuk/varm” kringutrustning
Flera modeller – likadana lådor
Ljudideal med hög energi
NUPRIME MCX-1
Apparattyp: Slutsteg, klass D
Angiven effekt: 1 x 750W, 8 Ohm
Ingångar: XLR, RCA, 12V trigger
Utgångar: 1 par högtalarutgångar (banan)
Storlek: 430 x 73 x 347 mm
Vikt: 6,5 kg
Pris: 15 000 kr per styck
Info: Mycaudio.com