tv-serier Hemmabio #5 2020

DRAGGED ACROSS CONCRETE

BRUTAL FILM SOM TAR SIN TID

Annons:

 

Mångsysslaren S. Craig Zahler blev rättmätigt omtalad för debuten Bone Tomahawk, en av de bästa weird westerns som någonsin filmats. De kritiker som hade något att invända klagade som regel på den i deras mening väl tilltagna speltiden.

Troligtvis är det vad som legat även Dragged Across Concrete i fatet och begränsat distributionen. I en tid när den genomsnittliga actionrökaren regelmässigt bryter tvåtimmarsbarriären tycks det lite märkligt. Antar att det är genreförväntningarna som spelar in.

Troligen är det lättare för många att hålla intresset uppe när folk och föremål är i rörelse och slåss och sprängs än att titta på människor som bara sitter och pratar. Och snackas gör det i Zahlers senaste.

En tydlig illustration av begreppet slow burn som inte skäms över att hålla sig kvar den där extra stunden vid en servitris och irritationen när hon ombeds göra tag med-portioner av en frukost som precis burits fram till bordet. Det sävliga tempot förstärks genom kärleken till fast kamera och långa tagningar även i scener av våldsam karaktär.

I andra händer hade säkerligen exempelvis det blodiga butiksrånet gett upphov till frenetisk klippning och bytta vinklar. Här är tonen närmast sakligt konstaterande och speglar kylan hos den maskerade rånaren som skjuter ihjäl en människa och demolerar en chipshylla med samma avmätta distans.

Det råa våldet och okommenterade rasistiska åsikter huvudpersonerna, Mel Gibson och Vince Vaughn vilka verkligen övertygar som poliserna Brett Ridgeman och Anthony Lurasetti, ger uttryck för har med samtidens debattklimat i åtanke givetvis fått vissa att stämpla den och upphovsmannen som långt åt höger. Säkerligen förstärks det av att Gibson vid flertalet dokumenterade tillfällen hävt ur sig vidriga saker.

Visst finns här den gnagande känslan att även om Zahlers porträtterande av våld näppeligen kan benämnas som skönmålande, så är det ju coolt och närmast ett äremärke att ta ut svängarna rejält. Och vill man se exakt hur mycket får man skaffa filmen på importbluray då YouTube Movies av allt att döma klippt bort sex, sju minuter. Osnyggt!

Vad gäller rasismen så är min position som alltid att det inte nödvändigtvis går likhetstecken mellan att visa upp något i ett konstverk och att framställa det som ett ideal. Rått våld, rasism, långa tagningar och snacksaliga karaktärer ­- ni får själva avgöra om det utgör grund för rekommendation eller varningstriangel.

Undertecknad kan tycka att Zahler gott kunde trimma dialogen på sina ställen men hoppas också att han fortsätter göra film som är allt annat än bekväm många år till.

 

 

DRAGGED ACROSS CONCRETE

 

THRILLER

Producerad: 2018

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: YouTube Movies

Längd: 152 min

Betyg: 8

 

 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår