Kontakten Hemmabio #5 2020

INSTÄLLNING AV LG OLED77C9?

Hej! I nr 7/2019 hade ni ett test av LG OLED5C9. Har nu införskaffat en LG OLED77C9 och har gjort inställningar enligt testet.

 

Fråga:

I testet står det att för vanligt SDR-tittande ska man ställa Högsta ljusstyrka: Av. 

Min fråga är: Hur ska man ställa in Högsta ljusstyrka vid HDR-tittande? Det finns tre alternativ förutom Av och det är Låg, Medel och Hög

Har tack vare era utmärkta tester uppgraderat min hemmabio, förutom teven, från Marantz RS6003 och Velodyne SPL1200i till Yamaha RX-A3080 och SVS PB16-Ultra och det blev otroligt mycket bättre ljud.

Funderar på att i framtiden uppgradera mina Monitor Audio RS 6 till SVS Ultra Tower och driva front och center med med Emotiva XPA Gen 3 3-kanal.

Är prenumerant sen cirka 10 år och läser varje nummer med stort intresse.

Mvh Håkan Söderlund

 

SVAR: 

Halloj Håkan!

Tack för ditt mail. Kanonbra fråga som Thomas Ytterberg med glädje svarar på:

 

För HDR bör Högsta ljusstyrka-reglaget som tumregel stå på Hög-läget för att få så mycket ljus ut ur panelen som möjligt. Det är också så den kommer inställd från början. Men det är inget måste utan beroende på rum och situation kan man tycka att bilden är för ljus. Då är det samma avväganden som vid SDR att ju lägre du ställer inställningen, desto mindre ljusstyrka, men också en lugnare bild.

HDR har många fördelar över SDR, inte minst att HDR baseras på hur ögat fungerar och den dynamik och färgomfånget ögat kan ta tillvara på. SDR bygger på vad en TV kunde visa på 60-talet. Men eftersom tekniken är ny är det en del saker som ännu inte fungerar optimalt. HDR kan beroende på rum och TV uppfattas som för mörk eller för ljus. 

Detta är på väg att ändras med framtida teknik likt Dolby Vision IQ som läser av rummet med en ljussensor och anpassar HDR-karaktären. Men det är en kommande teknik som inte hjälper äldre och existerande produkter. Utan där måste man trimma in själv. Så börja med ”Hög”-inställningen och testa dig fram för hur det fungerar med HDR i ditt rum.

 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår