filmrecension Hemmabio #5 2020

PARASITE

Koreansk precision

 

Redan när Bong Joon-ho slog igenom med The Host 2006 kunde man se att regissören var ett löfte för framtiden. Det här var inte den vanliga asiatiska monsterfilmen, utan något gjort med mer eftertanke och framförallt med stor skicklighet i det visuella berättandet.

Joon-hos kamera är väldigt aktiv, fångar monstret på långt håll, utan fokus, i slow motion, från under en bil, men också i stilla, nästa ömma, stunder i sitt bo. Även sci fi-historien Snowpiercer från 2013 visade på regissörens förmåga att skildra spektakulära scenarion med bibehållen kontroll.

Allt detta sammanstrålar i Parasite. Historien om en fattig familj som gradvis infiltrerar en rikare är visserligen till det yttre betydligt mera återhållen. Men bakom den stillsamma ytan finns en finurlig thriller, som för tankarna till en mästare som Hitchcock.

Det klipps effektivt mellan den fattiga familjens intensiva planerande i sin slitna källare och när de genomför sina planer med sparsmakad precision. Ett par allergiframkallande hår placerade med en snabb rörelse, en skvätt ketchup på näsduken. Hoppsan, behövs det en ny hushållerska?

Huset och dess arkitektur blir också en viktig del av berättelsen. Här finns säkra zoner, slagfält och hemligheter att upptäcka. Känslan för scenografin är delikat, där avslöjande detaljer i det sönderfallande hushållet kan anas precis i bildrutans utkant. Allt bygger upp mot en klimax där Joon-ho vrider upp tempo och insatser med van hand.

Liksom i tidigare filmer balanseras också Parasite av en svart humor, vilken skapar en förvånansvärt lätt och trivsam stämning trots ett mörkt material. Den fattiga familjen har kul när de långsamt mal ned privatlivets skyddsbarriärer. Parasite är väl värd sitter segertåg runt filmvärlden.


Parasite

PARASITE

THRILLER

Producerad: 2019

Format: BD 16:9 HD, DTS 5.1 HD MA

Utgivare: Tri Art

Längd: 132 min


Filmen: 9

Bilden: 10

Ljudet:9

Extramaterial: 2

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår