tv-serier Hemmabio #11 2020

AGENTS OF CHAOS

Vodka till den som är Trumpen

 

 Vid det här laget är många trötta på nyhetsrapporteringen om Donald Trump. Varje vecka kommer det nya avslöjanden och till slut har man ingen upprördhet kvar. Förväntningarna är numera så låga att Trumps egen tes om att han skulle kunna skjuta någon på Fifth Avenue i New York utan att förlora väljare mycket väl skulle kunna stämma.

Men det är precis därför noggranna dokumentärer som Agents of Chaos behövs. Alex Gibney går under fyra timmar igenom varje del av Trumps samröre med ryska intressen och manipulationen av valet 2016.

Det är många välbekanta ansikten som flyger förbi, från Paul Manafort till Julian Assange och Robert Mueller. Många bara i dokumentära klipp, men eftersom Trump har en förmåga att nöta ut och avskeda personer finns många gamla bundsförvanter med. Det gäller till exempel den forne rådgivaren Carter Page och Trumps ryske fixare Felix Sater.

 

 

En hel del myndighetspersoner talar också förvånansvärt öppet förutsatt det känsliga materialet, till exempel den forne CIA-chefen John Brennan och vice FBI-chefen Andrew McCabe. Stor hjälp har Gibney vidare av Celeste Wallander, en före detta expert på rysk utrikespolicy från Nationella Säkerhetsrådet. Hennes gradvisa insikt i vad som höll på att hända och hur detta understöddes av amerikanska politiska intressen blir något av filmens moraliska ryggrad.

Gibney är bra på att förklara hur det kaotiska händelseförloppet, med trettioelva olika spår och ibland motsägelsefulla inslag, är precis hur Moskva opererar. Man testar allt och understödjer det som fäster. Syftet är inte nödvändigtvis att få någon att tro på något speciellt, utan kanske snarare att förstärka motsättningar och utvidga gråzoner.

 

 

Om ingenting är sant kan allt vara möjligt. Inte ens Trumps narcissism och korruption är ett problem. Det amerikanska politiska systemet är raffinerat, med olika instanser som kontrollerar varandra, men bygger i slutändan på att det amerikanska folket respekterar dess institutioner. Om denna respekt går förlorad, vem tjänar på det?

När Washington sviker demokratin är det upp till den tredje statsmakten att hålla fanan högt. ”Democracy Dies in Darkness” som det numera står högst upp på varje nytt nummer av Washington Post. Regissörer som Alex Gibney verkar här i en klassisk amerikansk dokumentärtraditon av att leta upp och avslöja oförrätter.

Vissa saker behöver man påminnas om igen och igen, även om det blir tjatigt.

 

AGENTS OF CHAOS

 

DOKUMENTÄR

Producerad: 2020

Format: SVOD 16:9 HD, Dolby Stereo

Utgivare: HBO Nordic

Längd: 239 min

 

Betyg: 8

 

 


Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår